803
Jézus vs Isten
  • Zsoldos
    Ha ferdites, es a kornyzeteben egesz mast jelent, legalabb az egyiknek leirnad a kornyezetet, es a valodi mondanivalojat? pl b) e) j) pontok valamelyiket, azok eleg konkretnak tunnek. Csak hogy konkretumokrol is beszeljunk :)
  • neta
    Várom a hogy hol olvashatok erről!
  • neta
    Legyél inkább a testvérem
  • neta
    A 100% igaz, de nem a betü szerinti elfogadás, hanem a szószerinti. Az meg mást jelent. A gyüliben most pont a 3 Mózesről beszélgetünk. Benne van az egyik cikkben szereplő "story".

"Lev.21:20 szerint ha szembetegségem van, az Úr oltárát nem közelíthetem meg."
    Persze nem így hangzik az eredeti és ki van egy kicsit figurázva. De jó! Nem sértő! És vicces! Akár egy keresztény is írhatta volna
  • Zsoldos
    Mibol kovetkeztettel arra, hogy teremtett a vilag?
  • Zsolo007
    Megoltem egy embert teszemazt, erre az ember azt mondja akit mellesleg papnak nevezunk: Mondj el fiam minden este egy miatyankot, es bandd meg buneid es feloldozast nyersz. Nevetseges. Tévedsz nem nevetséges. Ha az illető valóban hisz istenben és valóban elhiszi amit a pap mond neki (tehát igaz hívő katolikus), akkor neki a minden esti miatyánk könnyíteni fog a lelkén és nem ezzel teherrel fog meghalni....ÉS ez nagyon lényeges! (bár tény hogy elég sarkított a példa...)

Keresztrefeszites. Anyáám na neee. A romaiak T alakra es nem keresztre feszitettek az embereket. Te is tudod hogy szokás színezni történeteket, a Biblia egy irodalmi mű, színezés is van benne, a kerezstrefeszítés sokkal jobban hangzik (és jobban megmarad az ember fejében), mintha az lenne a neve hogy T alakra feszítés. Ez csak kötekedés...

Szent haromsag es a kereszt mint jelkep. Báz a szkitaktol (avagy tolunk magyaroktol;)) vettek mint jelkepet. (Ugye azert volt kereszt a jelkep mert ez a dolog volt az eletuk 2fadarab amivel tuzet lehet csiholni, a kard stb stb.)
    LEgjobb tudomásom szerint mi is és a szkíták is sztyeppei nép voltunk, a "Szentföldön" nemigazán van sztyeppe... A másik a kereszt nem egyszerű semmitmondó jelkép, igenis jelentősége van. Nem részletezem több okból kifolyólag.....(ha érdekel privátban esetleg leírom..). Annyit azért érdemes tudni, hogy nemcsak a jelképük volt a kereszt, hanem a templomok is keresztszerkezetesen épültek, tele vannak keresztekkel...okkal...

Ez az egesz biblia egy szep tortenet, de ti komolyan gondoljatok h igaz ami bennevan? Neta baratocskam nincs itt semmifele nobel-dij, csak gondolkodjuk oké? Mint említettem egy irodalmi mű (pontosabban gyűjtemény, augye a neve is ezt jelenti..) és mint ilyen színez történeteket, ahogyan a görög történetírók tették...de mint mindennek ennek is van valóságalapja, csak meg kell tudni találni és kihámozni a jelentését. (mert uyge kétezer év alatt változott egy keveset a nyelv, szavak értelmezése, így szószerint semmiképpen sem értendők..)

Gyerekek: Vessuk mar el a 2000eves dogmat es gondolkodjuk felvilagosultan.
    Ne ertsetek felre. Tisztelem a keresztenyeket. De a jozan esz keretein belul higgyunk csak, rendben? Higgyen mindenki azt amit akar, ne kenyszeritsen az egyhaz h fizessem be az adot h merciver jarjon a papbácsika. Ne kenyszericcsen h menjek templomba minden heten, ne kenyszeritsen h ökörségekben higyjek álá megvalto esete. Beszelgessetek el egy pappal. Apamnak volt egy papbacsi baratja, es amikor meghalt a halalos ágyán beismerte. Nincs itt semmien termeszetfolotti dolog, ez egy vallas.
    Igen a dogmákat el kell vetni, de magát az egyházat nem szabad! (bár többször is kifejtettem már hogy a vallások és az egyház sem szükséges, de azt el kell ismerni hogy szükség volt rá és az az igazság hogy manapság még nagyobb szükség lenne rá, de mivel az egyház képtelen megújúlni (hál' istennek 2. János Pál elég sok mindent tett annak érdekében hogy megújuljon ez a vallás és hogy "népszerűbb" legyen. Isten nyugosztalja.) így divatos lett az egyház és vallás utálat :). És valóban természetfölötti dolgok nincsenek benne, de vannak dolgok amiket ők tudnak-és a tudomány (mint nagyon sok mindent) nem ismer el-, csak nem kötik az ember orrára hogy írányítani tudjanak(illetve manapság ez inkább már a tudomány miatt van régebben meg az irányítás miatt)...

Nah ennyi dióhélyban :))
  • neta
    Jót derültem :) de tényleg
    Ezekre a válasz hosszú, ha pécsi vagy megosztom veled, de így könyvet nem akarok írni.
    Röviden?
    Az idézetek igazak, a bibliából vannak, de nem szabad a szövegkörnyezetből kiragadni semmit, úgy nem ér semmit. Olyan mint ha a 10 parancsolatból a Ne ölj parancsolatból csak az Ölj szót idéznénk :) Mást jelent.

Felderítettél ezzel a "cikkel" Jót fogok aludni
  • neta
    Jót derültem :) de tényleg
    Ezekre a válasz hosszú, ha pécsi vagy megosztom veled, de így könyvet nem akarok írni.
    Röviden?
    Az idézetek igazak, a bibliából vannak, de nem szabad a szövegkörnyezetből kiragadni semmit, úgy nem ér semmit. Olyan mint ha a 10 parancsolatból a Ne ölj parancsolatból csak az Ölj szót idéznénk :) Mást jelent.

Felderítettél ezzel a "cikkel" Jót fogok aludni
  • Montanosz
    csak röviden mert éjnek ideje:
    - a katolikus gyónás nem biblikus, sőt ellentétes a biblia gyakorlattal.az áldozás szerepe is, mind a kettő bálványimádás, és katolikus okkultizmus körét érinti. ez valóban nevetséges és becsapás, megtévesztés! jól látod!
    - a keresztény hit nem vallás, ez személyes átélésen múló belső hit.
    amiket te felsoroltál azok vallási gyakorlatok, amelyeket a bibliai igazságtól eltávolodott egyházak kényszerítettek az embertekre, nem biblikusak, így nem is érvek melletted mert ezeket a valóban jézusban hívő emberek elvetik!
    - keresztre feszítést sem a gibson film alapján nézd, ebben igazad van, de kimondta hogy a falon függő kereszthez feszítették amit julis néninél látni?
    amúgy ez két darabból ált, és nem római hanem perzsa találmány....de mivel pár ezer évvel előtte megprófétálták hogy keresztre lesz feszítve, és nem hazudik a biblia, így kellett egy nép amely alkalmazza is))))
    meg ne keverd! a kereszt nem biblia találmány, már mondtam, és persze hogy más népnél is megjelenik, mondjuk horogkereszt formában((
    de ez nem keresztény jelkép csak a római egyház vezette be használatát
    - a biblia kép a hal, mint hogy az avataromnál is látható
    - az üstököst ne feszegessük mert holdévbenb számoltak annak idején, ráadásul most már tudjuk hogy tévedtek némileg az időszámítások-> lásd "új kronológia"
    - templomba meg nem jár keresztény mivel szemmel látható hogy bálványimádás zajlik (mária és halott emberek kultusza,satöbbi), mivel isten háza az emberi test, így...
    - amiket felsoroltál az némileg csak jóindulattal kereszténynek nevezhető egyházról a rómairól mintáztad, így nem tudok veled-ellened érvelni hiszen nagyobb részt egyetértek veled hogy azok "hülyeségek" amikre te is mondtad)))
  • neta
    "En a logikaval szeretek kovetkeztetesre jutni, arra tamaszkodni, te a hitedre "

- Nem olyan baltaarcú keresztény vagyok, aki arra neveltek, hogy fogadjam el a bibliát úgy ahogy van (mert nem ilyen nevelésben részesültem). Én is szeretek logikusan következtetni, dolgokra. És a bibliában nagyon, de nagyon sok logikus összefüggés van! Lényegében egy nagy logikai kirakós, amit nem tudsz kirakni soha, mert mindig felfedezel olyan dolgokat benne, ami egy állítást bizonyít! A bibliában minden egy irányba mutat, eddigi meglátásom szerint, tehát logikus! pedig nem is egy ember írta (hát nem csodálatos mégis?)

de igazad van! A hitre támaszkodok, csak ez logikus is. A biblia azt mondja minden ember, aki a természetet vizsgálja, rá jön arra, hogy ez egy teremtett világ és van teremtője! Ez nem logikus gondolkodásra utal?
    A logikus gondolkozás meg olyan, hogy gondolsz valamit és megpróbálod levezetni logikusan. Én megfigyeltem a természetet, ráeszméltem, hogy ez teremtett világ-->van teremtője--->elkezdtem keresni mindenfelé, mindenhol-->vallásokban-->nem találtam-->mert nem volt logikus-->hallottam Jézusról-->elkezdtem tanulmányozni-->rájöttem, hogy ő logikus--->sőt több mint logika--->és így tovább...Végén hívő lettem, Jézushoz tartozó!
    Ez volt az én logikám annó. Bocs hogy ilyen hosszan osztottam meg...

• Montanosz
    "A verem ura fizessen; pénzül térítse meg azok urának, a hulla pedig legyen az övé."
    mit kezdjek egy hullával?
    ezek a törvények a 4ezer évvel előtti zsidóságnak szóltak, aktuálisan az akkori pilitikai helyzethez igazodva például, vagy közegézségügyi feladatokat láttak el járványok megelőzése miatt.
    manapság bőven elég ha betartjuk a tízparancsolatot, bár még nem láttam egy embert sem aki megneszegte volna.....
  • _Vegeta_
    Nos akkor ittvagyok kicsit szellemileg faradtan de itt. :)
    Szoval egy kicsit magamrol mielott elitelnetek.
    Katolikus nevelesben reszesultem elsoaldozo is voltam, minden vasarnap jartunk templomba aldoztam is gyontam is. Itt rogton felmerul egy kerdes: Minek? Egy embernek elmondom a buneim: Megoltem egy embert teszemazt, erre az ember azt mondja akit mellesleg papnak nevezunk: Mondj el fiam minden este egy miatyankot, es bandd meg buneid es feloldozast nyersz. Nevetseges.
    Kezdjuk a bibliaval. Ugye ez minden irasos emlek amibol megtudhatunk vmit jezusrol.
    Biblia ehhem :), egy "csoport" aki kitalalta h az embereket egy "brancsba" rendezze, es valamelyest kordaba tartsa oket. Ez a vallas. A biblia az egyik vallas alapkonyve. Nemtom olvastad-e mert en igen, es oszinten mondom egyszeruen elkepeszto h mik vannak benne. Amikor a magfolyasrol beszel h tisztaltalan leszek hát bazz mindegy.. Tehat nezzuk a bibliaban a kis tudassal egybol szembetuno badarsagokat.
    Keresztrefeszites. Anyáám na neee. A romaiak T alakra es nem keresztre feszitettek az embereket.
    Szent haromsag es a kereszt mint jelkep. Báz a szkitaktol (avagy tolunk magyaroktol;)) vettek mint jelkepet. (Ugye azert volt kereszt a jelkep mert ez a dolog volt az eletuk 2fadarab amivel tuzet lehet csiholni, a kard stb stb.)
    Tiszta sor a betlehemi csillag a halley-bopp ustokos akart lenni, mert akkortajt jart a foldfele. Vissza lehet szamolni h pontosan mikor, mivel az ustokos x evente jar.
    Ez az egesz biblia egy szep tortenet, de ti komolyan gondoljatok h igaz ami bennevan? Neta baratocskam nincs itt semmifele nobel-dij, csak gondolkodjuk oké?
    Zsoldos kollega: Ha egy pici resze nem igaz akkor a tobbi hogy lehet az? Érted..
    Valoban volt egy tanito nagyszeru es szep gondolatokkal, de nem volt semmifele "megvalto".
    #282: No komment, erre mar mondani sem lehet semmit. Gondolkodjuk.. Enis keresem a termeszetfeletti dolgokat es szeretnem h igazak legyenek, de.. erre az esely igen csekely. Mi koze a 3.vilagban elo keresztenyeknek ehhez az egeszhez? Bakker. Anno azert "tarolt" ez a vallas mert konnyen emesztheto. Viszont a mai gondolkodassal az emberek tudasaval egyertelmu h azt mondjak áh ez baromsag ilyen nincs. Es ez is a tendencia. A 3. vilagban elokkel meg ne gyere nekem mindenki tudja mien nagy ott az analfabétizmus (ez igy helyes, nemtom:)).

#287: Menny el torokorszagba es nezd meg ahol volt a trojai var, az igazsag. Az mar mas h a gorog irok szeretik kiszinezni a dolgokat. lasd atlantis pl.;)

#288: Jol beszelsz. Egyszeru a taktika. Amikor kialakul a keresztenyseg, 5-10eventen eltesznek kis papirt meg kis tust. Értem? Ezt elteszik egy jo helyre ahol nem talaljak meg. Na aztan ha szukseg van egy kis kiegeszitesre tessek kesz is van az 1525 eves okmany. (Megtolrent esemenyek vigyazat!)

#289: Nem tudlak kovetni vmi 32.szazadi bibliarol beszelsz? Ha jol emlexem a SZENT EGYHAZ volt aki tudosokat egettek mert ok igazat mondtak. Javits ki ha tevedek, bar ez eleg valoszinutlen.

#296: Ugylatom tisztan lacc. De akkor miert nem ismered be? Ugyanez ment 2000eve is....

Gyerekek: Vessuk mar el a 2000eves dogmat es gondolkodjuk felvilagosultan.
    Ne ertsetek felre. Tisztelem a keresztenyeket. De a jozan esz keretein belul higgyunk csak, rendben? Higgyen mindenki azt amit akar, ne kenyszeritsen az egyhaz h fizessem be az adot h merciver jarjon a papbácsika. Ne kenyszericcsen h menjek templomba minden heten, ne kenyszeritsen h ökörségekben higyjek álá megvalto esete. Beszelgessetek el egy pappal. Apamnak volt egy papbacsi baratja, es amikor meghalt a halalos ágyán beismerte. Nincs itt semmien termeszetfolotti dolog, ez egy vallas.

Nah ha eszembe jut még vmi irok. Johetnek az ellenervek.
  • Montanosz
    ez kb annyira életszerű mint hogy a pogány magyaroknak nem tudták megmagyarázni hogy ugyan már ne közösüljenek már fiatal lányokkal meg kisfiúkkal mert az csúnya dolog....
    ja vagy nem ezzel van teli a híradó hogy megtörténik manapság is? ej, ej nemzeti keresztény magyarország...
    na a lenti idézeteket lehet így is venni, de nyilván kiragadva a szövegkörnyezetéből pusztán provokáció célját szolgálja
  • Prof William
    Nem ateista, hanem jó arc. :) Csak érdekességnek rakta be. Amúgy meg asszem benne van az eredeti fennmaradt törvényszövegben.

Kb. 10 oldal rizsa, de a lényeg ez: Nagyon nem faja, hogy a reinkarnáció szerint akár a császár is koldus lehet köv. életében,tahát Jézus biztos nem úgy értette, ezért most jól kitöröljük. :)
    Mag Justinianus feleségének sem tetszett. Asszem az igazi ok ez volt.
  • SRobert
    Létező részek a Bibliában persze, de azért van olyan, ami teljes szövegkörnyezetében persze másként hat.

Ha egyszer agyamnál leszek, akkor végigveszem, ha akarjátok.
  • Zsoldos
    (ha ez is benne van, nem szeretnek neta szomszedja lenni )
  • Zsoldos
    Hat, nem tudom benne van-e, valaki itt gondolom megmondja. Szerintem is mulattato egy kicsit. Itt lentebb a biblia 100%-os elfogadasarol jutott eszembe, hogy ezekkel mi a helyzet :)
  • Zsolo007
    Hát nemsemmi, jókat lehet rajta nevetni. Ez tényleg benne van a Bibliában?

Mondjuk szerintem egy kissé idejétmúltak az itt leírt dolgok
  • Zsoldos
    ez egy szovegreszlet, emailben kaptam regebben. Igazak a benne leirtak?

"Mindazonáltal néhány törvény értelmezésében és végrehajtásában szükségem lenne a tanácsára. Ha az áldozóoltárnál bikát áldozok, tudom (Lev.1:9, illetve Lev.1:3,17), hogy az Úrnak kedves illatú az. A problémát a szomszédaim jelentik, akiknek ez az illat egyáltalán nem kedves. Leölhetem-e oket?
    b) Szeretném a lányomat eladni rabszolgának, amint ezt Exodus 21:7 megengedi. Ön szerint mi lenne a méltányos ár érte mainapság?
    c) Tudom, hogy nem szabad olyan novel kapcsolatot teremtenem, aki a havibaj tisztátalan állapotában van. (Lev.15:19-24). A probléma csak az, hogy mibol lehet ezt tudni? Megpróbáltam megkérdezni, de a legtöbb no nagyon pikirten (sértodötten, ingerülten) reagált a kérdésre.
    d) Lev.25:44 kijelenti, hogy szomszédos nemzetségek fiai és lányai közül vehetek magamnak rabszolgákat. Az egyik barátom szerint ez a törvény a mexikóiakra érvényes, de a kanadaiakra nem. Meg tudná magyarázni, hogy miért ne lehetnének nekem kanadai rabszolgáim?
    e) Az egyik szomszédom mindig szombaton dolgozik. Exodus 35:2 világosan kimondja, hogy az ilyet meg kell ölni. Erkölcsileg kötelezheto vagyok rá, hogy saját kezuleg öljem meg?
    f) Az egyik barátom szerint, az úszószárny és pikkely nélküli vízi állatok (pl. kagylók vagy homár) fogyasztásának bune (Lev.11:10), nem olyan utálatos, mint a homoszexualitás bune. Én ezzel nem értek egyet. Állást foglalna ebben a kérdésben?
    g) Lev.21:20 szerint ha szembetegségem van, az Úr oltárát nem közelíthetem meg. Be kell vallanom, hogy olvasószemüveget használok. Teljesen élesnek kell lennie a látásomnak, vagy itt van azért egy kis játéktér?
    h) A legtöbb barátom vágatja a haját, illetve borotválja a szakállát, beleértve a pajeszát is, holott ez Lev.19:27 szerint egyértelmuen tilos. Milyen halálnemet javasol nekik?
    i) Lev.11:8-bol tudom, hogy ha döglött disznó borét illetem, tisztátalan leszek. A kérdésem, hogy szabad-e futballoznom, ha cérnakesztyut húzok?
    j) A nagybátyámnak van egy kis háztájija. Megsérti Lev.19:19-et, mert földjébe kétféle magot vet. Ezen kívül a felesége olyan ruhát hord, ami kétféle anyagból (pamut / poliészter ) készült. Most tényleg össze kell hívnom az egész gyülekezetet (Lev.24:16), hogy megkövezzük oket,
    vagy pedig elég, ha egy meghitt családi körben lefolytatott ceremónia keretében megégetjük oket, amint ez azok esetében megengedett, akik az anyósukkal hálnak (Lev.20:14)?
    "
  • sz4bolcs
    "majd találok vmit, én is hozzászólok." - úgy értettem, ha találok vmit, amihez hozzá szeretnék szólni 8))
  • SRobert
    Ízlésekről nem lehet vitatkozni. :)
    Pedig jó téma és jól is indult.
  • Zsoldos
    ""Te ugy gondolod minden 100%-ig ugy van, ahogy irva vagyon"- igen "

no, igy mindjart vilagos :)
    Csak igy kisse' meddo a vita. En a logikaval szeretek kovetkeztetesre jutni, arra tamaszkodni, te a hitedre.
  • neta
    Üzi ment priviben
  • neta
    "Na elolvastam a topicot, élvezet volt olvasni a sok okosságot, majd találok vmit, én is hozzászólok."
    Én nem kitalálom amit mondok. Amit mondok (ha Jézusról van szó, és nem személyes) az a Bibliából van, vagy az az alapja!

De ezzel nem akarom letörni a kedved! Írj bátran!
  • sz4bolcs
    Neta: Pécsi vagy??? Nincs kedved érettségi után egyet sörözni, csocsozni? :) Vagy ha tudsz vmi jót..

Ohh: "Foglalkozás, hobby: Építész, gitározás"
    Nem Pollackos vagy véletlenül? Nem ismersz Müller Gabit?
    -áhh.. eltájoltam az évjáratot ;-)

Na elolvastam a topicot, élvezet volt olvasni a sok okosságot, majd találok vmit, én is hozzászólok.
  • neta
    A tanárod, meg biztos ateista, és nem tudja objektíven tanítani a törit! (ez csúnya beszólás volt tőlem, de nem ítélem el miatta!)
  • neta
    Na, hát a törikönyvekben pont nem lehet megbízni. Mindig azt írják bele amerről a politika szele fújt. Másrészt az is egy író szubjektív véleménye, még ha történelmi adatokra, bizonyítékokra is támaszkodik. Gondolj 1956-ra. Mit mondtak régen, és mit mondanak most? Ugyan ez igaz a bioszkonyvekre is!

De mondd csak nyugodtan a törikönyvet, úgyanis a végén ott van a forrás ami alapján íródott. Engem az érdekel!
  • Prof William
    Törikönyv, Egyetemi törikönyv, a tanárom külön órát szánt neki.
    Holnapra jobban utánnanézek.
  • SRobert
    Látom, lett egy bizonyságtevő topik. :)
  • Montanosz
    Ez így igaz!
    szerényen megjegyezném hogy névadó ősöm is elíndított egy ébredést Kis-ázsiában,de az akkori "hagyományos" egyházak az erőszak bevetése mellett a médiát is felhasználták, szintén ismerős: agymosásra, megtévesztésre, árulásra, bomlasztásra, megosztásra!
  • neta
    Most meg a média, a bestsellerek, pénzmániások, a new age az ami elvakítja az emberek szemét, hogy meglássák az igazságot!
  • neta
    Ez így igaz!
  • neta
    "Hat, hogy eletenek fobb esemenyeit egy korabbi mitoszbol meritettek"
    Szerintem nem igaz, de ettől most akkor tekintsünk el, hisz te is el akartál tekinteni.
    "Te ugy gondolod minden 100%-ig ugy van, ahogy irva vagyon"- igen
    "Jezus tettei pedig generaciokon at csak szajhagyomany utjan maradtak fenn"
    Ezt honnan veszed? János apostol írta a jános ev.+ a leveleket, ő meg ott volt Jézus utolsó 3 évében. + Ott vannak pálnak a levelei. Jézust igazz nem ismerte "teljesen" személyesen, de ő is sokat írt róla. vagy Márk aki Pétertől (apostol) hallotta amit leírt, a árk evangeliumába. Vagy Lukács, aki Pál segédje volt.
    Nem értem ebben mi a szájhagyomány? Ezekre vannak bizonyítékok, persze ha te elfogadod!
    Az hogy mit csinált 30 évig senik! én meg vsz tartom, ácsként dolgozott (József is az volt), hogy az anyját és a testvéreit el tudja tartani. Na meg készült arra amiért eljött.
    "bizonyos feltetelezesek szerint Indiaban tartozkodott ez alatt. Ott osszeszedhetett par gyogyito meg egyeb technikat (+a filozofiajat), ami miatt csodatevokent tarthattak szamon."- akik így gondolják, vagy a hindu és más egyébb keleti vallásfilozófiát nem ismerték, vagy a zsidót, ami akkoriban volt. mert a kettő homlokegyenest ellentmond egymásnak! És valószínűtlennek tartom azt, hogy Jézus elmegy "zsidó filozófiát" tanulni Indiába!?
    A másik az, hogy Jézus nem filozofált, és Jézus követése nem filozófia, se nem vallás, hanem hit kérdése!

"Az emberekhez eljuthat ugyanaz a mondanivalo...."
    A mondanivaló amit Jézus mondott(most csak arra térnék ki amit magára értett) Hogy ő =Isten, ő a világ megváltója, és ő általa van életed, neked is, persze ha hiszel benne. Ez a mondanivaló eljutott hozzád?
  • Montanosz
    a biblia már sokszor bebízonyította hogy minden állítása valós, gondolj csak arra hogy prófécia szól arról hogy sorsot vetnek a köpenyére, vagy gondolj bele hogy nyilván szól róla hogy a föld kerek, nem pedig lapos és elefántok tartják a vállán)))
    az más kérdés hogy a római rgyház világi hatalmát felhasználva mennyit torzított a valóságon, kizsákmányolva és szellemi vakságban tartva a népeket (PL: bucsúcédulák, vagy nem lehetett nemzeti nyelven bibliát olvasni..)
  • Zsoldos
    Hat, hogy eletenek fobb esemenyeit egy korabbi mitoszbol meritettek, szerintem ez mar onmagaban is sokat mondd. De ettol most tekintsunk el. Te ugy gondolod minden 100%-ig ugy van, ahogy irva vagyon? Petofi es Kossuth nem jok ilyen legendanak, kozvetlen bizonyitekok vannak rajuk nezve, es ezernyi hatasuk a vilagra, stb stb. Jezus tettei pedig generaciokon at csak szajhagyomany utjan maradtak fenn, mielott leirtak volna.. Ettol kezdve a hiteles informaciok nagy reszenek lottek. Egy kisvarosi pletyka is rengeteget alakul ha atvonul par emberen, ez pedig egy teljesen mas nagysagrend. Hogy csodakat tett azt nem vitatom, csak esetleg epp nem pont ugyanugy, ahogy le vot irva. Elete tortenetebol hianyzik tobb evtizednyi resz, bizonyos feltetelezesek szerint Indiaban tartozkodott ez alatt. Ott osszeszedhetett par gyogyito meg egyeb technikat (+a filozofiajat), ami miatt csodatevokent tarthattak szamon.

Valoszinuleg mas volt, mint ami a bibliaban szerepel, de ez min valtoztat? Az emberekhez eljuthat ugyanaz a mondanivalo egy mese altal is, mintha tenyleg megtortent volna.
  • neta
    Kár hogy legendának nézed. Belőled nem lenne Trója felfedezője....:)
    Egyébként akkor minden legenda, amit nem tapasztaltunk meg, csak olvastunk róla a régebbi korok írásaiból. Nem? Pl az 1848-as szabadságharc. Te ez a Petőfi meg Kossuh is jó legenda....
  • SRobert
    hitvita... :S
  • Zsoldos
    Hat az tuti, ha letezett is, a legendajanak tulnyomo resze nem valosag. De nem is kell, hogy az legyen.
  • neta
    Ha ez sikerül bebizonyítanod Nobeli díjat kapsz!
    Várom a kifejtésedet!
  • neta
    Jézus még azt is mondja, hogy az Atya és én egyek vagyunk, az is mondja, hogy én vagyok az igazság és az élet, senki se mehet az atyához csak én általam, azt is mondta, hogy én vagyok a világ világossága, aki engem követ nem jár sötétségben, én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz bennem, ha meghal is él. Kérdezik tőle még: Te vagy a Krisztus, az áldottnak fia erre Jézus Én vagyok (ez a vagyok szó eredeti nyelven ugyan az, mint amikor Isten kijelenti magát az ó szövetségben hogy vagyok aki vagyok. Azaz a Vagyok vagyok. Mármint a lét, létezés...Ezt a szót nem használták a zsidók. Ezért volt ez a szó megbotránkoztató a nagytanácsnak, mert aki kimondta ez olyan volt mint ha azt mondta volna én vagyok az Isten!
    Még van egy csomó ilyen ....

"Ő azt mondja hogy ő Isten fia. Én meg azt mondom hogy én is..."
    szóval! Jézus valóban azt mondta, hogy ő Isten fia, úgy mint mi? te is ki mernéd jelenteni azokat a szavakat amiket Jézus mondott.
    Sőt te is csodákat teszel, halottakat támasztassz fel vakot, bénát, leprást gyógyítassz, bűntelenül élsz. Én nem. Szóval a te értelmedben én nem tartom magam Isten fiának így. Hát te? Szóval szerintem, a biblia alapján Jézus másképpen volt Isten fia, mint mi lehetünk, vagy vagyunk. Kivéve ha ugyanazokat mondjuk és cselekedjük mint Jézus. Jézus "egy kicsit" több volt ennél.

"Valakik pedig befogadák őt (Jézust), hatalmat ada azoknak, hogy Isten fiaivá legyenek, azoknak, a kik az ő nevében hisznek;"- én így vagyok Isten fia. Jn ev. 1.12