22335
11330766891279474906.jpg
  • Gabo
    Szerintem ne a féken vagy a vázon spórolj! Inkább a váltóknál és a hajtásláncon engedj.
    LX és XT helyet inkább csak sima Deore. Nem hinném, hogy jelentős különbséget éreznél. Ráadásul a hajtás alkatrészei azok, amik leginkább kopó alkatrészek. Ahogy elhasználódnak, lehet jobbra cserélni őket.
    A fékekénél ami még gondot okozhat, hogy a Shimano CenterLockos tárcsarögzítése csak önmagával kompatibilis. A kerékagy és a fékrendszer kiválasztásakor erre is oda kell figyelni.
  • Willenbrock
    Holnap majd teszek fel róla,vagy lehet hogy még ma.
  • bardocz
    Képet róla:-)
  • SrAta
    A V-fék szemet hátulra, ha új vázat veszel nem adnak bele csak egy gumidugót tesznek bele
    legalábbis a shredbe így volt/van/lesz
  • Willenbrock
    Én vettem egy velocipédet de nem olyan nagy a kereke-1m átmérőjű éppen.Egy normál bicikli sebességét tudom vele tartani különösebb erőfeszítés nélkül.Persze 1-2 hátránya van de ez vele jár(ára,tömörgumi,csak jó úton használható és hogy nagyon megnézik az utcán-ja és fék az nincs de a megállás gyorsabb mint hinné az ember)De jó időben,jó úton tekerni vele nagyon jó.Kiváló róla a kilátás,a nyereg elég magasan van hozzá.
    Van még valaki akinek van velocipédje?És milyen?
  • Pistike 007
    Shimano könyebb asszem, persze típustól függ.
    Én inkább Avidot vennék.
  • norbi56
    A Hayes fék drága lesz nem biztos hogy lesz annyi pénzem,az Avid-okat nézegettem és a Shimanokat melyik a jobb?
  • bardocz
    Ööö...az jónak tűnik,18-as.
    Viszont sajna a mostani középrész nem teljesen jó bele,aztán csak Aliviora van pénz,pedig azt később inkább egy deore-ra cseréltem volna.De jó lesz nagyon:-)
  • Gabo
    A méretre azért figyelj oda. Csak akkor vedd meg, ha az is megfelel.
  • bardocz
    Jók a képek!Legközelebb már nekem is el kéne mennem:)

Amúgy felhívtam a boltot,pont 1 darab váz van még,úgyhogy megyek is érte :-D
  • Gabo
    3. adag:
    (A sorrend lentről felfelé...)

Nagy emelés

Kerék-párok

Teljes szélességben

Kis emelés
  • Gabo
    2. adag:

Lánc-lánc...

Fény az alagút végén

És vissza...

Ácsorgunk

Oda
  • Gabo
    Ígértem nektek képeket a Critical Mass-ról. Végre volt időm átválogatni őket, így kaptok egy csokorra valót a hangulat kedvéért. :o)
    Jó nézelődést!

1. adag:

Valódi bringás arc

Valódi bringás láb

1 kerékkel

Csoportosan
  • Gabo
    Megnézegettem a vázakat, amikkel szemezel.
    A Magellan Pyxis váz egy igen szép, formás váz. Láttam belőle fekete-kék változatot, amibe egy fekete teló alighanem tökéletesen passzol. Amit viszont nem tudtam megállapítani a képek alapján az az, hogy vajon a V-fék konzol kicsavarozható-e a vázból. Ha tárcsaféket szeretnél használni, kicsit bután néz ki a két kiálló csonk a támvillán.
    A Merida TFS vázon egyetlen dolog bántotta a szememet. Az, hogy mi a fészkes fenéért kellett az alsó vázcső alján vezetni az első váltó bovdenjét? Az első kerék az összes sarat oda vágja fel, ráadásul a vázcső ívét elrontották egy bovden tartó szemmel...
    Ha esetleg kevésbé verseny/XC orientált gépben gondolkodsz, akkor érdemes vetni egy pillantást a Merida TFS 850 Trail-D vázra is. Masszívabb felépítés, kisebb átlépési magasság, 100 mm-es telóhoz igazított geometria, kevésbé kinyújtott üléspozíció.
    Ha viszont mégis verseny/XC irányzat felé szeretnél elmenni, akkor a Merida Matts HFS 3000-D jobb választás lenne, mint a TFS. Könnyebb és az első váltó bovden is normálisan lett végre elvezetve.
    Hozzáteszem, hogy a 2008-as vázakat néztem csak. Ár szempontjából szerintem ezek jelentik a jobb választás.
  • bardocz
    Annyira szépsége nem érdekel,de a geometria az szerintem mindenképpen jobb tekerésre.A lácvilla-támvillás dolgot meg én észre sem vettem:) Szerintem ez lesz,ezt boltban árulják legalább,ahol szerintem át is szerelik az egészet.
  • Gabo
    Ha jobban megfelel az igényeidnek a Merida geometriája, akkor szerintem nyugodtan választhatod azt is.
    Szemre nekem is jobban tetszik. A lapított csövek a Blast-on lehet, hogy a terhelés szempontjából előnyösek, de esztétika szempontjából kevésbé. Ráadásul a Merida vázán, a láncvilla, támvilla találkozásánál lévő köztes rész azon kívül, hogy mutatós valószínűleg a tárcsafék okozta csavaró erőket is jól viselheti.
  • norbi56
    Magellan Pyxis vagy Merida Matts TFS 500/900-ra gondoltam attól függ mennyi pénz.És milyen színben lesznek,mert a magellan fehérben nagyon jó de a villám fekete:D
  • gordon 24
    Figyi ha nem akarsz ugra bugrálni, magyarul nem dirt felhasználsára akarod.. Akkor kb mind1..

Az a lényeg, hogy aluminium legyen valami márkás (merida, Kona, Magellan, GT, Giant stb) Azért 30000-40000ft minimum szánj rá (ennyibe kerül pl egy Kona Shred[de az turázásra nem ok])

Tárcsafék felfogatás legyen rajta! De ennyiért mindegyiken van..
  • norbi56
    Vázat szerinted milyet?
  • bardocz
    Hm a kona blast deluxe-nál jobbnak tűnik a geometriája.Lehet inkább ezt kéne vennem,ugyan annyi a kettő.
  • bardocz
    Nekem úgy tökéletesen megfelelne,ahogy kinéz a 2. képen:-)
  • Máté94
    Szép.Trekkinget csinálnék belőle!:P
  • bardocz
    2008-as merida sub40 váz szerintetek milyen?

• Gabo
    norbi56:
    Rágd át jó alaposan, mik az elvárásaid. Gondold végig az eddigi tapasztalataidat, fogalmazz meg egy jó erős önkritikát és próbálj meg reális maradni. Gondold végig azt is, hogy milyen irányba szeretnél fejlődni a bringázás terén, mik a céljaid.
    Egy jó telód már van és +200k-ból ha nem szállsz el már össze lehet hozni egy pöpec bicot.

Gordon jól leírta a lényeget az alkatrészekkel kapcsolatban. Ezt csak itt-ott kiegészíteném.
    Felniből a Syncros is megfontolandó.
    Kerékagyból, ha kereket építtetsz, akkor csak is ipari csapágyasat. Évek óta nyúzom a Novetec agyakat a bringámban. Nem vagyok pihekönnyű és nem igazán finomkodok a gödröknél, járdaszegélyeknél. Felnit kellett már centríroztatni, de az agyak még mindig ugyan olyan finoman futnak.
    A meghajtás részeit. Hátsó váltó, lánc, fogaskoszorú ugyan abból a szettből válaszd. Így a váltásteljesítménnyel, pontossággal nem lesz gond. A hajtókar, lánctányérok és az első váltó eltérhet, de Deore alá nem érdemes menni. (A lényeg, hogy legyenek kompatibilisek egymással.)

És persze a lényeg a váz! Ez az alapja az egész bringának. A többi alkatrészt könnyen lehet cserélni, de a váz az ami igazán eldönti milyen is lesz a bringa.
    Szerintem kezdhetsz nézelődni a nevesebb gyártók vázai között is. (Egy Giant XtC-től még nekem is csöpögni kezd a nyálam.) A régebbi modellek sokszor akciósak, csak kutatni kell egy kicsit.

Nekem meg ideje lenne végre aludni... Szóval ma estére befejeztem...
  • Gabo
    Én meg azt mondom, nem elvetendő egy komplett gép vásárlása még így se.
    Amit érdemes mérlegelni, hogy a bringagyártók lényegesen olcsóbban kapják meg az alkatrészeket, mint amennyiért te a boltban megveheted. (Persze ha valaki rászánja az időt és az utánajárást, azért meg lehet csípni jó alkatrészeket igen kedvező áron is.) Ha sikerül egy olyan bicot találni, amin az alkatrészek szintje megfelel az elvártnak, akkor a benne lévő új telóra könnyen lehet vevőt találni. Talán még a bolt is hajlandó átvenni. Összességében olcsóbban jöhet ki a dolog esetleg így.
    Persze ha valaki tisztában van a saját igényeivel és elvárásaival, illetve tudja, hogy mik azok a területek ahol hajlandó kompromisszumra, akkor az egyedi építés a legjobb választás.
  • bardocz
    Majd ha lesz új vázam,és utána pénzem,akkor majd úgyis muszáj lesz venni váltót előre,meg nagyobb fogaskoszorút,és akkor majd veszek rendes Deoret,meg megcsinálom faszára az egészet :-)
  • Gabo
    Igen. :o)
    Az ok pedig egyszerű. A Deore és attól felfelé már 3x9-es rendszerek vannak, amik szinte teljesen kompatibilisek egymással. Lényegében ugyan azt kapod, csak egyre kisebb tömeggel, jobb kopásállósággal és nagyobb terhelhetőséggel. Valószínűleg a átlag bringások többsége nem is fogja érezni a különbséget.
    Azért azt is hozzáteszem, hogy a Sram váltói sem rosszak ebben a kategóriában. Ízlés kérdése, hogy kinek melyik rendszer jön be jobban.
  • Gabo
    A Caprine MX FreeRide-ot inkább nem részletezném. 250-300k alatt az össztelós gépek a rossz vicc kategóriába tartoznak.
    Egy rosszul megtervezett hátsó rugózás lehet, hogy ad valamennyit a kényelemhez, de a bringa hajtáshatékonyságát erősen rontja. A forgáspont és a rugóstag csak újabb meghibásodási lehetőségeket rejtenek.
    Ha kevés a pénz, inkább érdemes egy jól felszerelt merevfarú gépet választani. Egy ballonosabb külső gumi sokat javíthat a rezgés elnyelésen és a kényelem fokozása érdekében esetleg egy rugós nyeregcsövet is bele lehet rakni.
  • Gabo
    A Wheeler Buddy 3 inkább ugrálásra való, mint túrázni. A váz masszív ugyan, de a túlépítettségnek a bringa tömegében kell megfizetni az árát. Az alkatrészek elsőre jónak tűnnek, de egy részletesebb leírás sokat segítene a megítélésben.
    A 16”-os vázméret a te magasságodhoz és az általad megjelölt felhasználáshoz szerintem kicsi. Ugráláshoz, trükközéshez jó a kis váz is, de ahogy már írtam normál használat esetén ebből csak gond van.
    Ha találsz egy bringát ne csak a leírást másold be, hanem egy linket is tegyél be. Így könnyebb megnézni, hogy miről is van szó.

Ha 80K körül ajánlanom kellene akkor szerintem ezeket érdemes számításba venni:
    Magellan Crater Alivio vagy ennek a Disc-es (tárcsafékes változata)
    http://ebike.hu/termekek/kerekpar/mtb/ferfi/10725/

Esetleg Merida Sub 40-V 2008
    http://www.bikefun.hu/prods/307/sub_40-v.html

De a már belinkelt Kelly's bringák is elfogadhatóak.

Viszont ami ár érték arányban szerintem messze a legjobb a mezőnyben, az a Magellan Polaris Deore Disc '08. (Bár tény, hogy ez már kicsivel 100k felett van.)
    http://ebike.hu/termekek/kerekpar/mtb/ferfi/10722/
  • Gabo
    Vagyok... :o)
    Haladjunk sorjában.

Az alkatrészek alapján ezt a bringát a helyedben nagy ívben kerülném.
    Kicsit pontosítok az előzőleg írtakon. A C a Comfort, a T (hogy utána még milyen betű van mindegy is) pedig a Tourney szettje a Shimano-nak. Ezek az alkatrészek nagyon kíméletes, alkalmankénti városi, aszfaltos használatra szánt alkatrészek. Komolyabb terhelést nem bírják, sport használatra lényegében alkalmatlanok. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy használhatatlanok, hanem csak azt, hogy komolyabb igénybevételnél nagyon hamar szembesülni lehet a hiányosságaikkal. (Merevség, terhelhetőség, kopásállóság, pontosság.)
    A bico első, hátsó váltója és a középcsapágy ebből a családból került ki. (FD = Front Derailleur azaz első váltó, C = Comfort szett, RD = Rear Derailleur azaz hátsó váltó, T = Toruney szett) Így a tudatlan vásárlónak be lehet adni, hogy ez bizony Shimano váltós bringa... (Amit nem kell tudnia, hogy a Shimano lényegében minden kategóriában gyárt alkatrészeket.)
    A többi alkatrész noname vagy annál alig valamivel jobb. Az egészből talán a nyereg az egyetlen jobban hangzó darab, de szerintem az is a Selle San Marco kínálatának legalsó részébe tartozhat.
    Ami a gumit illeti, a név nem mond túl sokat. Ami igazán számítana, hogy mennyire megfelelő a mintázata, szélessége a talajhoz, amin tekerni szeretnél. (Gördülési ellenállás, kapaszkodóképesség, úttartás.) Illetve a gumi összetétele mennyire kemény vagy puha. (Kopásállóság, tapadás.) Valamint hogy milyen a szövet sűrűsége. (Defektállóság.)
    És ahogy előzőleg már írtam, ebben az árfekvésben az össztelós megoldásokat el kell felejteni!
  • gordon 24
    Fék!
    Hayes Stroker Trail minimum. Vagy ez a minőség..

H.váltó lx
    Első váltó Deore ok

Felnik: Sun rims, mavic stb.. Dupla falu alu.. kb 7000-10000ft között

Agyak Abból jót Lx vagy jobb. Iparist ha lehet.

Villa oké

Hajtókar octaling ha shimano Isis drive ha Truvativ vagy race face!
    Monoblokk hozá ami jó

Váltókarok: Rapid fire rendszer Lx vagy jobb

Lánc 6000ft körüli.
    Fogaskoszorú ha shimano a lánc akkor az, ha sram vagy ilyesmi akkor az.

Kb ennyi szerintem..
  • norbi56
    Én is minimum deore-ba gondolkodom:D
  • bardocz
    Szerintem Gabo azt mondaná,hogy váltó minimum Deore,és a hozzá tartozó fogaskoszorúk,meg lánc.Ugye Gabo így van?:-)
    Felni meg csakis duplafalú,de márkát nem tudok mondani.
  • norbi56
    Akkor azt mondod inkább építsem?:)200k az a nagyon max ballagástól függ mennyit kapok és azért nem szeretném mindet bicóra költeni.Akkor abban segíts hogy milyen alkatrészeket vegyek villán és hajtókaron kívül minden kell.A hajtókar Alivio de négyszöges.
  • SrAta
    200 rugód meg egy villád van és nem építed megvagy te huzatva???
  • norbi56
    Sziasztok.Úgy néz ki tudok egy jobb bicót venni.Most van egy Magellan Hydra-m egy Rock Shox Tora SL Solo Air-el ezt természetesen meg szeretném tartani az új bicóhoz.Maximum 200K van rá főleg rosszabb minőségű aszfalton(kis községben lakom),földútra és egy keveset erdőbe szeretném használni.Inkább már tárcsafékeset szeretnék,jó felszereltsége legyen de a villa nem számít hogy milyen hiszen úgy is átrakom a régit.Ezt néztem ki tudtok ajánlani valami jobbat esetleg?Ennél drágább ne legyen 1FT-al sem.Válaszokat előre is köszönöm.
  • SrAta
    Ha megengeded ajánlanék neked egypár ilyen utcára is való éslightos terepre tehát könnyű tekerni:
    Nos én Kellyst tudnél ajánlani:
    Abból is abban az árfekvésben amiket te írtál (85k körül)
    Kelly's '08 Scarpe

Kellys Quartz én sokáig ezt a bicót akartam, de aztán más kategória lett ez egy nagyon jó kis gép minden alkatrésze deore vagy alivió a hajtóműve is alivio (M-3** a 3as az alivio jele szóval ezen semmit nem kell cserélni nagyon pöpec kis gép kardiós tekerésekre sok fokozat időtálló alu váz ha nem gyilkolod sokat terepen ezzel gondod nemlesz mondjuk kicsit drágább is)
  • SrAta
    TX a hajtóműve azt majd ha tönkremegy cseréled
    Nemolyan nagy tétel mittomén majd egy év vagy fél év múlva max 10 000FT de lehet olcsóbbal is jót középcsapággyal együtt ha csak a hajtókar hal meg akkor az 4000-5000

A váz tetszetős
    A "Wheeller" márka nem rossz
    "Hayes" bowdenes fék tökéletes(hiddel neem is az van:P)
    "Alexrims" felni, az "Alex" felnik A "Sun" felnikkel vannak egy kategóriába(a "Spank" subrosa és "tweek tweek" felnik után az egyik legjobbak)
    16"os váz??????
    Énnekem Dirt bicóm van abból az Mes a 16"os de az egy kényelmetlen dolog te túrázni akarsz nem?
    a küllők száma túrázásnál lényegtelen

85 ezer nagyon barátságos ár főleg hogy 125 000 egy 2006os modell amit találtam (Azon volt TX hajtás, lehet hogy az újon nincs)
    Szóval azok közül amike mondtál egyértelműen EZT venném ez klasszisokkal jobb mint a többi

• SrAta
    A Wheellernek most nézek utána
  • SrAta
    54 centis váz kurvanagy...
    21"os XXLes váz szal sztem felejtős