22335
11330766891279474906.jpg
  • norbi56
    Bike+ jó az iparis?
  • bardocz
    Micsoda ték:P
    Vigyázok,olyan helye nem megyek,ami nincsen kivilágítva.Max bicikliút,de jó is volt úgy hazamenni este 10-kor,hogy ami fény volt,az a dunapart másik oldaláról szűrődött át,és 2m volt a látótávolság:D
  • gordon 24
    Gratula hozzá! Csak vigyázzáá sötétbe:DD
  • gordon 24
    Figy én azt mondom, hogy ipari csapágyas agyat vegyél. A Deore nem az.. Nem azt mondom hogy szar, mert nem az. De én tutti olyat vennék!
  • bardocz
    Köszi!:) 1.5 órás edzés után még feltekertem citadellához,lefele nagyon jó tempót lehet jönni vele,csak sajna nincsen lámpám még,de azt nemsokára beszerzem,addig este nem is nagyon megyek vele,csak ma muszáj volt még.
  • norbi56
    Igen ezt szerettem volna kérdezni mert Deore-ból találtam 6 csavarosat.Ez jó lesz szerintetek vagy nézzek más gyártótól?
  • SrAta
    a shimano agy egy hugy vegyél Novatec agyat olcsóbb jobb ipari csapőgyas.
  • gordon 24
    Én mindenképpen az agyat cserélném. Mivel Minden gyártó a schimano kivételével 6 csavaros tárcsákat gyárt.. Ily modon csak magadat szivatod a schimno aggyal..:D

Mondjuk meg kell nézni, mert van Schimanoból is 6 csavaros agy.
  • norbi56
    Akkor a tárcsát cseréljem shimanora vagy inkább az agyat másra?
  • SrAta
    az Avid 6 csavaros féktárcsát használ
    A shimano agyakon centerlockos rögzítés van
    nem fogod tudni az avid féktárcsát feltenni a shimano agyra...
    erre figyelj, hogy shimano tárcsát és adaptert vegyél ha az nem jár a fékhez
  • norbi56
    Bikediscount:
    Váz:Matts TFS 900(fehér) 39990FT
    Hátsó váltó:Deore LX !8600FT!
    Első Váltó:Deore 6310FT
    Fogas K.:Deore 5832FT
    Lánc:Shimano HG53 3512FT
    Fékkar:Deore 2x 2152FT
    Váltókar:Deore 8000FT(pár)
    Agyak:Deore LX Első:4792FT Hátsó:7992FT
    Felni:Mavic XM 321 D 2x 7990FT
    Fék:AVID BB7 Első 185mm:16500FT Hátsó 160mm:16500FT(ebike-n olcsóbb oannan lesz)

Össz.:138312FT

Szerintetek milyen?
  • Willenbrock
    Csak nem sok helyen tudnak újat húzni rá ha egyszer elkopik.De állítólag vannak ilyan műhelyek.Elég kényes az útra,de jó úton simán halad.
  • Gabo
    Grat! Használd egészséggel!
  • Gabo
    Szép járgány és érdekes jószág. ;o)
    A tömör gumiknak köszönhetően legalább a defektek miatt nem kell aggódnod.
  • bardocz
    Megvan az új váz,nagyon király:) A váltó úgy jár rajta,mint az álom,meg sokkal kényelmesebb.Holnap lemérem majd mennyi idő bejutni vele suliba:-)
  • bardocz
    Wow,komoly gép,grat :-)
  • Gabo
    Legtöbbször a hagyományos 2 mm átmérőjű küllőkkel fogsz találkozni. Ezek a legolcsóbbak. Minőségük változó, de pl. a DT Swiss küllők a legjobbak közé tartoznak.
    Vannak úgynevezett húzott küllők, amiknek az átmérője a két végén 2 mm, de középen 1,8 vagy 1,5 mm. Kisebb a tömegük, márpedig egy kerék esetén ez sokat számít.
    Ezen kívül vannak aero küllők is. Ezeknek a középső része oldalról lapított. Kisebb tömeg és elméletben kisebb légellenállás.
    A húzott vagy aero küllőkkel épített kerekek elkészítése és centrírozása általában többe kerül, mivel több figyelmet igényel a szaki részéről.

Ezeken kívül még vannak egyenes fejű küllők is, de ezekkel leginkább csak a gyári építésű kerékszetteknél lehet találkozni.
  • norbi56
    Okok,küllők azok szabványok vagy abból is van több tipus?
  • Pistike 007
    Wow!
    Gyönyörű!
  • Willenbrock
    Igaz is-ez eszembe sem jutott
    Na itt a velocipédem:
  • Gabo
    Egy rekumbensnél még akkora sincs. ;o)
  • bardocz
    Értem.Amikor kipróbáltam egy outit,annyira jó érzés volt,hogy szinte nincsen légellenállás,sokkal könnyebb volt tekerni.
  • Gabo
    Töltsd fel a gelériádba és kép beszúrásával onnan illeszd be.
    Én is ezt teszem. A CM-es fotóim is ott vannak.
  • Gabo
    Részben azért, mert sportosabb üléspozíciót biztosít. Van aki még a stucnit is lefelé fordítja ugyan ezért. Mászáskor így előrébb kerül a súlypont és a bringa kevésbé hajlamos az elejét emelgetni. Sík részeken pedig kisebb a légellenállás. (20 km/ó felett a tekerésbe fektetett energia kb. 70% a légellenállás leküzdésére fordítódik. Legalábbis ezt olvastam valahol...)
    Ezen kívül a kevésbé széles kormány és a meredekebb fejcsőszög aktívabb, direktebb kormányzást eredményez. Mivel XC esetén elég rövid rúgóútból kell gazdálkodni, a technikásabb részeken ez előnyösebb.
    Egy verseny orientált XC gépen szerintem egyáltalán nem csúnya. ;o)
  • Willenbrock
    Most feltöltöttem volna képet de mivel ilyen pi**ányi méretben lehet csak (20kb)ez így nem fog menni.Talán netes tárhelyet kéne nyitnom és onnan belinkelni az lehet a megoldás igaz?
  • Gabo
    Kényelmes ülést? Valami olyasmire gondolsz, mint amilyen ezen van? ;o)

A viccet félretéve, a bringákon általában nyereg van és nem ülés. És mivel minden ember alsó fele más, ezért ami az egyiknek tökéletes, az a másiknak nem biztos, hogy megfelel.
    Nagy vonalakban amit érdemes figyelembe venni:
    Anatómiailag a nemednek megfelelőt válaszd.
    A formáját első sorban a felhasználási terület határozza meg. Terepre olyan kell, amibe nem akadsz el ha helyezkedni kell. Ami kellő párnázással van ellátva a rázkódás elnyeléséhez az orrán is, mikor mászáskor előre csúszol rajta. Egy trekking bringára viszont a szélesebb kialakítású nyergek jobbak, lévén a felegyenesedett tartás miatt szélesebb alátámasztás szükséges.
    A párnázás ne legyen se túl kemény, se túl puha. Ha túl kemény az olyan lesz, mintha egy deszkán ülnél, nem nyel el elég rezgést. Ha túl puha, akkor rövid ideig ugyan kényelmes, de ahogy az ülőgumók belesüppednek maga a párnázás fogja a lágy részeidet nyomni. A géltöltéses nyergek is csak akkor jók, ha a gélnek van helye a nyomásnak megfelelően igazodni.
    A nyereg alapjának kialakítása akkor jó, ha a lágy részek alatti területen nyitott (a párnázásnak és a gélnek így van helye besüllyedni...) az ülőgumók alatti részen pedig kellően rugalmas. A prosztata kímélős, lyukas nyergeknél arra érdemes figyelni, hogy a lyuk körüli rész ne deformálódjon jelentősen terhelés alatt. Ugyanis ha túl puha ez a terület, akkor vagy a combodat fogja kidörzsölni, vagy éppen ez fogja a lágy részeket nyomni. Ha meg túl merev ez a rész, akkor olyan, mintha két vékony lécen kellene ülnöd.
    A nyereg kényelmét a nyeregsín és annak rögzítési módja is jelentősen befolyásolja. Egy üreges cro-mo vagy titán sín elég jelentős mértékben rugózik ahhoz, hogy még komolyabb ütéseket is csillapítsa. Némelyik nyeregnél a sín vége elasztomer bakkos vagy akár rugós rögzítést is kaphat.
    A nyereg borításánál arra kell figyelmet fordítani, hogy ha lehet ne legyen díszítő hímzés a comb felőli oldalon. Ez ugyanis szép kis kidörzsölődéseket tud okozni. A terepre szánt nyergek oldalán jó ha van valami erősebb anyagból készült koptató, hogy egy eséskor lehetőleg ne szakadjon szét az egész. Az sem hátrány, ha nem fülled teljesen rá az ember.

A nyereg kényelmét ezen kívül erősen befolyásolja az edzettséged. A téli punnyadás után még a tavaly kényelmes nyerget is keménynek fogod érezni.
    Ahogy a lábaid megerősödnek, úgy fogod a terhelést is egyre inkább azokra áthelyezni. A kisebb-nagyobb hupszliknál is hamarabb fogsz kiállni, mint amikor még nem vagy formában.

A konklúzió az, hogy nincsen tökéletes nyereg, csak jobb-rosszabb kompromisszum. Egyáltalán nem biztos, hogy a csúcs és méregdrága nyereg az igazi. Ha van rá módod próbálj ki minél többet és dönts az így szerzett tapasztalatok alapján.

Egyébként szerintem a fenti rekumbens lenne az ideális a hosszú aszfaltos túrákhoz. Fekvő bringákkal letekerhetsz 150 km-et és ugyan elfáradsz, de nem leszel közel sem annyira elgyötört, mint egy hagyományos bicon. Hiszen a felsőtested és a karjaid messze nem kapnak akkora terhelést.
  • bardocz
    XC bringáknak miért egyenes a kormányuk?Az olyan csúúnya ;-D
  • Gabo
    Szerintem elég lehet a 18-as váz. Nemrég linkeltem néhány oldalt, amin ki lehet számítani, mekkora lenne az ideális vázméret. Kiindulásnak az ott kapott érték megfelelő és rászámolsz még egy kicsit.
    A nagyobb vázat kompenzálhatod rövidebb, kevésbé emelt kormányszárral és egyenes kormánnyal. (Elvégre XC bringa épül... ;o) ) Ha pedig nyúlsz még egy kicsit, ezeket viszonylag könnyen le lehet cserélni.
  • Gabo
    A bicom kerekeit néhány éve építtettem.
    Novatech ipari csapágyas kerékagyak. Ritchey Rock Pro felni előre, Ritchey OCR Pro felni hátra. A küllők fekete, 2 mm-es B+ küllök, hozzájuk fekete küllőanyák. Tény, hogy nem tárcsás, hanem v-fékes megoldás, de ez ma már az árba nem nagyon jelenik meg.
    Az egész valamivel 30k alatt volt.
    Tavaly év vége felé kellett először centríroztatni a hátsó kereket, mert sikerült féloldalasan elkapnom egy sziklát. Kicsit tojás ment bele, de a szerelőnek még így is sikerült helyrehoznia.
    Szóval a mai árakon számolva is össze lehet hozni egy jó kerékszettet 30k körül.

Használd ki az internetet és nézz szét minél több bolt oldalán. Ha nem egyben, hanem egyesével vásárolod meg az alkatrészeket van rá esély, hogy ezt-azt sikerül olcsóbban beszerezni. Persze ami a honlapon kint van, nem minden esetben fedi a valóságot. Érdemes e-mailben vagy telefonon érdeklődni náluk.
  • gordon 24
    Én külön vennék! Ugy igaz drágább de jobb lesz..

Mondom valami Iparis agyat keress, hozzá egy sun vagy mavic felnit (olyat ami csak tárcsafékes [faszábban néz ki]) és rakasd össze..

• Máté94
    Off:Megelőztelek.182cm:D
    ON:
    Tudtok ajánlani egy kényelmes ülést?Túrázósra gondolok amin hosszú ideig sem fájdul meg az ember segge:)
    Vannak zselések meg habos töltésűek de nem tudom melyik jobb:)
  • norbi56
    174cm vagyok(még nőni fogok valószínű,14 éves vagyok)18'as váz elég?
  • norbi56
    Értem köszi:)
  • bardocz
    Szerintem hátra elég,előre meg 180-as.Én így fogom,most még csak hátul van 160-as,hülyén is néz ki.
  • norbi56
    Egybe vegyem a kereket vagy külön az agyat és a felnit?
  • norbi56
    Köszi a tippet:)Egyébként elég a 160-as?
  • gordon 24
    Jó az Avid is! Csak mindenképpen olajos legyen!! És 2 dugattyús minimum..

És a hajtásnál feltétlenűl ricnis monoblokkot vegyél (schimanonál: Octaling a neve, Truvánál: ISIS Drive)

Egyébként nem lesz ez rossz!
    A Deore jó, de kerék agyaknál nekem van rossz tapasztalatom vele.. Semmi por védelem hamar telemegy minden szarral..

Szóval abból én jobbat vennék.. Pl Novatech ipari csapágyas agyakat.. Faszák és olcsok..
  • bardocz
    Féket olcsóbban is beszerezheted.Ha itt veszed spórolsz egy tízest,ami nem elhanyagolható,és máris van több pénzed kerékre.
  • norbi56
    Na összeválogattam egy biciklit kerék ügyben 30k-ból ki kellene jönni a 2-nek azt nem válogattam még bele.
    Eddig:
    Váz:Merida Matts TFS 900D(a bowden nem hiszem hogy gondot fog okozni)
    Villa:RS Tora solo air SL ugye az már megvan
    Hátsó váltó: Shimano Deore 9 seb.
    Első váltó: Shimano Deore
    Fogaskoszorú: Shimano Deore
    Lánc: Simano HG93 6000FT
    Fékváltókar: Shimano Deore 2DB
    Fék:Avid BB7 2DB 34000FT

• Gabo
    Ez szerintem a gyártótól is függ.