22335
11330766891279474906.jpg
  • Gabo
    Ha esetleg nagyon hosszúnak érzed a vázat a kormányszárat érdemes rövidebbre cserélni. Nem egy csillagászati összeg, viszont kényelem szempontjából néha már pár cm is számít.
    A nyereg kérdés meg érdekes. A mostani nyerget elég keménynek érzem. Mégis a 123 km-es túrámat úgy tekertem le, hogy nem igazán zsibbadtam el rajta. Ezért úgy döntöttem, hogy marad még.
    Sok jó tekerést az új bicoddal!
  • Vaxi
  • Danus16
    áááh, megvan :D
    Végülis az embörke rábeszélt a 20-as vázra, énis rájöttem, növök még talán, nem baj az ha felkészülök rá.
    hátsó fék bal pofája hozzáért a gumihoz, súrolta egy kis helyen, szerencsére idejében észrevettem hogy valami súrlódik, nem kopott meg angyon. azt megigazítottam. mondjuk gratulálok az összeszerelőnek.
    Minden más szuper. a teló kicsit lágy, de én pont ilyet akarok. nagyon jól csillapít. Majd esetleg állítok rajta hogy keményebb legyen.
    A váltók nagyon gyorsak, mondjuk van hangjuk, de ez nem éppen prémium kategória, úgyhogy semmi bajom vele. Mérföldekkel jobb, mint az előző.
    A fékek állatjól fognak.
    Az egész nagyon össze van rakva! fényvisszaverőket a küllőkről gyorsan leeszkábáltam nagy nehezen, mert nagyon elcsúfítja a bringát.

Ami cserés, az a nyereg, de minél előbb. nagyon kényelmetlen :D
    Minden más nagyon nagyon durván jó! a kormány kifejezettem tetszik, bár azthittem, ez a hajlított dolog nemfog bejönni túlzottan.
  • Gabo
    Még akkor sem biztos, hogy meg fogják érteni.
    Szavakkal nem lehet leírni, elmagyarázni. Ahhoz, hogy valaki kicsit is megértse magának is bringáznia kell, vagy legalább valamit komolyabban sportolni. De akkor sokszor már egy cinkos pillantás is elég, ott már nincs is szükség a szavakra.
    Sokszor gondolkodtam rajta én is, hogyan lehet elmondani az érzést, amit a tekerés jelent. De nekem se sikerült megfogalmaznom, milyen az, ha valaki megél egy tökéletes pillanatot, vagy megtapasztalja azt, hogy milyen átlépni a saját korlátait. Azt hiszem ezt előbb át kell élni.
  • Gabo
    Tényleg hangulatos.
  • Vaxi
    hmmm, ha valaki majd megkérdezi, miért szeretek bringázni, ezt a videót mutatom meg neki. ebben asszem minden benne van :)
  • Hunter of Deer
    trial bringanal mennyinel kezdodik a belepo szint? illetve hoyg jon ki olcsoban ha osszerakatok vagy ha egyben veszek 1et?

ha lehet minel olcsob de azert tartos is legyen :)
    thx
  • bardocz

Szerintem fantasztikus ez a videó.
  • bardocz
    Én alapból marha sokat iszok,anyámnál kb 4x annyit.De 20 km-t kibírok ivás nélkül.Persze hazaérve jólesik teleinnom magam:)
  • Danus16
    én egy 20km-es tekerésen, ha meleg van(30fok fölött), akkor 2litert legalább megiszok :D
    szóval 10l-t fogyasztok 100-on xD nem túl takarékos :D
  • belisz
    Én nem szeretek tekerés előtt sokat inni,mert akkor elkezd szúrni az oldalam...
  • bardocz
    20-30km-re én nem viszek semmit,előtte iszok sokat,és jólesz:D
  • belisz
    Azthittem legalább faterom vigyázni fog rá 1 kicsit,dehát...áááá....Visszafogja még kapni az Ő Hauser-je ezt,de keményen! :)
  • Gabo
    Szülő, teso kezébe bringád soha ne add... ;o)
  • belisz
    Apukám elkérte egy körre a bringát,mert az övé defektes volt,és sietett a haverjához...ahhoz képest,hogy a haverja 5km-re lakik tőlünk,és volt vagy 30fok,nemrossz teljesítmény...nokomment.

Megjegyzés: a bringát csillogva-villogva vitte el...
  • VRSDM
    a camelbak nem pakolásra van :D így ezt azért ne rójuk fel hátrányának.
  • Gabo
    Tartok attól, hogy az 5k-s Camelbak-be csak innivalót tudsz rakni. Nincs pakolásra való hely benne vagy nagyon minimális. Szóval hátizsákként nem használható.
  • Gabo
    Használtam mindenféle hátikat előtte, de ráuntam arra, hogy 1 évet se bírnak ki. Inkább kiadok valamivel többet, ha a hátizsák cserébe tartósabb és sokkal inkább kiszolgálja az igényeimet.
    20-40 km-re én is csupán egy félliteres kulaccsal megyek, viszont hosszabb útra már inkább feltankolok. Ahogy írtad, rázósabb terepen már nem biztos, hogy a csomagtartó vagy a kormánytáska megfelelő. A hozzáférhetőségről nem is beszélve.
    Az itató tasak nagy előnye, hogy sehol nem kell megállnod, bárhol ihatsz. Sokkal egyenletesebben pótlod a folyadékot, így kisebb az esélye annak, hogy elszomjazol. Ha kiszárad a szám, szipkázok egy-két kortyot anélkül, hogy a kulacsért kellene matatnom vagy megállva bárhonnan máshonnan kellene előkotorni az innivalót.
  • VRSDM
    vagy veszel 5e-ért egy camelbak-et :)
  • Danus16
    kösz a felvilágosítást
    azért nemsemmi áruk van :D
    se pénzem, se nagy szükségem nincs egy ilyen profi táskára.

általában 20-30 km-es túrákra megyünk, délutáni biciklizés, aztán addig kulacstartóban el lehet vinni 1l-es kulacsokat, másrészt van váztáska, amibe megintcsak befér egy 1l-es ital, harmadrészt van hátsó csomagtartó, amire 1,5l-eseket is be lehet szorítani.
    Úgyhogy ha kell, mi fel tudunk szerelkezni arra a rövid túrára :D Kérdés, hogy mennyi kényelmetlenséget okoz.(amikor csúnyább terepen mindig leesik a palack a csomagtartóról pl. :D)
  • Gabo
    Az egyszerű hátizsákoddal csak a következő problémák vannak bringás szempontból nézve:
    Nincs mell- és derékheveder, így nem lehet rendesen rögzíteni és csúszkálni fog a hátadon. Terepen ez nem túl szerencsés.
    A derékpánt másik előnye, hogy így nem csak a vállaidon kell a súlyt cipelned, hanem az megoszlik a vállak és a derék között. A vállpántokat lazábbra lehet hagyni, így jobb lesz a hát szellőzése.
    Pont, hogy az átlagos utcai használatra szánt hátizsák lesz az, ami a legszélesebb felületen fog a hátadra simulni. Ahogy írtam, a Deuter hátzsákjainál két rendszer van használatban.
    Az egyik az airstripe rendszer:
    http://www.deuter.com/en/Airstripes-System.php

Lényegében a gerinc két oldalán fekszik fel és ott is csak kis felületen, hiszen bordázott a szivacspárna. Nyugodtan elhiheted, érezni lehet, ahogy jár a levegő a hátamnál, még akkor is, ha meg van pakolva a háti.

A másik az aircompfort:
    http://www.deuter.com/en/Aircomfort-Futura.php

Itt pedig szinte nem is érintkezik a hátaddal a zsák, lévén egy feszített háló az ami nekitámaszkodik.
    Más gyártók profi, bringázásra, túrázásra szánt zsákjainál is hasonló megoldásokat fogsz találni.
    Az egyszerű hátizsákba nem tudsz italtartó tasakot rakni. Márpedig ennél kényelmesebb, jobb megoldás jelenleg nincs az innivaló hurcolására. Próbálj meg 1,5 - 2 liter innivalót magaddal vinni egy normál hátizsákban úgy, hogy mellé még tudj pakolni is és mindig hozzáférhető legyen. A kulacstartó sem megoldás ebből a szempontból.
    A jól elhelyezett külső zsebek miatt nem kell minden alkalommal a zsákban kotorászni. A belső felosztással, a külső zsebekkel együtt pedig jobban el tudod rendezni a magaddal vitt cuccokat.
    A többi apróságról nem is beszélve. Pl. próbáld meg lepucolni a normál hátizsákodat a sártól egy kiadós dagonya után. Az esővédő külső huzat miatt jobban védve lesz a hátid a víztől, ráadásul a sarat is ezerszer könnyebb róla lemosni.

Városban szaladgálni bármelyik hátizsák jó. De próbálj meg egy egésznapos túrát végigcsinálni erdőn, mezőn, hegyen, úgy hogy nem lehet kiszámítani az időjárást és nem lehet arra hagyatkozni, hogy a következő faluban biztos lesz kút, amiből inni lehet vagy bolt, ahol ennivalót tudsz venni. Nem ajánlanám, ha nem lennék meggyőződve arról, hogy van értelme. De a tapasztalatim ezt mutatják.
  • blory
    Kosz a tippet, tokeletes lesz ez.
  • Danus16
    valami egyszerű budmil vagy nikes hátizsák azt kész. Nem kell ezt agyonbonyolítani, különben is, utálom az ilyen bonyolított táskákat. Csak az van belőle hogy vastag és nagy felületen érintkezik a testemmel, aztán patakzik rólam az izzadság miatta.
  • VRSDM
    nekem simán jó az eastpak teknősbékatatyum :D
  • SrAta
    télleg:D
  • Gabo
    Akkor nézd meg itt :D :
    http://www.tengerszem.hu/modules.php?name=menu&dtIsBlk=y&dtId=25&dtId2=32

A bringás zsákokról beszéltünk egész végig és nem a profi, világjáró túrazsákokról.
  • SrAta
    főldalon alul hátizsákok
    a kegolcsóbb 38490FT:D
  • Gabo
    Szerintem te valahol nagyon benézted az árát! :o)
    A Tengerszem oldalán 20k-ért van fent és én is akörül vettem meg pár éve.
  • SrAta
    sztem jó a teszkós "Nagy zöld táska"(tudjátok az ami kékXD sztem nagyonpoénXDXD)
    és a többiből meg vegyetek villát meg váltókat:D:DD(nekemXD)
  • Szabi84
    Nekem egy north face tatyóm, viszonylag kicsi, és ami a lényeg merevítős, szóval a táska háta nem ér a hátamhoz, én mindenképp ilyet ajánlok!
  • SrAta
    Gabo most egy kicsit alpári módon egy pejoratív jelzővel ellátott szót fogok használni szal bocs de ez kurva drága 40 ezer egy k...szott hátizsákért?:D
    te úristen:D
  • SrAta
    hehe azom van szal majd azis lesz:P
  • Vaxi
    konásat is csinálsz? :)
  • Gabo
    Én se kimondottan sűrű olajra gondoltam.
    Sok függ attól, hogy milyen az olaj kúszóképessége. A hígabb olajok, mint amilyen a műszerolaj, elég szépen be tud szivárogni a kisebb résekbe is. De tény, hogy a TF2-ben lévő teflonos, híg olaj jobb.
  • Gabo
    Nekem a Deuter bringás hátizsákjai váltak be leginkább. Lehet, hogy nem olcsó, de cserébe jól átgondolt és strapabíró hátit kapsz. Ha jól emlékszem 2 vagy 3 év garit vállal rá a magyar forgalmazó.
    Az előző Superbike S zsákom 4 évet bírt ki úgy, hogy lényegében minden nap magammal hordtam. A harmadik év után kezdet el szétfoszlani az anyaga a sűrűn hajtogatott részeknél.
    Ezek után nem sokat gondolkodtam, hogy legközelebb milyet vegyek. Jelenleg egy Superbike-ot használok, ezúttal már csak bringázáshoz.

Felépítése:
    Széles, jól párnázott, ergonomikus vállpánt. Mellpánt. Egy széles, hálós, cipzáras oldalzsebekkel ellátott derékpánt. Mindegyik állítható. Ha jól beállítod, nem csúszkál menet közben.
    A hátrész kialakítása úgy lett megoldva, hogy csak egész kis részen feküdjön fel a hátadra a párnázás, a gerinc két oldalánál. Így egész jól szellőzik. (Ennél csak azok jobbak, ahol egy feszített háló van a hátadnál és lényegében a zsák nem is simul rá. Ilyen a pl. a Race X Air.)
    A belső része két rekeszre oszlik. A hát felőli oldal elsősorban az itatótasak számára van fenntartva. (Középen, felül van a cső számára a kivezetés és a vállpánton is van rögzítése. A Decathlonos simán belemegy és olcsóbb, mint a Deuter vagy a Camelbak.) A másik felébe pedig lehet pakolni. Ha kevés cuccot viszel magaddal, akkor egy cipzár segítségével le lehet szűkíteni a zsákot, így laposabb csomagot kapsz. (18+4 liter)
    Kívül, elől van egy cipzáras zseb, ami még kétfelé oszlik belül. Az egyik fele szintén cipzárral záródik, ide mehetnek az iratok és a pénztárca. A másik felébe pedig mehet a mobil és a kulcsok, esetleg azok az apróságok, amik jó ha kéznél vannak.
    A háti oldalán van két nagyobb hálós zseb, amiben elfér egy-egy félliteres bringás kulacs. Meg merem kockáztatni, hogy talán a lábszárvédőket is bele lehet tenni.
    A zsáknak akad még néhány extrája.
    Ilyen a szélfogó mellény, ami a zsákba van integrálva. Ha a háti a hátadon, akkor csak át kell húzni a fejeden a mellényt és a derekadnál rögzíteni. Láthatósági sárga.
    Esővédő huzat a zsák számára! Szintén rikító sárga színben. Amúgy is vízálló, de ha ezt ráhúzod, akkor teljesen azzá válik, ráadásul a sártól is könnyebb megtisztítani.
    Sisaktartó háló, aminek a segítségével a zsákra kívülről rá tudod rögzíteni a fejvédőt. (Vagy bármit, amit a helyére akarsz rakni.)
    Akad még fényvisszaverőből is néhány rajta, valamint egy heveder a villogó számára.

Nekem bevált. A hosszú, egész napos túrához mindent bele tudok pakolni. 1,5 - 2 liter innivaló. Kaja. Esőruha. Melegebb szerkó. Térkép.
    Ha kell az extra hely, akkor pedig csak szét kell cipzárazni a szűkítését.
    De a többi Deuter hátizsákot is csak ajánlani tudom.

Itt meg tudod nézni a bringás cuccaikat:
    http://www.deuter.com/products/bike.php

Ez van nekem (szürke/fekete):
    http://www.deuter.com/products/32116_Superbike_09_DEU.php

A magyar forgalmazó (bár máshol is meg lehet venni):
    http://www.tengerszem.hu/
  • belisz
    Nekem azt a sűrűbb olajat nem ajánlották a boltban...kifejezetten TF2-re beszéltek rá,merthogy az teflonos..és bizony miután elhoztam a bringát a boltból,egyből átnyomtam TF2-vel a bowdeneket,és érezhetően könnyebb volt húzogatni a fékeket.
  • Gabo
    Miután szárazra törölted a bringa minden részét, kezd a lánccal a kenést. (Egy-egy csepp olaj a lánc csapjaihoz, majd a felesleget leitatni.) Pár csepp olaj mehet a váltók, a fékkarok és a váltókarok csuklópontjaihoz is. Esetleg a bowdenházak nyílásaihoz is mehet egy kevés olaj vagy TF2.
  • belisz
    Tehát: Ha hazaértél,akkor az egész bringát töviről-hegyire töröld át szárazra. (láncot,váltókat,pedált,hajtómű lánctányérjait...egyszóval mindent,amit víz ért) Ha megvan,akkor:

-láncot mindenféle képpen fújd le (Én TF2-t használok),vagy ha sűrűbb olajat használsz,akkor minden láncSZEMET...hiszen csak a csapoknak kell olaj...ha lefújod,akkor utána még egyszer töröld le valami rongyal,mert ha felesleg marad rajta,akkor tulajdonkéépen csiszolópapír lesz a láncból a beleragadt porszemek miatt...
    -Én ha nagyon elázok,akkor a pedálomat megszoktam tömni zsírral...nem tudom neked mennyire van komoly pedálod,nekem sima golyóscsapágyas ezért szoktam. Ha ipari csapágyas pedálod van,akkor ez felesleges.
    -Fékbowdenek,váltóbowdenek nyílásainál is beszoktam fújni 1 kevés TF2-t...(mert ugye a TF2 teflonos)
    -nem tudom mennyire komoly a teleszkopód. Nekem személy szerint RST-m van,ezért nagyon nem is sajnálom...szoktam néha fújni rá pár csepp TF2-t,de a felesleget fel kell itatni 1 ronggyal. Ha komolyabb telód van,akkor szerintem ez is felesleges...
    -Fékpipákoz is szoktam fújni 1 kis olajat.

Nagyjából ennyi,mást Én nem szoktam olajozni...
  • belisz
    Nekem ez bevált...
  • popzu
    Friss még a bicikli és azért féltem,de gondolom ez érthető, elmondanátok mely részeket,milyen szinten,hogyan olajozzam át?