94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#35545 Jó megfigyelő vagy. -
#35544 A C hordfogantyúját le lehet cserélni a K hordfogantyújára amiben van a beépített optika, és fordítva. -
JanáJ #35543 Ezek bizony K-k, a C-n nincs gyári optika. -
#35542 Ha Cifu aztmondja, hogy K akkor K nem pedig C :) -
#35541 Kössz a választ! -
#35540 Szerintem ezek G36C-k. -
#35539 Érdekesség: Horvát és Lengyel EUFOR katonák Csádban. Érdekes a horvátok G36K-ja, a német standard 1,5x reflexirányzékkal is el vannak látva. Szintén szép darab az Iveco LMV-jük, M2 BMG-vel.
[center]
-
#35538 Az 1989, amennyire én tudom. -
dara #35537 Tedd rá nyugodtan, utánaolvasva kicsit jobban, tényleg erről van szó. -
#35536 Egy kérdés:
A T-72 BM mikor lépett rendszerbe? Néhol azt olvasom, hogy a 80-as évek vége-90-es éveg eleje, máshol meg azt, hogy 2006-ban.
Aki tudja világosítson fel. -
#35535 Én leginkább a Leo1A5-höz tudnám hasonlítani.
De itt egy cikk, hátha neked más véleményed alakulna ki róla:
http://militarypapers.htka.hu/story/ee-t1-osorio -
Ren #35534 kiskorúbézoltán: teljesen jól mondod :) A Kornet lézeres SACLOS irányítású (talán a félautomata parancsközlő a magyar jelentése). Alapvetően az irányítónak kell rávezetni a rakátát a célra, amit ebben az esetben úgy tehet meg, hogy a lézerjelet a célon tartja. Ez alapján dolgozza ki az irányítórendszer a rakátának küledendő parancsokat. Az irányítórendszer az nem a rakétában van, hanem az indító részben, így nyilván sokkal gazdaságosabb, ráadásul mivel a rakéta csak hátrafelé figyel, a saját irányítórendszerére, ezért sokkal nehezebb zavarni. Amúgy: http://www.haditechnika.hu/Tipus/Kornet/Alap.htm -
#35533 Láttam wikin Unit cost $80,000. Az nem a rakéta hanem csak az amibe néz meg amin megnyomja az elsütő akármit? Lövésre készen mennyibe kerül? És annyiból hányszor lehet lőni egy Kornet-tel? -
kiskorúbézoltán #35532 Amennyire én tudom: a rakéta egy lézersugárban halad és egy fenékérzékelőn keresztül kapja a parancsjeleket, tehát nem is vezetősugaras (mert ugye nem maga dolgozza ki a korrekciós jeleket) hanem lézeres (félautomata)parancsközlő irányítása van. Végeredményében a lézer csak a mikrokábelt helyettesíti.
A nyakam nem tenném a dologra, utána kéne nézni a dolognak, de lusta vagyok... :) -
dara #35531 A befogás tényleg rossz szóhasználat volt, a felderítés lett volna a megfelelő.
Akkor pontosan hogyan működik a Kornet? -
#35530 Páncélos elhárításra - ebből a szempontból igen, ugyanarra. Ugyanakkor a Javelin egy bonyolultabb, drágább rendszer, de a katona szempontjából biztonságos (az indítás után egyből futhat). -
dara #35529 Ezért is írtam oda, hogy ilyen nem igazán létezik. LEgfeljebb lézeres célmegjelölőkre lehetne így rávezetni bármit is, de azok meg nem sugároznak túl hosszú ideig.
Radaros vezérlés esetén létezik passzív is, IR esetén meg más sincs. -
#35528 Minek kérdezed itt is, ha írsz privátot? :)))
A privit nem másolom már be azért... :) -
#35527 Utánanézve tényleg nem félaktív, rosszul emlékeztem. :S -
JanáJ #35526 Iraki DISCO. -
kiskorúbézoltán #35525 "A Kornet esetén a befogás történhet IR szenzor alapján, a rakéta célravezetése SALH módon történik."
Miféle "befogás"? A Kornet esetében a hőképalkotó egyszerűen csak éjjellátként üzemel, nincs automatizálva a rendszer...
A félaktív (SALH) azt jelentené, hogy egy lézersugár megvilágítja a célt és az arról visszaverődő sugarakat érzékeli a reketta. De ugye ez a Kornetnél nem így van... -
kiskorúbézoltán #35524 Hmm, előbb talán olvasd el amit írt, sokat segít... :) -
#35523 Terrorista geodéták. -
#35522 A passzív lézer amit írtál akkor az ami? Az aktív és félaktív esetben van megvilágítás. Milyen az a passzív lézer? A célról kiidnuló sugár ellenében vezetné célra megát? Ilyet még a világ nem láttot, tehát passzív lézer szerintem nincs is. Ez csak egy elv ami megvalósíthatalan. A célok hány százaléka lézerezik aktívan? -
JanáJ #35521 csak gondoltam, hogy ha jön 4hk és 4 rakétám van, akkor jó lenne h mind1ik külön hk-ba csapódna -
#35520 erről tud valaki valamit? milyen nyugati, vagy orosz szintnek felel meg? -
dara #35519 Nem mindegy? A lényeg, hogy durranjon.
Egyébként annyira szűk formációban nem érdemes hk-kal nyomulni, hogy fedésben legyenek. A németek ezt megtapasztalták a II.vh végefelé a nyugati fronton. -
JanáJ #35518 és mivan ha két T90 van? -
dara #35517 Lézeres irányításról volt szó. Az IR más téma. -
#35516 A Mavericknek speciel van passzív infravörös verzója is. A Hellfire is olyan szerintem és az orosz Kh és KAB család számtalan tagja. -
dara #35515 Pl melyik rakáta és bomba PLH? A Paveway család kivétel nélkül SALH, a Maverick-nek is csak SALH verziója van (mármint lézeres irányítású). Az AS-30L szontén SALH. És így tovább. Ezek mindegyike külső célmegvilágítást igényel, csak lézerdetektor van bennük.
Az A-10A sem képes autonóm bevetésükre, lévén nincs rajta integrálva lézeres célmegjelölő. Az AN/AAS-35V Pave Penny csak lézerdetektor (angolul Laser Spot Tracker), megjelölésre nem alkalmas. -
dara #35514 A Javelin IIR (Imaging InfraRed - képalkotó infravörös) irányítású. Amikor befogod és rögzíted a célt, akkor annak az alakját megjegyzi, és azt fogja követni.
A Kornet esetén a befogás történhet IR szenzor alapján, a rakéta célravezetése SALH módon történik. -
JanáJ #35513 Ez mit tud? M150 Penetrating Augmented Munition
Jól értem, hogy kézzel telepítős hídlábrobbantós? -
#35512 Mármint földi telepítésű vagy jámrűvön levő páncéltörő eszközön nincs passzív? Bombán és rakétán viszont bőven van ilyen... -
JanáJ #35511 Köszönöm.
De ez esetben nem lehet a Kornet E félaktív lézeres, mert ott csak a rakéta és a inditó között van lézer, amivel a hk hőképe alapján vezetnek célba. Vagy most baromságot mondtam?
A Javelin mi alapján tudja követni a célt mikor felülről támad? Értsd ha jön 2 uaz meg egy T90-es és én a T90-re lövök, ami a rakéta emelkedése közben mozog az UAZ-okkal együtt, akkor mi módon követi ezt le a rakéta. (tudom az UAZ egy T90-el nehezen összetéveszthető még egy flszemű raketnak is :-)) -
#35510 Arra gondoltam, hogy mindkettőt ugyanarra a feladatra találták-e ki? Mondjuk gyalogsági fegyver, nehéz tankok kilövése vagyis 70 tonna és az alatti páncélos járművek kilövése olyan rendszerrel mihez kell egy kezelő és egy kiszolgáló. -
dara #35509 A félaktív lézeres irányítás (SALH - Semi-Active Laser Homing) azt jelenti, hogy a rakétának/bombának/lövedéknek külső forrásból (a megjelölő lehet az indítóberendezésen, az indító repülőeszközön/harcjárművön, vagy a gyalogság eszközparkjában) meg kell jelölni a célt egy lézernyalábbal. A lényeg a külső forrás.
Aktív lézeres irányítás esetén (AL - Active Laser Homing) a célmegjelölőt a rakétának/bombának/lövedéknek magának kellene tartalmaznia. Ilyen rendszer nem igazán létezik.
Ebben a két esetben a rakéta/bomba a célról visszaverődő lézersugárzásra vezeti rá magát.
Passzív lézeres irányítás (PLH - Passive Laser Homing) esetén a rakéta/bomba/lövedék a cél lézerkisugárzására vezeti rá magát. Ilyen se nagyon létezik. -
#35508 Cifu a Su-27 család rendszerben álló gépei közül kb. hánynak van nem az régi NIIP radarja? Az exportált Indiai és kínai gépekben milyen radar van? Ha volt csere az mikor volt? -
kiskorúbézoltán #35507 Hmmm, a nyakam nem tenném rá, de ha jól emlékszem, akkor nem félaktív lézeres, hanem lézeres félautomata parancsvezérléses. -
JanáJ #35506 Mit jelent pontosan a "félaktív lézeres"? Milyen az egészen aktív? Nem tudom kiguglizni. (A kornet E működése amúgy tiszta)