94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#35465 Fegyverről nem tudok. Az elv ismert, de elég decens áramforrás / kondenzátor kell hozzá. -
#35464 Azért ez a hírhedten rossz találati arány és megbízhatatlanság elég laikus megközelítés. A megsemmisítési arányuk nem igazán rosszabb, mint a nyugati légvédelmi rakétáknak, az, hogy egy erős elektronikai zavarás, illetve speciális taktikák (UAV-ok bevetése) mellett a Szír légvédelem alulmaradt az Izraeli légierővel szemben a Beka-völgyben, pedig nem igazán mérvadó. Ha nyugati SAM rendszereket használnak, az eredmény valószínűleg ugyanez lett volna... -
#35463 Kommentem a "légvédelmi rakéták...." index topikból.
"Voltak dicsőséges időszakai is a szovjet védelmi rendszereknek csak nem tartott sokáig. '73-ban 4-5 Kub indításra jutott egy siker kezdetben. Az SA-3 bevezetésekor a Közel-keleten egy ideig hasonló mutatót produkált. Na de könyörgöm, 1970-1973-ban! ECM és zavarótöltet és talán még RWR nélküli gépek ellen... Azért ne ringassuk már magunkat abben a hitben, hogy EF-111/ EA-6B támogatás, mindeng gépen ECM konténer és dispensrrel ellátott gépek ellen képesek lennének hasonlóra... Miért kell ezt tagadni?"
Fájna a beismerés, hogy ennyit tudnak az SA-2/3/4/5/6/ rendszerek? Emberek, a 60-as évek szovjet elektronika ipar termékei ezek. Szerintem tényleg naív aki azt hiszi, hogy ez a '80-as évek végi nyugati elektronikával nagy lépétékban és mindenhol versenyre kelhet. Helyi sikerek igen, beleférnek. Nagy léptékű védelmi képesség? Nem. Ez az én véleményem és ezt mutatja a valóság is.
-
gyuri12 #35462 Hülye kérdés:
A Future Weapons reklámjában ugye mutatnak robbanást,lövéseket,meg ilyeneket. És az egyik egy "villám",amivel átlövik az acéllapot. Ilyen fegyver tényleg van,vagy csak egy jó reklámfogás? -
bgabor #35461 És az orosz rakéták hírhedten rossz találati arányával és megbízhatatlanságával nem számolnak? -
dara #35460 A szerbek meg a mai napig állítják, hogy lelőttek két B-2A-t... Apró probléma, hogy a 21 legyártott gépből még mindig csak az az egy hiányzik, ami nemrégiben lezuhant Guam-on. Addig meg csak nem tudnak ellőni a szerbek, pláne nem 9 éves röppályával.
Ahogy a szírek és egyiptomiak 1973-ban az IAF teljes gépállományának a 3x-át lőtték le állításuk szerint. -
#35459 Valszeg ez történt. Jópárszor eljátszották ezt a Szidra-öböl felett is. -
#35458 Köszi, ez megint segít azért tisztázni a helyzetet. Rakétaindításra rengeteg példa volt akkoriban, de azt én is kétlem, hogy egy Hawkeye elvesztését el tudták volna titkolni. -
ambasa #35457 Szia!
azt azért tudnod kell, hogy a cikk eredetije az orosz Tankomaszter újság 99/2 számában jelent meg, a Haditechnika ennek a cikknek a fordítását közölte. A félreértés szerintem abból eredhet, hogy amennyire tudom, a szovjet találatigazolás már akkor is megtörtént, ha ha indításkor a cél megsemmisítéshez szükséges indítási adatok álltak fent, ebben az esetben a tényleges találattól függetlenül igazolták a megsemmisítést. Megtörénhetett, hogy az indítást észlelve, a az E-2C a radarszint alá süllyedt és hazament, esetleg ez után óvatosabban mozgatták az izraeliek a gépeiket. De nem gondolom, hogy az ismeret gyári számok tudatában (ismert mind a négy izraeli E-2C sorsa) el tudták volna titkolni egy ilyen típusú gépük elvesztését. Az nagyon összeesküvés elmélet, hogy a lelőtt helyett kaptak egyet és azt rakták a múzeumba meghamisított adattáblával, úgyhogy Én a magam részéről elvetném.
Természetesen amit leírtam szigorúan az én feltételezésem.
Amúgy a cikket a Haditechnika honlapján megtalálod, a címe:
Szerbia légvédelme a NATO légi hadműveletei idején (2002. április-június Nemzetközi Haditechnikai Szemle rovatban)
TG -
#35456 Azért ez nem olyan egyszerű. vegyük például akkor Hannibált. Persze hogy fennmarad a neve. Bátran küzdött jó pár csatában, bevetette az elefántokat, átkelt az alpokon, és komolyan fenyegette Rómát. Nemes ellenfél volt (ezért más gonoszt kellett keresni, mondjuk a pun politikai vezetőket) de elbukott. Mert Rómát nem lehet legyőzni. Erre nagyon passzol Diogenész egyik megmozdulása , a nevekre nem emlékszem bocsi :) Szóval a futóverseny végén odament a győzteshez, aki nagyon ünnepeltette magát. -Miért örülsz ennyire? --Mert legyőztem a (itt néha athéni néha spártai szerepel mindegy:) ellenfelemet. -Ő jobb vagy rosszabb nálad? --roszabb hiszen legyőztem-- Nem értelek, mi öröm van abban ha legyőzöl egy magadnál rosszabbat? És elsétált :) Igaz utána meg akarták verni :) Szóval ez is ilyen, a hatalomnak győznie kell, méghozzá komoly ellenfél ellen, mert különben nevetségesség válik. Többek között ezért is irják a győztesek a történelmet :) -
#35455 "Attol hogy még nem kapott valami az interneten széles publikációt az nem azt jelenti hogy meg sem történhetett!"
Ez igaz.
----
"Van egy mondás " Hazug mint egy hadijelentés ! " . Ez vonatkozik a volt Szovjetunióra , Szíriára , Izraelre , USA-ra stb ! Mindenki ugy szereti irni a történelmet ahogy neki a legszebb mert az ugy nem okoz lelki bántalmakat ."
Azért ez így finoman szólva meredek.
A gépekkel el kell számolni mert nagy érték. Elég nehéz behazudni, hogy akkor most hol is egy gép és a pilótái főleg olyan gép esetén amiből van cirka egy tucat...
----
"Odavitték a római hadvezérhez aki elvette tőle a papirokat és azokat tűzbe vetette . Azután közölte az irnokkal hogy Hannibál történetét csak egy valaki irahatja meg az is csak római lehet . Ennyit a történelemről ez napjainkra is igaz!"
És lám még ez a történet is fennmaradt. Akkor két eset lehetséges.
1. A történet kitalált, mert ha a győztes írja akkor miért maradna fent ilyen "becstelenség"?
2. Tényleg megtörtént az eset én mégis fennmaradt, tehát amit írtál mégsem igaz, mert mégsem ők írták a történelmet.
Azért meredek, hogy ilyen nagy önellentmondásba keveredsz ilyen rövid szövegben. -
horthy #35454 Az Aranysas nevü folyiirat is emlit valamit 2002/1 januári száma :Az SZ-200 Légvédelmi Rakétakomplexum - A mezőfalvai VEGA-program cimü cikke 26-28 oldalig ir a mellélövésekről is .
A hawkeye lelövést Haditechnika folyoirat 2002/2 számában olvashatod 22. oldalon .
Attol hogy még nem kapott valami az interneten széles publikációt az nem azt jelenti hogy meg sem történhetett !
Van egy mondás " Hazug mint egy hadijelentés ! " . Ez vonatkozik a volt Szovjetunióra , Szíriára , Izraelre , USA-ra stb ! Mindenki ugy szereti irni a történelmet ahogy neki a legszebb mert az ugy nem okoz lelki bántalmakat .
Erröl jut eszembe pont ma láttam egy filmet Hannibálról . Lényeg benne a végén az volt hogy egy irnok összeszedte Hannibál visszaemlékezéseit és azt papirra vetette . Odavitték a római hadvezérhez aki elvette tőle a papirokat és azokat tűzbe vetette . Azután közölte az irnokkal hogy Hannibál történetét csak egy valaki irahatja meg az is csak római lehet . Ennyit a történelemről ez napjainkra is igaz !
-
horthy #35453 Én se találtam a neten semmit egyenlőre ebben a két megjelölt folyoiratban találtam otthon a gyülyteményemben azért érdekes de még átnézem az otthoni ujságaim , hátha találok még valami érdekeset . -
#35452 Finoman szólva én is...
Az SA-5 vs. SR-71 repkedés megállapítás is fals. Nem vetett az véget semminek. Látom legtöbben abban a tévedésben élnek, hogy mélyen berepült a gép a SZU és a keleti blokk fölé. Erről szó sem volt (bár egy ideig én is így tudtam hittem). A Líbia ellen El Dorado Canyon hadműveletet is SR-71 bevetés készítette elő és ott is volt SA-5 telepítve. Mégsem történt semmi... -
#35451 Köszi szépen. Akárhogy is keresek, kutatok, szó szerint semmit sem találok erről a lelövésről. Izrael 4db E-2C Block 0 Hawkeye gépet kapott 1977-78-ban. Nem esik szó sehol sem veszteségről, sem annak esetleges pótlásáról. Az Sz-200-asok 1982 legvégén, 1983 elején kezdtek el megjelenni Szíriában, és inkább 83-ban lehetett hallani róluk. Megnéztem a szóba jöhető amerikai E-2C gépeket is, de azoknál sem olvasható sehol veszteség. Szóval egy kicsit értetlenül állok ez előtt... -
horthy #35450 1982-ben egy sziriába telepitett Sz-200 Vega ( SA-5 )szovjet kezelőszemélyzettel lelött egy AWACS E-2C Hawkeye tipusú amerikai fedélzeti légi irányitó gépet , amely az IAF hoz tartozott . Az izraeliek meggyöződve teljes biztonságukról járöröztek a tenger felett , ahonnan a Libanont támadó vadászgépek bevetését és rávezetését koordinálták . A szovjet személyzet kb. 170 km távolságon lévő célt semmesitett meg ami abban az időben elképzelhetetlen volt !
DE még az Aranysas nevü folyiirat is emlit valamit 2002/1 januári száma 28. oldalán :
Az 1982-es Libanoni háborút követően Szíria légvédelmében is megjelent a " Vega " két bázison , a hadmüveletek sikerében döntő szerepet játszott izraeli elektronikai zavaró és légtérellenőrző gépek ellen .
Szóval csak igy egyszerű paraszt ésszel gondolkodva valami csak történhetett amikor megjelentek a SA-5 " Gammon " komplexumok . Állitolag ez a rakétavédelem SR-71-esek " Blackbird " madárkák Kelet Europa feletti szabad repkedésének is véget vetett az 1980-as évek elejétől legalábbis mivel tudták a jenkik hogy ezzel le lehetett már durrantani a fekete madarat . -
#35449 De majdnem mindegy is mivel, ha akkoriban az Abrams nem tudta kilőni, akkor a Leo2 sem, pláne nem egy Leo1. -
#35448 akkor mi másról beszélünk. -
#35447 Sajnos mindössze annyit írnak, hogy egy M256 (M1A1) ágyúból kilőtt M829A1 APFSDS-DU lövedékkel tesztelték. -
#35446 Ha tömören összefoglalod, hogy mit is írnak benne az E-2 Hawkeye veszteségről, nekem az is megfelelne. -
#35445 Azt lehet tudni, hogy milyen távokról próbálták meg átlőni a páncélját? -
horthy #35444 Megvan a cikk vagy 2 orán keresztül kerestem ! Haditechnika folyoirat 2002/2 22 oldal ! Nemzetközi haditechnikai szemle
Szerbia légvédelme a NATO légihadmüveletek idején
21-24 oldalig ha nincs meg neked be skennelem ! Azt ha érdekel küldöm fény postán vagy valamilyen cimre ! -
#35443 Igen de eddig csak az árakat néztem aztán megláttam,hogy a Gulfstream G550 hatótávolsága 6,750 nm (12,501 km).Ezeket az Embraereket 4x felülmúlja. -
#35442 Az Embraer-nek is van AEW gépe, ERJ-145 alapon.
[center] -
#35441 Értem.Embraer olcsóbb de Gulfstream tovább marad fenn. -
#35440 A piaci ára 60 millió dollár körül mozog, de mivel üres belső térrel kérik, felteszem ennél azért olcsóbban adják ilyen célra. Mellesleg Szingapúr is G550 + Phalcon rendszert alkalmaz majd. Nyilván olcsóbb G550-es sárkányszerkezettel, mint Boeing 747 vagy 767 ill. hasonló gépekkel. -
#35439 A Gulfstream G550 csak nekem tűnik drágának? -
#35438 Abba építik be, amit a vevő kér. Chile Boeing 707-esbe, India Il-76-osba, Izrael Gulfstream-be kérte.
[center]
Chilei Boeing 707 alapú Phalcon rendszer, elnevezése Condor
Indiai Il-76 alapú Phalcon rendszer -
#35437 Légi indítású változatok, illetve a Kh-31 csak légi indítású. A Kh-41 vagyis a Moskit hajóról indítható változata a 3M80 Moskit.
[center]
Kh-31
3M80 Moskit -
#35436 Embraer E-175 be vagy valami másba nem tudták vagy nem is akarták beszerelni a radart? -
#35435 Kh-31,Kh-41? -
#35434 Elviekben csak a Kontakt-5 lehetőségét takarja, nem jelenti azt, hogy van is rajta. ;) -
#35433 Rengeteg hajó elleni rakéta és robotrepülőgép van, a kínaiaknál a C-801, C-802, a norvég Penguin, a svéd RBS-15, az oroszoknál a P-500 Bazalt, P-700 Granit, P-800 Onyx, Kh-35, Kh-31, Kh-41, stb. és a többi.
Hogy melyik a legjobb? Nos, ha lehetne egy "legfélelelmetesebb" hajó elleni rakéta, akkor talán a P-700 Granit lenne az, 7 tonnás indulótömeg, 10 méter hosszú, 750kg-os hagyományos vagy 500kT-ás nukleáris robbanófej, akár 500-600km-es hatótávolság, Mach 4 feletti sebesség nagy magasságban, aktív és passzív rávezetés, elektronikus zavarás követése.... A NATO nem véletlenül adta neki a "Shipwreck", vagyis hajótörés nevet... -
#35432 a T-72bm-hez jár, nem? -
Freeda Krueger #35431 És még mik játszanak ebben a kategoriába,mint hajó elleni fegyver?
Mit tartanak a legjobbnak?
-
#35430 A Silkworm egy gyűjtőnév, ami a kínai P-15 másolatokat és azok folyományait takarja az általános kommunikációban. Az alap Silkworm NATO kód azonban ezek egyikét, a CSSC-2 szárazföldről indított hajó elleni robotrepülőgépet takarja. A mókás az, hogy ennek is van jópár alváltozata, amelyek alaposan eltérnek egymástól. A korai változatok például nem sea-skimming, hanem 'normál' magasságban, 150-300 méter között repülve közelítették meg a célpontot. A későbbi változatok már alacsonyabban, 20-30 méteres magasságban. Ami azt illeti, nagyon nagy méretű és eléggé elavult elektronikája ellenére azért még mindig oda kell rá figyelni, hiszen fél tonnás robbanófeje önmagában alig valamivel könnyebb, mint egy Exocet vagy Harpoon. :) -
#35429 Mag volt (van?) Penguin is. -
Freeda Krueger #35428 Ha már szóba került az Exocet,és a Harpoon.
A silkworm rakéta hol van ezekhez képest? -
#35427 Közvetlen utódja nem volt, mostanában kapják meg a Phalcon radarral szerelt Gulfstream G550 alapú új AEW gépeiket, amiből négyet fognak rendszerbe állítani. Képességek terén jobb, mint az E-2D az izraeliek szerint.
[center]
-
#35426 Az amerikai GPS-el konkuráló helyzetmeghatározó rendszer. 24 műholdból áll(na), és a GPS-hez hasonlóan vegyes katonai és civil felhasználású. A probléma az, hogy nincs kész, mivel a szovjetunió szétbomlása miatt félkész állapotban, talán 16 vagy 18 műholdnál leállt a fejlesztése, és nem is nagyon foglalkoztak vele, ezért foghíjas volt. Nemrég elkezdték újra megtalálni, és azt tervezik, hogy 2009-2010 körülre teljes lefedettsége lesz az egész Földön.