Kémia!!! Segitség!!!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Felhívom a figyelmed az eredeti kérdés részletére:
Az egyéniség kultuszának századát az a veszély fenyegeti, hogy nem lesznek többé igazi egyéniségei.
Ezek közel vannak a moláris tömegekhez
Én elhiszem hogy te lobogtatod ezt az egyetemi diát és vered a melled, hogy jobban tudod, de próbálj már meg kicsit túllépni ezen.
Tessék ennyi erõvel idézek neked egyet a wikirõl:
"Noha elõállítható a 100%-os töménységû, ún. füstölgõ kénsav (vagy még töményebb óleum) is, a gyakorlatban 98,3%-nál töményebb savat a kén-trioxid (SO3) párolgása miatt nem használnak. A gyakorlatban használt tömény kénsav 96(±2) %-os."
Ugyanilyen közelítõ hasonlóság felfedezhetõ a másik két savnál, is. pont.
Az egyéniség kultuszának századát az a veszély fenyegeti, hogy nem lesznek többé igazi egyéniségei.
Lásd #1570 -ben lévõ link.<#wink>#wink>
No roots: no tree. No family: no me. (Faithless - No Roots)
Másfelõl kedves Tau Tang, lerí rólad hogy csak kötekedsz, holott valahol érdekes ZilogR kérdése, és õ nem az az ember akinek el kell magyarázni mi az a tömegszázalék, meg hogy létezik óleum.
- éppen d[-_-]b - hogy csinálod ezt a fordított \"b\" bet?t? - ööö, mind1...
(Vannak erre szakszavak, most nem ugrik be)
(1L 40%-os + 1L 10%-os, az nem 2L 50%-os)
Lehet neked 40% os vodkád 1 deci is meg egy hordóval is, ugyanúgy 40 %-os.
Egyik 35-ös tömegû, 75%-ban van jelen a természetben, a másik 37-es tömegû, 25%-a az összes klóratomnak.
Úgy jön ki a 36,5 , hogy van 25% 38-as tömegû sósav meg 75% 36-os tömegû sósavmolekula.
BTW: csak mellesleg említettem meg. És igen csak sok köze van egymáshoz a moláris tömegnek meg az atomtömegnek.<#wink>#wink>
Próbáld látni az érdekeset benne.
Ellenben, ha valóban érdekel a dolog, lehet egy olyan szép gyûjteményt csinálni a szervetlen savakból, ahol egymás mellé rakjuk a tömény sav tömeg%-os összetételét (koncentrációját) és a moláris tömegét. Vajon 5-10-15 savat ha talál az ember, ott is igaz-e ez a KÖZELÍTÕ(!) kapcsolat, vagy éppen a gyakorlatban legtöbbször elõforduló háromnál esik véletlenül(!?) ilyen közel egymáshoz ez a két érték.
BTW: ha valaki izotópok tömegeivel és azok arányaival a molekulákon belül fog jönni, az inkább el se kezdjen postolni. Ez a kérdés a lehetõ leglényegtelenebb ebben a témában. Másfelõl azonnal sütni fog róla, hogy jaja, picsaokos, de a tudását semmire sem tudja használni. Nem tud modellt alkotni, azaz csak az akadályok villognak a szeme elõtt, nem tudja a dolog egyszerûségét megragadni. Sok paszulyt kell még ahhoz enni és sok farmergatyának kell az ember seggérõl lerohadni a laborban... 😄
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Egyáltalán honnan származnak ezek a 36,5% 63%, 98% számok?
Mellesleg egy HCl molekula tömege nem 36,5 Da. Nincs ilyen tömegû HCl molekula.
Ez a szám egy átlagolás eredménye.
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Vagy a "mezei" mód az valami szabadalmaztatott tudományos eljárás? <#nevetes1>#nevetes1>
Szóval semmi jelentõsége és még csak nem is igaz.
általános kémiából (egyetemi) említésre került a jelenség, de különösebb magyarázatot nem kapott
dixitque deus fiat lux
Savak vizes oldatának töménysége miért egyezik meg a sav moláris tömegével?
Sósav: ~36.5%, Kénsav: ~98%, Salétromsav: ~63% és így tovább...
Jó lenne összeülni feladatozni, vagy legalább megbeszélni a dolgokat, akár facebookon vagy személyesen... vagy itt.
van szabad elérhetõségû, vagy demó?
Ezeket találtam, de csak azt telepítem amelyikrõl jók a tapasztalatok és ha elakadok van itt egy szakidani<#whatever>#whatever>
WODCA (Linux)
SynGen
RAIN
Chiron Chemprotect
Ractor (java)
OSET
Symbiosys ARchem
? tehát?
A halat horoggal, az ostobát szavakkal fogják. Autodesk Inventor Spezialist, CAD/CAM/CIM/PLC
Ha jól emléxem:
A sav disszociációjakor elvileg nagyságrendekkel több az egyszeres ion, mint a 2szeres. Ezért volnának helyesebbek az enwikin levõ reakcióegyenletek. Bár azok nincsenek kisebb lépcsõkre bontva.
4H+ bõl és 2O2- lesz 2H2O, ott van az ábrádon is.
PbO2 az elektrokémiai potenciálja kisebb, mint az Pb-nak, így több proton gyûlik oda (ettõl lesz pozitív).
Nekem is kellene egy kis segítség, már a netes fórumokon is kérdeztem (itt még nem) meg voltam kémia tanárnál is, de ezek közül senki sem tudta normálisan elmondani hogy mûködik egy volta elem, meg egy ólom-savas akkumulátor.
Itt van elõször az akkumulátor folyamata
[/url][/img]
Itt egy kép is hozzá
[/url][/img]
Az én elképzelésem a kisülésrõl (Ez így jó-e, vagy rosszul látom?)
Van két kénsav oldatba merülõ elektród. Ezek Pb és Pbo2.
POZITÍV PÓLUS
--------------
Az ólom oxid elektródánál lévõ protonoknak az ólom leadja a 4 külsõ elektronját. Így keletkeznek 4+ os ólom ionok. Azt hogy a 4H ból hogy lesz víz nem értem. Valamint miért az ólom oxid körül vannak a protonok?
Pbo2 + 4H+ --> Pb(4+) + 2H2O
Ez a pb4+ ion fölvesz 2 elektront, melyek a negatív elektródáról érkeztek oda. Gondolom a 6s pályára veszi föl a két elektront. És azért csak kettõt, mert a negatív pólus reakciós egyenlete szerint a negatív póluson 2 elektron fölösleg lesz. Ez a kettõ kerül át ide.
Pb(4+) + 2e- = Pb(2+) (redukció)
Most ez a Pb2+ ion reagál az oldatban lévõ SO4(2-) ionokkal és így keletkezik az ólom szulfát, ami kirakódik az elektródára.
Pb(2+) + SO4(2-) = PbSo4
NEGATÍV PÓLUS
-------------
Az ólomlemezben mint fémben a delokalizált kötések miatt egy-egy pozitív atomtörzs elektronja, "máshol lehet a rácsban, mint maga az atom" ezért a rácsban ülõ fém atomok léynegében pozitív ionoknak számítanak.
E miatt az odaérkezõ SO4(2-) ion kioldja a fém atomot a rácsból. De az a rácsban hagyja az elektronjait.
Akkor ezek szerint ez az egyenlet mutatja azt a pillanatot, amikor a pozitív, a fémrácsban ülõ fém atom, elszakad a rácstól, és hátrahagyja a két elektront:
Pb = 2e(-) + Pb(2+) (oxidáció)
A két elektron átáramlik az összekötö huzalon a pozitív elektródához. Majd a keletkezett ólom 2+ ion az SO4(2-) ionnal reagál:
Pb(2+) + SO4(2-) = PbSO4
A további kérdéseim még azok lennének, hogy a töltés hogy zajlik. A fenti egyenletek szerint én nem látok ionmozgást. Pedig kell lennie. (Talán a H(+))
Az én leírásom a kisülésrõl jó-e vagy teljes sületlenség?
primer alkoholok közvetlen észteresítésénél (alkohol + karbonsav + ásványi sav katalizátor) azt tanultuk a mechanizmusról, hogy elsõ lépésben a karbonsav protonálódik meg. pedig közben ott van az alkohol is, amit nyilván sokkal egyszerûbb volna protonálni. szóval a kérdés: miért nem az alkoholt protonálja a sav?
tercier alkoholoknál már így történik, szóval nyilván valami szerkezeti oka van a dolognak, csak nem tudom, hogy mi...
Mindenki az aminek hiszik. Kivéve én, mert rólam azt hiszed, hogy rosszul hiszed, amit hiszel, mert elhitettem veled, hogy az vagyok aminek hiszel. Látod, már azt sem tudod, hogy mit hiszel... :)
"oldata a világosságon elbomlik, berlini kék válik ki és nitrogénmonoxid távozik el belõle."
Csak Ctrl+C Ctrl+V nem néztem után jobban...
Egy bonyolult kérdés:
Nátrium-nitroprusszid milyen anyagokká bomlik hevítés hatására?
Köszi!
Visca el Barca! Visca Catalunya!
Pl. akkor itt kezdetnek:
1. Az infó
Xszénhidrogén + XCl2 => Xszénhidrogén-Cl2 (teljesen elreagál)
Hogy gáz halmazállapotú, azt csak a végén ellenõrzésre hasznos
Legyen a szénhidrogén alkén, CnH2n (Ez volt, amin a feladatban gondolkodni is kellett). Így a tömegekre vonatkozóan:
XCnH2n=X(n14g)=20g
XCl2=X(71g)=25,4g
2. algebra
3. mo-ok megfogalmazása
Egy ismeretlen, standardállapotban gáz-halmazállapotú szénhidrogén 20 g-ját klórral reagáltattuk. Az így kapott klórszármazék tömege 25,4 g-mal több, mint a kiindulási vegyületé.
Mi a vegyület összegképlete?
Mi a vegyület konstitúciója, ha tudjuk, hogy két geometriai izomerje van?
Hány térizomerje van az elõbbi reakcióban keletkezett klórszármazékának?
Ha valaki megoldaná a feladatot, akkor szeretnék tõle egy rövidebb magyarazátatot is kapni, hogy hogyan kell az ilyen típusú feladatot megoldani. Végülis a kérdések mennének, ha neki tudnék kezdeni a feladat elsõ felének. A válaszokat elõre is köszönöm😊
Visca el Barca! Visca Catalunya!
CaO + H2O = Ca(OH)2
számítsa ki, mekkora tömegû termék készíthetõ a vásárolt (42 Kg) égetett mészbõl!
nem értem, kijött valami, de egyszerûen... lehetetlen. Pls, minél elõbb, ha lehet, köszönöm! 😞
Viszont az még kvalitatíve is belátható, h elég tömény bázissal vagy savval elérhetõ, csak azt már nem nagyon neveznénk pufferoldatnak.
enwikin ábrán látszik is
Továbbá az itteni képletet alkalmazva a p
De én nem láttam még 1-nél nagyobbat a lok. maxnál
Erre a klasszikus példa a tej. De természetesen a víz-zsír rendszer helyett más összetevõkkel is mûködik a jelenség.
Mindenki az aminek hiszik. Kivéve én, mert rólam azt hiszed, hogy rosszul hiszed, amit hiszel, mert elhitettem veled, hogy az vagyok aminek hiszel. Látod, már azt sem tudod, hogy mit hiszel... :)
Az a kérdésem van, hogy hogyan lehetséges-e olyan pufferkapacitást elérni, ami nagyobb, mint 1?
I2 (jód):= azon molekula, amely 2db I-ot tartalmaz.
(Az 1db I atomot is jódnak nevezik, ami nem okoz zavart, mivel így önmagában nem fordul elõ, hanem párban molekulákat alkotnak, így lehet tudni mikor melyikrõl van szó)
H2 (hidrogén):= szintén 2db H-t tartalmazó molekula
Az I2+H2<=>2HI reakcióegyenlet meg csupán annyit jelent, h ha összekeversz jódot és hidrogént (1:1 arányban), akkor hidrogén-jodid keletkezik. Márpedig, ha mind elreagál, akkor 2db HI molekulád kellett keletkezzen, mert se a H se a I-ból egy darab sem kóricált el sehova, csak máshogyan rendezõdtek párokba.
2fiú és 2lány 2fiú-lány párt tud alkotni a táncórán, h gyakoroljanak egyet s 1mást.
Miért lesz kettõ a HI elõt?
Mert mondjuk ott, hogy 2H2 + O2, ott értem, hogy ez = 2H2O-val, mert a H2 elõtt is volt egy 2es.
de a kérdés továbbra is fennáll: I2 + H2 az miért 2HI?
Ezt az egészet nemigazán értem..😞
köszi!
Arsenal, Chelsea, Milan, Inter, Real, Barca Man Utd szurkoló
egyik egyenlet onnan, h megadták a keletkezett H2 anyagmennyiségét és onnan az össz alkán-1-ol mennyiségét ismered
a másik meg onnan, h megadták h 2 egymást követõ alkán-1-olból kell összeálljon az 50g-nyi anyag
Ha ezek megvannak, akkor
viszont azt is tudod, h az egyik ismeretlen (hányadik alkán) természetes szám és valszeg nem túl nagy, így n=1 tõl behelyettesítve beláthatod, h n=2 kell legyen és a következõ pedig 3. Innen meg már csak 2 ismeretlen maradt, h megmondhasd az élet értelmét.