22335
11330766891279474906.jpg
  • Krezga
    Nem kell oda fék^^
  • szieszáj
    kb :D
  • Máté94
    Elől milyen fék?Láthatatlan fék?:D
  • szieszáj
    ja és egy képecske ha nem baj :
  • szieszáj
    mmint kormány csapágy
  • szieszáj
    Srácok azt hogy állapitsam meg hogy a csapágy vagy a teló kotyog-e ?
  • bardocz
    Azt tudom,hogy van ilyen fordított villa.De a felső kategóriás villák között akkor sincsen elterjedve a gumiborítás,és lehet nem véletlenül.A lizard skin meg tuti jó cuccokat gyárt,hiszen olyan vázvédőm van Nem karcolja szét a gyönyörű festést a lánc,és még bele is olvad a környezetébe
  • gordon 24
    Lehet venni pedig!

Az upsaiddown villákat mindig védik ezekkel a dolgokkal.
    Persze ez elsősorban DH-ra használt villáknál van.. Van olyan lizard skins nevű gumi boritás amit fel tudsz huzni és tépőzárral rögsziteni a teló becsúszószárán..

Olyan villa pedig mint a motorokon van sok fajta van én 2db ismerek..

Az egyik az RST Sigma:

A másik pedig a Manitounak a DH villája:

Szóval van olyan!:D

• Szabi84
    Én telómon sincs gumi meg semmi értelme csak bennakad a por! Nekem a szimering tökéleteseen leszedni, volt már olyan sáros a bringa hogy vinni alig bírtam, persze a teló is egyedül a becsúszó volt csili vili, nap végén csak a gumigyűrű melet letöröltem és kész!
  • MaSzKa

Rugalmas idõk - Telótörténelem
  • bardocz
    Jah meg ezen én nem látom a gumiharmónikát,amiről szó van.
  • bardocz
    Kisebb kép nem volt?
  • bardocz
    Tisztítani kell,és akkor nem lesz baja,meg átkenni néha.És máris meg van oldva a probléma.
  • MaSzKa
    Öszvér: MountainMotoBike :DDD láma

• MaSzKa
    a lényegtelen akkor is előnyös

ha nem megy be a por akkor hosszab élete lesz az biztos
    nekem motoron nem volt és beállt a teleszkóp 1 idő állás után

por=homok (pl abból készült az üveg is és nagyon kemény anyag)
  • bardocz
    Ezt rakd már rá egy biciklire te szerencsétlen
  • MaSzKa
  • bardocz
    Tehát nem tudsz mutatni:) köszipuszibb
  • MaSzKa
    motorokra is szoktak rakni
  • Gabo
    Ha erősen csöpög az olaj, akkor valószínűleg szétvannak a teló szimeringjei.
    Szervizben valószínűleg ki tudják cserélni őket.
  • bardocz
    Mutass nekem százezres telót,amin van gumiborítás.És a nagy márkákból.Rock shox,fox,manitou,marzo.Én még egyiknek sem láttam.
  • bardocz
    Hát ha a bicóból akárhonnan akármi csepeg,ami nem víz,akkor az biza nem normális dolog:)
  • vass17
    köszi a válszt mindenkinek. Akkor a gumiborítás marad.
    Amugy az normális, hogy hogy ha fejjel lefele (néha nem is kell teljesen) fordítom a mtb-ot, akkor csöpög a telóból az olaj? Persze mondhatjátok, hogy minek az, de zavar, mert csak az egyik oldali csinálja, és gondolom, hogy nem ugy normális:)
  • MaSzKa
    sztem az nem ér annyit
  • bardocz
    Amelyik telókon nincsen gumi,azokon alul mindig van egy gumigyűrű,és az is véd a sártól,meg mindentől.Ha figyel rá az ember,meg törődik vele,akkor fölösleges a gumiborítás.
  • MaSzKa
    az akkor jó ha olyan helyen jársz nagy a kosz
    felfröcsenő sártól véd

így tovább lesz jó állapotba a teló
  • Gabo
    A nyári edző körökre nálam a kantáros, simolós, betétes bringás nadrág játszik. Kényelmes, jól szelőzik. Az pedig már rég óta nem érdekel, hogy mások mit gondolnak róla. Ha valaki egy kicsit is többet teker, úgyis érezni fogja a különbséget.

Komolyabb terepezéshez viszont fontolgatom egy betétes, erősebb anyagból készült short beszerzését. Az erősebb anyag egy esésnél, vagy ha egy ág beleakad a ruhába kevésbé hajlamos szétszakadni. Ciki lenne egy perec után félpucéran hazatekerni.
    Ilyen jellegű nadrágokat a Decathlon-nál láttam, de valószínűleg bringa boltokban vagy más sportboltokban is lehet találni.
  • Gabo
    Ami a mezeket illeti.
    Jó néhány mezem volt az elmúlt évek folyamán, drágább, olcsóbb egyaránt. Jelenleg amit a legkényelmesebbnek tartok, egy Decathlon-os Rockrider mez. Az anyag műszálas, hálós, jól szellőző. Nincs cipzár, bebújós kialakítású. Meglehetősen laza szabású. A zsebek cipzárral zárodnak és oldalról nyílnak deréktájon, hátrafelé. Kimondottan montis jellegű felhasználásra tervezték.
    Mivel kifutó modell volt, ezért akcióban 3600 Ft körül jutottam hozzá. (Ha jól emlékszem...)
    Elől félig cipzáras mezem is akad. Ez egy iqperl izumi mez. Az árára nem emlékszem, de a drágábbak közé tartozik. Rövid ujjú, nem kimondottan simulós fajta. Az ujjak vége és a mez alja gumival összehúzott. Hátul három nyitott zseb lett kialakítva deréktájon. Az árához képest egy szezon alatt kifakult. A cipzárt menet közben ritkán szoktam lehúzni. Nem szeretném, ha valamilyen izgága, csípős, fullánkos ízeltlábú betalálna tévedni alá. ;o)

Alapvetően 3000-4000 Ft körül már lehet kapni jó mezeket. Érdemes olyat keresni, aminek finom az anyaga, nem dörzsöl. Legyen kényelmes előre dőlő testhelyzetben is. Nem ártanak a cipzáras zsebek sem, mivel így kisebb utakra el lehet pakolni a szükséges apróságokat a kipotyogás veszélye nélkül.
    Vásárolni olyan helyen érdemes, ahol jó áron hozzájutsz az adott ruhához. Érdemes a nagyobb sport áruházak szezonvégi akcióit kihasználni.
  • Gabo
    Félre értettél!
    Nem a belépő kategória létjogosultságát vonom kétségbe. Viszont azt komoly elvakultságnak tartom, mikor valaki úgy gondolja, hogy egy bizonyos márka és ennek a belépő modellje mindenek felett.
    Ha visszaolvasol, Te is láthatod, hogy nekem sincs csúcs bringám. Amikor megvettem Én is lelkes voltam és teljes meggyőződéssel hangoztattam, hogy a Trek milyen csúcs és hogy az általam választott bringánál aligha akad jobb.
    Azóta tapasztaltabb lettem.

Ha valaki komolyan veszi a bringázást, előbb-utóbb eljut odáig, hogy nem lesz hajlandó akkora kompromisszumokat meghozni, mint az előző gépénél. Magasabbak lesznek az igényei és az elvárásai, mint amilyenek az első gépénél voltak. Ha ez az indoka annak, hogy egy komolyabb pénzösszeget is hajlandó kiadni és nem az, hogy a szomszéd Pistikét akarja überelni, akkor talán nem kellene kétségbe vonni a döntését. Szóval légy Te is nyitottabb!
    Nálam is időbe telt, addig eljutni gondolkodásban, hogy akár fél millát vagy többet is reálisnak tartasak egy bringára. Ha ezért le kell mondanom más dolgokról, vagy keményen gürcölnöm kell, akkor meg fogom tenni. Bár ez egyenlőre csak távlati cél.
    S jobb, ha elhiszed, a 200k-s bringa van annyival jobb, mint amennyivel többe kerül a 60k-snál.

Viszont a lényeg az, hogy ne mondjuk egy belépő szintű gépre, legyen az bármelyik gyártó bringája is, hogy az a "legjobb".
    Neked is a Trekking bringák tetszenek inkább a montikkal szemben. Másnál ez fordítva van. S akadnak olyanok, akiknek az Outi, másoknak a BMX, megint másoknak a rekumbensek vagy akár a trike-ok jönnek be. Ha valaki tanácsot akar adni, akkor ne vak meggyőződésében tegye ezt. Próbálja meg megérteni a másik igényeit és ennek megfelelően tegyen ajánlatokat, mondjon véleményt.
  • Gabo
    A telon lévő gumiharmonika alapvetően egy hasznos apróság. Ha gyárilag rajta van a villán, akkor nem érdemes leszedni. Elég jól védi a becsúszókat a portól és a kisebb sérülésektől.
    Hogy milyen időközönként kell "olajozni" a telot, attól függ milyen rendszerű villát használsz.
    Az elasztomer + acélrugó villáknál zsírzással van megoldva a kenés. illik legalább évente szétszedni, kipucolni és újrakenni.
    A nyílt olajfürdős villák kenését a villaszárakban lévő olaj végzi el. Ezeknek a külső részét esetleg érdemes időnként egy kevés teló olajjal vagy valamilyen teflonos olajjal bekenni. Ezekben a villákban is illene legalább évente, vagy bizonyos megtett km után olajt cserélni, de ha a villa jó állapotban van (értsd nem szivárog bele víz vagy más szennyeződés), akkor hosszabb időszakot is kibírnak komolyabb karbantartás nélkül.
    A többi rendszernél is általában a fenti két megoldás valamelyikét használják.
  • repvez
    3-4k körul vannak az ilyen felsök én 500ft-ért turkáltam egy használtboltban :).
    Amugy létezik olyan felsö aminek nincsen zsebe vagy cipzára a hátán, de jó nedvszivó és szellözzö anyagbol van?
    És nadrágból milyent érdemes venni amibe benne van a szivacs,de nem az a feszülös , hanem rendes rövidnadrágnak néz ki, esetleg kivehetö az a belsö szivacs?
  • AarPoe
    Bicajos fölsőt szeretnék venni, olyat amilyennek elől cipzára van, így nagy melegben ki lehet húzni (magyarul nyárit, vékonyat). Érdemes az olcsóbb-féléket is megnézni, mondjuk Hervisben, Tesco-ban, vagy mindenképp szaki boltban nézelődjek? Árban kb. mire számíthatok?
    Köszi
  • AarPoe
    Lehet hogy így van, de szerintem ez valójában a kerekesek nagyon kicsi hányadát érinti. Egyrészt vannak realitások is Magyarországon, amiképp szerintem a bicajozni szerető emberek 90%-ának 60-70 ezer ft alatti bicajuk van (jóval). Nem mindenkinek van pénze drága alkatrészekre, de szerintem egy határon túl nincs is rájuk szükség.

Én azt mondom (annak, akinek a post-jára gabo válaszolt, már nem tudom pontosan), hogy 200e ft felett már sztem nem nagyon érdemes költened, mert erősen romlik az ár-érték arány: egyszerűen nincs annyival jobb, amennyi pénzt kiadsz érte. Van persze a másik oldal, lehet bicajt venni 1, vagy akár 2 millióért is...de a realitás, különösen itthon, nem ez.

...persze ha burzsuly vagy, akkor nem szóltam :D
  • bardocz
    Én néha átkenem ilyen teflonos dologgal a becsúszószárat,de érdemes tisztítani is,ha nincsen rajta gumi.Én nem rakok rá luszba,így jobban néz ki,mondjuk fekete becsúszószárral még jobb lenne:)
  • vass17
    elvittem ma szerelőhöz és 5 perc alatt beállította:)
    másik: szerintetek fontos a teleszkópra az a gumi szarság? csak mert ugy láttam, hogy nem nagyon szoktak rátenni ilyent, gondolom, hogy akkor annyira nem életbevágó? Jah igen, még annyi, hogy a teleszkópot hogy lehet beolajozni, illetve milyen gyakran kell megcsinálni?
    előre is köszi:)
  • Gabo
    Csak egy tipp. Szedd szét a váltókart és nézd meg, hogy a bowdenház nem ment-e szét.

Nekem már volt olyan, hogy a bowdenház belső huzaljai becsúsztak a váltókar belsejébe és ezért akadt el a váltás.
  • vass17
    Ahh, ma nagyon sokat változtak a dolgok, már azt se tudom, hogy mihez nyúljak...
    A hátsó váltónak a helyzetét jól beállítottam a bowden segítségével, mert rájöttem, hogy ezzel tudom szabályozni a pozicióját, igy gyakorlatilag tökéletes lett a hátsó rész.
    Erre, megpróbálom az elsőt is váltani (1-es és 2-es megy, 3-asba nem tudok váltani elől, mert vmi történt, ugy hogy közben nem is állítottam az első váltót. (a gond, hogy amikor a váltókart eltolom 3-as felé, akkor hirtelen nehezen kezd el mozogni, és képtelenség beváltani)

Amugy Megarange-t birja a váltó, mert már régóta megy vele, most akartam kicsit tökéletesíteni a beállításokat és ez lett belőle (gondolom, hogy az elsö dolog már nem nagy munka, csak én nem jövök rá, hogy miért akad):)
  • bardocz
    Amíg le nem szedettem elöl a váltót,meg a kis fogaskereket,és rá nem rakattam a láncmerevítőt,addig az volt^^
  • MaSzKa
    gyári bicaj?
  • Gabo
    Biztos, hogy elbírja a váltod a MegaRange-et? Nem minden váltó tud ekkorát léptetni.
    Ha nem használod ki ezt a fokozatot, akkor esetleg érdemes lecserélni ezt a fogaskereket egy normál méretűre. Ez valószínűleg a váltási problémákat is megoldja, valamint nincs akkora hirtelen ugrás a két utolsó fokozatnál.