22335
11330766891279474906.jpg
  • AarPoe
    Éppen ezért. A szakaszt ugyan mindig más nyerte, nem pedig Armstrong, de sohasem nem hagyta annyira megszökni, hogy veszélyeztesse az összetett elsőségét.
  • AarPoe
    Igen, így talán még jobb.

Tehát: ha mondjuk Cavendish-en van a sárga, és 5 perccel vezet a 2. helyezett előtt és az idősorrendben 2. helyezett nyeri a szakaszt, miközben Cavendish egy olyan bollyal érkezik célba, ami 4 perccel van lemaradva a szakaszgyőztes bolyától (vagy ha egyedül van akkor tőle egyedül), még mindig Cavendish marad az első, mert maradt 1 perc előnye. Következő nap is ő viseli a sárga trikót.
  • bardocz
    De akkor miért volt az pár éve,hogy Armstrongé volt a sárga trikó,amikor sorozatosan minden szakaszt egy fickó nyert?
  • SrAta
    a formula 1es pédán kicsit javítok, ha nem zavar:
    Nem kell ahhoz körrekordot elérni, hogy valaki futamot nyerjen.
  • torokandras
    köszi szépen!
  • SrAta
    Idézet a Wikipédiából:
    "Az időeredményeket versenyzőnként összesítve állapítják meg a végső sorrendet, ami alapján kiderül, hogy ki nyeri a Tourt."
  • AarPoe
    A Tour-t az vezeti, akinek összetettben a legkevesebb idővel áll, ergo legkevesebb idő alatt tette meg az addigi távot. Ő viseli a sárga trikót. Ha rajta van éppen a sárga, de a következő napon úgy ér célba, hogy az előtte lévők nem veszélyeztetik az ő idejét, akkor rajta marad a sárga. Az időkülönbség számít. Ehhez még azt kell tudni, hogy az egy bolyban beérkezőket mindig azonos idővel számolják, ezenkívül az első helyezettek idő-jóváírást is kapnak. Nem kell ahhoz szakaszt nyerni, hogy valaki Tour-t nyerjen; hasonlóan, a Forma1-es futamokat sem kell megnyerni ahhoz, hogy valaki világbajnok legyen. :)
    Csak mivel itt nagyobb időkülönbségek és sok versenyző van, fokozottabban kijön a különbség.
  • torokandras
    sziasztok!

Picit laikus vagyok ,de nézem a tour de francet.számomra elég bonyolultak a szabályok.az összetett állása igazából ami nem világos.
    pl Armstrong második helyre ugrott ,holott az első 10 ben sem volt benne a szakaszon.Cavendish pedig 2 szakaszt is nyert de összetettben sehol sincs..
    kicsit fel tudnátok homályosítani?!

köszi előre is!
  • Danus16
    kösz :D kezelési útmutató első 400km, vagy 4-6hét után ajánl szervízt.
    rákérdezek az eladónál emailben, aztán majd sztem augusztus 2. hetében ráérek és levonatozok veszprémbe szervízeltetni.
    remélem addig semmi se lazul meg annyira, hogy balesetveszélyes legyen...
  • SrAta
    nah ja a vidin az se semmi amikor a 3.-4. trükknél, amikor csúszik a rámpa szélén beleakad a rámpába azé kapott ottis a vas rendesen, meg amikor vápénál földhözvágta a 2. ugrásnál, arra a bicóra kiváncsi lettem volna h mi maradt belőle...
  • Gabo
    Be kell állítani vagy állíttatni.
    Szóval ha a bejártatási időszak megvolt, akkor nyugodtan vidd vissza a bolthoz, hogy nézzék át a kerot és állítsák be amit kell.
  • AarPoe
    Akkor egyelőre járassam, annak ellenére is, hogy kattog-zörög-csattog?
    Ingyenes, kötelező szervízt ajánlott a bolt 2 hét múlva, ezért kérdezem...
  • Gabo
    Nem akarlak kiábrándítani, de a TX (Tourney) a Shimano egyik legalsó kategóriába tartózó szettje. Szóval sokat nem szabad várni tőle.
  • AarPoe
    Kis adalék infó: a váz Campagnolo márkájú (nekem nagyon tetszik a kiképzése és festése), a kérdéses váltó pedig Shimano TX. Elvileg ez úgy tudom, nem számít a leggagyibbnak, így bízom benne, hogy tényleg csak beállítás-gond van...
  • Gabo
    Minden új bringán nyúlnak a bovdenek. A bejáratás után újra be kell állítani. Nálam is esedékes lesz a dolog.
  • Danus16
    én azt vettem észre, hogy az isteni Acera váltóm eleinte is már kicsit recsegett 8-asban, de mostmár 7-esben is vannak fura hangjai. lehet, hogy csak a fogaskoszorút kéne megtisztítani, nem tudom, mitől van ez a hang... mindenesetre remélem, nem a hajtás akar leesni... ötlet? :S
  • timexxx
    Néhány tényt a titánnal kapcsolatban ( ha már a Tudomány rovatban vagyunk):
    - a tiszta titán szilárdsági tulajdonságai a gyengén ötvözött acél szilárdsági tulajdonságaival vannak egy szinten illetve sok esetben jobbak ( pl. folyáshatár: Reh = 350 N/mm2) ezzel együtt kifejezetten jól alakitható. Hidegalakitás hatására jelentős szilárdságnövekdés következik be (alakitási keményedés) igy a tiszta titánból pusztán hidegalakitással (hajlitás, nyújtás ....) készitett ékszerek rendkivül tartósak és erősek.
    Nem igazán értem miért akarják ötvözni az ékszernek való titánt. A 86% titán 6% aluminium 6% vanádium 2% ón ötvözet valóban rendkivül szilárd és hőálló, sugárhajtómű alkatrésznek kitünő lenne, de kérdés, hogy egy ilyen karikagyűrű esetében mennyire tudod kihasználni azt, hogy 1200 C fölött is megőrzi eredeti szilárdsági tulajdonságait.
    - a tiszta titán rendkivül korrozióálló, a halogénsavaknak, kén és foszforsavnak viszont nem áll ellen. Mellesleg a fent emlitett ötvözet korrózióállósága - a nem homogén kristályszerkezet miatt- szerintem rosszabb mint a tiszta titáné
    - a titán jól hegeszthető és jól alakitható melegen (kovácsolás), de kizárólag argon védőgázban szabad heviteni. Ennek oka a titán rendkivüli affinitása a C, N, O -hez. Levegőn végzett hevités hatására a levegőben levő N (nitrogén) alapfémbe való diffúziója felgyorsul ( 900 C felett nem véd az oxidréteg). A titán a N-el rendkivül kemény fémes vegyületet képez ami jelentősen rontja a szilárdsági és alakithatósági tulajdonságait.
    - a titán nem omlik porrá, ez a legnagyobb baromság amit valaha hallottam
  • bardocz
    Be kell állítani,nekem is ezt csinálta 6 7 között az új felninél.És mivel csak ezt a 2 sebességet használom,ez zavaró volt eléggé:D
  • AarPoe
    Na meg is van az első gond az új bicóval :(
    A hátsó váltó a 4-5. fokozatokat menet közben kedve szerint kapcsolgatja, időnként még a 6-os is beleszól. Mi lehet a gond? Lehet hogy csak olajozás, vagy - bár ez hülyén hangzik - be kellene még járatni? Tapasztalt már valaki ilyesmit új bicajnál?
    Holnap visszaviszem, nem hagyom magam...
  • VRSDM
    még jó hogy törik. jó is lenne törhetetlen anyag. a kérdés hogy milyen igénybevétel mellett törik. az alantabb linkelt videó elején szintén, most nem az első hanem a második ugrást (háromhatvan-vápé fail :) szóval, megnézném sokak által hangoztatott "eeeez nagyon erős bicikli és csak 50evolt" emberek kerékpárját eldobni ugyan ilyen szinten ahol a filmen látható. nemhiszem hogy sok maradna belőle max a váz maradna úgyahogy ép de tuti azis törne/hajolna. míg a jobb minőségű (és értelemszerűen drágább) kerékpárok bírják az effajta (extrém) igénybevételt is. lásd a filmen, semmi baja nem lesz egy drágább biciklinek egy ilyentől... csak sok ilyentől :D

de a lényeg a lényeg hogy minden törik.
    én nem vitázok hogy cromo vagy alu, ki mit preferál. speciel én cromo párti vagyok, erősségtül független, szebb egy letisztult vékony minimáldizájnos bicikli, mint a roboszotus csatlakozásokkal és erősítésekkel elltátott alu gyártmányok.
    aztán : ) kinek hogy...

ha munkába akarsz venni akkor 70-80e környékén olyan montit kapsz ami életed végéig bírni fogja a padkákat és babakocsifeljárókat :)
  • Gabo
    1. Rendeltetés szerű használat.
    2. Lehet, hogy minden törik. A kérdés az, hogy mikor és milyen körülmények között.

Minden alkatrész tervezésekor van egy ésszerű határa a lehetséges terheléseknek, amire méretezni lehet. A profibb alkatrészeknél ez nagyobb, a kevésbé profibb cuccoknál ez alacsonyabb.
    Ha belegondolsz az autók is törnek. Ha valaki törhetetlen gépet akarnak, akkor tankkal kell közlekednie. Az egy más kérdés, hogy ez milyen egyéb nehézségekkel járna. ;o)
  • Gabo
    Az olcsóbb hi-ten (szénacél) ötvözet ridegebb, rugalmatlanabb, kisebb a szakítószilárdsága, mint a cro-mo (króm-molibdén) ötvözetnek. Ráadásul a korrózióállósága is rosszabb.
    A fentieket figyelembe véve csak úgy lehet egy bringa céljaira nagyjából megfelelő vázat készíteni belőle, ha erősen túlméretezik. Ez pedig a tömeg szempontjából fog igen csúnyán visszaütni. Az ok, amiért szerintem még ma is használják, az ára és az, hogy egy buta betanítottmunkás is össze tudja hegeszteni belőle a vázat.
    A cro-mo rugalmasabb és nagyobb a szakító szilárdsága is. Ezért lehet belőle szép karcsú, vékony csöveket használó vázakat készíteni. Viszont a jobb minőségű, többszörösen húzott (butted, double-butted) csövek gyártása többe kerül. Ráadásul egy vékonyabb falvastagságú csövet már jóval nagyobb szakértelemmel lehet csak hegeszteni. Ebből adódik, hogy ezeknek a vázaknak a gyártása többe kerül.
    Viszont az alu ötvözetek még a kevésbé finomabb gyártási megoldások mellett is könnyebb vázakat eredményeznek. Ezért álltak át nagyobbrészt erre a cégek. Az évek alatt szépen kidolgozták a különböző gyártási eljárásokat és egyedi ötvözeteket, amivel a alu problémáit meg lehet kerülni. Ezzel együtt az automatizált gyártás is elérte a bringa ipart.
    A karbon vázak ára akkor fog jelentősen lejebb menni, ha meg tudják oldani az automatizált gyártást, illetve a mérnökök agyában is helyére kerül az anyag. Ugyanis jelenleg a kompozit cuccok nagy része kézi módszerekkel készül. A mérnökök közül a legtöbben pedig megmaradnak a fémeknél, mert azt ismerik. A kompozitok tulajdonságai viszont igen széles skálán változtathatók az alapanyagok megválasztásával.
    A titán is remek alapanyag lenne a tulajdonságait nézve, de igen körülményes a megmunkálása. Ha a nyers csövek előállítása még olcsó is lenne, attól a vázak összehegesztése még mindig problémás. Ugyanis a titán nem lehet úgy hegeszteni, mint pl. az acélt. Az összes ti váz kézzel készül és igen nagy szakértelmet követel a hegesztő mestertől.
  • bardocz
    Ha minden forgó alkatrészt könnyebbre cserélsz,érezhető lesz,hogy a bringa jobban gyorsul.Ezek a kerekek,lánctányérok,hajtókar,pedál.Ezen érdemes a legtöbb súlyt nyerni.
  • AarPoe
    Akkor miről beszélünk, ha akármilyen drága, akkor is törik? :) Erről beszélek egész nap.
    Bár ez már nem 100%-osan a kerékpározás kategória szerintem ;)
  • VRSDM
    az ötvözet minősége miatt van különbség egyes acél vázak között
    az hogy az acél sosem törik / hajlik . alattam hajlott már ki 2 cromo villa, hajlott már le 3kormány ebből 1sima hi-ten, a többi cromo.
    de cromo és cromo közt is van különbség ;) nem véletlen vannak százezres árrések két termék között.
    nézd meg ezt a vidit, első 20másodperc, az első ugrás ami van benne, és ez full4130-as bicikli, ergó a legerősebb cromo ami létezhet, húzott, hőkezelt cucc. mégis törik (mondjuk ez már elég dúrva igénybevétel egy ilyen merev biciklinek, nem csoda hogy szétesnek a bmx-ek is idővel :D)
    fise 09 park kvali

srata - vannak cromo vázakra is élettartamgarik ;)
  • SrAta
    Az alu nem hajolhat, mivel az alu 2 hajhlítás után eltörik, ergo nem hajolhat.
    De tegyük fel, hogy hajlik, deformálódik, akkor a legbutálisabb gépeket (DH bicók) miért nem acélból gyártják?
    Miért van az Összes Kona és Specialized DH bringa aluból?
    Sőt ennek a két gyártónak az országúti modelljeit kivéve miért van minden biciklije aluból???
    Pedig ezek nem kis gyártók...
    De szerintem egy DH bringa sincs acélból, max 1-2 baromdrága karbonszálas van.
    (DH=Downhill=Hegyről lefele brutális terepen)
  • SrAta
    A Hi-ten acél rohad, rozsdásodik, míg a chromemollibdén(Cro-mo) acél nem.
    A minőségi 7005-ös alu élettartamban nagyon közel van az acél vázakhoz, sőt meg is előzi őket. Az alu vázra élet garanciát is adnak, míg acél vázakra(pl merida umf hardy 1) ráírják, hogy 3 évente ajánlott a csere.
    Szóval akkor nem lényeg az anyaga???
  • AarPoe
    Gabo...nyiévánvaló, hogy abból indulok ki, hogy én mennyit szoktam tekerészni, hiszen magamnak veszek gépet, nem pedig a versenyzőknek. Nekik már számít...nekem még nem. :)

Mitől jobb vagy gyengébb minőségű az egyik acélváz, mint a másik? Egyik sem fog eltörni, szétszakadni, ez bőven a marketing-része a dolognak (szerintem).
  • Gabo
    Egy jól megtervezett és elkészített karbon váz, normál használatot feltételezve (értsd nem töröd, zúzod) minden szempontból túltesz a többi anyagból készült vázon. Lényegesen könnyebb, erősebb, az elemi szálak irányát megfelelően megválasztva ha kell rugalmas, ha nem, akkor pedig merev. Szerintem nem kell egy évtized és ahogy az alu leváltotta az acélt, úgy fogja a karbon leváltani az alut.
    Ha megnézitek néhány évvel ez előtt ha valaki karbon vázas bringát akart, akkor minimum a millás kategóriában kellett nézelődni. Ma már a közép-felső kategóriában 500k környékén kapsz karbon gépet.
    A mai jobb alu vázak (értsd nem belépő kategória) szintén normális használatot feltételezve bőven kiszolgálják azt az időt, ami a bringa élettartama. Az első alu vázak tény, hogy hajlamosak voltak törni az anyagfáradás miatt, de mára elég szépen kiforrotta magát a gyártástechnológia, az új, rugalmasabb ötvözetekről nem is beszélve. Szóval az, hogy tartósabb-e nála az acél vagy sem erősen nézőpont és használat kérdése. Hozzáteszem azt is, hogy egy jó minőségű acél vázért azért ma is elég mélyen a pénztárcába kell nyúlni.

Szóval szó nincs arról, hogy el kellene adni az alu, karbon vagy a titán cuccokat. Eladják magukat azok. Azért feltételezhető, hogy aki már nem a belépő kategóriában nézelődik, az már van annyira megfontolt és tudatos, hogy ne dőljön be a marketing bullshitnek. El kell jutni arra a szintre, hogy valaki képes legyen megmondani, hogy mire van szüksége és mi az a cél, amit később el szeretne érni. Ennek fényében lehet megválasztani azt, hogy milyen gépre és milyen alkatrészekre van valójában (!) szüksége.
    Ahogy egyszer már írtam, a felsőbb kategóriába tartózó alkatrészek nem csak könnyebbek, hanem sokszor tartósabbak is. Hiszen bírniuk kell a verseny alatti terhelést és a rendszeres edzések során jelentkező elhasználódást is. Egy profi versenyző hetente többször is tarthat napi 100 km feletti edzéseket. Még ha van szponzora, akkor sem engedheti meg magának, hogy hetente cserélgesse az alkatrészeket. Szóval ne abból induljon ki senki, hogy ő maga mennyit szokott tekerészni.
  • AarPoe
    Az alu az, ami hajlik és deformálódhat, az acél soha. Persze annyival nehezebb is...
  • timexxx
    én haveromtól kaptam mindig a nitrogént, apja klima és hütőgépszerelő cégnél melózik aztán van nekik a garázsba egy nagy palack nitrogén. gondolom a hütőkhöz kell.

de, jó volt. sokáig benne volt. amikor meg nem kaptam defektet akkor volt hogy 1 évbe egyszer kétszer kellett csak utána fújni :D
  • SrAta
    ez hülyeség...
    Miért lenne tartósabb az acél?
    Az acél rozsdásodik, folyton hajlik, az alu merev és nem rozsdásodik...
  • VRSDM
    nekem full4130as húzott sanko cromo biciklim van, magnézium pedállal és alu stucnival. :)

amúgy munkábamenet annyira nem vész (de azért érezhető ottis hidd el), de komolyabb szinten azért nem mindegy hogy 20kilót kell mozgatni a levegőben / egy kanyarban / hegyre fel stb. vagy a töredékét akár a felét...
  • AarPoe
    Éppen a súly-kérdésben folyik - véleményem szerint - a legnagyobb vakítás. Mert egy jól működő váltó/fék szett miatt még csak hajlandó is lennék többet adni egy bringáért, viszont az "ez jobb, mert könnyebb"-kérdést erősen vitatnám. Nem könnyebb hajtani egy könnyebb biciklit, ha megfelelő az áttétel. Sportolói szinten nyilván kijön a különbség, de munkába menet nem feltétlenül. :)
    De el kell adni a carbon, és alu cuccokat is (utóbbi mellesleg sokkal kevésbé tartós, mint az acél).
  • VRSDM
    ár érték arány.
    az alig 2hetes bmx-em 125.000volt, egy nyavajás kis bmx (kép)
    mint látható a képén is, nincs rajta semmi, csak ami nélkül már nem lenne bmx-em de mindenből a lehető legkisebb, legkönyebb minimalista elemekből épült alkatrészek vannak rajta. így kérdezhetné az ember hogy hú ez tök jó de mi kerül benne ennyiben?
    az hogy bitangerős, megbízható, és sok tíz év fejlesztői tapasztalata tökéletesült benne.

azonban van wtp cégnek (mint az enyém is) a csúcsragadozója az envy, ránézésre semmi különbség nincs az enyém és ezen bicó között, és javarészt igaz is, összvissz a súlyán nyertek még kb. 400grammot, amúgy a felnik és agyak kivételével ugyan azok vannak a kerékpáron. még ezen más alkatrészek sem jobbak / erősebbek. csak épphogy kicsivel könnyebbek.

szóval nem az árát kell nézni, hanem hogy mit kapsz érte.
    még ha lett volna 200.000e-m erre az envy-re se ezt vettem volna, mert egyszerűen nem éri meg, mikor majdnem feleennyiért kapod 400gramm híján ugyan ezt :)

de hát kapitalista világot élünk, még jó hogy kihasználják a sok grammhuszár pénztárcáját és sokszor drágábban adják a csúcskategóriát, mint amennyit valójában kéne érnie.
  • SrAta
    a kerékpárok ár érték aránya az egy nagyon érdekes dolog pl egy 500 000FT-os Kona Stab Deluxe az egy nagyon jó ár érték arányú bicó mégis 500 000FT:)
    Szal megkapod a pénzedért azt amit vársz de ennek vannak rövid és hosszútávú előnyei pl rövidtávú:
    Csendes
    Könnyebb tekerni
    Jobb fékek
    Jobb váltani, gyorsabb váltás

Hosszútávú előnyei:
    Nem kotyog a villa
    Nem fog elromlani az agy
    A váltók se adják meg magukat 1-2 év alatt, ugyanúgy váltanak mint újkorukban(ha rendesen le van takarítva)
    Kínozhatod akárhogy, a hajtását nem ölöd meg

Meg ilyenek, még számtalan előnye van
    Szal érdemesebb elgondolkozni egy drágább drarabon, mint 4-5 olcsóbbon

Sztem(ez csak az én véleményem) a biciklik ár-érték aránya a fenti dolgokat takarja, csak ezt nem veszi észre sok ember egyből, mert "gurul ez is gurul az is vaze közlekedi meg jólesz mindkettő"
  • AarPoe
    Na, új bicó áll a házhoz! :)
    Igaz, csak a 40k-s MTB kategória, de munkába és városba jövet-menet úgy érzem tökéletes lesz. A váltók és fékek azért nem a leggagyibbak, erre figyeltem a vásárlásnál, elvégre nem napi 1-2km-t kell bírniuk.

A távoli tervek között szerepel egy komolyabb darab, mondjuk a 2 mostani bicó eladása után. Annak ellenére, hogy mindig is hadilábon álltam a kerékpárok ár-érték arányának a kérdésével. :)
  • Danus16
    amúgy kémiai alapon hogy jön össze a kettő? a levegőt amúgy is 78% nitrogén alkotja, és ráadásul a levegő részecskéi nincsenek egymással reakcióban, ez csak egy keverék... Innentől kezdve, ha 78% nitrogén gyorsan elillan a nyomástól, akkor ha csak nitrogén van, az miért ürül ki sokkal lassabban? Főleg, hogy a sűrűsége még kisebb is, mint a levegőnek...
    szóval, azért érdekelne ez a dolog, hogy hogy is van :D
  • SrAta
    honnan lehet nitrogént szerezni énis nagyon defekteket szedegető emberke vagyok:D szal érdekelne:D
  • belisz
    Persze,Én is...aztán rögtön eladnám! :D