45215
  • Papirzacsi
    Nem is, téged húzna maga után egy kötélen.
  • Papirzacsi
    Én kamerával a kezemben a földröl filmezném...
  • Clidey
    De Zacsit szivesen látnám rajta!
  • Clidey
    Nos, én nem ülnék azon a gépen, az biztos!
  • Knecht
    Hú, nem gondoltam volna, hogy ennyi választ kapok, köszi szépen!

Sajnos joystickom nincs, de azt már olvastam, hogy úgy nagyjából 10-estől kezdődnek... Szóval arra akkor gyűjtögetnem kell..

Sajnos én mindjárt vizsgaidőszakban vagyok, úgy hogy ez a pár hónap így első hallásra kicsit soknak tűnik (viszont azt bírom, ha egy szimulátor nagyon valósághű).

Szóval akkor mégegyszer Alert, Papírzacsi tényleg nagyon köszi az infókért!

(csak egy utolsó kérdés: aki egy 737-est tud vezetni az FS-ben az elvileg egy igazit is tudna vezetni annyi tudással, amennyi a játékhoz kell?
    Lehet hogy nagyon hülye kérdés, de azért érdekelne)
  • joccika
    Nem. Vedd meg inkább! (daf xf feltámadt. )
  • Adipur
    Hellosztok! Elég új vagyok a szimulátorokban! Ez a játék megéri, hogy letöltsem? :)
  • Papirzacsi
    Én személy szerint úgy születtem, hogy tudtam vele játszani. Legalábbis ezt vágják a fejemhez mindig.
    De a neten itt-ott szűk körökben kering a Jereb-féle vitorlázó repülés iskolája című könyv. Szal ha totál kezdő vagy, akkor inkább próbáld vhonnan megszerzni. Elég sok hasznos infót tudhatsz meg belőle. Leginkább vitorlázókról szól a könyv, és így sok olyan dolgot tartalmaz, ami fsben hasznosíthatatlan, de emellett nagyon sok olyan dolog is van benne, amit ha tudna a sok kezdő fsező, akkor nagyon sok hülye kérdés elmaradna. De mivel ez még kevés, ezért inkább kérdezz itt, mint vmi online hálózaton hangban, mert ugyan elmondják neked vhogy, hogy mitől repül a gép, de sztem képen ilusztrálva sokkal könnyebben megérthető pl, hogy miért szükséges a trimmelés, mintha vki szóban próbálja elgügyögni.

Ja, és még annyit, hogy ha nagyon az elején jársz, akkor fogadd meg a azt a tanácsot, hogy nem rögtön 737-tel, vagy 747-tel kezdjél, hanem mondjuk a kis C172-vel, mert azzal sokkal hamarobb fosz lerepülni egy rendes iskolakört, mint egy 747-tel. Mert sokan 737tel kezdik, hogy sírnak, hogy nem megy nekik...
  • joccika
    Ismét igazad van, sajnos.De háta valaki 1szer majd .....
  • alert
    A www.vacchun.hu, www.ivao.aero, www.virtualairlines.hu oldalakon ugyan nem találod meg a "melyik kapcsolót nyomd meg hogy beinduljun" leírásokat, de rengeteget olvashatsz olyan dolgokról, amelyek feltétlenül szükségesek a repüléshez. Pl: magasság, nyomás, kifejezések stb egyszóval mindenről. A téma nagyon tág, csak akkor láss hozzá ha sok időd van :) pár hónap alatt lehet bele jönni ha sokat foglalkozol vele. Nem tudom, hogy a VATSIM online hálózat magyar részlegében hogy állnak a dolgok, de úgy tudom ott is jelentkezhetsz tanulónak és online játékban profik magyaráznak el mindent. Így gyakorlatilag élő oktatást kapsz. Azt viszont tudom, hogy az IVAO hálózaton működik a dolog, és nemsoká fog indulni egy kezdő oktató tanfolyam mind irányítókra és mind pilótákra kiterjedően az alapoktól.
  • alert
    A fórumban tényleg sok kérdésre választ találsz ha visszaolvasol az első oldalaktól kezdve. Összeszedett "hogyan vezzessük a repülőgépet" oldalt meg azért nem találsz, mert a repülés nyelve az angol, minden információ angolul létezik és az FS-ben a learning center tökéletesen elmagyaráz mindent az alapoktól kezdve. Innentől minden egyéb információ, leírás, kiegészítő angolul jelenik meg. Más nyelven sem találnál számodra kielégítő össszeszedett leírást. Az egyetlen ilyen az angol és talán a német. Több nyelven csak azért van rengeteg leírás és dokumentum, mert olyan sokan foglalkoznak a témával, hogy akad köztük olyannyira lelkes szimulátorozó vagy olyan személy aki a valóságban is pilóta/irányító és lefordítja vagy megosztja a tudását. Sajnos a magyar tábor ilyen szempontból kicsi és az elegendő tudással bíró emberek idő és motiváció hiányában nem állnak neki regényeket írni mondván, hogy aki repülni akar, annak minimum angolul kell tudni és akkor már meg van oldva minden gondja. Sajnos jelenleg tényleg ez a helyzet, egyszerűen nincs annyira lelkes egyén a magyarok között akinek annyi ideje van, hogy ingyen egy professzionális mindenre kiterjedő leírást készítsen az egész témáról.
  • joccika
    Azt hiszem, hogy én is hasonló cipőben jártam nem oly rég. A megoldás kulcsát számomra az jelentette, hogy regisztráltattam magam online hálózatokra (lásd FAQ). Először csak csendben figyeltem, majd eljött az, amikor meg mertem szólalni. Hál istennek találtam olyan embert, embereket, akik minden hülyeségnek tűnő kérdésemre is válaszoltak, segítettek, segítenek nekem. Aztán meg „csak” jön a sok ráfordított idő, gyakorlás. Sajnos Alertnek igaza van. Több olyon oldal van ahol részeket, egyes ismereteket le lehet nézni. De egyben - hogy kell repülőt vezetni oldalt - én sem nem találtam sehol.
    Ha bármi konkrét kérdésed lenne, amit ha visszaolvasol a fórumban, vagy a FAQ-ban nem lelsz meg, írd nyugodtan le. Itt is vannak jó páran kik segítő szándékkal, válaszolnak kérdéseidre. Józsi!
  • alert
    Egyébként a különböző repülő típusokat mind máshogy kell vezetni műszerezettség szempontjából, de a logika és az elv ugyanaz. Szóval ha megtanulsz egyet, akkor alapszinten elboldogulsz a többivel is (a játékban). Az első dolog amire szükséged van egy olyan Joystick, amin van gázkar és lehetőleg Z tengely körül is lehet forgatni. Ha ez megvan, akkor már fel is tudsz szállni, mert betöltöd a játékot, előre tolod a gázkart és már száguldasz is :) Nem írtad van-e joy-od, de anélkül el se kezd. 100-ból 1 ember tud bill-el játszani az is olyan aki már profi és min 1000 órát repült :) Szóval egy jó joyyal és össze-vissza bohóckodással már magadtól rá fogsz jönni sok dologra ha valóban érdekel, szánsz rá időt, figyeled a műszereket és egy minimum szinten tudsz angolul (hogy értsd kb mi-mire vonatkozhat). A FAQ-ban találsz még sok infót. Ne kövesd el azt a hibát, hogy egyből Boeing... maradj a kis gépeknél kezdésnek, hogy értsd a működést! Sok sikert :)
  • alert
    Sajnos ilyen részletességgel, amire Te gondolsz magyar oldal nem létezik :(
  • Knecht
    Na, direkt ez a fórum miatt regisztráltam.

Szóval nekem már meg van egy jó ideje az MS Flight 2004, csak miután feltelepítettem, egy mukkot nem értettem az egészből...

Elkezdtem az oktatóprogramot, de minden persze angolul volt, fordítgatni meg lusta voltam. Így aztán addig jutottam, hogy sokat nyomogatva a gombokat fel tudtam szállni egy csesznával..

Arra lennék kiváncsi, hogy Ti hogy tanultatok meg játszani vele? Nincs esetleg valami jó kis oldal, ami leírja az alapokat magyarul, hogy mit hogy kell csinálni? (A http://ruczi.tripod.com/ oldalt már megnéztem, de sajnos az sem írja le hogyan kell egy repülőt vezetni.) Szóval így egy szuszra ennyi...

Előre is köszi a válaszokat!
  • Clidey
    Neked se!
  • Clidey
    Nincs igazad!
  • alert
    Ilyet én is kerestem régen és 6eFt volt egy darab akkor már 3 ezerért kapsz hangkártyát :) Persze lehet hogy van olcsóbbért de iszonyú ritka.
  • eyecandy
    Sziasztok, tudja valaki, hol lehet beszerezni USB > Gameport átalakítót, sehol se találok
  • alert
    Ezzel meg megelőztél :)
  • alert
    Én nemrég utaztam 737-800 kabinban és kézzel repülték az egész sid-et a pfd alapján és végig kézzel trimmelt. Kisgépekre nem azt mondtam hogy nem használják hanem hogy a cessnan nem megszokott. Természetesen hosszabb repülés közben ott is trimmelnek csak felszállás és leszállás közben nem mindig szoktak. Legalábbis az én pilóta ismerőseim nem :) An-2-nél teljesen igazad van.
  • Papirzacsi
    Nem is csoda mert a szarvon lévő trimmkapcsolót nyomkodja.
  • Clidey
    Szerintem pedig a kisgépeken is ugyan úgy lehet, sőt, kell is trimmelni a repülés minden fázisában, mint a nagyvasaknál. Különösen igaz ez a farokkerekes gépekre, melyre a legjobb példa talán a Gawron vagy az An-2. Ott ha nem trimmeled ki megfeleően a gépet, elég érdekesen festene egy felszállás például.
    A nagygépek esetében mindezt a robot (és az FMC felprogramozása) végzi - legalábbis én még nem láttam olyan bőjing-pilótát, aki kézzel tekergette volna a trimmkereket... :D
  • alert
    Szia nem lehet átátllítani, a játék több nyelven jelent meg és a moduljaiba van kódolva a nyelvezet szóval nem lehet csak úgy nyelvi fájlt átmásolni hozzá. Szerezd meg az angolt más megoldásról nem tudok.
  • alert
    Kis gépeknél nem feltétlen megszokott (cessna) de pl Boeing-eken, Airbus-on szóval nagy gépen egyértelmű. Nem is bírná tartani a pilóta kézzel a gépet trimm nélkül. Másrészt a robot is trimmel irányít.
  • joccika
    A trimmröl jut eszembe, olvastam valami hasonlót evvel kapcsolatban,
    hogy a trimmnek nem mindig -géptípustól függően- kell neutrális poicioban állnia. Felszállás után gyakorlatilag (magassági)
    trimmel vezeti az ember a gépet, az pedig, hogy hol áll épp
    az függ a sebességtől, magasságtól, tehát folyamatosan
    szabályozni kell! Ez igaz lehet? Ti szoktátok használni?
  • Papirzacsi
    Há én használtam a King Air-t Fs2004 alatt elég sokat, és marhára de nem csinált ilyet. Az, meg hogy a trimm wheelnek mi köze a magassági kitérési irányáhz, meg sztem még te se érted.:-) De kíváncsi lennék rá, mégis hogy?
  • Salty
    Sziasztok!
    Ma szereztem meg az FS2004-et spanyol verzióban, az lenne a kérdésem, hogy hol tudom átállítani a nyelvet illetve honnan tudnék angol nyelvet leszedni a játékhoz.
    Köszönöm.
  • frecc
    Kösz!

A másik megoldás az lett volna hogy lepuskázom hogy a többiek mikor használják a fényeket, csak ahhoz eddig nem volt idegzetem, hogy odaguruljak az AI gépekhez a Cessnámmal aztán sasoljam hogy hogy kapcsolgatják a fényeiket.

• alert
    A fényeknek nem néztem utána, de ha minden igaz akkor ez nem áll nagyon messze a valóságtól:

bacon - be kell kapcsolni a földön ha a hajtómű jár (levegőben nem)
    nav - hátratólástól kezve a parkolóhelyre beállásig
    taxi - gurulás és felszállás valamint leszállás közben
    landing, runway - felszállás esetén pályára varó kigurulástól 10 ezer lábig leszállás esetén 10 ezer láb alatt a pálya elhagyásáig
    strobe - a pályára való kigurulástól kezdve a repülésen át, leszállás után a pálya elhagyásáig. röviden a repülés időtartama alatt

Az összes fényt éjjel nappal kell használni a panel megvilágítás nem kötelező :)
  • alert
    Ha az a king air így működik akkor zicher hogy van hozzá update vagy annak aki fizetett érte elküldték a javítást. Én is emléxem valami ilyesmira amikor kipróbáltam. Nézzetek utána a fórumában.
  • frecc
    Bakker kiderült hogy mi volt a bibi.
    Ez az addon nagyon faszán van összerakva.
    Akár hiszitek, akár nem, fordítva működik a trim wheel. Ha az elevator lefele áll, ez a gép akkor száll fel. Há a tököm.....
    Ez olyan mintha balra tekered a kormányt aztán jobbra megy az autó...

Más: Lényegesen kellemesebb kérdés:
    Nézegettem mindenféle manualokat meg leírásokat de sehol nem kaptam választ arra, hogy az egyes fényeket hol és hogyan KELL használni. Azért írom, hogy KELL, mert gondolom szabályozva van hogy milyen körülmények között kell nav, strobe, stb fényeket használni, illetve milyen megkötések vannak. Gondolom nem úgy működik az életben, hogy minden gép összevissza világít mint a karácsonyfa ahogy kedve tartja. Ha valaki tud erről szóló guide-ot pls inform me.
    KÖSZ!

• eyecandy
    Sziasztok,egy kicsit off leszek, bocs.
    Egy barátom repült a hétvégén ATR-rel és Ő, hát nem nagy barátja a prop. gépeknek , mondjuk így.
    Szóval feltette nekem a kérdést, hogy miért használnak még prop. gépeket, kisebb jetek helyett, pl. BAe-146, CRJ stb.
    Én nem tudtam neki válaszolni, valaki esetleg...?
  • TheEagle
    Én akkor jártam így, mikor már gurulás előtt bekapcsoltam az AP-t. Mire észbekaptam, hogy mi lehet a baj, már elfogyott a rwy, éppen fel tudtam kapni, de már nem kellett sebességet gyűjtenem:)
  • frecc
    SEGÍCCSÉG!!!!!

Nemtom nektek megvan-e az Aeroworx King Air-je, ha valakinek megvan plíz help. Nemtom felemelni annak a szutyoknak az orrát, nemtom mi a baja, megyek mint állat 160 csomóval a kifutón, a trim wheel normálisan be van állítva, hiába húzom hátra a joystickot, eccerűen nem lehet vele felszállni! Segíccség!

• thomka
    Sziasztok!
    Valaki segítsen léci a PMDG 747 el kapcsolatba. Valamiért nem engedi átálítani az üzemanyag menyiséget. Hiába álítom át visza rakja a tartályokba az üzemanyag menyiséget 100% ra. Mi lehet a gubanc?
  • Hypo #3583
    Ok igazad van csak regebben ha jol emlekszem a zwf-t be kellett irni, na mindegy a lenyeg akkor valami a flightplanel nem stimmelhet, vagy tul sok a climb ergo sok uzemanyagot eget el es ezert irja ki a hiba uzenetet.

• Clidey
    Gyorsan menj vele orvoshoz és kezeltesd ki, mert különben szövődményes lesz!!!
  • daf xf
    Szaisztok!
    Megtaláltam ezt a gémet!
  • joccika
    Ám legyen.Én feladom.
    Igazad van.Bocsánat. Józsi!
    (Ui: Akkor is az én apukámnak...)