45215
  • alert
    Vref az a leszállósebesség.
  • Dawye
    Sziasztok!
    Egy kérdésem lenne! A Vref sebesség, az ugye nem a leszálósebesség? A pmdg 737-esnél 125-öt ir Vref-nek és felette 140-nél van egy fehér vonal, ami ha jol sejtem, akkor az a landing speed. Nos, igy van ez?
  • alert
    Ilyen már nekem is volt. Nem túl jó az FS motorja és nálam akkor lejentkezett a hiba amikor már rengeteg kiegészítő és modul volt fent. Nem tudtam megnézni, hogy melyik okozza, de egy újratelepítés megoldotta. Nálam csak akkor jelentkezett ha kapkodtam, pl kétszer gyorsan ráklikkelek a zoom-ra vagy ilyesmi.
  • frecc
    Szevasztok!

Tud valaki épkézláb magyarázatot arra, hogy a flight plannerben miért dob ki állandóan az FS "szabálytalan műveletet hajtott végre" jogcímen?
  • thomka
    Valaki nem tudja hogy honan lehet letőletni a PSS Airbus A 320 hoz Patch et. Vagy nincs is hozzá patch?
  • joccika
    Udv nektek!
    Nincs meg valakinek a Nyiri keszitette 737es.avi video,(lasd:#1843).Sajnos en letoroltem -format:C. Elöre is koszonom.
    Józsi!
  • Csirke4
    Thx amúgy rájöttem hogy ez a xar tűzfal fogja meg a FAQ-ot és nincs banner :S
  • frecc
    bocs, kicsit magyartalanra sikeredett a megfogalmazás + el is írtam egy-két betűt...
  • frecc
    Há vicces vót ez az altimeteres eszmefuttatást.

Emberek! Amikor közeledem egy reptér felé és aszondja az atc, hogy xy kifutópálya downwind legjére repüljek rá, akkor lehet azt valahonnan tudni, hogy annak a downwind legnek milyen messze szabad lennie a kifutópálya legjétől? Mer ugyebár az irányt tudom, párhuzamosnak kell lennie a kifutópályával, de mekkora legyen a két egyenes közti távolság?
    Vagy azt én döntöm el és a gyakorlás során alakul ki hogy hogyan praktikus?
  • alert
    Én jól tudom, hogy Te tudod mi miről van szó :) Tudom, hogy akik jártasak a témában azoknak nyilvánvaló, hogy a qnh és altimeter setting között eltérés van, mégis a fóniában a kifejezés kb a helyettesítésére szolgál csak más mértékegységben. Teljesen mindegy, hogy pl altimeter 2992-t vagy qnh 1013-at kell beállítani. Célom az volt, elkerüljem ennek az egésznek a leírását és megmagyarázását, mert már mások ezerszer megtették :) Ahogy írtam az pont elég arra, hogy a felszínes lényeget leszűrje a kérdező és utánanézve világossá fog előtte válni, hogy miről beszéltem.
  • Papirzacsi
    Kösz, de nagyon jól tudom ,hogy miről volt szó. Csak az ATC az Altimetert nem a QNH másik kifejezésének használja, hanem mint Altimeter setting. És ennek már több köze van a QNH-hoz, mint az Altimete kifejezésnek.
  • alert
    A FAQ bejön, semmi baja, nálad lehet a gond. De rengeteg helyen utána nézhettél volna. Ezt kb 5 perc alatt találtam az IVAO pilóta segédanyagában.

"A repülõgépeken a függõleges helyzetet légnyomásmérõvel állapítják meg.
    Mivel a légnyomás felfele haladva csökken, mérésével könnyen megtudható és
    kijelezhetõ a magasság. A gond ott van, hogy a tengerszinten nem mindig ugyanaz a
    légnyomás, és minden helyen más az értéke. Ezért a magasságmérõt mindig be kell
    állítani, kalibrálni a helyi értékre, hogy megtudjuk a pontos tengerszint fölötti
    helyzetünket. A szimulátorban a kalibrálás a kijelzõre kattingatva, vagy egyszerûen a
    B gomb megnyomásával történik.
    A légnyomást a legtöbb helyen millibarban (mbar), más helyeken higanyinchben
    (inHg) vagy higanymilliméterben mérik mérik. Az úgynevezett standard
    légnyomás 1013 mbar = 29,92 inHg = 760 Hgmm.
    A magasságot lábban (feet, ft) mérik, kivéve a volt szovjet államokban, ahol a
    métert használják. 1 láb egyenlõ 0,3 méterrel.
    Az egy adott helyen mért, millibarban kifejezett tengerszinti légnyomást
    QNH-nak nevezik, és Q betûvel jelölik a reptéri METARban, pl Q1020 = 1020
    millibar. Ha inHg-ben van kifejezve, A-val jelölik, például A2997 = 29,97 inHg (ezt
    Altimeter 2997-nek olvassák).
    Felfele haladva 28 lábanként veszítünk 1 millibart, tehát ha a magasságmérõn
    1 millibarral kevesebbet állítunk be, mint a QNH, akkor a mûszer a tengerszint fölötti
    magasságnál 28 lábbal kevesebbet mutat."
  • Csirke4
    Még mindig nemtudom mit jelent :D:D:D:D
    A FAQ meg nem jelenik meg :(
  • alert
    Sajnos nem.
  • DJviolin
    Sziasztok!

Az fs2006-ról lehet már bármilyen információt tudni?
  • alert
    Najohh. Ha eddig nem volt érthető vagy pontatlan voltam sorry, akkor most jobban kifejezem magam. Jelen esetben légiirányításról van szó márpedig a fóniában az altimeter-t bizonyos helyeken (pl Amerika köv képpen az FS-ben is) szokták használni a QNH (Quebec November Hotel) kifejezés helyett! Én sem a magasságmérő értelmében használtam, gondoltam mivel a fóniáról van szó ez érthető lesz ott ugyanis az altitude-ot használják magasságra és az altimeter szigorúan a QNH-t helyettesíti. További infó hogy miért kell beállítani továbbra is: FAQ és egyéb leírások.
  • Papirzacsi
    Az altimeter alapból magasságmérőt jelent, és nem a QNH (tengerszintre számított légnyomás) egy másik kifejezése.Lesszives utánnanézni.
  • alert
    Te vagy nem figyelsz, vagy nem fogod fel. Újra csak azt tudom javasolni, amit leírtam a #3400-ban. Egyébként aligha hiszem hogy 2000-et mond mindig current altimeternek :DDD talán inkább 2992 és hasonlók.
  • Csirke4
    úristeeen
    Nem azt kérdeztem mi az az altimeter :D
    Hanem hogy amit a tornyok mondanak be current altimetert ami mindig 2000 az mit jelent?
  • alert
    Az altimeter az a QNH-ra egy másik kifejezés. Olvasd el a FAQ-ban vagy találsz róla infót még rengeteg oldalon többek közt a FAQ-ban található további leírásokra mutató linkeken is.
  • thomka
    Aszem akkor azt a légnyomáshoz vagy mihez kell beálítani. De lehet hogy hülyeséget mondok.
  • Csirke4
    amikor aszondják hogy "roger ferihegy tower current altimeter 2193" az minek a magassága? :) Mert nem az enyém :D
  • chicco
    NEM AKAROK BELEPOFÁZNI ,DE PL kERKYRÁN MIT CSINÁLSZ AHOL NINCS ILS??tanulja csak meg kézzel az az igazi.Robot csak rossz időjárási körülmények közt köt..
  • frecc
    A flying lessonsoket már megcsináltam. Pontosabban most tartok a commercial pilot első leckéjénél. Mondjuk a checkride-okat nem csináltam meg, mer ott ha a magasságban pl. 100 lábnál nagyobb eltérés van, akkor kivág a vizsgáztató és az ilyenektő felfut az agyvizem.

A trimmelés nem könnyű, nekem Cessnával sikerült. Persze szélcsendben.
  • Air
    Ha meg akarsz tanulni kezzel is repulni kezdd el a Flying Lessons-t!
    Egyebkent nekem meg soha az eletben nem sikerult ugy kitrimmelni egyik gepet sem az fs-ben, hogy "straight and level" repuljon. Picit mindig emelkedett, vagy sullyedt.
  • frecc
    Ja, ez jó ötlet.
    Egyébként nem akarok mindent úgy elintézni, hogy autopilóta, akkor nincs semmi értelme. Szeretnék valamennyire megtanulni "kézzel" is gépet vezetni, pölö má annak is tök örülök, hogy sikerül úgy kitrimmelni a gépet, hogy a joystick érintése nélkül repül straight and level.
  • Air
    Attol meg hasznalhatod. Ott sokkal konnyebb betanulni a hasznalatat. Es ugysem kell soha kezzel levinned a gepet.
    De ha nagyon kezzel akarod vezetni a gepet, akkor csak a LOC-ot fogasd meg az AP-vel, a GS-t csinald kezzel.
  • frecc
    Ott a pont Air!!!!

Azért nem használom a robotpilótát, mert Cessna karavánnal szerencsétlenkedem.

• Air
    Ja, es ugye nem egybol Boeinggel tanulod az alapokat??
    Ezeket jobb Cessnaval kezdeni..
  • Air
    Miert nem hasznalod a robotpilota APP gombjat??
    Szepen leviszi a gepet a siklopalyan, es csak a vege elott veszed at tole, amikor mar csak 30-50 lab magasan vagy a fold felett. Onnan pedig mar igazan nem nehez letenni.
  • chicco
    Jó tanács 150 160 140 csómó ami küszöb seb azaz lassan menj és ne kergesd az indikátorokat hanem irányisd őket kicsi max 2-5 fokos eltérések elegendő közelben még kevesebb.Ha tudod ki lehet taposni rudderral 1-2 fokot a pálya felett meg kilépsz belőle.Gyakorolj és menni fog.Próbáld átvenni a pálya közelében csak és addig figyeld a AP-hogy csinálja .
  • frecc
    Ja, csakugye kezdőként el voltam foglalva a kis ILS indikátorom pálcikáival, hogy pont középen legyenek, de az má nem tűnt fel, hogy fél órája pofázik az ATC, hogy go around meg ötödször kérdez rá, hogy did u hear my last transmission...
    Csak akkor tűnt fel a dolog, amikor szépen leszálltam, aztán elkezdett gyekeregni az ATC, hogy nem adott leszállási engedélyt és takaroggyak a pályárú... na akkor már ott is volt az ATR72 pontosan szemben és BUMMMMMM.....

Egyébként ti kezdőként mennyi idő alatt jöttetek bele az ILS approach-ba? Há, én így az elején még kb. úgy szállok le mint (nemtom láttátok-e) a kincs ami nincs c. Bud Spencer film végén amikor a hidroplánnal berepülnek az őserdőbe a bennszülöttek közé...
  • perko
    A Lago EmmaField-ben van csörlés és vontatási is.
    Egyébként "Y"-"F4"-"Y" és már fent is vagy.
  • alert
    Ez alapkövetelmény :) A légiirányítóra mindig köteles vagy figyelni és azonnal meg kell érteni ha neked szól. Ez alapkövetelmény bármilyen repülési vizsgán. Ha nagy forgalommal játszol a sok go around elkerülése végett van egy ai smooth nevű progi ami jobban kezeli az fs forgalmat és nagyobb távolságokat ad az atc a gépek között plusz elküld várakozóra. Így drasztikusan lecsökken a go aroundok és traffic alertek száma.
  • frecc
    A NAP TIPPJE.....
    ILS siklópályán haladva érdemes figyelni az ATC-t, hátha menet közben benyögi hogy go around...
    én pl nem figyeltem és így sikerült klasszul pofáncsókolni egy holding position-ön ácsorgó ATR-72-est......
  • alert
    Ezt felejtsd el mert hardverre szabott konfigot is tárol benne szóval csak rosszabb lenne.
  • PLackó
    üdv.
    új drivert felraktam,valamint lett egy új videokártyám,mégsem működik normálisan.
    valaki át tudná küldeni az fs9.cfg file-t?(az akinek szinte max grafikán van)
    msn: [email protected] ,köszönöm.
  • narazzino
    hogy lehet fölszállni a vitorlázógéppel?
  • thomka
    Azért írtam ezeket, mert aszem ezeket te mondtad még nekem. De lehet hogy hülyeséget beszélék bocsi
  • alert
    Szerintem ez sokakat érdekelni fog. Van egy FMC progi ami minden free géppel használható. cím: http://fmc.scumari.nl/ maga a progi is ingyenes, kinézete nem túl reális, a pss adatbázisát képes használni és az fsnavigator sid/star adatbázisát (ha minden igaz). Még nem próbáltam ki, sajnos több helyről hallottam, hogy kicsit macerás lehet a használata mert nincs az FS-be integrálva hanem külön programként működik ezért váltani kell az fs és az fmc között. Ha van egy régi monitorod és egy dvi kimenetes videókártyát akkor könnyen megoldható, hogy külön monitoron nézed és már nem is kell váltogatni :) ezt az utóbbi módszert kipróbálom, majd írok róla ha valakit érdekel. Mindenesetre nekem sokkal jobban tetszik első ránézésre, mint az általam nagyon nem kedvelt FSNavigator.