Kémia!!! Segitség!!!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Bocsánat a dupla üzenetért, de kiegészíteném az elõzõ üzenetet:
fiatalabb korunkban próbáltunk venni kenet.
Ketten két nagyon különbözõ napon mentünk be a boltba és kértünk, az egyikünk kapott, a másikunk nem (mert ugye engedélyköteles).

Szóval ez az eladó jóindulatától, meg egy-két más dologtól is függhet szerintem.

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

Az a szerencséd hogy tudtál venni. Úgy van ez. 😊

#1133: Szervetlen labor. Ó te. <#idiota>

Sziasztok.
Fluort vagy brómot honnan lehet venni olcsón?(és engedély nélkül.)
Köszi.
TommyC
még jó h a NaCl nincs ott...
ám a NaOH pl ott van, pedig vettem egy kilót (lemezest) és olyan töménységût csinálok amilyet 'akarok' ... akkor h van ez?

dixitque deus fiat lux

Dj Faustus
A tömény salétromsav az ÁNTSZ-oldalán szereplõ adatok szerint benne van a veszélyes anyagok magyarországi jegyzékében (288. oldal), így a 2000. évi XXV. tv. 29.§-a értelmében engedélyköteles.

Ára 3-4000 Ft körül van literenként.

De lehet csak biztos drága, és engedély kell hozzá.
TommyC
szervetlen labor XD, amúgy cc
Venni nem lehet?

dixitque deus fiat lux

Honnan van salétromsavad?<#nevetes1><#nevetes1><#nevetes1>
Olyan nekem is kell <#nevetes1>. Hány tömegszázalékos?
TommyC
amúgy gondolom Cu(NO3)2-al is megy; itthon csak HNO3-am van 😄

dixitque deus fiat lux

TommyC
most már látom, elõször nem vettem észre csak a videót, köszi (:
majd kipróbálom!

dixitque deus fiat lux

Dj Faustus
A #1125-ös hozzászólásombanmár belinkelt cikkben le van írva:
Egy 500cm3-es fõzõpohárba kimérunk 25g kristályvizes réz(II)-szulfátot és hozzáadunk kb. 150-200 cm3 desztillált vizet, majd az egészet felforraljuk, ezután 50cm3 vízben feloldott 4g nátrium-hidroxidot kevergetés közben hozzáöntjük, azonnal fekete réz(II)oxid csapadék válik ki. (Ha a CuSO4 oldathoz hidegen adjuk hozzá a NaOH-ot akkor világoskék réz(II)hidroxid csapadék válik ki, amit természetesen kiszûrhetünk, és majd amikor szárítjuk, vizet veszítve átalakul réz(II)-oxiddá.)

TommyC
és melegíted ? v hogy?

dixitque deus fiat lux

De igen, ha oldatban van. Ha szilárdan keverjük össze, akkor lesz réz-oxid.Kipróbáltam, elvileg így jön létre réz-oxid.
TommyC
Például réz-szulfáthoz hozzáadsz nátrium-hidroxidot.

Akkor nem Cu(OH)2 csapadék keletkezik ? ...

dixitque deus fiat lux

Dj Faustus
Réz-termithez vörös színû réz(I)-oxidot (CuO), vagy fekete színû réz(II)-oxidot (Cu2O) meg alumíniumot használnak 3:2 arányban:
3CuO + 2Al -> Al2O3 + 3Cu
3Cu2O + 2Al -> Al2O3 + 6Cu

Forrás:
http://en.wikipedia.org/wiki/Thermite
http://www.amazingrust.com/experiments/how_to/Thermite.html#CuO
http://www.pyroguide.com/index.php?title=Thermite

"Milyen réz-szulfát kell hozzá?"
Nem a permetezéshez használatos réz-szulfát (réz(II)-szulfát, rézgálic, kékkõ, CuSO4), hanem réz-oxid.
Például réz-szulfáthoz hozzáadsz nátrium-hidroxidot.

"És jó hozzá a " Sirius Ezüstpor"?"
Jó, bár vigyázz vele. Mint a termittel is.

Szia!

Hát úgy h össezkevered 😄 és sztem 3:2 anyagmennyiségarányban aluminiumból mehet picit több is 😄 De nem tuti.
Sziasztok.
Ahhogy látom kissebb láncreakciót indítottam a kérdéseimmel, már a Fizika topicban is ilyenrõl beszélnek.Ezért kicsit más irány felé terelem a szót:
Hogyan lehet csinálni réz-szulfát+alumínium termitet?
Milyen réz-szulfát kell hozzá?És jó hozzá a " Sirius Ezüstpor"?Milyen arányban kell keverni??
Kipróbálnál kissebb mennyiségben<#rolleyes><#rolleyes>
Köszi.
Ha felhoztad az E=m*c^2 akkor az E ismert a részecskéknél c-t tekintsük 300 000 000 m/s-nek. Amennyiben helyes eddig a menet akkor a neutron nagyobb tömeggel és több energiával rendelkezik mint a proton akkor nem tudom milyen energia átalakulásra gondolsz, mármint amibõl a hiányzó tömeg létrejön.

Feltételezem hogy a proton ezekszerint gyorsabban mozog mint a neutron, így már módosítva E=m*v^2-re a képletet, v1 ha nagyobb mint v2( v1 proton sebessége ) de mivel tudjuk hogy az egyenlet bal oldalán, tehát E nagyobb értékek képvisel a neutronnál akkor nem segít a gyorsabb proton gondolata sem.

TommyC
Szóval a magfúziót a proton-proton ciklus (Wiki/HU) írja le.

A He(4) atommag tömege kisebb, mint a nukleonjai tömegének az összege külön-összeadva. Ez a hiányzó tömeg megfelel a mag - E=mc^2 szerinti - kötési energiájának.

De a rejtély még korábban van, a proton neutronná való alakulásánál.
Ahogy olvastam ez a pozitív béta-bomlás.

Szerintem a hiányzó tömeg energiaátalakulásból jön.

dixitque deus fiat lux

TommyC
A kép az valószínûleg jó, mert több helyen is ezt találom.
Pl. itt

kis kék golyó (νe) - elektron neutrínó
kis lila golyó (e+) - pozitron
piros golyó (:= p+) - proton
fehér golyó (:= n0) - neutron

Én sem nagyon foglalkoztam ezzel, csak felszínesen.

Az elsõ lépésben: 2 p+ -> p+ (+) n0 (Deutérium; :=D)

Ha utánanézünk akkor a tömegek (E=mc^2 révén):
m(p+)= 938.272 MeV és m(2p+)= 1876.544 MeV
m(n0)= 939.566 MeV és m(D)= 1877.838 MeV

a végét nézve: 4 p+ -> He(4)
m(4p+)=3753.088 MeV
m(He(4))=m(2D)= 3755.676 MeV
különbség: -2.588 MeV

Tehát valóban, jól írtad, m(D) > m(p+)+m(n0) és még nem is számoltuk bele a kissebb részecskéket.

Elsõ nekifutásra a probléma már ott kezdõdik, h a neutron tömege nagyobb, mint a protoné, tehát a protonból neutronba való átalakulásnál "tömeg keletkezik".

Amit szintén nem értek, h a wikin ezt írja:

"Comparing the mass of the final helium-4 atom with the masses of the four protons reveals that 0.007 or 0.7% of the mass of the original protons has been lost. This mass has been converted into energy (...)"

Amit én úgy értelmezek, hogy a wiki szerint a 4 proton nehezebb, mint a He(4) ...

Valaki segítene? 😄

dixitque deus fiat lux

Ez a kép biztos hogy hibátlan? Gondolom a piros a proton a fehér a neutron, a kicsi szürke elektron és a kis kék meg elektorn neutrínó.
Nos, a két proton ütközik, lesz egy neutron egy proton és még ki is sugárzik elektron?
Vagy a kép alapján rosszul raktam össze, vagy a tudásom (erõsen) hiányos de a két proton tömege kisebb mint egy neutroné meg egy protoné plusz elektroné.

Kémiához szintén nem értek nagyon 😞 de annyit hozzá tennék hogy szerintem nem így mûködik. Röviden és 'parasztos' megfogalmazásban úgy hangzana az érvem hogy 1+1 nem mindig 2. Ez annyit jelent hogy beviszel két anyagot akkor szerintem a végterméken kívûl még keletkeznek olyan anyagos is illetve engergia szabadul fel ami számodra káros, felesleges lehet....
Remélem hogy hozzá értõbb véleményt is hallhatunk majd. 😄

Sziasztok.
Nos igen Nuki azt én mondtam. 😊
Valaki elmagyarázná hogy milyen összefüggés van ( ha van ) az izotópok izotóppal való bombázáskor való új izotópok létrejöttekor?
Pl. Létrehoztak Ununoktium 297-es izotópot Kalifornium 249-es izotópból és Kalcium 48-as izotópból.Vagy Ununennium 302-es izotópot hoztak létre Einsteinium 254-es izotópból és Kalcium 48-as izotópból.
Ez hogyan lehetséges, hogy új anyag keletkezik?
Köszi.
#1094, #1095:

nem éri meg szárajzeget gyártani azért, hogy hûtsd a szobád.
ugyanúgy mûködik az egész mint a hútõszekrény: hideg jön ki belõle ugyan, de a hátulja meleg. így több meleget termel, mint amennyi "hideget".

(erre utalt is itt valaki a "nem lehet létrehozni örökmozgót" kijelentésével késõbb)

TommyC
mert a hidrogénben nincs neutron

dixitque deus fiat lux

FONTOS KÉRDÉS!!!
Ugye a Napban a hidrogén átalakul héliummá.Miért kell 1 hélium maghoz 4 hidrogén mag?
KÖSZ!
ez az elõzõ debussy-éra ment

No roots: no tree. No family: no me. (Faithless - No Roots)

<#eljen>

Én csak folyékony nitrogént, de az is inkább hasonlított ködhöz mint folyadékhoz.

Van eladó kémiakönyvem. (Mozaik kémia 9, 10)Szóljon, aki igényt érez rá.
A kémia érettségim a szóbelivel 98% lett 😊

Hát ilyen szempontból hasonlít a kettõ.Én azt hallottam hogy sikerült néhány ezred °K-ra hûteni egy ródium darabkát.De lehet hogy rosszul hallottam, az biztos hogy nem lehet "örökmozgót" csinálni, de attól még sokáig mozogna.De inkább hagyjuk a fizikát. 😊
És ha már a szobahõmérsékleten gáz halmazállapotú anyagoknak a másik halmazállapotáról beszélünk,akkor van egy kérdésem.Látott már valaki szilárd fluort? 😄😄
Még nem láttam én sem, amúgy valahogy mínusz 260 celsius fok körül lehetne. 😊
Az abszolút nulla fok elérése hasonlít a fénysebesség eléréséhez olyan értelemben hogy elméletileg végtelenül meg lehet közelíteni de elérni nem lehetséges?

Én még nem, de nem lehet rossz érzés látni szilárd hidrogént. 😄
Te láttál már?
Látott már valaki szilárd Hidrogént?

na majd nekem is lesz jövõ ilyenkor 😊

bardocz
Ezt olvastam, vannak benne olyanok, amiket most hallok elõször😄
Remélem a szén allotróp módosulatait húzom, kettõt kell mondani, én meg tudok ötöt(grafit, gyémánt, fullerén, egy nemrég felfedezett mágneses szivacsos cucc, meg egy, aminek nem tudom a nevét, porszerû). Bár ekkora szerencsém nem lesz.
vagy ajánlom Náray-Szabó Gábor könyvét Kémia címmel, azon belül a hidrogénnel kapcsolatos rész

Köszi a linket, de ezt már párszor olvastam. 😊
Azt reméltem hogy van valami jobb is ennél, de akkor beérem a jelenlegi 'tudásommal'.

bardocz
Kémia szóbelin mit tudok mondani a hidrogénrõl negyed órán keresztül?

Hát akkor remélem hogy valaki tud neked jó tanácsot adni. 😊

Van valami érthetõ, könnyen áttekinthetõ összefoglaló 'táblázat' a kvarkokról?

bardocz
Sajna barkácsolás itt nem megy, van 2 csavarhúzókészletem, egy 14/15-ös villáskulcsom és igen, nem több😄
Termikus kölcsönhatás...
Szerintem te is tudod a választ a kérdésedre, mármint az elsõ felére. Szerintem jobban jársz ha megpróbálsz otthon barkácsolni egy készüléket amivel elõ tudsz állítani szárazjeget, mint hogy vennél. Bár nem tudom hogy mennyibe kerül.

bardocz
A szárazjég vajon jó lenne ara, hogy berakom a szobám közepére, és hûti? Mert ha igen, akkor hol lehet kapni?
Ron Ragm
Azt imádom ebbe a videóban hogy beszél róla milyen veszélyes meg gumikesztyût használ de szanaszét szórja a szél a cuccokat amikor betölti a fazékba.

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

Mindent lehet pótolni egy kis akaraterõvel :]

bardocz
Én valószínû nem fogok😊
Marad a közlekedésmérnöki, ahonnan kibukok elsõ félévben, mert a fizikát nem vágom.
Nem hagyott nyugodni a videó és kibeszéltem pár ismerõssel.

Sõt ugyanaz a srác tölt fel késõbbit is amin tényleg bebizonyítja hogy nátrium. Szóval az a lényeg hogy tényleg az aminek látszik. Tévedtem.