1639
kémia meg minden....
-
#1399 ehhez kell tudni a sűrűségét -
#1398 Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, vagyis egy feladatom. Legyen oly szíves valaki, és írja le, hogy hogyan kell kiszámítani.
Van egy 40%-os glükóz oldatunk.
12g-t kell belőle felhasználnunk. Ez hány ml?
Előre is köszi! -
Lackoooo #1397 Köszönöm :) -
polarka #1396 Hydrate
itt a kristályszerkezetet is meg lehet kukkolni
Tanulságos. -
Berselius #1395 Leegyszerűsítve igen, bár én a vízmentes nikkel-szulfátnak azt hívnám, aminek a szerkezete NiSO4*0H2O. -
Lackoooo #1394 Sziasztok.
NiSO4*7H2O azt jelenti, hogy egy mol vízmentes nikkel-szulfáthoz 7 mol víz kapcsolódik?
Köszi. -
#1393 Fizkém vizsga 4-es !!!! muhahha
Tételek:
tökéletes gáz fogalma, Cmp-Cmv kapcsolata
fázisegyensúlyok stabilitása
aktivitások és standard potenciálok -
#1392 Köszi. -
#1391 Nem tudok róla, viszont itt fent van a BME általános kémia gyakorlat című tárgy jegyzetének digitális változata, benne koncentrációszámítás (feladatok+megoldás), redox reakciók és sok más is -
#1390 Köszi, ez az oldal elég jó.
Nincs még ilyen oldal, ahol koncentrációt meg ilyesmiket lehet kiszámolni? -
#1389 amúgy ha visszaolvasol kicsit (#1380)
találsz redox egyenletet -
#1388 5Fe++ + MnO4- + 8H+ = 5Fe+++ + Mn++ + 4H2O -
#1387 Valaki tudna segíteni ebben a feladatban?
Oxidációs szám változás nélkül meg tudom határozni a sztöchiometriai együtthatót, de így nem megy.
Előre is köszi. -
Lackoooo #1386 Üdv mindenkinek.
Szerintetek reális az, hogy van egy gáz, aminek az anyagmennyisége 0,5mol , nyomása 2*10az5.-en Pa , térfogata 32dm3 és hőmérséklete 1540,3128K.
Ez a hőmérséklet nekem gyanús, soknak tűnik...(nekem a hőmérsékletet kellett kiszámolnom)
Köszi a segítséget -
#1385 köszi, nagyon jó link!
Viszont a fehér foszforban (P4) egy P atom csak 3 kötést létesít és így marad 1 nemkötő elektronpár ami 1 pályán helyezkedik el.
A P-ról szóló utolsó mondatban megemlíti, hogy "A foszfor többi
hibridállapota megegyezik a nitrogénével", talán ez a megoldás.
Mégegyszer köszönöm! -
Koppixer #1384 Az 58. oldalt olvasd el: link -
#1383 bocsi, 3p3 elektronok... -
#1382 Valaki tudja, hogy a fehér foszforban az atomok milyen hibridállapotban vannak?
szerintem sp3, de a valakitől kapott kidolgozott tételeken az áll, hogy a 2p3 elektronok promotálodnak a 3d pályára és pd2 hibridpályák lesznek ... sehol sem találom ... és kellenek a beugróba -
#1381 Igen, köszi :D
Közben tegnap este átnéztem a kémszám könyvet és rájöttem, hogy abban is le van írva, hogy az oxidációs számmal hogyan lehet kihozni ...
Nekem mindig olyan furcsa volt az a felfogás, hogy tekintsük a molekulát úgy, mintha egyatomos ionokból állna ... nehéz megértenem az olyan elméleteket, amelyek ilyen mértékben nincsenek összhangban a tapasztalatokkal. -
#1380 Ő, én elsőéves vagyok, de ezt oxidációs számmal ki lehet hozni nem? : )
Pb: 0 --> +2 (Pb(NO3)2-ban)
N: +5 --> +2 (NO-ban)
az egyiknél 2 eletron leadás történt, a másiknál 3 eletron felvétel. Közös nevező a 6
Tehát az ólom együtthatója 3 lesz, az NO-nak pedig 2. Ezekből meg már kijön a többi.
-
#1379 Rendezve:
3Pb + 8HNO3 = 3Pb(NO3)2 + 2NO + 4H2O
"Bruteforce"-al lefárad az agyam míg ezt kitalálom -
#1378 Valaki nem tud jó módszert a nehezebb egyenletek rendezésére?
Pl. fémoldásoknál sosem értettem :S
Pb + HNO3 = Pb(NO3)2 + NO + H2O
Az egyenletet feltudom írni, de sztöchiometriai együtthatókat nem tudom kiköbözni :S
(pénteken szervetlen vizsga) -
#1377 Megírtuk a két ZH-t, ennek volt egy minimum ponthatára: ZH-nként 5 pont, akinek ez teljesül, van aláírása.
De ez gyakjegy is egyben, mert beleszámít a végső jegyedbe a vizsgával együtt(súlyozva, kb vizsga*2/3, gyakjegy*1/3). -
lally #1376 -kezdem akkor má_végre kapirgálni, hogy miért is
Ugatják meg oly sokan még a,
"Schrodinger peldaja szemleletes "
http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1102426957
-NaHááát; Azt_a: MacskaFáját ! -
lally #1375 Ácsi, ácsi, ácsi! -jól értem ?
FizKémből, akko_má;
Nem is köll azzal a 2db ZH-val, még egy kutyaütő
Gyakjegyet sem megszerezned ? -csak azér, hogy a:
Vizsga futamon is elindulhass ?! -
#1374 -
lally #1373 Jézuskámmal megbeszéltem;
Segíteni fog még Ő is, hogy minél több "JELES" kerüljön be az indexedbe ! -
lally #1372 Ne legyél Olyan_Hülye, mint Én. -voltam, a Te korodban !
-s így még;
A vizsgaidőszakod végéig legalább:
Feledd el, az "sg.hu"-fórumait IS ... -
#1371 én sem :P (a kérdésről sem)
még szeretnék írni majd, kedden viszont vizsgám lesz járványtanból, van 28 tétel, ebből 6-ba bele vannak zsúfolva a patogén baktériumok faj szinten, 5 tételbe a patogén vírusok a többi pedig "rizsa" (általános járványtan, diagnosztikai módszerek, immunológia stb)
amúgy megvan a fizkém aláírásom, jöhet a vizsga !! Beszereztem már vagy 3 fizkém könyvet (netről), hátha valamelyiknek olyan, hogy egyezik az én gondolatmenetemmel, mert akkor szívesen olvasom és nagyon sokat tudok tanulni belőle.
Így volt anno szerves kémia vizsgánál is, nem tudom nálatok volt-e akkor már Huszthy :D -
lally #1370 TommyC ;
-azon kérdésedre, hogy :
"... mit szólsz hozzá (:" -?!? ... - Hidd el;
Nem (is) feledkeztem meg Róla !
-
#1369 és gyenge savak pH-járól is tanultatok? pl. ecetsav? -
Koppixer #1368 Nálunk a gépészmérnöki szakon a kémia csak annyi, h egy félévig van Általános kémia, aztán több kémia nincs is, csak ha szakirányt esetleg olyat választanék (vegyipari gépész). A tanár meg sok mindent belezsúfol abba az egy félévbe, ledarálja az anyagot, és így a legtöbb dolog csak felületesen marad meg a hallgató agyában.
De most hogy megbeszéltük a pH-s dolgot, már tisztán érthető, hogy mi miért van, és miért úgy kell kiszámolni, ahogy.
Egyébként, nemrég tanultunk a kvantummechanikai alapjairól a kémiának, elég érdekes területe ez, és ez is hozzásegített ahhoz, hogy megértsek (még ha nem is teljesen) bizonyos dolgokat, amik általános és középiskolában elég zavarosak voltak. -
#1367 sok sikert
amúgy szerintem érdemes mindig megérteni, hogy mi miért van és akkor tuti nem keveredik bele az ember, sőt, kevesebb dolgot kell memorizálni, bár nem tudom milyen szinten van szükséged ezekre.
Nekem olyan szinten, mint "tudás", ezért szinte kötelező. -
Koppixer #1366 hát akkor én megyek is, és még az éj leple alatt beosonok a tanszékre módosítani egy zh-t... -
#1365 -
Koppixer #1364 9 , mivel NaOH esetén pH = 14 + log [OH-] -
#1363 és most hogyan vélekedsz, mennyi egy 10^(-5) M-os (mol/dm^3) NaOH oldat pH-ja? (: -
Koppixer #1362 azt írtam, hogy a sósav pH-ja 4 , a nátrium-hidroxid pH-ja 10
de a tied a jó megoldás, most jöttem rá, hogy hülyeséget csináltam a nagy sietségben -
#1361 lehet én néztem be valamit, hogyan gondolkodtál? mit írtál? -
Koppixer #1360 Köszi a választ!
Most már nincs más teendőm, mint reménykedni az Isteni gondviselésben, mert nem ezt azt eredményt írtam... :D