Kémia!!! Segitség!!!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Itt van néhány 5let, de h hogy mennének puszta kézben és sérülés nélkül, afelõl vannak kétségeim. Esetleg itt megtalálod, amit keresel. Én úgy látom, h a bûvészek nem igazán ekképp csinálják a tüzet, lásd pl. Ez nem tûz, de jól néz ki.
A második - a vizes - pedig sztem nem víz volt, hanem túltelített nátrium-acetát, ami a kézmelegítõkben is van.
"A fociban az a lényeg, hogy a labdát ahhoz passzold, akin ugyanolyan szín? mez van, mint rajtad.Ja! És futni kell! A vízilabdában ezt már rég kitalálták: aki nem úszik - megfullad." Hofi
Ehhez önteni kell 9,475 dl vizet, hogy 40%-os legyen.
. .Yo soy el más fuerte! Voy a matar a todos mis enemigos! Sin piedad! .
Nevezetesen: Van 7dl 96%-os oldatod és van 5dl 37,5%-os oldatod. Ezeket összeöntöd és azt akarod, hogy az egész 40%-os legyen. Ha összeöntöd, akkor hány %-os lesz és mennyi víz kell még hozzá? Nem, nem pálinka, hanem csalánoldat. Az egészet össze kell önteni. Elõre is köszi!
"A fociban az a lényeg, hogy a labdát ahhoz passzold, akin ugyanolyan szín? mez van, mint rajtad.Ja! És futni kell! A vízilabdában ezt már rég kitalálták: aki nem úszik - megfullad." Hofi
Viszont az elõzõnél csak az eredményt írtam fel és nem voltam biztos a megoldás menetében.
dixitque deus fiat lux
1ébként ha azonosak a kiindulási koncentrációk, akkor már más eredmény jönne ki.
Ahol az elsõ integrál határai A0=A(t0) és A(t)
A második oldalé pedig t0 és t. Viszont B A-tól nem független.
Mivel A és B meredekségei azonosak, ugyanúgy fogynak, ezért B=A+c alakba írható. Az integrál kiszámolásakor pedig majd c=B0-A0 formában is átírható.
Ekkor 1/AB = 1/(A*(A+c)) helyettesítés kell.
Innentõl már parciális törtekre bontás és lehet is integrálni, h az utolsó sorodban felírt egyenletet kapjad.
Elvileg egy elég csúnya kifejezés jön ki:
1/(°-°)*ln((°)/(°))=kt , ahol []°:kiindulási koncentrációk
dixitque deus fiat lux
dixitque deus fiat lux
-sorolja fel a képletben használt paraméterek (KOI,a,b,f,c) jelentését. KOI= (a - b) x f x 80/ c
ebben a kérdésben tudnál segíteni? mert ezt nem értem😞
A deszt. víz csak nagyon kevés iont tartalmaz, ha a tiszta vizet vesszük, akkor abban ugyebár szobahõfokon OH- és H+ ionok vannak az autoprotolízis miatt.
Ezeknek a koncentrációja pedig alacsony, szobahõmérsékleten:
dixitque deus fiat lux
A mostani ZH más volt 😄
Amúgy szerintem nem befolyásolja a kondenzációs hõmérsékletet, ha párát tartalmaz, csak az entalpiája lesz kevesebb, így szerintem csak simán az 1.8 bar-nál kell kikeresni.
de vegyipari mûveletek nem igazán az én kenyerem 😄, most várom a 3. ZH eredményeit .... jövõre meg labor 😄
dixitque deus fiat lux
Hátha mi is tanulunk belõle vmit 😊
Ez arról szól, h a telített gõzben is van kis mennyiségû kondenzált folyadék? Az i' meg i''-re meg nincsen tippem.
Anno még Általános kémiában is volt, vagy itt már nem híg oldatok esetével kell számolni?
Clausius-Clapeyron-t és a Raoult-tv.-t kell összegyûrni egy feltevéssel.
Forráspont kell meg párolgási entalpia.
Annyit tudok, hogy ez magyarul moláris forráspont növekedést jelent, de hát mégis honnan nézzek utána és milyen adatoknak?
pls help
Mindenki az aminek hiszik. Kivéve én, mert rólam azt hiszed, hogy rosszul hiszed, amit hiszel, mert elhitettem veled, hogy az vagyok aminek hiszel. Látod, már azt sem tudod, hogy mit hiszel... :)
Volt egy feladat ZH-n, aminek egy részében ki kellett számolni egy lekondenzáló gõz hõmérsékletét.
A gõz nyomása 1.8 bar, nedvességtartalma 5%.
A következõ táblázat állt a rendelkezésre:
Táblázatok
dixitque deus fiat lux
-az oxálsav mivé alakul a KOI meghatározásánál reakció végére?
- az oldószer mivé alakul a reakció végére a KOI meghatározásakor? ezt milyen színváltozás követi?
Amugy máshogy is lehet magyarázni, az sokkal megfoghatóbb, ez egy dinamikus egyensúly, tehát a reakció egyszerre megy mindkét irányba és így beállt ez az egyensúly: TFH: CO és H2O ütközik, akkor végbemegy jobbra, ha CO2 és H2 ütközik akkor végbemegy balra, na most ha kiveszed a CO-kat, akkor az elsõfajta ütközésbõl kevesebb lesz, de a 2. fajta ütközések száma állandó marad( picit nõ mert nõ a koncentráció) tehát balrafelé nagyobb lesz a sebesség mint jobbra, tehát balra fog a reakció eltolódni)
(Ez az egész csak olyan körülmények között mûködik, ahol ezek a reakciók végbemennek)
Na a c-re: (=a b anyag koncentrációja) Fel tudsz írni a reakcióra egy egyensúlyi állandót ha nem változtatgatod a dolgokat akkor ez állandó. K=
Az utolsó kettõnél nem értem, hogy miért nincs semmi, mert eddi nem volt olyan példa, hogy semerre, de hiszek neked.
A c)-nél el tudod magyarázni, hogy miért?
Kovalens vegyületek esetén: Elõször felrajzoljuk a képletét, legyen a példa a metán:
Vizsgáljuk az egyes elemek elektronegativitását! A hidrogéné 2,1, míg a széné 2,5. Ezek alapján -mivel a szénnek nagyobb az elektronvonzó képessége- a szén kap egy (-4)-szeres töltést, míg a hidrogén (+1)-est (a kötések polaritása miatt). Ezek csak parciális töltések, tehát nem úgy kell értelmezni a molekulát mintha egy C4- és négy darab H+ ionból állna, mivel ezek sokkal kisebb töltések. Ezek alapján tehát a metánban a szén ox. száma -4, a hidrogéneké +1.
Egyszerû ionok: Az ox. szám a töltésszámmal egyezik meg, tehát pl. S2- ox. száma -2, vagy Ca2+ ox. száma +2.
Összetett ionok: Azt tudni kell, hogy az összetett ionok töltése megegyezik a bennük lévõ anyagok ox. számainak összegével. További fontos tudnivalók:
- Oxigén ox. száma ált. -2, kivétel: peroxidok (-1) és szuperoxidok (-0,5) valamint a fluor-oxid (F2O, itt +2)
- A fluor ox. száma mindig -1
- A hidrogén ox. száma ált. +1, kivétel a sószerû (ionos) hidridek (pl. NaH), itt -1
Ezek alapján pl. nitrátionban (NO3-) mivel az oxigén ált. -2, és ez nem kivétel, ezért ennek az ox. száma (-2), mivel 3 van belõle ezért -6. Ahhoz, hogy -5 legyen az összeg a nitrogéné +5 kell, hogy legyen.
Talaj redoxipotenciálja: Ha a red-oxi potenciál érdekel azt leírhatom, hogy a talajnak mennyi azt nem tudom, gondolom függ az összetételétõl.
Elektronvezetõk: hát nem tudom mire gondolsz, elvileg az elektromos áram is elektronokból áll, tehát az elektromos vezetõk környékén érdemes keresgélni.
No roots: no tree. No family: no me. (Faithless - No Roots)
A jók:
a)növeljük a víz koncentrációját-->jobbra
b)melegítjük a gázlegyet-->endo
c)megkötjük a CO-t-->balra
d)katalizátort alkalmazunk-Sehova(csak gyorsít)
e)növeljük a nyomást-->Semerre (jobb és baloldal anyagmennyiségre ugyan annyi és minden gáz)
mert azt nem tudtam értelmezni.
Nem tudom pontosan mire gondoltál, amúgy van egy exoterm irány, meg egy endoterm irány, de kapásból nem tudom biztosra megmondani h melyik-melyik irány. Ki lehet számolni ha nincs megadva a molekulák standard képzõdéshõjébõl a reakcióhõt, de ehhez is lusta vagyok most 😄
én vhogy így írnám:
a)balra tolódik el
b)endotherm irányba tolódik
stb.
dixitque deus fiat lux
Csak, mert nem vagyok benne biztos, hogy értem.
Egyébként köszönöm. 😊
Az egyéniség kultuszának századát az a veszély fenyegeti, hogy nem lesznek többé igazi egyéniségei.
tehát vha van egy reakciód ami egyensúlyban van és t.f.h. balról jobbra exotherm (hõ keletkezik), akkor ha kívülrõl elkezdjük melegíteni a rendszert, az egyensúly balra fog eltolódni, hogy a "zavarást csökkentse", ha jobbra tolódna el, akkor még több hõ keletkezne, ez ellentmondana az L. C.-elvnek.
Így pl. ha növeljük a nyomást, egy egyensúlyban lévõ reakció abban az irányba tolódik el, amelyikben kevesebb molekula keletkezik, mert kevesebb molekula alacsonyabb nyomást jelent.
dixitque deus fiat lux
Kémiai egyensúly változása külsõ hatásokra (höm., konc., nyom.) valaki el tudná magyarázni valami hihetetlen egyszerû módon?
Milyen irányú változások történnek az alábbi egyensúlyi rendszerben, ha
Pl.: CO(g)+H2O(g) (oda-vissza nyíl) CO2(g)+H2(g)
a)növeljük a víz koncentrációját-->exo?
b)melegítjük a gázlegyet-->endo?
c)megkötjük a CO-t-->exo?
d)katalizátort alkalmazunk--exo?
e)növeljük a nyomást-->exo?
Köszönöm a segítséget!
- kovalens kötésû vegyületekben?
- egyszerû ionok esetén?
- összetett ionok esetén?
- mit mutat meg egy talaj mérhetõ redoxi potenciálja?
-mik az elektronvezetõk?hogyan változik a vezetõképességük?
Köszönöm elõre is!
Gerjesztett állapot: Az atomon belül az elektronok az atommag körül keringenek. A Heisenberg-féle határozatlansági reláció miatt azonban nem tudjuk pontosan megmondani a helyét, tehát azt szokták mondani hogy az atompálya (tehát az elektron pályája) az a térrész az atomon belül, ahol az elektron 90%-os valószínûséggel van jelen. Ha az atommal energiát közlünk, akkor az elektronok ebbõl a térrészbõl kimozdulhatnak, ekkor beszélünk gerjesztett állapotról.
pH skála: A pH skálát általában 0-tól 14-ig szokták megrajzolni, ezen 0-tól 7-ig található a savas kémhatás, a 7-es pH a semleges és 7-14 a lúgos/bázikus.
No roots: no tree. No family: no me. (Faithless - No Roots)