803
Jézus vs Isten
  • dez
    (Elég sokan azt hiszik, hogy ez a megközelítés veszélyes a keresztény hitre, így nem tűrhető el.)
  • SRobert
    ok, értettem. :)
  • dez
    Csak várd ki a végét... :)
  • SRobert
    Khm...
    1 darab ember volt itt, aki hit alapon vitázott veled. Így a:
    "majd meggyőzitek magatokat, és egymást, hogy hülyeség, de nem baj"
    kissé egyértelműnek tűnik és nem inge magának. :)

És azt, h konkrétan hülyeség lenne, amit gondolsz, azt nem hallottam senkitől. :)
  • dez
    Persze. Mint ahogy én is, ugye? #194-gyel kapcsolatban: "akinek nem inge, ne vegye magára". Te pl. kivétel vagy, te inkább egyenesen engem kezdtél "leépíteni". :P
  • SRobert
    :DDDDDD

Ki tart vissza? :D
    Azért a véleményemet elmondhatom ugye?
  • dez
    Hagyj elmenni békével...
  • neta
    http://www.apologia.hu/
  • SRobert
    Dez.

Sztem kaptál teljesen korrekt ellenvéleményt.
    Ami ugyan nem értett veled egyet, de nem minősített.

De ezzel a hozzászólással te mindenkit minősítettél és egy skatulyába gyömöszöltél, aki nem értett veled egyet.
  • Zsolo007
    "Ők meg rólatok mondják, hogy nem lehet titeket komolyan venni" én PONT az ilyenek miatt nem szeretem a vallásokat, mert az emberek akik tanítják/gyakorolják nagyon gyakran elferdítik.

(Halkan megjegyzem hogy a JTsek valóban "érdekesek")

A másik ami miatt nem szeretem a vallásokat az az hogy mind világi dolgokra használja fel a "hatalmát".

Szerintem alapvetően minden vallás ugyanazt tanítja. Az eltérések egy része pedig abból származik hogy a felsőbb vezetésnek hatalma legyen(természetesen vannak egyéb kúltúrális különbségek, de a lényeg minden esetben ugyanaz).
    Korábban mondtam netanak hogy nem szeretem a Bibilát azért mert úgy ahogy minden vallás a kereszténység is abszolútnak kiáltja ki magát. Csak az és semmi más, ha nem hiszel Istenben akkor bizony pokolra jutsz. Ez egy maszlag. És én ezt utálom. Hinni kell, anélkül nem lehet élni, de a vallás szükségtelen. Én magam hiszek istenben (bár nem hiszem hogy létezik abban az értelemben ahogy azt a vallások leírják), de nem vagyok vallásos, mondhatni pogány vagyok :) mivel nem kereszteltek meg. Szerintem Isten bennünk van, mi magunk vagyunk Isten.(és ez nem nagyképűségként értendő). Istent kreáltuk magunknak mert jobb úgy az ember lelkének ha azt hiszi van aki vigyáz rá fentről. És ez rendben is van....
    Amikor imádkozunk magunkhoz imádkozunk a saját tudatalattinkat érjük el, de mivel valahogy nevezni kell a dolgot így lett Isten. Ahogy valaki lentebb írta Jézus szerintem nem Isten fia volt, "csak" egy megvilágosult ember.....Ettől még az Ő tanításai igazak és helyesek, csak a különböző vallások elferdítették.

UI.: Amúgy csak most nézem az alcímet...Mekkora marhaság: "Jézus vs Isten" mi ez boxmeccs? :DDD (persze szó szerint értelmezem)
  • dez
    Bocs, még annyit, hogy semmit sem jelent, hogy "hardcore buddhista" volt valaki.
  • dez
    Felesleges itt most elkezdeni "becsmérelni" a Buddhizmust - mint írtam, ez a dolog máshol is megjelenik. Nem véletlenül.

De én itt be is fejeztem. Amit akartam, elmondtam. (Monst gondolom, majd meggyőzitek magatokat, és egymást, hogy hülyeség, de nem baj.)
  • SRobert
    :)

mondják csak.
    Említettem volna, h keresztény vagyok?
    Nem hiszem.

Bár a nem keresztényeket méginkább nem veszik komolyan. :D
  • dez
    (nem csak)
  • dez
    Meggyőződésem. Nem ilyen értelmezési játék alapon.
  • SRobert
    A tárgyaláson. :)
    De hagyjuk. :D

Te azt akarod hinni, h arról van szó, tehát azt is fogod hinni. :)
  • dez
    Ők meg rólatok mondják, hogy nem lehet titeket komolyan venni, stb. :)
  • neta
    Na én kiléptem ennyi elég volt, nem akarok győzködni, kritizálni, magyarázkodni, így nem lehet normálisan, csak személyesen. További jó beszélgetést.

Aki Pécsi azzal szívesen találkozom.

Minden jót!
  • dez
    Én úgy vettem észre, a morális tételek is sokszor szó szerinti értelmezésen alapulnak.

"De mondom nektek: most már látni fogjátok az Emberfiát a Hatalmasnak jobbján ülni, és eljönni az ég felhőin..."

(Ez megint csak ellene szól annak a felfogásnak, hogy "Jézus=Isten"...)

"Tehát semmiféle egyesülésélmény nem került szóba. :)"

De. Sokszor mondta azt is, hogy "bennem van az Úr", és hasonlók.
  • neta
    dez, túl nagy a file nem megy át privátban. Ha dobsz egy mailt elküldöm [email protected]
  • SRobert
    Ő... izé.
    JT nem számítanak minőségnek keresztény körökben sem. :)
  • dez
    "Küldök neked anyagot a kereszténység és a buddhizmus összehasonlítására.(privátban)"

Felesleges, van már egy csomó (pl. Jahova tanuitól kaptam). Elég egyoldalú...
  • dez
    "te ebben többet olvastál utána"

Nem csak olvasgatni lehet.

"de te még nem mondtad ela "teóriád"."

De, pontosan ezt tettem.

"Számodra az, de nem értem miért?"

Talán majd egyszer megérted. Kívánom.

"azaz el se ment."

Ilyen alapon nagyon sokan jönnek vissza a halálból...
  • neta
    Bocs Dez!
    Kemény voltam, ne haragudj!
  • neta
    Igazad, van!
    Viszont én ismerek olyan embert aki hardcore buddhista volt és most hívő keresztény. Ő tudja mi a különbség! És az ő szavai alapján a köreiben lévő keresztények is el tudják képzelni.
  • SRobert
    Nézd.

Szerintem Anna felvetése teljesen korrekt.
    Ha a hitnek van közös alapja (ez valószínű), akkor a tanítások morális részei meg is egyeznek, mint ahogy ez pl a buddhizmus és a kereszténység esetében meg is található.

De az egyetemes igazságok leképződései a lokális hitben adnak neki sajátosságokat.
    Tehát a kifejezések, a hasonlatok, példázatok, amit használ. A jelképek és szimbólumok, stb. Mind csak az adott vallás keretein belül, a hátterét ismerve értelmezhető.

Jézus nem az egyesülés élményéről beszélt, hanem a zsidó szentírás alapján utalt arra, h ő a messiás. Ezért is reagáltak úgy a tárgyaláson, h istenkáromló, mert istennel egyenlővé teszi magát. A balhét kiváltó mondat pedig:
    De mondom nektek: most már látni fogjátok az Emberfiát a Hatalmasnak jobbján ülni, és eljönni az ég felhőin...

Tehát semmiféle egyesülésélmény nem került szóba. :)
  • neta
    Szerintem annyira ismerem amennyire te, kivéve talán a buddhizmust, mert olybá tűni, te ebben többet olvastál utána. Talán nem buddhista vagy, de szerintem a válaszaid alapján nem, mivel nem látom a soraid közt a különbséget a kereszténység és a buddhizmus között.
    Küldök neked anyagot a kereszténység és a buddhizmus összehasonlítására.(privátban)

Milyen jogalapon mondod az:
    "Csak annyi, hogy Jézus egy ideig olyasmi életet élt, mint pl. egy Buddhista, és többféle korábbi tant is tanulmányoztak ott. Megtapasztalhatta az eggyéválást, és talán ezt próbálta elmondani az embereknek (akik egy kukkot sem értettek belőle, mint ahogy a legtöbben ma sem)."
    Persze te biztos érted, most ma, mert nagyon tudsz.
    Én nekem a tudásom alapja nem a saját agyam, gondolatom, bölcsességem, hanem az amit Isten a bibliában kijelentett. Neked mi? Állandóan csak kételkedsz, vádolsz, mint ha te jobban tudnád. (Én nem tudom jobban, ezért mondom, hogy a biblia szerint, mert szerintem Isten bölcsebb mint mi.) Viszont veszekedni, és meggyőzni sem akarlak, ha így gondolod, gondold. A végén kiderül kinek van igaza, de te még nem mondtad ela "teóriád".

Hogy szerinted sikerült nekik. OK elfogadom.
    Visszajönni a halálból....szerintem nem felesleges momentum! Számodra az, de nem értem miért?

És hogy Jézus visszajött a halálból, reinkarnálódott:
    A saját testében, nem újban jött vissza, azaz el se ment. Rajta voltak a sebek. Tamás még meg is tapintotta.
    A reinkarnációban új test. nem? Azaz ujjászületés valamilyen más formában? Jézus nem született ujjá!
  • dez
    És még hozzáteszem, hogy több más vallásban, tanban megtalálható ez a dolog, talán nem teljesen véletlenül...
  • dez
    Egyébként természetesen pl. a Buddhisták többsége sem éri el, amiről szó volt, csak olvas róla.
  • dez
    (Én úgy gondolom, hogy a hit nem puszta fantáziálás, hanem van valós alapja.)
  • dez
    Igen, ez a hozzáállás egy csomó kényelmetlenséget megspórol...
  • Anna #171
    Dez.

Ha Jézus az atyával egyéválást meditatív módon értette volna, akkor meg akarják kövezni a zsidók?

A hangsúly nem az egységen, hanem a fiúságon volt. Tehát, hogy ő az Isten által küldött megváltó.

Ha Jézus buddhizmushoz hasonló egyesülés élményt értett volna rajta nem vállalta volna a kereszthalált és nem nevezte volna magát emberfiának, ami szintén az istenfiúságot jelentette akkoriban, Dániel próféciája miatt.

Jézus mondatai és cselekedetei teljesen értelmezhetők a zsidó kultúrkör alapján, míg csak ferdítés és maszatolás árán húzható rá a többi vallás gondolataira.

A másik pedig, hogy talán a keresztények had tudják már jobban, hogy mit kell érteni a saját mesterük szavain. A keresztény vallás ugyanis a keresztényeké.

Fölösleges a vallásokat egy kalap alá erőltetni azzal, hogy mindenáron átjárhatóvá akarják tenni a határaikat.

A vallás az vallás, a hit az hit, aminek a sajátosságait az adott kultúrkör határozza meg és anélkül nagyjából értelmezhetetlen is.
    Tehát nem értelmezhető a kerezténység buddhista szempontból és viszont, a buddhizmusz sem lehet keresztény szemmel HELYESEN értelmezni.

"röviden" talán ennyit. :)
  • dez
    "eggyéválósdit gondolt, játszott" - úgy érzem, mintha kicsit lebecsülnéd...
  • dez
    "tökéletesen ismered és érted őket"
  • SRobert
    :DDDD
    kúl.
    Csak amit megszoktunk már többszáz éve. :D
  • dez
    (Mellesleg, itt az is keveredik, hogy a túlvilágon lesz élete a [Jézusban] hívőnek, vagy feltámad. És a másik: ha Jézus visszajött a halálból, akkor ez nem reinkarnálódás?)
  • dez
    "Képzeld, ismerem a többi vallást, azaz csak a hindut, krisnát, az iszlámot, és a buddhistát. Az alapjait tudom...utánuk olvastam."

Ahh, szóval utánuk olvastál... Akkor már biztosan tökéletesen ismered őket, és az is a kisujjadban van, ami nekik akár több évtizedig tart... Vagy talán mégsem.

"János ev 1. 1-7 vagy tovább. Jézus nem eggyéválósdit gondolt, játszott. Itt le van írva."

OK, ezt majd elolvasom. De ha nem haragszol, nem biztos, pont ugyanúgy fogom értelmezni, mint pl. te.

"A holttengeri tekercsekről: ez az egyik hobbim....szóval értek egy kicsit hozzá. Mi a kérdés?"

Csak annyi, hogy Jézus egy ideig olyasmi életet élt, mint pl. egy Buddhista, és többféle korábbi tant is tanulmányoztak ott. Megtapasztalhatta az eggyéválást, és talán ezt próbálta elmondani az embereknek (akik egy kukkot sem értettek belőle, mint ahogy a legtöbben ma sem).

"Sikerült nekik?"

Szerintem igen.

"Hány vallási vezető jött vissza a halálból és mondta el, hogy gyerekek, megvilágosodtam, megtaláltam ahelyes utat, erre gyertek, kövessetek engem!
    nem tudok egyről sem!"

Azért, mert ez felesleges.
  • dez
    Ez már megint egy szó szerinti értelmezés...
  • neta
    Képzeld, ismerem a többi vallást, azaz csak a hindut, krisnát, az iszlámot, és a buddhistát. Az alapjait tudom...utánuk olvastam.

Az eggyé válás Istennelre a válaszom pedig
    János ev 1. 1-7 vagy tovább. Jézus nem eggyéválósdit gondolt, játszott. Itt le van írva. De erről nincs kedvem vitatkozni, mert nem a meggyőzés a szándékom, hogy márpedig de. Egyben biztos vagyok. jobban ismerem a bibliát mint te, és a bibliában más van írva Jézusról mint te gondolsz, de nem akartam 30 oldal idézetet beszúrni ide, hogy teljesen kielégítő legyen a válasz, csak a lényeget tettem be. Kérlek bocsáss meg ezért. Ha kérsz írok neked külön 30 oldalt. csak kérdezz, csak akkor ha nem kritizálás miatt akarod, hanem mert meg akarod érteni.

A holttengeri tekercsekről: ez az egyik hobbim....szóval értek egy kicsit hozzá.
    Mi a kérdés?

"Na, ezt már megint teljesen szó szerint veszitek... Más vallási vezető is mondott olyat, hogy megmutatja az utat, hogy válhat valaki eggyé Istennel..."
    Sikerült nekik?

Jézus bizonyított azzal, hogy feltámadott a halálból. Egyik angol legfelsőbb bíróságának volt elnöke ezt mondta: "Pozitív és negatív, tényszerű és körülménybeli meggyőző bizonyítékok olyan tömege áll a feltámadás története mögött, hogy minden értelmes esküdtszék igaznak ítélné"
    Hány vallási vezető jött vissza a halálból és mondta el, hogy gyerekek, megvilágosodtam, megtaláltam ahelyes utat, erre gyertek, kövessetek engem!
    nem tudok egyről sem!
    Jézus bizonyított, mert ő visszajött! A többi nem. De leszögezem: Jézus nem vallásalapító/vezető volt!!!!hanem a megváltó, ha tetszik, ha nem.

na megyek haza. Sziasztok!
  • neta
    örülök, hogy megnyugodtál :)
    Amúgy a családomról és környezetemről annyit, hogy: szüleim ateisták, apám még utálja is a keresztény egyházakat, és a környezetem se volt rózsás, mint senki másnak. Jézusról akkor hallottam először, mikor egy rajztáborban voltam 14-évesen.

A bibliáról:
    Nézetem szerint, mivel sokat olvasom a bibliát úgy látom, (mert még nem találtam), hogy nincs benne ellentmondás, azaz látszólagos sok van, de ezek csak látszólagosak.

Egy végleges tanács a bibliaolvasóknak: Ha van kérdés, lehet kérdezni olyat aki előrébb van értésben.