Biciklizés - ki mit miért
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A lényeg az, hogy ne erõlködve, hanem lazán, nyugodtan, egyenletesen tekerj. Nem a táv végén lévõ átlag az, ami igazán mérvadó. Sokkal inkább azokon a részeken figyelj oda, ahol viszonylag sík úton tekersz. Ezeken a részeken törekedj arra, hogy lehetõleg ne nyomjad túl erõsen.
Írj majd a hétvégi utad eredményérõl!
A hétvégén úgy döntöttem, idõszerû lenne az állóképességi edzések mellett erõ edzésekbe is belekezdeni.
Az útvonalam: Dunakeszi - Fót - Csomád - Veresegyház - Õrbottyán - Vácrátót - Szöd - Göd - Dunakeszi. 45 km körüli táv.
Aki ismeri a környéket, az tudja, hogy akadnak elég finom dombok a arrafelé. Lehet combosodni a kaptatókon. Kondimat illetõen sokkal rosszabbra számítottam, de úgy látszik azért van valami eredménye az edzéseknek. Bár a pulzusmérõ veszettül sípolt az emelkedõkön, azért sokat segített abban, hogy ne szálljak el és ne hajtsam túl magam.
Sikerült egész jó átlagot mennem, a kapaszkodók ellenére is 20 km/ó felett lett. A végén úgy éreztem, hogy még bõven maradt bennem tartalék annak ellenére is, hogy nem sokat pihenten közben.
Valódi jó kis élvezetes "krásszkántri" tekergés volt, kaptatókkal, lejtõkkel és egy kis lightos terepezéssel.
Vasárnap még rádobtam egy 36 km-es váci kört a szombatira, hogy teljes legyen a hétvége.
Lassan érik egy komolyabb túra, ami a szombati útvonal kibõvítésével Galgamácsa felé fog menni. És talán hamarosan egy Királyréti kapaszkodásra is sort kerítek.
A hétvégére 30-35km-nyi utat tervezek, majd meglátjuk, hogy sikerül.
A lejtõ, meg a hátszél rásegít ugyan, de ilyenkor is inkább a laza, nyugodt tekerésre törekedj. Ezzel is erõt tartalékolsz, vagy éppen ilyenkor lehet kipihenni a lejtõ elõtti kapaszkodót.
Egyenletes tempó alatt egyébként azt értettem, hogy viszonylag folyamatosan, de erõlködés nélkül pörgetni. Valószínûleg lesz egy pedál fordulatszám, amit kellemesnek fogsz találni. Érdemes erre beállni és úgy váltani a fokozatokat, hogy ezt kényelmesen tartani tudd.
Ilyen nadrágot használok jelenleg.
Semmi extra, de a célnak megfelel.
Nekem a mai termés a szokásos váci köröm volt. Némileg stresszes volt a mai nap bent a cégnél, így muszáj volt kiereszteni a gõzt. Mire lenyomtam a kb. 36 km-es távot, sikerült is kihajtani magamból a feszültséget. Kellemesen elfáradtam, de legalább megint ilyen vagyok: :o)
A tegnapi esõ szerencsére valamennyire lemosta a nyárfa szöszöket, így lényegesen kellemesebb volt tekerni, mint tegnap.
Bár nem kimondottan az alap információk lelõhelye, de lehetõség van a tapasztalatoknak utána olvasni.
http://www.mtbr.com/
Ez pedig az english megfelelõje, vagy az eredeti oldal, ha így jobban tetszik.
http://www.sheldonbrown.com/
Ha tudsz angolul, Sheldon Brown írásaiból is sok hasznosa infora lehet szert tenni. Kis keresgéléssel magyarul is megtalálhatod némelyik írását.
Kerékpáros Topik 2.0
Ez az index kerékpáros topikja. Érdemes apránként átolvasni az egészet. Szintén rengeteg hasznos tanácsot, tapasztalatot lehet belõle összeszedni.
http://bikemag.hu/
Ez pedig az egyik magyar bringás magazin oldala. A cikkek és a fórum is jó információ forrás.
Persze ha bármilyen kérdésed lenne, itt is nyogdtan felteheted. Aki tud, úgy is megpróbál segíteni.
43km-t bicajoztam ma, és a múltkori 19-es átlagot is sikerült 18,2-re apasztanom. Az a baj, hogy még mindig nem tudok tökéletesen egyenletes tempót tekerni, ha elkapok egy lejtõt vagy hátszelet, önkéntelenül is jónéhány percig 25 körül kavarok. Nem mondanám, hogy sokkal jobban megviselt, mint a 30km, sõt, kifejezetten jól éreztem magam a túra végére! Kellemesen elfáradtam, csak miután a második emeleti lakásunkra felmásztam, akkor éreztem egy minimális émelygést, de hamar elmúlt. 1l folyadék és 2 Sport-szelet (ez a reklám helye, a legjobb! 😄) fogyott el, de tudtam volna még inni. Ez már több, mint a debreceni út fele, összesítve kb. 20 perc pihenõt tartottam az úton.
Az, hogy mennyire vagyok elkötelezett, majd azon múlik, hogy mennyire tud fejlõni az állóképességem ill. mennyire tudom rendszeressé tenni ezeket az edzéseket. Viszont gondolom, hogy egy '07-es modellel jóval elõrébb lehetnék, mint egy '94-essel.
A nadrág-dolognak örülök, azt hiszem ez nekem is megfelel. 😊 Ebben van ülepbetét, ugye?
A két bringa nagyjából valóban ugyan az a kategória.
Nekem a Merida Sub 20 egy kicsivel szimpatikusabb. Tetszetõsebb a váz kialakítása és festése. Valószínûleg jobb alapot jelent a késõbbi fejlesztésekhez.
Az állítható szögû kormány szár messze nem akkora elõny, mint elsõre tûnhet. Valójában a stabilitás szempontjából ez az egyik gyenge pont a Caprine bringán. Ha nincs kellõen megtépve, vagy esetleg kikopik, akkor rázósabb terepen problémák lehetnek vele, lekonyulhat. Ebbõl aztán akár szép perecelés is összejöhet.
Ha lehet nézd meg mind a két bringát élõben és válaszd azt, amelyik szimpatikusabb számodra.
Lenne pár alapkérdésem, válaszaitokat elõre is köszönöm
Szóval: elsõ bringa vásárló vagyok (leszek) és dilemmákkal küzdök. Én a bringámat mind terepre, mind városba szeretném használni, de nem szeretnék trekking biciklit venni, inkább a monti felé hajlok, mert arrafele amerre lakom vannak keményebb terepek és szeretném azokat is kipróbálni. Van 2 bicikli, ami tetszik: az egyik egy Caprine spirit,(65.000 Ft) a másik egy Merida sub 20-v (85.000). A merida 20.000-rel drágább és azt mondták róla a boltban hogy ezért kapok egy nagyon jó vázat és mellé valami alapfelszereltséget, amit majd a jövõben fejlesztgethetek. A Caprine elõnye hogy állítható a kormány dõlésszöge, ezért aztán nem csinálja ki a hátam a városi tekerés közben. A kérdés: érdemes-e kezdõként 20.000-rel többet kiadnom egy merida bicikliért a jobb váz miatt (a jövõbeli fejlesztgetés reményében), vagy elég nekem a caprine, ami viszont ilyen kettõs célú használatra optimalizált monti? És igaz-e egyáltalán hogy a Merida váz jobb mint egy Caprine? Amúgy az alapfelszereltségük közel hasonló (amennyire a katalógusból megállapítható).
Üdv!
Ha a mostani bringád használható állapotban van, akkor nem érdemes elkapkodni a dolgot. Hagyj magadnak idõt, hogy eldõljön, hogy mennyire vagy elkötelezett a bringázás mellett. Ha a dolog tartós megszállottságnak bizonyul, akkor érdemes elkezdeni a nézelõdést egy új paripa irányába. Arról nem is beszélve, hogy idõvel jobban megismered a saját elvárásaidat is.
Nadrágból az 5000 Ft-os kategória teljesen használható. Amit most használok, az is ebben az árfekvésben volt. A magam részérõl a kantáros változatokat részesítem elõnyben, azon egyszerû oknál fogva, mert ezek nem tudnak lecsúszni az ember pocakjáról. (Már akinek van ilyen... ;o) )
Sport italok között folyadék és ásványi anyag pótlásra az izotóniás italok jelentenek jó választást. Összetételük miatt gyorsan felszívódnak és pótolják a szervezet veszteségeit.
Lehet kapni készen és por formájában is. Ez utóbbi általában 10 l ital kikeveréséhez elégséges, kisebb kiszerelésben nem igazán láttam még. Ahogy lejjebb is írtam, Én Powerbar Hydro-t használok bringázáshoz. Ebbõl egy zacskónyi kb. 3500 Ft és nagyjából 1 évig elég. A nagyobb sport áruházakban és a Láng sport boltjaiban láttam eddig, de szerintem a futó szakboltokban is lehet kapni.
Izommerevség ellen esetleg lehet próbálkozni melegítõ krémekkel. Sportolok szokták használni, versenyek, edzések elõtt. Az érintet területre dörzsölve élénkítik a vérkeringést. Lelõhelyek gyógyszertárak és sport boltok.
Van új kulacsom (sehol sem találtam 1l-est), kulacstartóm, kesztyûm és markolatom, kezdõdhet a szezon igazi része.
A nadrágon viszont erõsen gondolkodom, mert szerintem nagy jelentõsége lenne az esetemben. Azt mondták, hogy 5-6ezer ft-nál kezdõdnek. Kezdésnek elég egy ilyen, vagy gondolkodjak magasabb kategóriában? Mindenképp betéteset szeretnék.
Ezúttal én bocs a késõi reagálásért 😊
Kétféle ember van, aki hugyintás előtt mos kezet... és aki utána...Én elötte mosok kezet! Ne törődjetek semmivel, csak a töltényt adogassátok! m a n i a C
de szoval akkor maga a Kelly nagyábol jó márka vagy esetleg egy merida jobb választás lenne ?
Magával a tipusal van a baj? vagy, azal hogy marok váltó van rajta, mert nekkem azal semi bajom !
Kétféle ember van, aki hugyintás előtt mos kezet... és aki utána...Én elötte mosok kezet! Ne törődjetek semmivel, csak a töltényt adogassátok! m a n i a C
A dehidratáció segíti a görcs kialakulását. Tanácsos olyan italokat a víz mellé összedobni amik sok kálcium-ot tartalmaznak, a kálcium alapja az izomösszehúzódásnak. Kálcium felszívódsát elõsegítendõ, D-vitaminból is kell. Kálium, hasonlóan sokat segít görcsmegelõzésben. Jó ha van még: nátrium, magnézium tartalmú ital. Szerintem beszabadulsz egy boltba és megnézed a Plusz tablettákat, keresed a kálciumot, káliumot, nátriumot, magnéziumot, D-vitamint. Patikába vény nélkül kapható calcium-sandoz, ha görcsöd van egy olyat megihatsz.
További plusz ötletek: Magnézium tartalmú tablettát is lehet patikában kapni, ezek mind párszáz, max ezer fortintos dolgok és egyszerre csak 1-2-t fogyasztasz el mondjuk reggel. A magnézium kulcsfontosságú az ATP(a test energiahordozó molekulája)-ben tárolt energia felszabadításában, talán kevésbé merülsz ki. Általában B6-vitaminnal eggyütt adják, ami plusz segítség.
Káliumot nem fogsz találni, azt csak receptre adják, nagyon veszélyes(szívelgételenség pl.) a túladagolása. Marad, hogy magas kálium tartalmú gyümölcsöt vihetsz, ilyen pl. a banán, narancs(friss naracslé), sárgabarck. Legjobb lenne az avokádó meg a krumpli, de azt gondolom nem akarsz ott rágcsálni. Kettõt egy csapásra, van a Hohes-nek Ca-mal dúsított naracsleve. Olyat vihetsz, sokminden benne van a c-vitamin meg sosem árt. A kálium sokak szerint segít a görcsök megelõzõsében.
Ha görcs van, jó ha melegen tartod, fokozza a vérkeringést, az izmok rugalmasabbak lesznek.
Energiaital(gondolok itt a koffein, taurin egyéb élénkítõszer tartalmú dolgokra, akár kóla is) kétélû fegyver itt, egyrészt fokozzák a vérkeringést, vagyis az izmok jobb vérellátásúak, ugyanis az elégtelen oxigénellátás is görcshöz vezet.
Azonban fokozzák a vérnyomást, ami által nõ a víz kiválasztása, dehidratálódsz, vizet vesztesz. (nem beszélve arról, hogy sokat kell WC-zni) Te döntsd el, ihatsz energiaitalt, ne túl sokat és igyál mellé sok vizet, ez fontos.
A Kobralgin fájdalomcsillapító hatású, indiai kobramérget(ami egy idegméreg) tartalmaz, meg gyógynövényt, ami fájdalomcsillapító, a méregbõl csak annyit, hogy picit blokkolják a fájdalomvezetõ idegek szinapszisait, vagyis nem érzed. Segít, de a problémát nem oldja meg.
"It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so."
tervezem hogy veszek egy Mountain bike-ot de nem igazán tudom hogy meik márkát lenne érdemes meg veni nem szeretnék megint tesco-s gagyit veni !
én ezekel szemeztem
http://www.kellys-bicycles.com/index.php?module=catalog&cPath=1_213_217&pID=15387
http://www.kellys-bicycles.com/index.php?module=catalog&cPath=1_213_214&pID=15362
mi a véleményetek ezekröl ? vagy ha esetleg tudtok jobbat szivesen fogadom !
Én elég elfogódott vagyok a montik irányába.
Bennem a trekkingek mindig egy kicsit egy öszvér benyomását keltették. Se nem igazi terep bringák, se nem igazi országútiak. Ennek ellenére elismerem, hogy valószínûleg sok embernek ezek jelenthetik a jó választást.
Saját szempontjaim szerint a bringa megbízhatósága, strapa bírása a legfontosabb. Egy montit vékony, alacsony mintázatú (semi-slick) vagy minta nélküli (slick) gumikkal, csomagtartóval, sárvédõvel bármikor alkalmassá lehet tenni egy csomagos túrához. De ha dagonyázásról van szó, akkor egy jobb telóval és terepgumikkal ez is vállalható velük. Nem kell azon izgulni, hogy vajon a váz és az alkatrészek bírni fogják-e a komolyabb igénybevételt. A trekkingek aszfaltos túrázáshoz, városi használathoz jók, de döngölt földútnál durvább terepre nem mennék velük.
Arról nem is beszélve, hogy a trekkingekre pakolt komfort kategóriás alkatrészekkel nekem nincsenek túl jó tapasztalataim. Persze visszafogott használat mellett valószínûleg nem okoznak gondot.
Egy új bringa vásárlása valahol önismereti teszt is. Mielõtt az ember meghozza a döntését, végig kell gondolnia, a mostani képességeit és azt, hogy a jövõben milyen irányba szeretne elindulni. Nem könnyû.
Szerintem ha konkrét modelleket is megadsz, könnyebb véleményt mondani a bringákról. Általánosságban minden gyártónak vannak jó és kevésbé jó gépei.
Ami a bringás szerkót illeti, szerintem kényelem szempontjából nagyon sokat számít.
Amíg csak rövidebb távokat megy az ember, valószínûleg az átlagos sportöltözetnek árusított pamut cuccokkal sem lesz sok gond. Viszont senkinek nem kívánom azt, hogy ilyenekbe nyomjon le 40-60 km-et egy meleg nyári napon.
A jó bringás ruházat segít elvezetni a verítéket, jól szellõzik és gyorsan szárad. A varrások általában úgy vannak kialakítva rajtuk, hogy ne dörzsöljék ki az érzékeny részeket. Az ülepbetét javít valamennyit az rezgés elnyelésben is. Mivel mûszálas anyagok, ezért viszonylag könnyû õket tisztántartani is.
A mez hátulján kialakított zsebekbe általában bele lehet mindent pakolni, ami egy rövidebb úthoz kellhet.
Hûvös, de száraz idõben jöhetnek a vékonyabb-vastagabb polár és windstopper cuccok. Nyálkás, esõs idõben pedig jól jön egy lélegzõ anyagból készült dzseki, esetleg esõnadrág.
Persze a ruházatot nem egyszerre kell megvásárolni. Nekem is több év alatt, apránként lettek beszerezve a ruháim. Érdemes kihasználni a nagy sportboltok év végi, szezon elõtti akcióit.
Országházi tisztelgés után
Bajcsy
Andrássy - 1
Andrássy - 2
Utolsó elõtti megálló
Erzsébet híd
Budán
Alagút
0 km dugó
Megszeppent oroszlánok
Azoknak akik ott voltak és azoknak is, akik nem.
Kritika jöhet, de vegyétek figyelembe, hogy bringát támasztva, sokszor a fejem felett hátra felé lõve készültek a képek. ;o)
Utómunka a szokásos volt. Ahol nagyon kellett, ott forgatás. Itt-ott egy kis vágás. Levels. Leméretezés. Unsharp mask.
Sajnos csak most jutottam el odáig, hogy ide is feltegyem õket.
Jó nézelõdést!
1. adag
80 k
Tudom, hogy nem lett tökéletes a pano (kézbõl lõve, sok mozgó ember...), de ez érezteti leginkább a tömeg nagyságát. A Deák térre ki lehetett volna tenni a "Megtelt" táblát.
Átmenõ forgalom
Egy Gödör környékén
Heverészve
Vikingek
Astoria
Újabb kérdésekkel árasztanálak el, ha nem baj.
A bicajos nadrág sokat számít a kényelem szempontjából? Érdemes rá beruházni?
A trekking-ekrõl mit tudsz mondani, általánosságban? Tetszenek és szeretnék majd egy olyat.
...SixTeam...Kelly's...valaki?!
Ahol néha kellhet, az a rázósabb, pl. kockaköves utak, esetleg keményebb emelkedõk. Ha kiállva akarsz tekerni, akkor elõtte érdemes egy erõsebb, izmosabb fokozatba váltani. Kiálláskor a testsúlyod is bele tudod adni a tekerésbe. Viszont ilyenkor a szívednek is többet kell dolgoznia a vér pumpálásával.
Saját véleményem szerint ha egy túra alkalmával ilyen emelkedõt fogsz ki, akkor inkább érdemes leszállni a géprõl és tolni. Sokkal kevesebb erõt vesz ki belõled, és így valószínûleg a túra végére is még marad elég tartalék benned.
| | ClearBox JS > http://www.clearbox.hu > (referencia: www.iwiw.hu :) |
Egyébként köszönöm a sok hasznos tanácsot!
Menet közben a hajtókarok legyenek vízszintes állásban. A kormányt markolva elõre húzod magad, míg a pedálokon nem állsz. A lábaidat és a karjaidat lehetõleg ne tartsd teljesen mereven, térdben roggyants egy kicsit és hagyd, hogy a bringa kimozogja alattad a huppanót. A nagyobb stabilitás érdekében a nyerget a combjaid belsõ fele közé foghatod ha kell. A fékezésre ilyenkor nagyon figyelj, mert meglehetõsen könnyen elõre lendülhet a súlypontod és esetleg KTT lesz belõled. (KTT = Kormányon Túliak Társasága. ;o) )
Van ennél egy kicsit egyszerûbb megoldás is. Az egyik pedál legyen alsó állásban. Emeld el a súlyodat a nyeregrõl és fokozatosan terheld át az alsó állásban támaszkodó lábadra. Kisebb gödröknél ez is elég.
60 km-et ugyan azon a 7 km-es körön letekerni nagyon monoton tud lenni.
Szerintem vegyél egy jó térképet (turista vagy bringás térkép lenne az igazi) a környéketekrõl és találj ki kisebb csillagtúrákat magadnak. A távokat csak fokozatosan emeld, így valószínûleg nem lesz gond. A lényeg az, hogy úgy tervezd meg az utat, hogy haza útra is elég legyen az erõd.
Bicoval nagyon sok szép helyre el lehet jutni. Ki kell használni ezt.
Amúgy szerintem ha a Bükk menni fog, akkor Debrecennel se lesz gond.
Ahogy írtam is, sokkal nyugisabban tekerek és az a tapasztalatom, hogy így tovább bírom! Jobban érzem magam, és ami a legfontosabb: hiányzik a biciklizés, amit nagyon rég nem éreztem.
Én is éppen 60km-t tûztem ki magam elé, mivel van egy másik tervem is a nyáron: szeretnék lebiciklizni Debrecenbe a rokonokhoz. Ez onnan, ahol én lakom, 70km, tehát ha jól sejtem, akkor ha a bükki 40km megy, akkor nagyjából ez is megy majd. (ez kérdés volt) (minimum 2 pihenõ, akár 15 perc is)
A 60km-t egyébként úgy szeretném letekerni, hogy egy 7km-es távon körözök. Így ha elfáradok, könnyen haza tudok menni, nem kell aggódnom, hogy elveszek. De addig még sokszor letekerném a bevált 27km-es körömet. Szerinted ez így okés lesz?
Én is fékezek a legkisebb lejtõn is...félek is rendesen a Bükktõl (pláne a mostani fékekkel, ami természetesen nem marad így). 😊
Vasárnap: 36 km-es nagyon lightos váci kör. Nem a saját tempómban mentem, mivel csak kísérõ voltam, de így is élvezhetõ és kellemes tekerés volt.
Hétfõ: 63 km-es szentendrei kör. Ez már kicsit pörgõsebb menet volt.
A Római part lényegében csurig volt emberekkel, alig lehetett haladni tõlük. Utána Szentendre felé a bringaúton már valamivel jobb volt a helyzet. Sõt, ahogy elnéztem bicoval jobban lehetett menni, mint kocsival. ;o) Szentendrén 10 perc pihi és tápolás. Leányfalunál szabályos dugó alakult ki a bringaúton is. Ennyi embert bringázni még nem is láttam ezeken az utakon. Bár valószínûleg a többség csak a hosszú hétvége örömére ült nyeregbe. Volt egy kisebb holtpontom a szigeten Tahitótfalu után az út monotonitása (ezért nem való nekem az oúti) és a kezdõdõ kifáradás miatt. Ahogy az út egy kicsit változatosabbá vált, sikerült túllendülnöm rajta. Horánynál pont elértem a kompot, így arra legalább nem kellett várnom.
Gyönyörû idõ volt végig. Kezdenek nyiladozni az akácfák, így itt-ott csodás illat orgiában lehetett része annak, aki kimerészkedett az utakra. Összességében egy jól sikerült kör volt. Pihenõkkel együtt is jóval 4 óra alatti idõvel sikerült teljesíteni. Az átlagomat majd még meg kell nézzem. A pulzus értékeim fõleg alul, de néhol felül is kicsúsztak a zónámból, de egy ilyen hosszú úton ez belefér. (Ha a pontos számok érdekelnek valakit, szóljon!)
Menet közben elfogyott 1,5 l sport ital és két méretes müzli szelet.
A hétvége utóhatásai:
Szerencsére mióta bringázom, nem igazán éreztem "behalós" izomlázat, és ez most is elkerült. Fõleg a combjaimban érzem azt, hogy meg lettek dolgoztatva, de a nyak és a csuklyás izmom is jelzi létezését. Valószínûleg a hátsó felemnek se esne jól a napokban bringára ülni. Szóval ma és holnap pihenõ nap lesz. ;o)
Megértelek, dehát a DH az ilyen...
Downhill!!
Ennek ellenére minden elismerésem azoké az örülteké, akik ezt bevállalják. :o)
De a helyett, hogy Én írnék errõl, inkább olvassátok el Sheldon Brown mester szavait ebben a témában:
http://www.matuzmaster.hu/cikkek/nyergek-es-a-kenyelem/
Szerintem tanulságos.
Nekem egy Lookin nyereg díszíti a gépemet évek óta. Nem tökéletes, de sokkal jobb, mint a gyári nyereg volt.
Tekerés közben próbálj meg arra törekedni, hogy erõlködés, izomból tekerés helyett inkább könnyeden, folyamatosan pörgetve tekerj. Ez sokkal kisebb erõbefektetést igényel. Egy idõ után a lábaid beállnak egy kényelmes pedál fordulatra és könnyebb lesz a tempót is tartani.
Légy türelmes önmagaddal és állj ellen a kísértésnek, hogy nagyobb tempókat menj. Hosszú távon ki fog fizetõdni a dolog.
Arra azért készülj fel lelkileg, hogy egy hegyi túra teljesen más jellegû terhelést fog jelenteni. Viszont könnyebben be tudod majd osztani az erõtartalékaidat, ha az alapok már megvannak. Összehasonlításként egy hegyi túra a terep erõsségétõl függõen kb. 1,5x, 2x annyi sík úton megtett távnak felel meg. Szóval ha a bükki túrád 40 km lesz, akkor a távok fokozatos emelésével jó lenne egy 60 km-ig eljutni apránként.
Lévén túráról beszélünk, ezért a cél nem az, hogy a lehetõ legjobb idõt tekerd, hanem az, hogy kényelmesen végig tudj majd menni. Ebbe bele fér az is, hogy idõnként tolni kell, hogy idõnként pihenni kell. Egy 10 perces pihenõ csodákat tud tenni. (Amúgy is valamikor enni is kell.) Ráadásul ennyi idõ alatt még nem merevednek el az izmaid sem.
A pulzus-mérés és a zsírégetés elméleti háttere szép dolog, de nem tulajdonítok neki nagyobb jelentõséget. Két oka van: az egyik, hogy megállás nélkül azon idegeskednék, mikor kezd el csipogni az a kütyü, ami úgy monitoroz engem, mint egy orvosi kardiogram. Másik, hogy annál, hogy épp 79 vagy 91-e a pulzusom, és ez most épp zsírégetésnek vagy az izomterhelésnek megfelelõ tekerés-e, sokkal nagyobb problémának tartom azt, hogy effektíve az ülés kemény és nyomja a ***. 😊
Van külön zselés huzatom, ami rengeteget segít, de még így is nagyon nyom és ez a másik, ami nagyban akadályoz abban, hogy egyszerre sokat tekerjek.
Nagyon jók a képek, jöhet még!! Én a trekking felé szeretném magam elkötelezni, úgy érzem az (lesz) a nekem való cangatípus, de elépedve nézem ezeket a bicókat is! 😊
Majd kaptok képeket a korábbi évek triatlon-világkupa futamairól is, az ott fényképezett bicajok egyike sincs 1,5milla alatt, egyik-másik pedig a Tour-ról is ismerõs lesz. 😊
De tudjátok mi a kemény?? Az hogy kint egy Big hit 2-es ami egy szintel alacsonnyabb mint ezek az 2000euro azaz Kb 500000ft. Az ilyen DH gépek meg 4000euroba kerülnek ami 700000-800000ft.
Szóval kb 100000ft diferencia van itthon és ott között.
Ja és arról nem is beszélek, hogy kb 10 fajta dh bico van, nem 3 mint mo-n.
Ugyhogy én kint veszek majd bringát valószinüleg.
Majd töltök fel képeket még.. Csak az a másik gépen van..
Meg vannak videok is.. Majd rakok azt is..
Downhill!!