803
Jézus vs Isten
  • SRobert
    De itt mint "eretnek" még azért hozzáfűznék annyit, hogy a mithrász hit és a KATOLIKUS kereszténység nem véletlenül hasonlít.

Konstantin ugyanis "megtérése" előtt a Sol Invictus vallás híve volt, ami tulképp mithras vallás.

Így lett szombatból vasárnap az istentisztelet napja, így kerültek babiloni elemek a keresztény szokásokba, lett dec 24 a karácsony ésatöbbiésatöbbi
  • Pluskast
    Ha arra gondolsz, hogy létezik e isten? Nos ez valóban egy örök érvényű igazság:)
  • mikike
    hát igen, talán azért épülnek a vallások egymásra, mivel az igazság ugyanaz, és talán ebből a magból nőnek ki, erre is gondolni kéne
  • Pluskast
    igen ezt ki is felejtettem!
  • SRobert
    Még érdekesebb, h Arisztotelész filozófiai alapon majdnem eljutott odáig, mint amit a kereszténység tanít. :)
  • Pluskast
    Nos én erről a vallásról még nem hallottam, így nem is tudok hozzászólni. Mindenesetre valóban érdekes. Abban is igazad van, hogy a vallások egymásra épűlnek. Ha csak azt nézem, hogy a zsidó a keresztény és az iszlám vallás egy tőről fakad. Egyébként a monoteizmusnak van még régebbi példája is, az ősi egyiptomban is megvolt. Érdekesség képpen Platón is folglalkozott ezzel a témával.
  • SRobert
    Írtam oda.
  • SRobert
    Miért, keresztény vagy? :D
    Tudod, ez egy hit, nem kell hinni benne, ha nem akarsz. :D
  • SRobert
    Micea Eliade: Vallási hiedelmek és eszmék története
    II-es kötet asszem :D
  • Zsoldos
    Hallottatok mar a mithras vallasrol? Perzsa erdetu, ie 600 korul. Itt egy rovid szemelveny:

"Mithrász imádói erősen hittek egy égi menny és egy alvilági pokol létezésében. Hittek abban, hogy az isten jótékony erői szánják szenvedésüket, s az eljövendő világban megadják nekik a halhatatlanság és az örökös megváltás végső igazságosságát. A végső ítéletnapra vártak, melyben feltámadnak a halottak, s egy végső összeütközésre, mely minden dolog létező rendjét elpusztítja, hogy előidézze a fény diadalát a sötétség felett.

A hívőktől megkívánták, hogy rituális megkeresztelkedés révén megtisztuljanak, s részt vettek egy olyan ceremóniában is, melyben bort ittak és kenyeret ettek az isten testének és vérének szimbolizálására. Szentnek tartották a vasárnapot, s az isten születését minden év december 25-én ünnepelték. Miután az isten befejezte földi küldetését, társaival együtt részt vett az utolsó vacsorán, mielőtt felszállt volna a mennybe, hogy fentről védelmezze örökké a hívőket."

Ezen kivul meg egy sereg hasonlosag talalhato Jezus eletevel. Szoval ha Jezus letezett is, es tenyleg jelentos is volt a hatasa, a legtobb cselekedetet, a fennmaradt legendaja legtobb elemet valoszinuleg atemeltek korabbi mitologiakbol.

Ha az ember olvasgat a vallastortenetet, konnyu megfigyelni egyfajta evoluciot. Az egymast koveto/felvalto vallasok egymasra epuleset. Szerintem tok erdekes. Leginkabb azt talalom megleponek, hogy egy vallasi hivatasu ember ezekkel tisztaban van, hisz jo esellyel tanulta, megis mennyire a sajat megszokott valtozatat tekinti abszolutnak. Azt hiszem jelentos a szerepe annak, hogy az ember milyen kornyezetben no fel, mi "ivodik bele". Ezert is van, hogy a vallasos szemlelet tulnyomoreszt "oroklodik".. (ugy ertem vallasos kornyezetben szinte torvenyszeruen, e hianyaban viszont nem tul jellemzo)

Ja mielott ramzudulna valami vallasi flame, ezt probaltam nem annak szanni :) Ha van vki ember, aki ez iranyban tajekozott, szivesen vennem, ha hozzaszolna.
  • mikike
    ehh, úgy látszik szerinte igen
    egyébként olvastam olyan elemzést, ami szerint jézus tudatosan nem reklámozta a lélekvándorlást, mert indiában ahol ez elterjedt nézet igen lusták az emberek, mindent majd a következő életükben akarnak megoldani
    és nem akarta, hogy mi is így gondolkozzunk, tegyük meg most, amit tudunk
  • Pluskast
    A biblia topikba már írtam de ide hátha hamarabb benézel de ha már ott megírtad akkor itt ne válaszólj:)) Szóval akkor mi van a tisztítótűzzel?
  • Astaroth
    Szóval érezzem magam szarul a halálos ágyamon...
  • SRobert
    Egyszerűen más a két felfogás a világnézet/világkép terén.

Most azt a témát, ha ki is hagyom, h eredetileg mit tanít a Biblia az emberről és a pokolról, ami teljességgel kizárja a lélekvándorlást, akkor is rengete dolog van.

Röviden:
    A zsidó felfogás apszolut lineáris. Tehát tart a világ valahonnan valahová. Isten a történelemben nyilatkozik meg, ami előrfelé halad és bár nincs új a nap alatt történésekben és morális problémákban, nincs ismétlődő ciklikusság, ami a lélekvándorlás hit kialakulásának egyik alapja.
    A halott ember minden zsidó/keresztény hagyomány szerint Iszenhez (vagy ha bebukta akkor a pokolba) kerül, vagy rögtön, vagy a feltámadás után. És a személyiségét kapja vissza, azt, amit 1 darab élete során "fejlesztett".
    Az élet könyve is egyértelműen olyan kifejezés, ami egy életre vonatkozik.

Morális alapon is ellentmond: a zsidó hagyományban a törvény betartásán múlik az ember halál utáni sorsa. A kabbalába azért is kerülhetett bele a lélekvándorlás, mert ez még nem teljesen kizáró ok, ha az addigi túlvilághitet és az istenhez kerülés fogalmát kicsit módosítják.
    A kereszténység és a megváltás hitének megjelenésével viszont ez abszolut kizáródott, mivel a megváltás alapja a Fiúban való hit, a megváltás szükségességének elfogadása. Ez pedig kizárja a lélekvándorlást morális alapon, mert az tulajdonképpen önmegváltást tanít.

Ez még mindíg nem zárná ki a lehetőségét, h addig vándorol az ember lelke, amíg egyszer el nem fogadja Jézust, de ezt meg az az egyértelmű tanítás zárja ki, h az embert Isten állandóan keresi, állandóan felkínálja neki ezt a lehetőséget, tehát egy élet alatt minden lehetősége megvan a megtérésre.

Ez már így is hosszú lett. :D
  • Pluskast
    Ebbe ne menjünk bele kedden szakítottam....:)
  • Astaroth
    Igen mert szerintem a szerelem nem probléma. Egy nő az mondjuk lehet...
  • Pluskast
    Na hát konkrétan ez a szerelemre nem igaz:))
  • Astaroth
    Egy adott probléma azért van hogy legyőzd. Ha tényleg legyőzted, nem tér vissza. Így az ember csak fejlődik, visszafejlődés valójában nincsen.
  • Pluskast
    Akkor ebben az esetben úgy kérdezem tőlled, hogy konkrétan mire gondolsz amikor azt kérdezed, hogy nem tudok e tovább fejlődni? Merthogy az én meglátásom szerint ember vagyok. Se több se kevesebb. Ugyanúgy csinállok jó és rossz dolgokat az életemben mint bármelyik más embertársam. Ha arra gondolsz, hogy törekszem e arra, hogy emberibb legyek akkor a válaszom erre az, hogy megpróbálok.
  • SRobert
    És mennyire "elfelejtett". :)
  • Pluskast
    Én szívesen meghallgatom:))
  • Pluskast
    Ebben igazad van. Nem is lehet szeretni mindenkit. A lényeg, hogy próbáljam embernek nézni a másikat. Ami nem is olyan egyszerű dolog és nem is megy minden esetben. "Miért nézed a másik szemében a szálkát mikor a tiédben gerenda van?" Azt hiszem ez egy jó idézet ezzel kapcsolatban....
  • SRobert
    Én csak teológus/"vallásbölcsész" vagyok.
    Elmagyarázhatom azért? :D
  • Astaroth
    Én tökéletes alatt azt értem ami nem tud tovább fejlődni. Ez hasonló a véletlenhez...ilyen nem létezik.
  • Astaroth
    Amúgy ami nem stimmel nekem a Jézus sztoriban, az hogy mi mond ellent a reinkarnációnak...(vagy annak valamilyen formájának)a keresztény valláson bellül. Mi az hogy csak úgy vagy a pokolban, meg a mennyben. (mi lehet a mennyben ami egy idő után nem unalmas. Mi okozza hogy jónak születtél, és hogy egyeseknek esélyük sincsen a mennyországra)
    Ha az életben Isten megbocsátja a bűneinket,a túlvilágon miért nem fogja.(és ha megbocsátja, az egy változás a túlvilágon, ami elvileg állandó nem?) Ezt magyarázza el nekem egy jó pap...
  • Pluskast
    Én tökéletesnek?? Ezt miből olvastad ki???? Pont az ellenkezőjét írtam. Hogy sosem tudunk teljesen olyan életet élni, mint amilyet jézus tanított nekünk. Maximum csak megpróbálhatjuk. A csöves sztorival pont ezt mondtam. Úgyhogy valamit nagyon félre olvashattál.....
  • neta
    Jézus azt mondja, ő az alap! Akinek a háza (élete) rá épül, nem fog összedőlni, ha vihar jön!
    Mondom szerintem lényegbeli különbség az, hogy valaki azt mondja: Én vagyok az élet, én vagyok az alap amire építhetsz, aközött akik arra építenek, vagy keresnek valamit
  • SRobert
    :)

Az iszlám Jézushagyománya sok szempontból megmosolyogtató.
    Nyilvánvaló belőle, h semmit sem értettek Jézus életéből.
    De senki hitét nem akarom bántani, u h erről ennyit.

Tamás evangéliuma pedig azért érdekes exegéta szempontból, mert egyik alapja lehtett annak a Q-val jelölt (feltételezett) forrásnak, ami alapján a Márk evangélium mellett az alapja lett a másik két szinoptikus elbeszélésnek.
  • mikike
    jó lapnak tűnik, kár, hogy nem is szeretek monitoron olvasni
    (nem lehet bevinni a fürdőkádba)
  • Astaroth
    Egész sokminden változott mióta ezt írtam. Például nem szeretem azt a szót hogy utálom. Úgy gondolom,hogy a szent emberek egy úton járnak, sőt mindenki egy úton jár. De mindenki egy külön világ. Ezért más Buddha, Lao-ce, Jézus. De közös az alap.
  • neta
    Örülök neki!
  • mikike
    Tamás 5.re gondolok
    arra, hogy azt tegyük amit gondolunk
    nem azt várja el, hogy azonnal és tiszteljük szeressünk mindenkit

de a világ legokosabb embere tudta, hogy ahogy állunk a világon a többi emberrel, úgy viszonyulunk magunkhoz is
    ezért szeressünk (majd) másokat is, mert akkor a belsőnkben is béke lesz
  • SRobert
    Nem tudok netes változatról.
  • neta
    A tamás evangéliuma, nem mondd újat, ami nem lenne benne a bibliában, lehet hogy ezért nem került bele....
    Az iszlámról pedig annnyi, hogy kr utáni 630 körül (ha jól tudom), egy mohamed pasi kiollózta a zsidók könyvéből a számára elfogadható dolgokat, megfűszerezte egy kis Jézus sztorival, meg egyébbel, mert hallott róla egy két mást Pl jó dolgokat.(Az iszlám hívők JK-t elfogadják prófétának)
    U.e. teszik ma is a New Age-sek. Az ollozzák ki amik megfelelnek nekik, és úgy ferdítik el a dolgokat, ami nem teljesen jó nekik, hogy jó legyen. A szekták is ezt teszik.

Ajánlom mindenkinek: http://www.apologia.hu/
    amiről itt beszélgetünk, vitázunk, itt korrektül le van írva MINDEN
  • Astaroth
    Olyan tökéletesnek érzed magad? Ezért mondod hogy nem is lehet úgy viselkedni, mert te már nem tudsz tovább fejlődni? Hiszen a koldusnál is cselekedhettél volna máshogy, el is gondolkoztál rajta...
  • Pluskast
    Római katolikus vagyok vallásom szerint első áldozó is voltam meg bérmálkoztam is, úgyhogy mond nekem valamit:))
  • mikike
    link?
    nem hiszem, hogy a helyi könyvtár rendelkezik ezzel az anyaggal
  • SRobert
    Ajánlom (amúgy mindenkinek):
    Minden Jézusról; Evangélium exegétáknak

Ez tartalamazza a teljes és JÓ fordítású Tamás evangéliumot és az iszlám hagyomány Jézustörténeteit is.
  • neta
    nem tudjuk betartani maradéktalanul, amit mond, nem is ez a lényeg, hanem az hogy ezt tudjuk, és elfogadjuk, és elfogadjuk az, hogy Jézus=Isten a megváltó, messiás, bűntől megszabadító számunkra. nekünk csak az a dolgunk hogy ezt elhiggyük, és próbáljuk követni...hú ez nagyon hosszú.
    De a lényeg az hogy hit által kegyelemből van életünk, ha ez mond neked valamit
  • neta
    Vedd le a bibliát a polcodról