1639
kémia meg minden....
-
#1239 most épp elmentem, mert láttam h te is segítesz, de én ráérek ha menned kéne ... -
Albertus #1238 igen, nagyjából igen.. de a lényeg abból fakad, hogy ha már van p elektron, a külső, azaz még nyitott héjon, akkor már annyi proton van a magban, amennyi már olyan nagyon vonzza a d elektronokat, hogy nem tudjuk őket gerjeszteni. -
Albertus #1237 megnyitottad a linket? -
#1236 Tehát ha nem vagyunk a d elektron pályán akkor nem nézzük, mint ha ott se lenne? -
Albertus #1235 mert azok a d elektronpályák még a 3. főhéjon vannak. Sokkal erősebben kötődnek a maghoz annál, hogy lehessen gerjeszteni őket.
( Azért jelöljük őket 3d10-ként.) -
#1234 Igen, értem. De a 3d10-nek a 10 miért nem adjuk hozzá? -
Albertus #1233 Ja bocs, rossz sorrendben ez volt: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 4p2
ez helyett 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d10 4s2 4p2, és a rápillantással félreolvastam Bocs.
Na, de ne kavard.. 4s2 azt jelenti, hogy a negyedik periódusban van az s héjon 2 db elektron
a 4p2 pedig azt, hogy a negyedik periódusban, azaz a 4. héjon lévő p pályákon van 2 db elektron, azaz s2+p2= 4 db
-
#1232 Már kezdem megérteni, mindjárt vége. -
Albertus #1231 Tommy mennyire érsz rá? Tudod folytatni Máté segítését? -
#1230 Az első példában is germánium volt. :)
Na igen, leírtam órán, hogy 4s2+4p2 és bekarikáztam mind a kettőn a kettest, de nem értettem,hogy a 3d10-et miért nem? De, ha jól gondolom a 3d10 azért nem lehet mert nem a d csoport tagja a germánium?
Szerk: közbe beugrott, az úgy mindig jó lesz, ha azt mondom, hogy a kimaradt ...-k, germánium-nál 4s2 3d10 4p2 és még +1? Tehát, hogy van ez 3 db vmi. és +1 akkor megkapom a vegyértékelektronok számát? Kicsit zavaros, de így megkapom az eredményt, vagyis a 4 db-ot. -
#1229 Ge elektron szerkezete: [Ar] 3d10 4s2 4p2
A vegyértékelektronok a 4-es héj (le nem zárt héj) elektronjai, amint látod éppen 4 db -
Albertus #1228 :) mert a p csoport tagja és így a 4s2 és a 4p2 elektronjai is részt vehetnek a kötésben.. Az első példádban a kalcium szerkezete volt, az is érdekel? -
#1227 Jó, akkor még egyszerűbben leírom: miért van 4 db vegyértékelektronja a germániumnak? Ezzel valaki már csak boldogul... -
Albertus #1226 Nyisd meg a linket, tedd a képernyődön felülre és szólj ha készen vagy
-
Albertus #1225 :) ha tényleg olyan egyszerűen megérthetnéd, akkor már az órán megértetted volna, vagy a könyv egyszeri elolvasásával. -
#1224 Nem értem mi ebben a nehéz. Miért lehet leírni egyszer, hogy mi mennyi és,hogy miért? Azt hittem gyorsan kapok egy rendes, rövid választ. -
Albertus #1223 szólj ha kezdhetjük -
Albertus #1222 tedd úgy a képernyőre hogy lásd miközben olvasod az ide írtakat
-
Albertus #1221 például ilyet http://szticske.uw.hu/kemia.htm
-
Albertus #1220 vegyél magad elé egy periódusos rendszert
-
Albertus #1219 oké.. -
#1218 Fel tudom írni, de értelmezni nem, és a szabály se mond sokat. :) -
#1217 ha érted a töltődési szabályokat akkor, voltaképp tudod, hogy hány vegyértékelektronja van (ezért kezdtem innen), mert akkor már csak a fogalmat kell ismerned:
vegyérték elektronok: A vegyértékhéjon elhelyezkedõ elektron/elektronok, ezek vesznek részt a
kémiai kötések kialakításában.
vegyértékelektronhéj: Az atom legkülsõ, még le nem zárt héja .
minden azon múlik, hogy fel tudod-e írni az elem elektron szerkezetét és azt tudod-e értelmezni. -
#1216 ... -
#1215 Nálam kémiánál nem segít semmit ha megértem. Így könnyebb. -
#1214 elijeszted az ifjú titánokat :P -
#1213 Én méltányolom az erőfeszítést, de nem erre lettem volna kíváncsi. Az értem, hogy töltődnek, csak azt nem, hogy hogy ha az a kérdés, hogy hány db vegyértékelektronja van akkor arra mit mondjak? :)
Csak annyi elég lett volna, hogy "megnézed az utolsó valami valamilyét" és ennél ezt nézed és stb. :) -
Albertus #1212 "Segítsetek! Írnom kellene!
- Ismered a betűket?
- Igazából nem, de ez felesleges."
Na erről szólt a beszélgetésünk. Javaslom azonnal vedd elő a tankönyvet és vád be: K,L,M,... s2..p6.. stb
Ha már vágod, jelezd. A részleteket megbeszéljük. -
#1211 szerintem hülyeség (energia pazarlás) mechanikusan megtanulni, ha meg is értheted, hogy mi-mit jelent ... -
#1210 Arról, hogy mik az elemek elektronszerkezetének szabályai.
A periódusos rendszerben (PR) minden elemnek más a rendszáma, rendszám szerint növekvő sorrendben vannak felsorolva az elemek.
A rendszám az egyenlő a protonok számával.
A proton egységnyi pozitív töltésű, az elektron egységnyi negatív, tehát ahhoz, hogy egy atom semleges legyen, ugyanannyi elektront kell tartalmazzon, ahány protont.
Ahogy haladsz a PR-ben mindig 1-el nő a rendszám (proton szám), tehát az elektronok száma is.
Az első elem, amelynek rendszáma 1, értelem szerűen 1 protonja és 1 elektronja van. Ez a hidrogén, jele H.
Ez az elektron az első atompályán (AO) "helyezkedik el", melyet "s"-el jelölünk, mert szférikus. Ezt az állapotot így írjuk le: 1s1, tehát az 1-ső "s" pályán 1 elektron van.
A második elem a hélium, proton szám= elektron szám= 2
Ez a második elektron ugyanazon az "s" AO-n van, mint az első elektron, mert minden AO-n max 2 elektron tartózkodhat.
Ezt így jelöljük: 1s2
(...)
Erre hivatkoztam, mint a elektronfeltöltődés-re. Tudod tovább hogy töltődnek a pályák? -
#1209 Igazából nem, de ez felesleges. Csupán annyi nekem elég, ha fel tudom így írni. Csak annyit szeretnék tudni, hogy miket kell néznem amikor a kérdésekre válaszolok. -
Albertus #1208 Azt tudod, hogy mit jelent pl. az hogy 1s2 vagy az, hogy 2p6 ? -
#1207 Azt se tudom miről beszélsz. :D -
#1206 Mittudom én, 32Gr felírjuk úgy, hogy: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 4p2
És ezután válaszolni kell a kérdésekre. Na de csak a periódust, meg a csoportot tudom megmondani belőle. :) -
#1205 hello,
sztem nézd át az elektronfeltöltődési szabályokat és választ kapsz a kérdésekre (: -
Albertus #1204 Mármint mire vagy kíváncsi? -
#1203 Sziasztok!
Elektron szerkezet írásánál a jellemzésnél milyen szempontok szerint kell nézni a következőket:
Hány héja telített?
Hány db vegyértékelektronja van?
Hány párosítatlan elektronja van?
Melyik periódus melyik csoport?
Köszönöm! -
Avogadro is an advanced molecule editor and visualizer designed for cross-platform use in computational chemistry, molecular modeling, bioinformatics, materials science, and related areas. It offers flexible high quality rendering and a powerful plugin architecture. -
Lackoooo #1201 Szép lett, bár kicsit bonyolultabb mint a víz molekula.] -
#1200 amúgy anno (2006 körül) pont az inzulin A és B láncát készítettem el egy molekulaszerkesztő programmal, úgy, hogy felrajtoltam a progiba az 51 aminosavat és ábrázoltam 3D-ben.
A kép még fent van a galériámban:
A Chemsketch nevű programot használtam, ami rajzolgatni jó, többre nem nagyon (:
A természetben nem ilyen az inzulin molekula alakja (3Ds szerkezete), de ezt még a komolyabb programok sem tudják még kiszámolni, hogy hogy is "csavarodik" fel. Ezt hívják "folding"-nak.
Egy fehérje funkcióját meghatározzák az aminosavak ÉS a 3D-s szerkezet, ezért nagyon fontos ezt felderíteni, és ezért lenne nagyon kényelmes, ha csak bepötyögnénk az as. (aminosav) sorrendet és kibökné a 3D szerkezetet. Talán ez lesz a fehérje mérnökség aranykora. Kutattam "egy ideig" ilyen témában, megvolt számítógépen egy fehérjének a 3Ds szerkezete (X-Ray crystallography révén meghatározott) és mi modelleztük a szubsztrát molekuláját, ami nagyjából 3 hatszög volt, mégis csupán a szubsztrát energia minimumának megtalálása míg a fehérjéhez volt kapcsolódva, napokig eltartott.