45215
  • Royal76
    Találtam a neten egy olyan adatot, hogy a B737-800 óránként 2,5t üzemanyagot éget el. Ezzel az értékkel számolhatok amikor beállítom az üzemanyag mennyiséget?
  • samhun
    FS-re ATi radeon x800 GTO 256mb, vagy geforce 6600GT a jobb?
  • Mozes
    Airbus kedvelőknek egy tanulságos eset: Tegnap online repültem Ferihegyről Nürnbergbe PSS A320-al. Az üzemanyag elosztásakor a középső tankba tettem 6000 kg-ot a két szárny tankba pedig 1200-1200 kg. Ezzel elméletileg kb. 2 órára elég tartalék üzemanyagom volt. A baj az akkor jelentkezett amikor éppen final-on voltam a ILS10-es kifutóra és kb. 1,5nm-el a pálya előtt 1500 láb magasban leállt mind a két hajtómű, mivel a szárny tartályokból elfogyott az üzemanyag és mivel felszálláshoz és leszálláshoz a középső tartály üzemanyag szivattyúi automatikus kikapcsolnak és csak a szárny tartályokból vesz a gép üzemanyagot, sajnos gondba kerültem. Lehet, hogy még mielőtt teljesen kiűrűlt volna a két szélső tank fuel Xfeed-el át kellett volna pumpálom üzemanyagot a középső tartályból? Azt nem értem, hogy ilyenkor nincsen valami ellenőrzés a gépben, hogy ha készül kifogyni a szélső tartályokból az üzemanyag, akkor automatikusan a középső tartályból vegye az anyagot, mivel ott még volt kb. 4000 kg. Az eset vége kemény crash lett, mivel sajnos ilyen kis magasságban full flaps-el 150 IAS-al nem bírtam ki a kifutóig.
  • Clidey
    Akkor tán nem ártott volna pontosítanod hogy miről beszélsz (IVAO, VATSIM, etc.)... Teccikérteni?
  • ColdFire
    hát nem tom mi volt a gond ezzel, én nem tudtam csatlakozni 9.1es szerverre 9.0val...
  • Mozes
    Szia János!

Nagyon szépen köszönöm a szakszerű válaszodat, ezek szerint akkor az MCDU-ba kg-ban kell betáplálni az adatokat. Nekem a PSS loadedit(metric) szerint egy A320 scheduled 130 utassal és 5430 kg csomaggal 58661 ZFW-t és 15295 max fuel-t ad ki. Ezek szerint a 58661-et kell tonnában, azzaz 58.6-ként beírnom az MCDU-ba? Még egy kérdés: a PSS fuel planner (metric) esetében ha a trip length-hez kell nm-ben a repülési távolságot beírni, akkor a distance to alternate-hez az célreptér és az alternate közötti távolságot, vagy az indulási reptér és a célreptér közötti távolságot kell beírni? A rout contingency pontosan mit takar?

Előre is köszi a segítséget.
  • kozak74
    Tréninganyag jeppesen.com-on.
  • airbus
    http://www.wcm.at/forum/attachment.php?s=&postid=1455001
  • airbus
    A V sebessegek kiszamolosara letezik egy TPC - takeoff performance calculator - ahol kulonbozo adatok (paly magassaga, palya hossza, qnh, flaps beallitas, szel, stb) figyelembevetelevel adja meg a sebesseg ertekeket es a FLEX TO TEMP erteket (vagy ajanlja a TOGA-t). Szerintem erdemes kiprobalni
  • throttle
    Szervusz Mozes!
    Az A-320 ZFW értéke maximális terhelés esetén is csak 65.3 t. lehet.
    A beállítási értékeket minden esetben a METRIC rendszerben állítsátok be minden géptípus esetén, jegyezzétek fel egy alkalmas helyre, majd mentsétek el a beállításokat, mert az .air file tárolni fogja a beállított értékeket.
    A 35 tonna kevés az A-320 típusnál.
    Javaslom, ne állítson be senki full terhelést, mert egyrészt az üzemanyag mennyiség, ezáltal a megtehető út rovására fog menni, de emellett a gép viselkedése is nehézkesebb lesz.
    Javaslom a 110-130 fő közötti utaslétszámot, és a fél csomagterhelést.
    No meg természetesen, a PSS Airbus program tartalmaz egy üzemanyag számító programot, (fuelcalc) ezt illő az út előtt használni, majd az MCDU programozása előtt ezt a mennyiséget a három üzemanyag tartályba úgy betáplálni, hogy a külső szárnytartályokba 1000-1000 kilogramm, a főtartályba pedig a többi mennyiség kerüljön. Az MCDU programozását csak ezután kezdjük meg.
    A V1, Vr, és a V2 sebességeket nem kell külön kiszámolni, amikor a ZFW értéke, és az üzemanyag mennyisége betáplálva lett az MCDU-ba, a jobb egérgombbal rákattintva, a kiszámított érték megjelenik, és felszálláskor a PFD baloldali sebesség skáláján ki lesz jelezve.
    Ha a beállítások el lettek mentve, akkor az MCDU elfogadja majd a ZFW értéket.
    Egyébként, ha nem fogadja el, az üzemanyag mennyiséget sem lehet betáplálni.
    Üdvözlettel: Lénárth János
  • airbus
    Papirzacsi jol mondja. A legkisebb ertek szerintem amit elfogad az a DOW, a 78 tonna az pedig joval tobb, nekem meg a TOW-om se szoktott ennyi lenni. A jatekban az MCDU-n, ECAM-eken KG van irva mertekegysegnek?
    Az 56.6 jonak hangzik.
  • Papirzacsi
    Nem lehet ,hogy mégis csak vmilyen oknél fogva alapból fontba kell beítni a ZFW-t? Nem vagyok airbus mániás, soha nem is próbáltam, de végülis nem elképzelhetetlen, nincs vmi erre vonatkozó beállítás? Mert ha 78,1-et már elfogad, akkor az kb 35 tonna, és ez vhol ott lehet a gép üres súlyánál. És ha csak 78,1-nél nagyobb értéket fogad el ZFW-re, akkor simán lehet hogy nem tonna, hanem pound. Csak egy ötlet.
  • w77d
    előreláthatólag a FSX mennyiben lessz realisztikusabb az elődjénél? (itt nem a grafikára gondolok)
  • Mozes
    OK. Megvárom őket, ha jól tudom a Dávid külföldön van. Azért köszi.
  • alert
    Sajnos nem tudom. Dávid tudna neked segíteni vagy Lénárth J.
  • Mozes
    Péter! Szerintem te tudsz nekem segíteni. Az elképzelhető szerinted, hogy a load edit által kiadott ZFW számot nem lehet a PSS MCDU megfelelő helyére beírni, mert out of range-et ír ki? Egy A320-as ZFW-je 56,5 tonnának reális? Mert ennyit hoz ki a load edit 150 utassal, de ezt a számot kicsinek találja a MCDU. 78,1 tonnát már elfogad.
  • alert
    Próbáld ki új vagy másik FSUIPC-vel.
  • Clidey
    Ha nem értesz hozzá, miért szólsz bele?
  • Papirzacsi
    Történetesen ha jól rémlik, akkor nem kell a netes játékhoz. 9.1-es és 9.0-ás is tud egymással repülni.Legalábbis mi csináltunk ilyet. :-)
    De a lényeg, hogy egy rakás fagyási problémát kiküszöböl a pecs, meg van még benne pár javítás autogenhez és hasonlókhoz. Elbattyogsz az ms oldalára, és megnézed a változtatások listáját.
  • ColdFire
    abba hogy neten jácchacc (magyarul:) a többiekkel :D
  • berczy #7250
    Üdv,

Lehet, hogy irgalmatlanul láma kérdés, de miben jobb a 9.1-es patch-el az FS, mint előtte? Én még nem raktam fel, azért kérdezem.
  • Mozes
    Üdv!
    Olvastam ma egy hivatalos közleményt az FSX-ról amiben az áll, hogy október 6-án jelenik meg a cucc, kiváncsi vagyok, hogy tényleg tudják-e majd tartani ezt az időpontot.

Ha azóta valaki Airbus szakértő tudja a választ a tegnap 09:46-kor feltett kérdésemre a ZWF és a load edit-el kapcsolatban, akkor annak nagyon örülnék:-)))
  • Matth3w
    Sziasztok!
    Tudnátok nekem abban segíteni miért van az , hogy 737 Pilot in Command-ban amikor bekapcsolom a robotot akkor a gépet egyenessen belevezeti a földbe régebben már sokszor használtam ugyan ezt a verziót és akkor még nem volt semmi baj vele előre is köszi a válaszotokat
    Üdv: Máté
  • Clidey
    Sajna multiban nem műxik, most próbáltuk Zacsival. :(
  • alert
    Sajnos nem működik a magyar letöltő szerver már hetek óta, és problémák vannak a hostinggal. Viszont jó hír, hogy összes dokumentáció elérhető a banner alatti segédletekből, a térképek pedig a hungarocontrol oldaláról egy ingyenes regisztráció után. LHCC szektort elküldöm ha gondolod, de az csak irányításhoz kell. Minden más programot az www.ivao.aero címen elérhető központi oldalról kell letölteni.
  • Royal76
    Az IVAO-n mit lehet letölteni???? Se az LHCC szektort (ivac-hoz) se a ferihegyi gurulóutak térképét nem engedi, akkor meg minek van ott!
  • alert
    Ha valaki érdekelt a dologban, létezik egy ingyenes RECORD modul az FS-hez, ami a vacak beépített instant replay-t és flight video-t túlszárnyalva képes rögzíteni a gépről bármilyen adatot, kezdve a kormányszervek mozgásán át a spoilerekig (gyakorlatilag mindent be lehet neki állítani, pl hogy az AI repülőket is felvegye stb), el lehet tünteni a zavaró feliratok, szuper visszajátszó programja van és rengeteg előre definiált nézőpontot is lehet választani, így aztán igazán szép videókat lehet készíteni. Ha valaki próbált már az instant replay-el vagy a flight videóval szórakozni, akkor tudja miről beszélek.
  • alert
    Aztán találj olyan embert itthon, aki repülni fog velünk FSX-el copilot módban, mert ha mákunk van bírni fogja a gépe :DD
  • alert
    Oké megoldottam, csak szerintem nem írtál "http://", így kiegészítette az sg-s címmel.
  • alert
    Köszi a videót Zacsi, de nem jó a link :( megnéznéd?
  • alert
    Vagy ha vírusírtót használsz pl NOD32-őt, akkor kapcsold ki. De ne a kilépj belőle, hanem az AMON scannert effektíve állítsd le. Ha más vírusírtód van, akkor meg annak a scanner-jét. Ezek miatt is jelezhet valami CRC hibát, azt meg nem mondom, hogy miért, de nekem több progi installja közben előfordult. Semmi vírus figyelmeztetés se semmi. Ha kikapcsolom az AMON scannert, akkor ok. És mások is írták, pl anno sokan emiatt nem tudták feltelepíteni az egyik Tomb Raider játékot. Persze nem bizi hogy nálad ez a baj :S
  • Clidey
    Én a helyedben sürgősen lefuttatnék egy memtesztet, biztos-ami-biztos...
  • kozak74
    Nekem semmi nem akar osszejonni... :(
    Se a VoxATC nem megy(kiirja, hogy Initizaling, aztan ugymarad),
    se az fsx demo (az egyik .cab file crc hibas -mar leszedtem 2x ish...).

Masnal is jelentkeznek ezek a hibak, vagy csak en benazom ennyire?
  • Papirzacsi
    Ezt a videót FSNET-tel készűtettük. Jó a stuff amúgy ,de sztem már nem érdemes megvenni,csak ha még huzamosabb ideig fogod használni a 2004-et, mert elvielg az fsx már ügye rendelkezni fog ilyen képességekkel.
    Amúgy nem teljesen igaz a reklámduma ,hogy amit csinálsz azt látja a másik, mert default gépekkel jól működik, de komolyabb kiegekkel már akadnak problémák, így pl két ember már nem tudja jól és hatékonyan repülni mondjuk a LevelD 767-et. De utasrepültetni tökéletes!
  • Mozes
    Igen, az jó lenne. Még nem láttam az IFDG Airbust csak a PSS-t.
  • ColdFire
    vmelyik bolt?
  • Mozes
    Tud valaki egy linket dobni az említett IFDG Airbus-ról? Köszi
  • Mike 007
    Én nem használok WC-t de attól még tok mozogni a gépben (de 100% hogy nem használok!!!)hanem billentyűzeten!
  • ColdFire
    én az A320-as WCjét szeretem :D
  • airbus
    Udv!
    Az IFDG - szerintem - annyiban jobb mint a PSS, hogy ugy nez ki mint egy airbus. Sokat nezegettem a PSS modellt, de nem igazan talaltam meg a hasonlosagot a modell es a valodi airbus kozott. Persze ez attol fugg, ki hogy latja a dolgokat. VC nincs benne, ez teny, ez engem mondjuk nem zavar, mert az A320 VC-jet nem szeretem, a 330/340-e mar jobb.