94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#35345 Sziasztok!
Szükségem lenne 1945-től kezdődően lehetőleg az összes harckocsi torony- és testpáncélzatának méretére minden oldalról, HEAT-ben és KE-ben is.
Kiskorúbézoltán segítségével már hozzájutottam a SteelBeasts Pro PE doksijához amiben van pár hk-ról adat, de ugyebár ennél jóval többre lenne szükségem.
Ha van valakinek vmilyen dokumentuma, vagy könyvcíme ahol utánanézhetnék a dolgoknak, akkor azt nagyon szívesen venném.
Üdv
Endre -
#35344 A célmegjelölő konténer fegyverfelfüggesztési pontra megy olyankor? A Szu-24-re azért rakják, mert a beépített megjelölőnek igen erős szögkorlátozása van? -
#35343 Cifu az orosz Su-27/MiG újabb generációi hogyan jelölik meg a cél a lézeres rakéták és KAB bombák számára? Van célmegjelölő konténer? Mi a nevük?
A Szu-30MK-k alá elvileg felfüggeszthető a Kayra pod, ami a Pave Tack-el kb. azonos képességekkel bír, de amennyire tudható, ezt inkább csak a Szu-24 alá szerelték. A valódi modern célmegjelölő konténerük Szu-30/33/35 és MiG-29MCRA szintre a Sapsan (Sapsan-E az export verzió), ezt 2004 óta cipelik modellként jobbra-balra a légi show statikus sorain, és elvileg mostanság kerül sorozatgyártásra. A MiG-35 törzse alatt egy integrált lézeres célmegjelölő rendszer látható. A Sapsan-E-ről itt olvashatsz a gyártó oldalán.
A Su-33 rendelkezik precíziós csapésmérés képességgel?
Papíron olykor feltüntetik, hogy képes rá, de valószínűleg nem rendelkezik ilyennel a valóságban. Természetesen irányítatlan rakéták, légibombák, ill. Kh-31 és Kh-41 szerepel a fegyverarzenáljában, de egyetlen képen sem látni lézeres vagy optikai irányítású bombákkal vagy rakétákkal.
R-77 integráció megtörtént már a Szu-33 részére vagy még mindig csak R-27 család adja a BVR képességet?
Eleddig nem, bár várható a közeljövőben. -
JanáJ #35342 Azért ez elég vicces lenne, ha nem emberek haltak volna meg... -
#35341 Ez a HMS Broadsword (F88) és a HMS Coventry (D118) története.A National Geographic Channel en volt róla dok.film.Nem vadászgépek hanem A-4 Skyhawk ok (2x2) támadták őket hagyományos bombákkal.Az egyik hajón tényleg újra kellett indítani a védelem számítógépét.A HMS Broadsword fedélzetére esett egy bomba.Felpattant és átment egy Lynx helikopteren és a másik oldalon a tengerbe esett.Megúszták.A HMS Coventry-t viszont rendesen eltalálta a következő páros.
Ez egy rövid részlet a dok.filmből.Sajnos a film alá egy zenét raktak.Az animáció mutatja a be hogyan történt.Az helyszínen csak egy fénykép készült ami a közeledő A-4 est mutatja és látszanak a vízbe csapodó lövedékek nyomai.Azt hiszem volt egy Oerlikon amivel lőtték a repülőgépeket meg voltak akik FN FAL-okkal is megpróbálták. -
JanáJ #35340 Azért szerintem köszönő viszonyban sincs méreteit tekintve a Mi8/17 páros. Szvsz max arra jó, hogy megszorja desszant elött a területet ezzel is támogatva a gyalogokat, de hogy egyedül életképtelen, az biztos. -
#35339 DE miért akarod szegény helikoptereket légvédelmi tüzbe küldeni?
Nem erre valo egyik sem.Ezek harctérre valo kijutást szolgálo eszközök amik az ott lévö gyalogság megtisztitására is hasznosak ahol csak kézifegyverek vannak nagy többségben arra meg nem hat a zavarö töltet.
És mitöl jobb egy 2x8 db-os block egy uh-n mint 6x32 egy mi-8-on és igen lehet tenni oldalgéppuskát a minyora is igaz nem 6csövü minigunt csak PKM-et,de ugyan ugy megvan a lehetösége mindennek. söt ha nagyon akarják még a hátso ajto leszedésével is lehet helyet biztositani a hátso tér fedezésének.
-
#35338 "Ezt mire alapozod?Mert ez egy cseppet sem nagyobb helikopter mint a mi24-es csak annyi a különbség hogy nincsen páncélozva és nincs irányitott fegyvere,de a sebessége ugyan akkora mint a hind-é."
Egészen "apróságok"... Egy istálló mennyire páncélozott? A Hind-nak vannak zavarótölteti is alapból. Szemből nézzél már rá a két helikopterre.. Egyik egy viszonylag keskeny valami a másik meg egy nagy és széles dolog. Nem véletlenül van Hind és nem véletlenül az megy a csatatérre lövöldözni és nem Mi-8/17.
----
"Gondolom hogy ha olyan nagyon rossz konstrukcio lenne akkor már változtattak volna rajta és valodi harcmezön is biztos volt probálva."
Nem sok olyan esetről tudok amikor KOMOLY légvédelemmel szemben beküldtek volna egy Mi-8/17-et. Talán nem véletelnül...
----
"Ez a megoldás még mindig nagyobb tüzeröt és biztonságot ad a kiszálitott katonáknak, mint az UH-1 vagy a blackhawk szegényes fegyverzete."
??? Arra is mehet minigun és rakéta is fixen szárnyra és még oldalgéppuskák is. A Mi-8/17-re mehet? Azok kisebbek is, nehezebb eltrafálni őket. Az UH-60 gépen a flare stangdard. A Mi-8-on tudommal közel sem... -
#35337 Ezt mire alapozod?Mert ez egy cseppet sem nagyobb helikopter mint a mi24-es csak annyi a különbség hogy nincsen páncélozva és nincs irányitott fegyvere,de a sebessége ugyan akkora mint a hind-é.Gondolom hogy ha olyan nagyon rossz konstrukcio lenne akkor már változtattak volna rajta és valodi harcmezön is biztos volt probálva.
Nem abbol kell kiindulni, hogy egymaga megváltja a világot, van neki kisérete,de ha kell ö is tudja osztani az észt.Ez a megoldás még mindig nagyobb tüzeröt és biztonságot ad a kiszálitott katonáknak, mint az UH-1 vagy a blackhawk szegényes fegyverzete.
"Kb. annyira nehéz célpont a légvédelemnek, mint egy harckocsinak egy istálló.. "
"
Ez a kijelentésed kb annyira helytállo mint a discoveryn a melyik jobb repülö cimü szösszenet.
A helyzet függö, hogy milyen légvédelemnek az, ha csak csöves légvédelme van és kiképzetlen katonák(ld. afik) akkor mire észlelik a helit már rongyá vannak löve a blokkokkal ha meg olyan helyre küldik ahol a 21.századi technika van oda meg mehet akármi ugyis leszedik. -
JanáJ #35336 Egyik kollegám azt mesélte a faklandi háborúról, hogy mikor két argentin vadász rárepült egy brit hajóra akkor sikeresen leált a hajó komplett védelmi rendszere, amit kapkodva elkezdtek újraindítani, mire a két vadász odaért, de nekik meg a bomba/rakéta oldással volt gondjuk, ezért ők meg mellé dobtak/lőttek. Nekem pöttyet városi legendának tűnik. Hallott róla valaki? -
#35335 Csak valódi harcmezően ez elég merszé lenne. Ez egy batárnagy szállító helikopter. Kb. annyira nehéz célpont a légvédelemnek, mint egy harckocsinak egy istálló.. -
JanáJ #35334 A "beteg"-et arra írtam, hogy ott (a játékban) szvsz 1000x ütősebb fegyver volt mint amit a valóságban. (A szvsz 3x aláhúzva.) Szerintem amúgy is túl izmosak voltak az irányítatlan rakéták a játékban. Ezt a Mi-17 felállást gondolom nem elsősorban hk.-ellen vetették be, arra ott volt a Hind. -
JanáJ #35333 Nem értek a hajókhoz. Én csak azt láttam, hogy cseszett nagy és egy repülő sincs rajta. :-) De továbbolvastam és Cifu megválaszolta a kérdésem, ezért írtam, hogy tárgytalan. Mondjuk annyira nem értem miért jó egy ekkora hajó, mert erre (rakéta hordozás) ott vannak a tengeralattjárók. -
#35332 Bezony, elég kínos is lehetett olyan légvédelmi rendszerek mellett.:) -
#35331 A HMS Coventry-t meg hagyományos bombákkal A-4 esek sűlyesztették el. -
harcu #35330 Khűkha, ezt nem khiszem el, kha nem látom, khogy így került monitorra: "Kharkovi". :) Khikhetetlen. -
harcu #35329 A britek a fakland-szigeteki háborúban, ha éppen működtedték a rakétazavaró-rendszereiket, akkor nem kaptak be találatot. Ha nem működött, akkor az Exocet elvégezte a dolgát. Talán nem véletlenül ezenkívül csak az Arab-öbölben volt nagylegény a tankerekkel szemben, amelyek nem a hihetetlen sérülés állóképességükről és a hihetetlen passzív elhárítórendszereikről híresek. -
#35328 Cifu az orosz Su-27/MiG újabb generációi hogyan jelölik meg a cél a lézeres rakéták és KAB bombák számára? Van célmegjelölő konténer? Mi a nevük? A Su-33 rendelkezik precíziós csapésmérés képességgel? R-77 integráció megtörtént már a Szu-33 részére vagy még mindig csak R-27 család adja a BVR képességet? -
#35327 Szerintem egyetlen helikopter pilóta sem szeret egyhelyben lebegni egy ellenséges légtérben, tehát tuti, hogy a lehetőségekhez képest a legnagyobb sebességgel fog repülni... :) -
#35326 Nem szoktak rakétaindító konténereket páncélozni. A találattól függ, hogy mi történik, és leginkább attól, hogy mivel lövöd meg. Egy sima kézifegyverből kilőtt FMJ lőszer aligha fog bármit felrobbantani. Egy benzines palack sem robban fel, ha belelősz...
Ha nehéz géppuskából kilőtt API lőszerrel találják el, az kínosabb dolog... -
#35325 két könnyebbet kérdez az biztos hogy nem páncélozott,de azt nem tudom hogyan viselkedik ha találatot kap,de biztos nem tesz jot neki. -
#35324 Azért vicces ez a Chinook :) Annyiban jó, hogy egy helyben tud állni, miközbe lőnek, bár kétlem hogy 50 mm feletti fegyvereket is rá lehetne aggattani... AC-130 rulz . :) -
#35323 UB-32 koténer van rajta?Az páncélozott vagy ha puskából rálőnek és eltalálják akkor felrobbannak a rakéták? -
#35322 Hm... Az új HH-47 az nem egy ehhez hasonlóan elég erős fegyverzetű madárka lesz? Persze nem ennyire durva, de három minigun azért az elég masszív.. -
#35321 Talán nem véletlen tettek OFP-ban annyi rakétát rá mivel igazábol is rámegy annyi sot még több is: 6x32db nem irányitottat vihet magával.
mi-17 -
horthy #35320 Nincs abba semmi különös hogy nagy . Ha egy kicsit megfigyelted volna a II. világháború óta kicsit megnöttek a hajok ( egy osztályal nagyobbak lettek ) . Ez alatt azt értem hogy ma már akkora egy korvett mint egy akkori fregatt , egy mai freagatt akkora mint egy II. vh-s legnagyobb flottaromboló , a rombolóról ne is beszéljünk mert még a legkisebb is akkora mint egy akkori könnyücirkáló de már inkább közelednek nehézcirkáló vizkiszoritása felé . A mai cirkálok meg alapbol akkora vizkiszoritásuk van mint egy akkori nehézcirkálonak . A Kirov osztályú Nagy Péter pedig csatacirkáló hivatalos besorolást kapott mondjuk akkora a vizkiszoritása mint egy II. vh pl : francia Dunkerque csatacirkálonak . Ami meg a nagy méretet illeti nézd meg mennyi fegyver van rajta , azért azok nem piskoták amik rajta vannak . A tulélöképesség azért tegyük hozzá nem erössége a mai hadihajoknak a II. vh-ban ez sokkal jobb volt , inkább a fedélzeti légvédelmi gépágyukban , és légvédelmi rakétákban biznak , magyarul a találat elkerülésére helyezik a hangsujt , és nem a páncélzatra ( Találat esetén inkább egy Alaszka osztályú II. vh csatacirkáloban lennék mint a Nagy Péterben ). 1982-ben Falkland-Malvin szigeteki harcokban a Britek jól meg is szivták ezzel a koncepcióval vele a Sheffield rombólónál nemrobbant fel az AM39 Exocet rakéta robbanófeje de a járó rakétahajtómű is felgyujtotta az egész hajót . Azért tegyükk hozzá nem ártana egy kis páncélzat is ökölvivásban is elöfordul bekap az ember egy két pofont . -
#35319 A programot leállították.Rövid életű volt de nagy nyomot hagyott. -
JanáJ #35318 Ezt még rendszerben tartják?
BF-ben jó lenne.
Ennél még betegebb, igaz élőben olyat nem láttam, amikor MI-17-re 160 irányítatlan rakétát tettek OFP-ban. -
JanáJ #35317 sajna nem, de mivel az oldal bejön, csak a kép külön nem, ezé' megoldódott -
#35316 ACH-47 Chinook Gunship is elég meredek elképzelés.
kép1
kép2
video -
#35315 Linkre katt,link címének kimásolása,beilleszt másik ablak,frissít. -
#35314 Jó, lebuktam..költői túlzás volt a Szibéria... :-D
-
JanáJ #35313 ami mellé egy ami katonát rajzoltak. -
#35312 Az a kép valamiért elveszett.Egy M985 teherautó volt felszerelve néhány M2 és Mk.19 fegyverrel. -
JanáJ #35311 tárgytalan. -
JanáJ #35310 A Nagy Péter cirkáló-nak (Admiral Ushakov osztály) mi a feladata?
Olvasgatom a régi hsz-at és erről van szó. 25.000 tonna és 251 méter hosszú, ez már hordozó méret nem? Elrettent vagy mi? -
gyuri12 #35309 Kösz! -
JanáJ #35308 Ez nagyon jó!!!! -
JanáJ #35307 melyik képre gondolsz? Nem jön be a link :-s -
#35306 A Kharkovi gyár Ukrajnában van, a szomszédban, nem pedig Szibériában. ;)
Ez a harckocsi-lövészpáncélos megoldás szerintem nem az igazi. Harckocsikhoz képest romlanak a teljesítményadatok, nő a méret. Lövészpáncéloshoz képest túl kevés katonát képes szállítani. Bölcsebb szerintem a célszerűség, tehát külön harckocsi és külön lövészpáncélos vagy páncélozott szállítójármű...
Az Izraeli Merkavák esetében is a gyalogosok szállítása opcionális lehetőség, arra az esetre, ha ki kell menteni őket.