1639
kémia meg minden....
-
Lajos021 #1519 Az mar brutalis amiket tik ittt irtok
A legszebb a vilagon a kemia, es tik mar tuleptek minden hatarokat es gravitaciot. -
polarka #1518 milyen zen-tsu-ra pr0-gi?
és mely mole-_fogalmak_-kulásak? -
lally #1517 -kissé (nagyon) Off leszek most, Bocsi ! -de okulhattok a (másutt be-képzelt) káromból:
Azaz-A_Mo-_lE(-kulával) kapcsolatos fogalmakból !
-néhány napig lehetőleg még jelzővel se nagyon használjátok, mert:
Eléggé BUGosnak tűnik most már a számomra a központi, Hofi-féle, CENZné-Ura programocska. -
#1516 bocsi most nézem, hogy elnéztem az egyik enzimet -.-
A regenerációért a DHA reduktáz felelős, nem a GR. A GR a GSSG-t regenerálja GSH-vá (benne van a nevében is -.-) NADPH kárára.
Itt van egy kép a ciklusról:
-
#1515 ja és Christine Foyer, jövőhéten előadást tart a MTA-n, a ROS konferencia alkalmából, reményeim szerint a tanárom betud majd juttatni rá :D -
#1514 Amúgy a DHA nagyon rövid életű in vivo is, ha nem regenerálódik, gyűrűfelnyílással továbbalakul.
A növényekben az ún. Foyer-Halliwell-Asada ciklus (aka. aszkorbát-glutation ciklus) gondoskodik a DHA ASC-vé történő regenerálásáról.
Majd írok róla egy bejegyzést a biokémia topikba :)
Röviden annyit, hogy a DHA glutation (röv. GSH, egy tripeptid) felhasználásával enzimesen (glutation reduktáz, GR) ASC-vé redukálódik, míg a GSH glutation diszulfiddá (GSSG) oxidálódik (2 GSH a bennük lévő ciszteinen keresztül dimerizál) -
#1513 igen, így van, ezt a módszert használtam :)
ezen kívül még van 2 megoldás aszkorbát (röv. ASC) meghatározásra. Egyik HPLC-vel (gondolom nem kell bemutatni), másik (amit jövőhéten fogunk mérni) aszkorbát oxidázzal (röv. ASX) (enzim) történik.
Ezt a folyamatot katalizálja: 2ASC + O2 --(ASX)--> 2DHA + 2H2O (DHA: dehydro-ASC)
A DHA ezután elreagál az oldathoz adott OPDA-val (Ortho-phenylenediamine, v. egyszerűen 1,2-diaminobenzol) és a keletkező vegyület 300 nm körül elnyel, így ezt is lehet fotometrálni.
A dipiridilessel együtt ezt a 3 mérést akarjuk standardizálni és validálni , hogy plazmából, zöldségekből tudjunk ASC-t mérni. -
polarka #1512 Kösz, nyugodtan megdobálhatsz néha ilyen érdekességekkel.
Tehát ha jól értem, akkor ugyanezen eljárást használtad aszkorbát koncentráció meghatározásra. -
#1511 háháá a zinc finger, az tök menő :P -
#1510 Nem tudom le lehet-e tölteni, de ITT van a laborhoz tartozó leirat (ez egy mérés is egyben a biokémia labor kurzuson) -
polarka #1509 Köszi, máris egy fokkal okosabbnak érezhetem magam. :)
Volt egy sejtésem, h vmi köze van a spektroszkópiához, átmenetifémes komplexről lévén szó. -
polarka #1508 Mivel tükörfordításról van szó célszerű ugyanúgy írni, cink ujj.
Sztem az aggasztóbb a linkelt pdf-ben, h "templát"-ot ír, miközben természetesebben hangzik, h minta, példa, etalon, sablon. Fölöslegesnek és erőltetettnek érzem ezen angol szó magyarosra torzítását és aki nem tud kicsit angolul, az aztán nézheti, mint a borjú. Persze ha elterjedne a használata és divatos volna vmikor (amit kétlek), akkor úgysem furcsállná senki. -
#1507 Így néz ki a standard sor Eppendorfokban :) -
#1506 köszi a linket (:
sajnos mostanában nem sokat vagyok gép előtt, szakmai gyakot csinálom, ami egyben a szakdoga téma is lesz.
a dipiridiles komplexet azért linkeltem, mert ezen alapszik egy kimutatási módszer, amit csináltunk és tetszett.
Akkor már leírom mi a lényege:
Aszkorbát kimutatására használtuk, röviden: egy aszkorbátot tartalmazó oldatba bipirdilt raksz, mellé vas(III)-at (pl FeCl3), ez nem képez komplexet a dipiridillel, viszont az aszkorbát (vagyis inkább az aszkorbin, ezért savas közeg kell, amit foszforsavval állítunk be) redukálja vas(II)-vé, ami pedig már dipiridil komplexet képez.
az aszkorbát koncentrációja megszabja a keletkező vas(II) koncentrációját, az pedig a keletkező komplexét, és az utóbbit mérni lehet spektrofotométerrel és ha van egy kalibrációs egyenesed, akkor már tudsz is egy aszkorbát koncentrációt :) -
polarka #1505 A videóban látott konkrét összetételt nem árulják el. Sztem keressél egy pirotechnikust, aki megtudja tippelni. Találtam egy jó oldalt, ahol lehet tájékozódni pirotech témában, Pyroguide. A fórumjukon meg valszeg van, aki tud segíteni. -
romolusz #1504 figy polarka az a csetintös tirck tudod csetint és szikrázik.milyen anyagok azok hogytudok hozájutni jó gondolom büvészboltba de az kevés többkelenne nekem vagy ha valaki vágja mivan írjon -
lally #1503 "Barkácsolt" gyártásáról is van benne szó:
http://www.kislexikon.hu/metilamin.html
-néhány könyvben, egy oldalon 3_helyesírásával is találkoztam.
Ha a tanszéktől simán nem kapsz, próbáld őket még rábeszélni egy közös laborálásra. -
#1502 találtam ezt azt, de azok bonyolult ródiumkatalizátoros megoldások voltak.
De azért kösz, átfutom. -
polarka #1501 én nem vagyok vegyész, tommyc talán már volt szervetlen szintézis órán
enwikin van egy labor eljárás
ELTE-n meg a 8. oldalon van róla szó.
Ha 1ik sem nyert, akkor még angol nyelven érdemes keresni. -
lally #1500 Nem tűnik rossznak; én is köszi !
-néhány éve már sajna, elszaladt mellőlem az újabb tudomány.
Cinkelt-lapokról; Cinkcsizmáról is hallottam már, de Cinkujj-ról (Cink-ujj) korábban még nem.
A segítségetekkel, meg kéne állapodni a helyesírásában:
www.staff.u-szeged.hu/~gyurcsik/artificial_metalloenzymesh.pdf
-
#1499 És az Én metil-aminommal mi lesz? #1490? -
romolusz #1498 betalált látom megvan az érdeklödési köröd.hát ha emberenmüködik szerintem ezlesz az évszázad felfedezése. -
polarka #1497 Gondoltam hátha érdekel. -
polarka #1496 Ha Freddie Wong videóját mondod, akkor azt remélem tudod, h az film trükk/effekt. Csekkold a channeljét, ő a gamer szubkultúrának csinál szórakoztató videókat. -
romolusz #1495 de én valami olyasmit akkartam amit a kínai csinált.na de én már ki is találtam hogylehetne ezt megvalositani ha ráérsz keresrám a facebookon mihály kakuk (kalocsa)ha fent vagy kiakarom kérni a véleményed -
polarka #1494 [Co(bipy)3]3+ -
polarka #1493 Sztem ha ezek vmelyikébe belekevernéd, akkor már nem működe és kiválna belőle a hűlés során. De talán akkor működne, ha színezékes vízzel csinálod. Nem láttam még ilyet. -
polarka #1492 Remélem nem erre gondolsz.
Itt fel van sorolva jó pár trükk. Ott van a tűzlabdás pl., ahol öngyújtóba való folyadékot itatnak fel a labdaccsal. Meg a habos is van, ami nem is oly régen volt a Szertáron.
Vannak, akik alkoholba mártott kezüket gyújtják be, de ekkor rázzák is rendesen a kezüket. -
romolusz #1491 nemszúrhatok be videot írdbe youtube Fire Hands -
#1490 Üdv!
metil-amin-t honnét tudnék szerezni, vagy inkább -mivel az zűrős- miből tudnék csinálni? -
romolusz #1489 hello http://www.youtube.com/watch?v=hmrBYDs_gyk(ja így nem az igazi) hát nagyon jólenne ha ezt 1 phoár boral vagy sörel megtudnám oldani ötletedvan?de tényleg van 2anyag ami reakcioba kerül akor aciton van és kb30secig no para van.ha tudsz ilyen bűvésztrüköket vagy érdekesdolgokat mutatni akkor mútas már párat légyszíves kösz -
#1488 bipyridine (dipiridil), egy bidentát kelátképző ligand
-
polarka #1487 Az elsőről tudnál videót mutatni? Nem erre gondolsz véletlen?
Itt van néhány 5let, de h hogy mennének puszta kézben és sérülés nélkül, afelől vannak kétségeim. Esetleg itt megtalálod, amit keresel. Én úgy látom, h a bűvészek nem igazán ekképp csinálják a tüzet, lásd pl. Ez nem tűz, de jól néz ki.
A második - a vizes - pedig sztem nem víz volt, hanem túltelített nátrium-acetát, ami a kézmelegítőkben is van. -
romolusz #1486 helloztok!!nagyon érdekelne 2trük van két anyag amit a kezedre öntesz és öszedörzsölöd lángrakap rövidideig nem okozégési sérülést.a másik pedig szintén 1anyag amit ha az új begyedre öntesz és vizhez érsz akkor olyan mintha megfagyna a viz milyen anyagok ezek és hogy lehet hozájutni segitsetek ideis írjatok:[email protected] elöre is kösz pleas help -
#1485 Köszi, végül sikerült kilogikázni, de jó a megerősítés. -
#1484 összeöntve 12 dl 71.65%-osat kapsz.
Ehhez önteni kell 9,475 dl vizet, hogy 40%-os legyen. -
#1483 Üdv! Lenne egy probléma, amiben segítséget kérek.
Nevezetesen: Van 7dl 96%-os oldatod és van 5dl 37,5%-os oldatod. Ezeket összeöntöd és azt akarod, hogy az egész 40%-os legyen. Ha összeöntöd, akkor hány %-os lesz és mennyi víz kell még hozzá? Nem, nem pálinka, hanem csalánoldat. Az egészet össze kell önteni. Előre is köszi! -
#1482 Igen, annak megvan a levezetése :)
Viszont az előzőnél csak az eredményt írtam fel és nem voltam biztos a megoldás menetében. -
polarka #1481 BME
1ébként ha azonosak a kiindulási koncentrációk, akkor már más eredmény jönne ki. -
Ez durva :D
Milyen egyetemre jársz/jártál?