Kémia!!! Segitség!!!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Információra lenne szüségem és nem találtam más forrást.
A kérdésem az lenne, hogy honnan tudhatom, hogy egy kémiai anyag melyik törzsbe tartozik?
Nem egy adott anyag érdekel, általánosságban kérdezem. Ami adatot meg tudok szerezni az a képlete, mol tömege, cas száma, IUPAC neve. Ebbõl vagy bármi másból be lehet azonosítani a törzset?
sajna most 6 feladat közül 1-el sehogy sem tudunk dûlõre jutni, ezért kérném a segítséget:
A homológ sorban egymást követõ két alkán-1-olból álló elegy 50 g-jából nátrium hatására 13,067 dm3 standardállapotú hidrogéngáz fejlõdik. Melyik két alkohol alkotja az elegyet és mi a tömeg%-os összetétele?
a megoldás: 92,8 tömeg% etanol és 7,2 tömeg% propán-1-ol.
ezt letudja vezetni nekem valaki? megköszönném
No roots: no tree. No family: no me. (Faithless - No Roots)
Elõször írjuk fel az egyenleteket!
C3H8 = C2H4 + CH4
C3H8 = C3H6 + H2
Számítsuk ki, mennyi propán bomlott el az 1. esetben:
V(C3H8)=600 m3*0,675= 405 m3
Mivel azonos állapotú gázokról van szó, ezért az anyagmennyiségek 1:1 aránya miatt a keletkezõ etén térfogata is 405 m3.
A második esetben bomló propán:
V(C3H8)=600 m3*0,245= 147 m3
Itt is azonos állapotban vannak a gázok, ezért az anyagmennyiségek arány miatt (1:1) a propén térfogata is 147 m3.
A maradék propén térfogata:
V(C3H8)= 600 m3*0,08= 48 m3
Írjuk össze, hogy mit tudunk!
V(C2H4)= 405 m3
V(CH4)= 405 m3
V(C3H6)= 147 m3
V(H2)= 147 m3
V(C3H8)= 48 m3
Ez összesen 1152 m3, tehát a térfogat%-ok:
Etén: 35,16%
Metán: 35,16%
Propén: 12,76%
Hidrogén: 12,76%
Propán: 4,17%
A kitermelés hirtelen nem tudom, mit jelent, de ha azt, hogy a keletkezõ gázok hány %-a olefin, akkor (mivel a termékek közül csak az etén és a propén olefin):
35,16%+12,76%= 47,92%
Ezek az értékek elvileg most pontosak 😊.
Kiszámítható a réz-szulfát tömege:
m(CuSO4)=140*0,2=28 g
Ebbõl az anyagmennyisége:
n(CuSO4)=28g/159,5 g/mol=0,1755 mol
Ezek alapján a rézion anyagmennyisége:
n(Cu2+)=0,1755 mol
A vas anyagmennyisége:
n(Fe)=5,6g/56 g/mol=0,1 mol
Felírva a lejátszódó folyamatot (a standard elektród-potenciálokkal lehet indokolni):
Fe + Cu2+ = Fe2+ + Cu
Tehát mivel az anyagmennyiségek aránya 1:1, ezért a vas teljes mennyisége be fog oldódni (0,1 mol), miközben ugyanennyi (0,1 mol) elemi réz fog kiválni.
A kiváló réz tömege:
m(Cu)=0,1 mol*63,5 g/mol=6,35 g
Tehát a szilárd fázis tömege megnõtt, méghozzá 6,35-5,6=0,75 g-mal.
Mivel az oldatból kivált 0,1 mól réz, marad benne 0,0755 mól rézion, és ugyanennyi réz-szulfát. Ennek tömege:
m(CuSO4-maradék)=0,0755 mol*159,5 g/mol=12,04 g
Az oldat tömegének változása azonos a szilárd fázis tömegének változásával, tehát le fog csökkenni a tömege 0,75 g-mal, tehát az új tömeg 139,25 g lesz.
Ezek alapján az oldat töménysége:
w=m(CuSO4)/m(összes)=12,04/139,25=0,0865
Tehát az oldat a folyamat végén 8,65 tömeg%-os.
Megint lehet eltérés a végeredményben, mert megint kerekítettem.
Mivel M(acetilén)=26 g/mol, ezért:
M(elegy)=M(acetilén)/1,966=13,22 g/mol
Vegyünk az elegybõl összesen 1 mólt! Legyen
n(CO)=x mól
n(H2)=1-x mól
Felírva az összefüggést az átlagos moláris tömegre:
M=m(összes)/n(összes)
M=(n(CO)*M(CO)+n(H2)*M(H2))/(n(CO)+n(H2))
Behelyettesítve:
13,22=(28x+(1-x)*2)/1
13,22=28x+2-2x
11,22=26x
x=0,4315
Tehát az elegy 43,15 mól% és térfogat% CO-ot, valamint 56,85 mól% és térfogat% H2-t tartalmaz.
Lehet, hogy nem pontos, mert nem számolta pontos moláris tömegekkel, hanem egészre kerekítettem õket.
Acetiléngáznak szénmonoxidból és hidrogéngázból álló gázelegyre vonatkoztatott sûrûsége 1,966. Hány térfogatszázalék CO-t és hány térfogatszázalék H2-t tartalmaz a gázelegy?
Szorjunk 140g 20 tömegszázalékos réz(II)-szulfát vizes oldatába 5,6g tömegû vasport. A reakció lejátszódása után mennyivel változik meg a szilárd fázis tömege és milyen lesz a folyadékfázis koncentrációja?
A propán hõbontása során a gáz 67,5%-a eténre és metánra 24,5%-a propénre és hidrogénre bomlott 8%-a változatlan maradt. számítsa ki, hogy 600m3 propán bontásakor hány m3 ugyanolyan állapotú etén ill. propén keletkezett, milyen a kapott gázelegy térfogat%-os összetétele, hány % az olefin kitermelés?
Visca el Barca! Visca Catalunya!
Esetleg fel lehet írni két lépésben, mivel a borkõsav kétbázisú sav.
dixitque deus fiat lux
A segítségeteket szeretném kérni a következõ feladatban, és mivel új vagyok ebben a témakörben legyetek szívesek nem megszólni a számotokra valószínûleg egyszerû feladat megoldásában.
Szóval íme a feladat:
Az élelmiszerek vizsgálatában, például a borászatban is alkalmaznak kémiai eljárásokat. A borban lévõ savak (elsõsorban borkõsav) együttes mennyiségét lúggal, NaOH-oldattal való titrálással határozzák meg. A titrálható savtartalmat g/ borkõsav értékben adják meg. Szénsavmentesítés után, brómtimolkék indikátor mellett , mol/dm3 anyagmennyiség-koncentrációjú NaOH mérõoldattal dolgoznak.
Írd fel a borkõsav és a mérõoldat reakciójának egyenletét!
Ez egy versenyfeladat lenne,és ugye a tananyagban még nem vettünk efféle számításokat, én is csak utánakeresgéltem az ilyenfajtáknak nem nagyon értem, hogy hogy is mûködik ez a folyamat. Elsõsorban arra lennék kíváncsi,hogy milyen gondolatmenet útján jönnek létre a borkõsav és a nátrium-hidroxid végtermékei.
A válaszaitokat elõre is köszönöm!
Bocsi,hogy hosszú lett.
kell még hozzá deszvíz, konyhasó+
szárazjég (vagy remek hûtõ berendezés). Magyarul lombikos móka kizárva, ipari cuccokkal kéne kísérletezned. hozam 30%-tól nem több.
A halat horoggal, az ostobát szavakkal fogják. Autodesk Inventor Spezialist, CAD/CAM/CIM/PLC
A Feist-Benary szintézisen kívül más eljárást létezik az iparban?
pl?:
CH3COCH3+HCl=C3H7OCl >>>
C3H7OCl+H2SO4= C3H5ClO+2H2O+SO2?
C3H7OCl+H2CO3= C3H5ClO+2H2O+CO2?
sem itt
sem itt nem lettem okosabb 😞
Elõre is kösz!
A halat horoggal, az ostobát szavakkal fogják. Autodesk Inventor Spezialist, CAD/CAM/CIM/PLC
Saját agymenés : )
Az egyéniség kultuszának századát az a veszély fenyegeti, hogy nem lesznek többé igazi egyéniségei.
Az, csak az én privát szerencsétlenségem, hogy a napokban a
több oldalas cikkeim közül a Mol-kezdetûek (így pl.: még a Linuxos MolJanesz-t említõk is ), az elküldésük pillanatában már Could-Startolta a PC-im.
-elõtte minden esetben, cirka 3-4sec alatt, legalább 10 bejövõ támadást is mutatott (hamis IP-vel persze), és fütyült be a gép.
Hú, de bûzlõ anyag még a hazai (nyers-) Olaj is.
TommyC érdekes dolgokról ír, amiket az nem igen ismer, aki nem tanul és foglalkozik velük. így mások is kaphatnak némi betekintést.
A legszebb a vilagon a kemia, es tik mar tuleptek minden hatarokat es gravitaciot.
és mely mole-_fogalmak_-kulásak?
Azaz-A_Mo-_lE(-kulával) kapcsolatos fogalmakból !
-néhány napig lehetõleg még jelzõvel se nagyon használjátok, mert:
Eléggé BUGosnak tûnik most már a számomra a központi, Hofi-féle, CENZné-Ura programocska.
A regenerációért a DHA reduktáz felelõs, nem a GR. A GR a GSSG-t regenerálja GSH-vá (benne van a nevében is -.-) NADPH kárára.
Itt van egy kép a ciklusról:
dixitque deus fiat lux
dixitque deus fiat lux
A növényekben az ún. Foyer-Halliwell-Asada ciklus (aka. aszkorbát-glutation ciklus) gondoskodik a DHA ASC-vé történõ regenerálásáról.
Majd írok róla egy bejegyzést a biokémia topikba 😊
Röviden annyit, hogy a DHA glutation (röv. GSH, egy tripeptid) felhasználásával enzimesen (glutation reduktáz, GR) ASC-vé redukálódik, míg a GSH glutation diszulfiddá (GSSG) oxidálódik (2 GSH a bennük lévõ ciszteinen keresztül dimerizál)
dixitque deus fiat lux
ezen kívül még van 2 megoldás aszkorbát (röv. ASC) meghatározásra. Egyik HPLC-vel (gondolom nem kell bemutatni), másik (amit jövõhéten fogunk mérni) aszkorbát oxidázzal (röv. ASX) (enzim) történik.
Ezt a folyamatot katalizálja: 2ASC + O2 --(ASX)--> 2DHA + 2H2O (DHA: dehydro-ASC)
A DHA ezután elreagál az oldathoz adott OPDA-val (Ortho-phenylenediamine, v. egyszerûen 1,2-diaminobenzol) és a keletkezõ vegyület 300 nm körül elnyel, így ezt is lehet fotometrálni.
A dipiridilessel együtt ezt a 3 mérést akarjuk standardizálni és validálni , hogy plazmából, zöldségekbõl tudjunk ASC-t mérni.
dixitque deus fiat lux
Tehát ha jól értem, akkor ugyanezen eljárást használtad aszkorbát koncentráció meghatározásra.
dixitque deus fiat lux
Volt egy sejtésem, h vmi köze van a spektroszkópiához, átmenetifémes komplexrõl lévén szó.
Sztem az aggasztóbb a linkelt pdf-ben, h "templát"-ot ír, miközben természetesebben hangzik, h minta, példa, etalon, sablon. Fölöslegesnek és erõltetettnek érzem ezen angol szó magyarosra torzítását és aki nem tud kicsit angolul, az aztán nézheti, mint a borjú. Persze ha elterjedne a használata és divatos volna vmikor (amit kétlek), akkor úgysem furcsállná senki.
dixitque deus fiat lux
sajnos mostanában nem sokat vagyok gép elõtt, szakmai gyakot csinálom, ami egyben a szakdoga téma is lesz.
a dipiridiles komplexet azért linkeltem, mert ezen alapszik egy kimutatási módszer, amit csináltunk és tetszett.
Akkor már leírom mi a lényege:
Aszkorbát kimutatására használtuk, röviden: egy aszkorbátot tartalmazó oldatba bipirdilt raksz, mellé vas(III)-at (pl FeCl3), ez nem képez komplexet a dipiridillel, viszont az aszkorbát (vagyis inkább az aszkorbin, ezért savas közeg kell, amit foszforsavval állítunk be) redukálja vas(II)-vé, ami pedig már dipiridil komplexet képez.
az aszkorbát koncentrációja megszabja a keletkezõ vas(II) koncentrációját, az pedig a keletkezõ komplexét, és az utóbbit mérni lehet spektrofotométerrel és ha van egy kalibrációs egyenesed, akkor már tudsz is egy aszkorbát koncentrációt 😊
dixitque deus fiat lux
http://www.kislexikon.hu/metilamin.html
-néhány könyvben, egy oldalon 3_helyesírásával is találkoztam.
Ha a tanszéktõl simán nem kapsz, próbáld õket még rábeszélni egy közös laborálásra.
De azért kösz, átfutom.
. .Yo soy el más fuerte! Voy a matar a todos mis enemigos! Sin piedad! .
enwikin van egy labor eljárás
ELTE-n meg a 8. oldalon van róla szó.
Ha 1ik sem nyert, akkor még angol nyelven érdemes keresni.
-néhány éve már sajna, elszaladt mellõlem az újabb tudomány.
Cinkelt-lapokról; Cinkcsizmáról is hallottam már, de Cinkujj-ról (Cink-ujj) korábban még nem.
A segítségetekkel, meg kéne állapodni a helyesírásában:
www.staff.u-szeged.hu/~gyurcsik/artificial_metalloenzymesh.pdf
. .Yo soy el más fuerte! Voy a matar a todos mis enemigos! Sin piedad! .
Itt fel van sorolva jó pár trükk. Ott van a tûzlabdás pl., ahol öngyújtóba való folyadékot itatnak fel a labdaccsal. Meg a habos is van, ami nem is oly régen volt a Szertáron.
Vannak, akik alkoholba mártott kezüket gyújtják be, de ekkor rázzák is rendesen a kezüket.