22335
11330766891279474906.jpg
  • SrAta
    ui XT és Deore szett!
    Profi!
  • SrAta
    amit gabo ajánlott az a TFS-700D azon a fékek a nagyon jó kategória hidraulikus (DARABJA 21 000FT HA KÜLÖN AKAROD VENNI!) a Teló egy baromijó XC villa
    Ezen soha semmit nem kell cserélned azért mert neked nem felel meg.(esetleg ha elesel és eltörik etc.etc.)
  • SrAta
    úgyse győzöd meg:)
    Gabo egy Sram koszorúhoz Sram lánchoz Truvativ hajtáshoz, nem érdemes shimano váltót bekockátatni ugye?
    Barátságosabb ezeknek a Sram váltó nem?

Én hirtelen felindulásból vettem 40 000ért egy vázat aztán 70 000 ér egy rakat alkatrészt, még 30 00ér világítás óra pedál stb:)
    Most majd váltó mert a feszítő csak 1 fokozatban megy meg majd egyszer teló:)
    170 000FT eddig de sohasem éreztem h megbántam imádom:))
    Jah és mostmár elmondhatom hogy minden porcikáját saját kézzel raktam össze(kivéve felnifűzés) mert 1 hónapja takarítottam amikor elütöttek és a középcsapágyat megbontottam
    (nem hivatalos tipp: ha középcsapágyat akarsz kiszedni, és visszarakni, akkor ne vidd 4000Ftért boltba rátekersz egy rongyot és vízpumpafogóval szétszeded:) a bicószerelő mondta:) szal saját felelősségre lehet próbálkozni vele)
  • Gabo
    Felépítése és felszereltsége alapján egy belépőszint alján lévő XC bringa.
    Jobb, mint egy corabájk, de nem igazán kemény használatra lett építve. Alkalmi tekerésekre, könnyebb terepezésre alkalmas. De komolyabb terephasználathoz, rendszeres sport használathoz már kevés lehet. Ahhoz túl gyengék az alkatrészei.
    Ha kíméletesen használod, túrázásra tökéletes.
  • Hecker007
    üdv!
    Nekem végül egy merida matt's 10D Special Edition bringa lett nem pedig kona shred, ezt a meridát ti hova sorolnátok, mire ajánlott leginkább használni?
  • Máté94
    És?Ha elkopik akkor majd cseréljük.
  • Gabo
    Erre én meg azt tudom mondani, hogy a régi bringámon évekig nyúztam egy Acera váltót minden gond nélkül. A beállítása után remekül végezte a dolgát. A váltás pontosság, gyorsaság szempontjából nem csak a váltó számít, hanem a lánc, a fogaskoszorú és a bovdenezés is.
    A Deore szettől kezdve lényegében a Shimano alkatrészei kompatibilisek. Magyarul ugyan azt a váltást kapod. Legfeljebb kicsit könnyebb, kicsit erősebb, kicsit jobb minőségű anyagokból, nem kicsit drágábban. De ezeket a kis különbségeket soha nem fogod érezni, ha nem versenyzel, vagy nem nyúzod keményebben a gépet. Akkor pedig csak a pénzedet dobod ki az ablakon. Éppen annyi értelme van, mint terepjáróval a városban közlekedni. Vagy Trabantba BMW motort tenni.
    És el kell keserítselek! A lánc, a fogaskoszorú és a lánctányér kopóalkatrész. Márpedig egy drágább szetthez ezeket megvenni szintén drágább mulatság.
  • Gabo
    Túl sok kivetni valót nem találtam eddig se a Merida Matts bringákon. Az egyetlen dolog ami nem tetszik, hogy az alsó vázcsövön van elvezetve az első váltó bovdenje. Az első kerék lényegében minden trutyit ide vág fel. Szóval nem a legszerencsésebb megoldás.
    De ezen kívül alapvetően nem rossz bringa.
    Nézd meg ezt az ajánlatot is:
    http://www.speed-way.hu/index.php?action=termek&offset=0&id=1981&fokatID=116&katID=159

Amennyivel többe kerül, annyival szerintem jobb is a 700-as változat. Jobb teló, jobb felnik, jobb fékek. Én ezen már a fékeket se cserélném.

Általánosságban a Merida bringák ár/érték arányban jónak számítanak. Ennek ellenére azért szerintem még érdemes megnézni másokat is ebben az árfekvésben. Pl.: Giant, Kona, Author, Kelly's, Mongoose, GT, Cube...
    Én kb. 2 évig tervezgettem a mostani bringám megvásárlását, apránként gyűjtve és mérlegelve a lehetőségeket. Bár tény, hogy az a bringa egy kicsit más árkategória. ;o)
  • Máté94
    Ó ha tudnád mennyiszer gondoltam már át,ilyen olyan amolyan verzió.Az agyváltó egyszerűen olyan nehezen terhelhető,lassú vagyok vele,jobban elfáradok mint kellene.Miért SLX vagy Deore?Mert ezek a közép, és a felső kategória középső részén helyezkednek el.Mert ezek jó minőségűek, nem úgy mint egy acera amit sose tudtunk beállítani.Az agyváltó egy rossz döntés volt de emberből vagyunk és az ember a hibáiból tanul ha eladom az már történelem,és ugye tudjuk a történelem az élet tanítómestere.Eleve nem akarok bajlódni a váltóval,legyen precíz,váltson amikor én akarom,akkor amikor akarom és legyen hósszú élettartamú.Mert ezt egyszer kell megvenni és az én felhasználásom alatt még 10 év múlva is működne.Na, értitek?:)
  • bardocz
  • Gabo
    Trekking bringára SLX-et? XT-t?
    Könyörgöm! A trekking egy első sorban városi, aszfalt használatra szánt bringa. Az SLX meg az XT szett pedig egy kőkemény terephasználatra tervezett alkatrész család. Deorenál jobbat rárakni szerintem pazarlás. Sőt...
    Komolyan nem értelek. Egyik oldalon garasoskodsz, hogy nincs 10k alatt ipari csapágyas kerékagy, a másik oldalon meg egy halom pénzt kiszórnál valami olyanra, amit soha az életben nem használnál ki azon a bringán.
    De ha már itt tartunk, az agyváltóra is elköltöttél egy halom pénzt. Mégis mi az amit nem tudsz megtenni vele? Miért gondolod, hogy egy váltócsere bármit segít?

Lehet, hogy a bringázás technikai sport is. De elárulok neked egy titkot, a kitartást és az edzettséget semmi nem pótolja vagy helyettesíti. A legjobb alkatrész sem ér semmit, ha nincs meg a kellő felkészültség ahhoz, hogy ki is használd. És egy trekking bringából soha nem lesz igazi mtb, bármit is raksz rá.

Tedd fel szerintem magadnak a kérdést, hogy mit is szeretnél csinálni! Gondold át!
  • tompikaster
    Kb. ő lenne az, ami a legnagyobb részt lefedi a kívánságlistából és talán alapnak sem volna rossz:

Merida Matts

Kb. ennyit v nagyon kicsivel többet tudok rá szánni most.

Később (tavasszal talán) kap egy (2) Juicy 5-öt és vmi komolyabb villát is talán.
    Mit szólsz?
  • Máté94
    Nálam az Acera az gyári hibás volt:D
    Mindig volt vele valami:)
  • bardocz
    Nekem az Acera is jól vált:-D Pedig én adtam neki rendesen az ívet egy időben.
  • Máté94
    Lehet megelegédnék egy SLX-el XT helyett mert sárba nem igen jasználnámé.Meg ha rendsen be van állítva akkor gondlom úgy vált mint egy xt nem?:)
  • Máté94
    Eélkelt:(
  • Máté94
    ^^
    Imádlak!
  • Máté94
    *Deore LX
  • bardocz
    Bizony ám, hogy jó ;)
    Ilyen áron bónusz szerintem, ha lenne pénzem, egy szót nem szólnék neked ;-D
  • Máté94
    Jeesz szőr!

Deore az jó vagy nem?:D
  • bardocz
    Máté, erre most azonnal csapj le:-)
  • Mark007
    Nem tudom, ki akart hajtást cserélni, de gondoltam beszúrom:
    Bikemag apró
  • Gabo
    Nézd, amit az XC és Trail kategóriáról írtam, azok árnyalatnyi eltérések. Az elmúlt évek során a monti kategória egy csomó különböző stílusra tagolódott szét. A gyártók pedig igyekeznek a vásárlók igényeit minél jobban lefedni. Mindez olyan gyorsan ment végbe, hogy nálunk a legtöbb boltban csak bután pislognak rád, ha egy Trail felnire keresel valami szélesebb felniszalagot.
    -Hát... Őőő... Olyan DH kerékre valót nem tartunk...
    -Huhh??? O.o

A Trail bringa már kicsit több, mint XC de még nem All Mountain. Az AM meg kicsit több, mint egy Trail bringa, de még nem DH vagy Free Ride. Ahogy mondtam, árnyalatok. Ha tudod, hogy konkrétan mit keresel könnyebben találsz az igényeidhez passzoló gépet ma, mint pár évvel ez előtt. Nem kell megerőszakolni egy XC bringát egy hosszú utas telóval csupán azért, mert te kényelmesebben szeretnél lefelé ereszkedni. Van helyette Trail vagy AM.
    Az XC és a Trail bringa ugyan olyan jó aszfalton. Ehhez inkább csak megfelelő gumit kell választani. Sőt, megkockáztatom, hogy valamivel kényelmesebb is a Trail bringa, hiszen egyenesebben ülsz és kevésbé vagy fekvőtámaszban, mint egy igazi XC bringán. (A hegyekig valahogy el kell jutni, valamint az edző köreimet én is aszfalton tekerem.)
    Kapaszkodásban az XC jobb. Keményebb terepen, főleg lefelé, viszont a Trail bringa jobban érvényesül.

Ha tetszik a bringa és a honlapokat, boltokat böngészve nem találtál olyat, ami jobban megdobogtatná a szíved, akkor ne tartson vissza az, amit írtam. Nem hinném, hogy csalódást okozna. Gyanúm szerint a mostani bringádhoz képest így is ég és föld lesz a különbség. ;o)

Pedál ügyben passz, évek óta SPD pedállal tekerek.
    Platform pedálból érdemes fém keretest választani és amennyire tudom a cserélhető tüskés változatokat többre tartják. (Igen egyedi hegtetoválásokat lehet vele készíteni a lábszárra, ha lecsúszik róla a lábad. ;o) )
  • Máté94
    Eddig sose volt bajom aggyal,pedig sose volt igazán jó kerékpárom:D
  • Gabo
    90 kg-mal nem vagy egy könnyű bringás. (És ez nem szemrehányás akar lenni, lévén én sem vagyok éppen pehelysúlyú.) Ha ehhez hozzávesszük, hogy sportoltál is, így feltételezem, hogy van némi edzettséged. Szóval ha úgy adódik, elég rendesen nyomhatod izomból is. Ráadásul szeretsz lefelé is tempósan haladni.
    Ehhez olyan alkatrészek kellenek, amik ezt az erőhatást el is viselik. Szóval szerintem a telónál is fontosabb az, hogy a középcsapágy és a hajtókar kellően erős legyen. Ebből adódik, hogy a négyszögtengelyes (square) hajtókar rögzítés felejtős. Shimano esetében Octalink, Truvativ estében pedig ISIS, vagy ezek utódai az integrált hajtóműves megoldások választása lenne a tanácsos. Ezek kellően merevek, így nem hajolgatnak el az erőhatások alatt. Shimano Deore szett alá menni nem érdemes.
    És hogy a váltás teljesítmény és pontosság is rendben legyen, érdemes ugyan ebből a szettből választani a láncot és a fogaskoszorút is. Ez a szett már a rendszeres használatot is kellő képen bírja.
    Telók esetében a 60-70k körüli árkategóriába tartozó villák már kellően finoman mozognak és megfelelő karbantartás, valamint rendeltetés szerű használat esetén nincs túl sok gond velük. (Egy XC villa nem DH-ra és Dirtre való.) Ezeknél a villáknál már általában állítható az előfeszítés és a visszaút csillapítás is.
    Egy olyan kerékszettet, ami egy általad megcélzott felhasználást is elvisel kb. 30-40k-ból lehet kihozni.
    Fékből pedig ahogy mondani szoktam, a megfizethető legjobbat kell választani. A hidraulikus tárcsafékek elég drágák ugyan, de ezeknél kapod jelenleg a legjobb fékerőt és adagolhatóságot.
    És persze nem árt egy jó váz sem...
    A fentiek már nem egy kezdőnek, hanem egy komolyabb bringára vágyó, haladó bringásnak felelnek meg inkább.

Nem tudom, hogy mi az a maximális keret, amit meg tudsz engedni magadnak. Tartok attól, ha a fentieket egybevesszük, akkor az árlétrán is kénytelen leszel feljebb araszolni, ha olyan bringát szeretnél, ami mindezt azonnal nyújtani képes.
    A másik megoldás, hogy fejlesztgetni kell. Ebben az esetben meg kell keresni egy olyan bicot, ami legnagyobb részben lefedi az igényeidet és azon le kell cserélni idővel a még kilógó alkatrészeket. Olyat érdemes választani, aminek kellően jó a váza (geometria, felépítés, erősítések...), hiszen ez lesz az alapja a későbbi fejlesztéseknek is.
    Esetleg ha kellően bátor vagy alkatrészenként is össze lehet válogatni, vásárolni a bringát. Viszont ilyenkor érdemes szem előtt tartani, hogy a gyártók mindig olcsóbban kapják meg az alkatrészeket, mint amennyiért te a boltban megvehetnéd. Szóval ha jól akarsz kijönni a dologból, akkor az nem kevés utánajárást igényel.

Nem akarok konkrét típusokat írni, de ha találsz olyat, ami szimpatikus szívesen megosztom a véleményemet. A fentiek talán kiindulásnak jók lesznek.
  • atka76
    Én is ezt mondom ha arra használja az ember amire való akkor nincs vele gond!Az enyémnek sincs semmi baja,én is használom a városba mindig,csak hát kellene egy komolyabb már!
  • atka76
    Szevasz!

Köszönöm,hogy átnézted a bringák leírását!
    Hát most a 2009 - es modell " csak " 182ezer 237 -ről!Nagyon meg akart győzni a tulaj,hogy most érdemes vásárolni bicajt,mert most árazzák le a 2009 -es modelleket és jön a tél is lassan!
    De akkor az XC jobb aszfaltra mint a Trail ugye?Általában több az aszfalt nekem mint a földes út,és én nem használom extrém dolgokra csak egészséges tekerés,mozgás egy nagyon jó kis bicóval!
    Valami normális,jó pedált tudsz ajánlani?
  • Vaxi
    jah ezt a részt kihagytad a leírásaidból :DDDDDD

egyébként a hauserrel semmi baj nincsen, városba szaladgálni még mindig azzal járok. ha arra használja az ember, amire való, tartós kis bringa.
  • Gabo
    Egy alkatrészt három szempont alapján lehet értékelni:
    Élettartam és megbízhatóság / ár / tömeg.
    Ebből a háromból kettő feltétel az, amit kedvezőre lehet kihozni. A harmadik mindig csorbát szenved.
    Most akkor felteszem a kérdés: Megbízható vagy olcsó alkatrészt akarsz?
    Többezer km-et tekertem le Novatec agyakkal úgy, hogy semmi problémám nem volt velük. Ennél sokkal olcsóbban jó minőségű kerékagyat nehezen fogsz kapni.
  • atka76
    Szevasz!

Nem most kezdek el bringázni én már 25éve tekerek,csak nem versenyszerűen és hát nem olyan jó bringával!Nekem is olyan van amiről te váltottál Konára!Jó kis Hauser!Hálás csak már ki van idegileg szegény!
  • Gabo
    Kicsit pontosítanék!
    Az ipari csapágy is golyós csapágy. Az "ipari" megnevezés némileg helytelen, ezek szabvány méretű, zárt, sokszor szigetelt csapágyak. Mivel szabványos méretűek és nincsenek fixen beleépítve a kerékagyakba, ezért elhasználódás esetén cserélhetőek. Besétálhatsz a csapágyboltba és bármikor tudsz venni cserét.
    A bringáknál használt hagyományos csapágyakat kónuszos csapágyaknak is nevezik. Ezek is golyós csapágyak. Viszont ezek esetében az egyik csapágycsésze a kerékagy anyagából kerül kialakításra, a másik fele pedig menetes rögzítéssel a tengelyre kerül felhajtásra. Ennek a kialakításnak köszönhetően állítható a szorossága. (Ha pedig túlhúzod, tönkrevágod.) Ezeknél is van szigetelés, de nehezebben lehet a jó szigetelést megoldani. (Rendszeresen pucolni, zsírozni kell.) Ráadásul spéci felületkezelés ide vagy oda, ha szétmegy a csapágyban valamelyik golyó, vagy túl lett húzva, esetleg szennyeződés került bele, akkor előfordulhat, hogy bemaródik a csapágycsésze felülete. És mivel ebben az esetben a csésze a kerékagy anyagából lett kialakítva, a javítása csak az agy cseréjével oldható meg. (Bár úgy tudom, hogy vannak cserélhető csészés megoldások, de nem az óccsó kategóriában. S mivel nem szabvány alkatrész, ezért gondolom az árát is megkérik.)
  • Máté94
    10 alatt nincs valami inpari?
  • tompikaster
    @Gabo

Először is köszi a gyors reakciót!

Próbálok pontosítani pár dolgot:
    - 90kg vok, nem ma kezdtem a bringázást, de kihagytam pár évet (viszont egyéb sportok voltak bőven, tehát a "hegyre fel" azért szokott menni:))
    - nincs komolyabb bajom az aszfalttal, ha egy jó ösvényre vezet
    - ugyan már kinőttem a "mindenen áttolom telibe'" korszakomat -30 leszek lassan- azért nem áll távol tőlem egy kis ereszdelahajam, ha vmi jól megindul lefelé
    - nem nagyon játszanak a dirt bringák, mert egyrészt kicsik nekem, másrészt túrázni, melóba járni is használom a kerót
    - a 90kg és az esetenkénti állatkodás indukálja az igényességemet a fék+teló téren

Körülnézek az általad említett oldalakon, hátha magamtól is megvilágosodok, de azért javaslatokat is szívesen fogadok jól felszerelt egész bringákra.
  • SrAta
    az ipari csapágy siklócsapágy, a nem ipari golyós a golyóscsapágy kurvára el tud használódni folytonosan kell utánakenni, míg a siklócsapágy gyakorlatilag megölhetetlen, nem deformálódnak a golyók gyárilag szigetelve tökéletesen lezsírozva nem kell utána zsírozni soha szal semmi baja nem lehet ha mégis(ami szinte lehetetlen) akkor fillérekért lehet cserélni a siklócsapágyat benn.
  • Máté94
    Olcsóbb van?
  • bardocz
    Tartósabb, cserélhető, finomabban forog, legalábbis én ezeket olvastam róla, és mindenki azt ajánlja, valószínű nem véletlenül ;)
  • Máté94
    Miért erőlteted ata ezt a iparicsapágyas izét?Minek?Mitól jobb mint egy deore agy?:(
    Mert 40-et nem akarok rá köélteni.
  • Gabo
    Először is, még egy 500k-s bringa esetében is vannak dolgok, amiben kompromisszumot kell kötnöd. Persze mindenkinek máshol húzódik az a határ, ameddig hajlandó elmenni.
    A Balance 3.1-et szerintem sem érdemes fejlesztgetni. Az is tény, hogy egyben ritkán kapsz meg mindent úgy, ahogy szeretnéd. A legjobb megoldás, ha olyan kerot keresel, aminek a kialakítása, alkatrészei leginkább megfelelnek az elvárásaidnak. Ami pedig kilóg a sorból azt vagy a vásárláskor, vagy később ha szétkopott, elhasználódott, esetleg ha a pénz összejött rá, akkor le kell cserélni valami finomabbra. A jobb bringaboltoknál vásárláskor lecserélik neked azokat az alkatrészeket, amiket kérsz. Ilyenkor csak a különbözetet kell fizetned.
    A Trek 6000 egy remek bringa. Egy jó váz, amire úgy sejtem élettartam garit vállalnak még mindig. Az alkatrészek pedig bőven a használható kategóriába tartoznak. Viszont az is tény, hogy a Trek esetében a márkanevet is meg kell fizetned. A kevésbé neves gyártóktól ezért a pénzért jobb felszereltségű bringát is kaphatsz. (Pl. Magellan full Deore szettel.)

Célszerű lenne még pontosítani az elvárásaidon, távlati céljaidon, illetve jó lenne tudni az adottságaidról is valamivel többet, hogy könnyebb legyen tanácsot adni.
    Szerintem nézz szét még más gyártók oldalain is!
    http://hegyikerekpar.lap.hu/
    http://kerekparbolt.lap.hu/

Ha pedig nem sürgős a vásárlás, érdemes esetleg kivárni a szezon végi vagy a tavaszi akciókat. A régebbi modelleket ilyenkor elég kedvező áron meg lehet venni.
  • tompikaster
    Sziasztok!

Bringa vásárlás előtt állok, tanácsokat, kommenteket kérnék a következőkhöz.
    Első körben a régi über Balance 3.1-es csodát akartam feljavítani, kb. ezekkel:

- Avid Juicy 5 - előre, hátra
    - SUN double track 26" - szintén legalább 2:)
    - Novatec DO41SB
    - Novatec DO42SB
    - Rock Shox Tora 302
    - plusz kis ez-az (váltókarok pl.)

Megkérdeztem pár nálam okosabbat,h mi a vélemény és azt mondták, h ennyiért már egészben is kapok bicajt...körülnéztem hát. Olyan 180k-ban maximáltam az árat de ennyiért csak olyat találtam, ahol vmi azért hibádzott. Vagy a fék nem tetszett, v a teló. (miért adnak mindent vacak RST launch-al?) Talán még ez közelítette legjobban az eredetit:

TREK 6000

Ha van ötlet, vélemény, várom szeretettel. Ja és "hegyre fel, majd onnan le jó gyorsan, nem az aszfalton" típusú felhasználás lesz a sorsa.

Köszi előre is
  • Vaxi
    :P