1639
kémia meg minden....
  • TommyC
    most épp elmentem, mert láttam h te is segítesz, de én ráérek ha menned kéne ...
  • Albertus
    igen, nagyjából igen.. de a lényeg abból fakad, hogy ha már van p elektron, a külső, azaz még nyitott héjon, akkor már annyi proton van a magban, amennyi már olyan nagyon vonzza a d elektronokat, hogy nem tudjuk őket gerjeszteni.
  • Albertus
    megnyitottad a linket?
  • Máté94
    Tehát ha nem vagyunk a d elektron pályán akkor nem nézzük, mint ha ott se lenne?
  • Albertus
    mert azok a d elektronpályák még a 3. főhéjon vannak. Sokkal erősebben kötődnek a maghoz annál, hogy lehessen gerjeszteni őket.
    ( Azért jelöljük őket 3d10-ként.)
  • Máté94
    Igen, értem. De a 3d10-nek a 10 miért nem adjuk hozzá?
  • Albertus
    Ja bocs, rossz sorrendben ez volt: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 4p2
    ez helyett 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d10 4s2 4p2, és a rápillantással félreolvastam Bocs.

Na, de ne kavard.. 4s2 azt jelenti, hogy a negyedik periódusban van az s héjon 2 db elektron
    a 4p2 pedig azt, hogy a negyedik periódusban, azaz a 4. héjon lévő p pályákon van 2 db elektron, azaz s2+p2= 4 db

• Máté94
    Már kezdem megérteni, mindjárt vége.
  • Albertus
    Tommy mennyire érsz rá? Tudod folytatni Máté segítését?
  • Máté94
    Az első példában is germánium volt. :)
    Na igen, leírtam órán, hogy 4s2+4p2 és bekarikáztam mind a kettőn a kettest, de nem értettem,hogy a 3d10-et miért nem? De, ha jól gondolom a 3d10 azért nem lehet mert nem a d csoport tagja a germánium?

Szerk: közbe beugrott, az úgy mindig jó lesz, ha azt mondom, hogy a kimaradt ...-k, germánium-nál 4s2 3d10 4p2 és még +1? Tehát, hogy van ez 3 db vmi. és +1 akkor megkapom a vegyértékelektronok számát? Kicsit zavaros, de így megkapom az eredményt, vagyis a 4 db-ot.
  • TommyC
    Ge elektron szerkezete: [Ar] 3d10 4s2 4p2

A vegyértékelektronok a 4-es héj (le nem zárt héj) elektronjai, amint látod éppen 4 db
  • Albertus
    :) mert a p csoport tagja és így a 4s2 és a 4p2 elektronjai is részt vehetnek a kötésben.. Az első példádban a kalcium szerkezete volt, az is érdekel?
  • Máté94
    Jó, akkor még egyszerűbben leírom: miért van 4 db vegyértékelektronja a germániumnak? Ezzel valaki már csak boldogul...
  • Albertus
    Nyisd meg a linket, tedd a képernyődön felülre és szólj ha készen vagy
  • Albertus
    :) ha tényleg olyan egyszerűen megérthetnéd, akkor már az órán megértetted volna, vagy a könyv egyszeri elolvasásával.
  • Máté94
    Nem értem mi ebben a nehéz. Miért lehet leírni egyszer, hogy mi mennyi és,hogy miért? Azt hittem gyorsan kapok egy rendes, rövid választ.
  • Albertus
    szólj ha kezdhetjük
  • Albertus
    tedd úgy a képernyőre hogy lásd miközben olvasod az ide írtakat
  • Albertus
    például ilyet http://szticske.uw.hu/kemia.htm
  • Albertus
    vegyél magad elé egy periódusos rendszert
  • Albertus
    oké..
  • Máté94
    Fel tudom írni, de értelmezni nem, és a szabály se mond sokat. :)
  • TommyC
    ha érted a töltődési szabályokat akkor, voltaképp tudod, hogy hány vegyértékelektronja van (ezért kezdtem innen), mert akkor már csak a fogalmat kell ismerned:

vegyérték elektronok: A vegyértékhéjon elhelyezkedõ elektron/elektronok, ezek vesznek részt a
    kémiai kötések kialakításában.

vegyértékelektronhéj: Az atom legkülsõ, még le nem zárt héja .

minden azon múlik, hogy fel tudod-e írni az elem elektron szerkezetét és azt tudod-e értelmezni.
  • Máté94
    ...
  • Máté94
    Nálam kémiánál nem segít semmit ha megértem. Így könnyebb.
  • TommyC
    elijeszted az ifjú titánokat :P
  • Máté94
    Én méltányolom az erőfeszítést, de nem erre lettem volna kíváncsi. Az értem, hogy töltődnek, csak azt nem, hogy hogy ha az a kérdés, hogy hány db vegyértékelektronja van akkor arra mit mondjak? :)
    Csak annyi elég lett volna, hogy "megnézed az utolsó valami valamilyét" és ennél ezt nézed és stb. :)
  • Albertus
    "Segítsetek! Írnom kellene!
    - Ismered a betűket?
    - Igazából nem, de ez felesleges."

Na erről szólt a beszélgetésünk. Javaslom azonnal vedd elő a tankönyvet és vád be: K,L,M,... s2..p6.. stb

Ha már vágod, jelezd. A részleteket megbeszéljük.
  • TommyC
    szerintem hülyeség (energia pazarlás) mechanikusan megtanulni, ha meg is értheted, hogy mi-mit jelent ...
  • TommyC
    Arról, hogy mik az elemek elektronszerkezetének szabályai.

A periódusos rendszerben (PR) minden elemnek más a rendszáma, rendszám szerint növekvő sorrendben vannak felsorolva az elemek.
    A rendszám az egyenlő a protonok számával.
    A proton egységnyi pozitív töltésű, az elektron egységnyi negatív, tehát ahhoz, hogy egy atom semleges legyen, ugyanannyi elektront kell tartalmazzon, ahány protont.

Ahogy haladsz a PR-ben mindig 1-el nő a rendszám (proton szám), tehát az elektronok száma is.
    Az első elem, amelynek rendszáma 1, értelem szerűen 1 protonja és 1 elektronja van. Ez a hidrogén, jele H.

Ez az elektron az első atompályán (AO) "helyezkedik el", melyet "s"-el jelölünk, mert szférikus. Ezt az állapotot így írjuk le: 1s1, tehát az 1-ső "s" pályán 1 elektron van.

A második elem a hélium, proton szám= elektron szám= 2
    Ez a második elektron ugyanazon az "s" AO-n van, mint az első elektron, mert minden AO-n max 2 elektron tartózkodhat.
    Ezt így jelöljük: 1s2

(...)

Erre hivatkoztam, mint a elektronfeltöltődés-re. Tudod tovább hogy töltődnek a pályák?
  • Máté94
    Igazából nem, de ez felesleges. Csupán annyi nekem elég, ha fel tudom így írni. Csak annyit szeretnék tudni, hogy miket kell néznem amikor a kérdésekre válaszolok.
  • Albertus
    Azt tudod, hogy mit jelent pl. az hogy 1s2 vagy az, hogy 2p6 ?
  • Máté94
    Azt se tudom miről beszélsz. :D
  • Máté94
    Mittudom én, 32Gr felírjuk úgy, hogy: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 4p2
    És ezután válaszolni kell a kérdésekre. Na de csak a periódust, meg a csoportot tudom megmondani belőle. :)
  • TommyC
    hello,
    sztem nézd át az elektronfeltöltődési szabályokat és választ kapsz a kérdésekre (:
  • Albertus
    Mármint mire vagy kíváncsi?
  • Máté94
    Sziasztok!

Elektron szerkezet írásánál a jellemzésnél milyen szempontok szerint kell nézni a következőket:
    Hány héja telített?
    Hány db vegyértékelektronja van?
    Hány párosítatlan elektronja van?
    Melyik periódus melyik csoport?

Köszönöm!
  • TommyC

Avogadro is an advanced molecule editor and visualizer designed for cross-platform use in computational chemistry, molecular modeling, bioinformatics, materials science, and related areas. It offers flexible high quality rendering and a powerful plugin architecture.
  • Lackoooo
    Szép lett, bár kicsit bonyolultabb mint a víz molekula.]
  • TommyC
    amúgy anno (2006 körül) pont az inzulin A és B láncát készítettem el egy molekulaszerkesztő programmal, úgy, hogy felrajtoltam a progiba az 51 aminosavat és ábrázoltam 3D-ben.
    A kép még fent van a galériámban:

A Chemsketch nevű programot használtam, ami rajzolgatni jó, többre nem nagyon (:
    A természetben nem ilyen az inzulin molekula alakja (3Ds szerkezete), de ezt még a komolyabb programok sem tudják még kiszámolni, hogy hogy is "csavarodik" fel. Ezt hívják "folding"-nak.
    Egy fehérje funkcióját meghatározzák az aminosavak ÉS a 3D-s szerkezet, ezért nagyon fontos ezt felderíteni, és ezért lenne nagyon kényelmes, ha csak bepötyögnénk az as. (aminosav) sorrendet és kibökné a 3D szerkezetet. Talán ez lesz a fehérje mérnökség aranykora. Kutattam "egy ideig" ilyen témában, megvolt számítógépen egy fehérjének a 3Ds szerkezete (X-Ray crystallography révén meghatározott) és mi modelleztük a szubsztrát molekuláját, ami nagyjából 3 hatszög volt, mégis csupán a szubsztrát energia minimumának megtalálása míg a fehérjéhez volt kapcsolódva, napokig eltartott.