22335
11330766891279474906.jpg
  • bardocz
    Nekem is csak ugrálás közben dobja le.Ráadásul elöl szerinted láncmerevítővel mit lehet állítani?Elöl nincsen váltó,hanem 1 fogaskerék.
  • MaSzKa
    nekem a versenyem 1év alatt sose dobta le

beállítás kérdése ha jó minőségű a cucc
  • bardocz
    Nekem viszont nem vált rendesen,hatosból hetesbe,egy hat-hét-nyolc-hét kombóval tudom berakni,meg van,hogy tekerés közben vált egy gyors odavisszát,és ha épp állok akkor nem egészséges olyan tempónál,ahogy néha(de inkább gyakrabban:D) használom.Jah és csak a 4-5-6-7-8-as fokozatokat használom,1-2-3-at nem.
    Nameg van egy láncmerevítőm,lófaszt sem ér kb,jó,oké,hogy kevesebbszer esik le a lánc,de így is van,hogy ledobja magát elöl,amit így elég nehéz visszaszenvedni rá.
  • vass17
    persze nekem nem is a léptetéssel van a gond, mert az megfelelően ugrál, a végállást akarom beállítani.
    Amugy köszi a linket, megnézem
  • Gabo
    http://www.sram.com/en/service/sram/tech_manuals.php
    Kezd itt a nézelődést. Töltsd le az alkatrész évjáratának megfelelő manualt és olvasd át. Ha ez alapján nem megy, akkor vidd szerelőhöz.
    Amúgy a Low csavarral az alsó végállást állítod és nem a fokozatok közötti léptetést.
  • vass17
    Lenne egy kis problémám a váltó hangolásával és nem tudom mit kezdjek vele, mert már elég régóta próbálkozok, hogy megtaláljam a megfelelő beállítást, de eléggé elbizonytalanodtam.
    Szóval, ha valaki esetleg jártas ebben, jó lenne, ha segítene:)

Ott kezdődött, hogy az első váltó ledobta a láncot 3-asban. Na ezt könnyű volt beállítani, mert láttam, hogy mozog a szerkezet, ezzel már nincs is több baj, de így a hátsó váltóban észleltem kisebb zajokat, súrlódást, ugyhogy ezt is elkezdtem állítani.

Az első problémám az volt, hogy álló helyzetben nem látom, hogy a csavarokkal bármit is mozgatnék.
    De aztán rájöttem, hogy állítja az, de így elég nehéz eltalálni.

Miután elkezdtem hangolni, a 2-es fokozat elcsúszott enyhén, gyakran MEGARANGE-be csúszott át, így értelemszerűen 1-esben ledobta a láncot.
    Rájöttem, hogy az L csavar meghúzásával javul a helyzet, de már teljesem meghúztam a csavart és még így is súrolja a Megarange-et, mint a piros karikán belül látható, hogy közel van:

Itt látszik, hogy állnak a csavarok:

Amit nem értek, hogy ha meghúztam a Low csavart amennyira csak lehet, akkor miért súrol még mindig a fokozat. Gyakran megesik, hogy 3-asba váltáskor is 2-esben marad, de így már megszűnik a hang.

Szívesen fogadnék mindenfajta tanácsot a csavarokkal kapcsolatban, illetve, ha tudnátok olyan oldalt, ahol leírják, hogy kell jól beállítani a váltót.
    A makro képeken elég rondán néz ki minden, ez némileg azért van, mert párszor leesett a lánc próbálkozás közben, és még nem takarítottam meg semmit. DE ha esetleg ezeknek a takarítására is lenne tanácsotok, az is jól jönne:))

végül egy kép az egészről (csak most kezdett el érdekelni a dolog, ez még elég alap, később majd gondolkozok egy komolyabban is, de elöször is szeretném megtanulni, hogy kell magam igényei szerint beállítani:))
  • repvez
    arrol lehet valahol infot kapni hogy a wandal-nál ipari csapágyas-e a forgáspont?Mondjuk én azt hittem hogy zéger gyürüvel rögzitik a kimozdulás ellen.
    Amugy a felsorolt alkatrészekröl van valakinek tapasztalata, hogy milyenek?jo/rossz tulajdonságuk?
  • Gabo
    A nagyobb átmérőjű gumiban kisebb nyomás is elég ahhoz, hogy ne essen össze, ne nyomódjon össze teljes mértékben és így ne okozzon kígyóharapásos defektet, vagy felütést.
    Az országúti gumik lényegesen kisebb átmérővel rendelkeznek, mint az mtb gumik. Ahhoz, hogy ez a kisebb átmérőjű gumi ne nyomódjon teljesen össze, lényegesen nagyobb nyomásra van szükség.
    Ha soknak gondoljátok, nézzétek meg valamelyik gumigyártó cég honlapját. A Continental oldalán pl. a Grand Prix Tubular-nál 170 psi (11,7 bar) a maximális levegőnyomás értéke.
    Nem véletlenül szól nagyot, ha egy virsligumi defektet kap. ;o)
  • Gabo
    A forgáspont csapágyháza pont akkor lyuk, mint amekkora maga a csapács. Ahhoz, hogy a csapágy a helyén maradjon, valahogy rögzíteni kell. Ha nincs mechanikus rögzítés, akkor marad a ragasztás. Ehhez kell a loctite-t. Nem a csapágyat kell összeragasztani vele.
  • bardocz
  • Pistike 007
    na remélem nekem olyan nem lesz:D
  • MaSzKa
    igazat beszélek :P
    nem vok fizikus

de fizikatörténetből 5ős voltam :D
  • bardocz
    Csak irónia.
  • Pistike 007
    józan paraszti ész?:D
  • bardocz
    Bazz,te valami fizikus lehetsz...
  • MaSzKa
    kisebb térbe ugyanannyi levegőnek nagyobb a nyomása :D

rá van írva a külső gumi oldalára mi az ajánlott és meddig
  • bardocz
    Monti.De minél keskenyebb a gumi,annál több kell bele.Én traktorgumimba pl elég a 3 bar.
  • torokandras
    10 bar az valóban sok szerintem is!!A montimat 4 re szoktam fújni,az ideális nekem.De rá van írva a külsőkre,mennyi a max.
  • norbi56
    10 Bar bazz kamiongumiba van 8 Bar am. nemtom h mennyi kell csak meglepődtem a 10 bar-on
  • MaSzKa
    ragasztani kell a csapágyat?
  • Gabo
    Ha a forgáspontokban ipari azaz szabvány csapágyak vannak, akkor valószínűleg gond nélkül elvégezhető a cseréjük. Ha nem sérültek a forgáspontok tengelyei, akkor valószínűleg nem lesz velük nagyobb gond.
    Ha jól tudom, loctite-tal szokták az új csapágyakat a helyükre rögzíteni egy alapos tisztítás után.
    Ha nem iparis csapágyakat használtak, akkor azt csak a gyártó javító készletével lehet orvosolni.

Javaslom, hogy néz szét a nemzetközi bringás fórumokon, sok helyen lehet forgáspont javításról infokat találni. Még ha a leírás nem is ehhez a bringához készült, az alapok minden esetben ugyan azok. (http://www.mtbr.com/ pl. jó kiindulásnak.)

Ha az alkatrészek jó állapotban vannak, akkor esetleg érdemes csak azokért megvenni a bringát. Egy új váz beszerzésével együtt is valószínűleg még jóval a komplett új gép ára alatt tudsz maradni.

• bardocz
    Vagy csinálhatod azt,hogy ezt megveszed,veszel egy új,olcsóbb vázat(nem kell feltétlen 100-at költeni egy vázra,atótl függ mire használod),és erről a bringáról mindent átpakolsz erre.
  • repvez
    65k-ért tudnám megvenni full deore szettel manitu splice telo és manitu radium tag hidrás centerlockos tárcsákkal.ha azt nézem a felszerelés sokkal többe lenne igy megérné az árát csak a váz aggaszt hogy ha tönkretette a kotyogás akkor meg még 100k-t költsek egy ujra amiért már kaphatok egy gyári garis cuccot.De ha csak egy csapágy cserével meguszom akkor van egy fasza 200k-s bringán töredék pénzért
  • bardocz
    Ha kotyogott amikor használták az azt jelenti,hogy minden egyes kotyogásnál hozzáütődött,ami szerintem egy ilyen forgáspontot tud kárt okozni rendesen.Amúgy menyiért tudnád megvenni?Nem lehet hogy jobban megérné egy merevvázas ugyan olyan árban?
  • MaSzKa
    fogalman nincs milyen megoldás
    jobb az ha nem kotyog
  • repvez
    ezért kérdezem ,mert még nem vettem meg, hogy javithato-e és nem jelent-e maradando károsodást ha már igy használták
  • MaSzKa
    ha kotyog az gáz lehet ha nem javítatod meg

mert ha sokáig úgy használod akkor hiába raksz bele új cuccot utána az új is kotyogni fog 1 idő után
  • repvez
    tudja valaki hogy mekkora macera egy ösztelos bringa vázába forgáspontnál csapágyat cserélni ill. hogy kb menniböl lehet meguszni?
    Mert tudnék szerezn olcson egy kellys wandal-t csak nagyon kotyog a forgáspont.És addig nem akarom megvenni mig nem tudom hogy olcson és viszonylag kis gonddal minden gond nélkül cserélhetö/elháritható az ilyen hiba.
  • MaSzKa
    rá van írva a gumira mennyi
  • Gabo
    Ha jól tudom, sokszor 10 bar fölé is fel szokták nyomni. Pontos értéket nem tudok.
    A nagy nyomás jó a gördülési ellenállásnak, de a rezgéselnyelő képessége messze nem optimális.
  • Apocalipto
    Egy országúti bringa kerekébe mennyi az optimális nyomás?
  • Gabo
    Látom, még mindig nem akarsz megérteni.
    Ahány személy, ahány bringás, annyi igény.
    Más igényei vannak annak, aki terepezni akar. Más annak, aki csomagos túrázásra szeretne indulni. Más annak, aki versenyezni szeretne országúton vagy éppen terepen. Más igényei vannak annak is, aki a városban a napi közlekedésre szeretné használni a bringáját.

Ezért mondom az, hogy nem lehet ilyen kijelentést tenni, pláne nem egy belépő szintű bringára, hogy a "legjobb". Nincs olyan, hogy a "legjobb".
    Vannak bringák, amik jobban vagy kevésbé jobban megfelelnek egy-egy feladatra. Az adott bringásnak így az lesz a "legjobb", ami a leginkább teljesíti az elvárásait az adott felhasználáshoz.

Én ha mai fejjel kellene bringát vennem, nehezen tudnék 500k alatt megállni. És az se lenne a "legjobb", csupán megfelelne a saját igényeimnek és a vágyaimnak. Ilyen szempontból nézve egy belépő szintű bringa lehet szép, de számomra messze van a tökéletes fogalmától.
  • Pistike 007
    zsír!
  • bardocz
    Ez rohadt jól néz ki:O
  • vass17
    engem is érdekelne, de valószínűleg U-lakat lesz a válasz:)
  • cargame
    Mondjuk meg szinte alap rajta minden ezert kb. 2 honapon belul tello csere meg egyeb...
  • cargame
    Na itt az en kicsikem. 2 honapja innen informalodtam h erdemes-e ilyet venni.

• Máté94
    Akkor milyet érdemes venni?:)
  • Pistike 007
    Hát egy jó bringára érdemes nem ilyet venni...
    Havernak ugyan ilyet vágtak le.
  • MaSzKa
    érdekes lakat