Európai Unió

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Legyen-e Európa „amerikaiabb”?

Egy OECD tanulmány azt vizsgálta, mitõl eredményesebb az USA gazdasága, mint az eurózóna, és mi a teendõ a felzárkózás érdekében. A választ több tényezõ tételes vizsgálatában keresték az elemzõk.

Nyilvánvalóan elsõ helyen áll a következetes, hatékony makroszintû gazdaságpolitika. A továbbiakban azonban inkább mikroökonómiai, felfogásbeli különbségeket emeltek ki a szakértõk. Két munkaerõpiaci vélemény: az amerikaiak nagyobb óraszámban dolgoznak, és nagyobb ösztönzést is éreznek a munkavégzésre, munkanélküliként ugyanis legtöbbjük a szociális ellátásoktól is elesne. Jobban kellene tehát ösztönözni Európában a termelõmunkát és a nõk munkavállalását. A jövedelemadózást pedig úgy kellene módosítani, hogy kifizetõdõbb legyen továbbdolgozni, mint korán nyugdíjba vonulni.

A legérdekesebbnek látszó megállapítás az, hogy az amerikai munkaerõ alulképzettebb, mint az európai, mégis magasabb termelékenységet produkál. Az OECD a vállalkozói klímában, a cégalapítás feltételeiben véli megtalálni az ellentmondás kulcsát: az amerikai társadalomban mély gyökerei vannak a vállalkozás szabadságának, míg néhány európai országban rengeteg akadályt kell leküzdeni az induláshoz. Hasonló következtetésre jutott a Világbank tanulmánya is, amely a vállalkozói klíma élhetõbbé tételével, a bürokratikus szabályozók jelentõs részének kiiktatásával, és a nõk és pályakezdõk foglalkoztatásának növelésével akár 2,2 százalékos éves gazdaságinövekedés-többletet is elérhetõnek tart.

Ezeket a tényezõket már az Európai Bizottság is felmérte, és meghatározta az EU által javasolt irányelveket a mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetének megkönnyítésére, a túlbonyolított gazdasági- és adminisztratív elõírások számának csökkentésére. Az Európai Bizottság fontosnak tartja, hogy a racionálisabb szabályozásra tett uniós javaslatok beépüljenek a tagállamok jogrendszerébe. A vállalkozói hajlandóság élénkítése érdekében a Bizottság regionális és nemzeti kampányokat kezdeményez; ezekhez forrást és „Európa” védjegyet biztosít. A kampány egyik központi gondolata, hogy a kkv-k állami megrendelésekhez is hozzájussanak. A program indítását 2006-ra tervezik.

A kutatás-fejlesztés területén nem valószínû, hogy Európa belátható idõn belül kihívást jelenthet az USA-val szemben. Botorság ragaszkodni a saját ötletek kitalálásához: át kell venni a meglévõ új, korszerû technológiák alkalmazását, származzanak azok bárhonnan is – javasolják a szakemberek. Az európai pénzintézetek kevés hajlandóságot mutatnak vállalkozás-ösztönzésre, magáncégekbe történõ befektetésre. Mára már mozdulni látszik ugyan az amerikai tõke is Európa irányába, ám egyelõre kevés finanszírozásra érdemes projektet talál. Nem mellékes az a hatás sem, amit az alacsony jövedelmezõségû termelés Kínába, Indiába történõ kiszervezésével érnek el az amerikai gazdasági szereplõk. Az OECD tanulmánya rámutat, hogy Európának gyorsabban kellene követnie ezt a példát is.

Az elemzõk elismerik: kiábrándító lehet Európa számára, hogy a versenyképesség érdekében az amerikai társadalom példáját kell követni, ám nincs minden veszve. Azzal, hogy az Unió vezetõi az utóbbi hetekben-hónapokban belátták: a 2010-re kitûzött lisszaboni célok megbuktak, már tettek egy jelentõs lépést elõre. Hans Eichel német és Gordon Brown brit pénzügyminiszter beismerése megnyithatja az utat a dinamikusabb kiútkeresés elõtt.

Punkerwork
ez most jó is meg nem is

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

Mégsem lehet EU-tag Románia 2007-ben

Az Európai Bizottság minden bizonnyal nem nyilvánítja Romániát "mûködõ piacgazdaság"-nak - közölte egy bizottsági tisztviselõ. Ennek hiányában Románia nem csatlakozhat az EU-hoz 2007-ben.

Az október 6-án nyilvánosság elé kerülõ bizottsági jelentés eldönti, hogy a csatlakozni kívánó államok elég gazdasági és adminisztrációs reformot hajtottak-e végre, hogy csatlakozhassanak az unióhoz. Korábban román tisztviselõk úgy gondolták, hogy nagyarányú gazdasági növekedésnek, a lassuló inflációnak és a privatizáció elõrehaladtának köszönhetõen meg kellene kapniuk a címet.

Portugália a legkisebb nettó befizetõ - Növelni kell a kifizetéseket az új tagok miatt

Bár a legtöbb pénzt az EU költségvetésébõl Spanyolország, Franciaország és Olaszország kapta, Portugáliának volt a legpozitívabb mérlege 2003-ban. „Az EU-tagság a lehetõ legjobb befektetés” - összegezte az eredményeket a brüsszeli költségvetési biztos.

Az Európai Unió költségvetésébõl tavaly 78 milliárd euró jutott vissza a 15 tagországba különbözõ mezõgazdasági és strukturális támogatások, valamint egyéb kifizetések révén. Az összegeket tekintve a legnagyobb haszonélvezõ Spanyolország, Franciaország és Olaszország volt. Ezeket az adatokat kedden hozta nyilvánosságra az Európai Unió. Michaele Schreyer, az Európai Bizottság költségvetési biztosa brüsszeli sajtóértekezletén hangsúlyozta: a számok azt mutatják, hogy minden egyes tagállam haszonélvezõje a különbözõ támogatási programoknak, de a legtöbb segítséget azok kapják, amelyek gazdasági szempontból a többieknél kedvezõtlenebb helyzetben vannak.

Ezt azzal támasztotta alá, hogy bár abszolút értékben Spanyolország (16 milliárd euró), Franciaország (13 milliárd euró) és Olaszország (10,5 milliárd euró) kapta a legtöbb visszatérítést, de nemzeti jövedelmük nagyságához viszonyítva Portugália áll a kedvezményezetti lista élén (a kapott és a befizetett összegek különbsége megfelel bruttó nemzeti jövedelme, a GNI 2,66 százalékának, tehát ennyi a pozitív szaldója), s õt Görögország követi. A legfõbb nettó befizetõk listáján elõl Hollandia áll, amely saját GNI-jének 0,43 százalékával fizetett többet az EU kasszájába, mint amennyit onnan visszakapott. A második-harmadik helyezett pedig Svédország és Németország, egyaránt GNI-jük 0,36 százalékával.

Schreyer azonban hangsúlyozta: még a nettó befizetõk esetén is az EU-tagságból (például a nagyobb piacból, a közös pénzbõl) fakadó elõnyök jóval nagyobbak, mint azok az összegek, amelyeket be kell adniuk a közös költségvetésbe. „Az EU-tagság a lehetõ legjobb befektetés” - hangsúlyozta a német biztos. A 2003-as évben egyébként az EU-költségvetésbõl 90,6 milliárd euró ment különbözõ kifizetésekre, ami a tagállamok egyesített bruttó nemzeti jövedelmének 0,96 százaléka. Ezen összegbõl 78 milliárd jutott a 15 akkori tagállamban élõ kedvezményezetteknek, a maradék pedig az EU mûködési költségeit, valamint a szervezeten kívüli programokat (köztük az akkor még a belépésre váró közép-európai államoknak, így Magyarországnak szánt kifizetéseket) finanszírozta.

Érdekesség, hogy a 2003-as kiadások elég jelentõs részét az Európai Unió nem a tagállamok befizetéseibõl, hanem saját bevételeibõl (külsõ vámokból, bírságokból, a 2002-es költségvetésnél megtakarított összegekbõl) fedezte, azaz az EU nagyon jól gazdálkodott: a 15 tagállamának 5 milliárd euróval többet (78 milliárdot) juttatott vissza összességében, mint amennyit azoktól nemzeti befizetésként kapott (73 milliárd euró).

Az Európai Bizottság által a következõ, 2007-2013 közötti költségvetési periódusra kidolgozott javaslat az EU-kifizetések jelentõs emelkedésével számol. Eszerint ez a tétel a 2006-os 120,7 milliárd eurós szintrõl 2013-ra 158,5 milliárd euróra nõne. A nagy befizetõk jelentõs része ezt ellenzi, s a kiadások szinten tartását (pontosabban a nagyjából 1 százalékos összesített GNI-arány megõrzését) akarja: Schreyer azonban most is figyelmeztetett, hogy a mostani szint nem lesz elegendõ, hiszen az EU tagjainak száma idõközben 15-rõl 25-re nõtt, s a szervezet elõtt álló feladatok is egyre sokasodnak.

HuAn82
Csökkentsék az adót a svédek és az angolok, így is lehetséges az alkoholadó harmonizációja. Ja úgy nekik már nem jó?! Akkor...

\"És cselekszem rajtok nagy bosszúállásokat fenyítő haragomban, hogy megtudják,hogy én vagyok az Úr,ha bosszúmat állom rajtok.\" Ezékiel 25, 17

Mike
jav:

fogyasztásának szintje

ma nemtok írni, fogalmazásgátló, juhé
tudom, máskor sem 😊

[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray

Mike
Magyarországon nagyon magas a tömény fogyasztása
ezt lejjebb kellene szorítani
erre pedig az adóemelés tökéletes

Mike
jav:

az eu miatt?
mert ha szerinted attól

Mike
gratullok a szokásos intelligens és demagógia mentes hpzzászóláshoz

szerinted miért enyni a benzin ára? az eu miatt
mert ha szerinted akkor, akkor legjobbat azzal teszel a világnak ha felvágod az ereidet
seggfej
és akkor még finom voltam

RangeR
Jó ez az uniózás, májul elseje óta nyomtak egyet a benzinen és hazabaszak egy csóri osztrákot, aki azt gondolta, hogy ugyanúgy mehet a Kékestetõre (pl.) hétvégézni, mint ahogy eddig Németországba átautózott valóban megállás nélkül. Tudatták vele, hogy ez csak fél EU, ne ugráljon anyira😊)) Na kb. ennyi volt edig az euzás.

egyébként ez minket nem annyira érint, sokkal inkább az északi országokat, ahol ISZONYAT magas az adója
nálunk csupán "tisztességes" százalék van rajta
ja, és az összegeket természetesen nem szabad nézni - hibás a cikk nézõpontja - ugyanis nem centekben, hanem százalékban vannak az adószintek :>

én se értek vele egyet kapásból, de van benne logika
egy példa németországban gyártják a jagermeistert, marhafinom, de más országokban nyilvánvalóan drágább -> csempészik
ha mindenhol európában azonos az adó, ergo nagyon kis árkülönbségek lennének (nyilvánvalóan attól függõen, hogy a tescoban vagy a sarki éjjel nappaliban veszed) akkor senki nem csempészne

ez ugyanaz mint anno a HTO szinezés vs. olajmaffia, kiegyenlítették a kettõ árát, és egybõl eltünt az üzlet

az árak kiegyenlitése nagy csempészmaffiák alól húzná ki a talajt

nemcsakfeel
hát nehogy már a tömény árát eemeljék!
ez tényleg kurva jó, hogy valamit azért emelnek mert hát az "külsõ " országból jön, és kell rá büntetõ vám, a többit, amire meg nincs ez, azt meg a harmozáció kedvéért.. de hát hogy lehet EGY valami dolgot kiemelni és azt harmonizálni??? akkor harmonizáljáka cigányok eloszlását is a zúnióban.... Ha már ennyire minden fasomdolgot akarnak egységesíteni.

*hihi ** *

Brüsszel harmonizálná az alkoholadót

Vitaindító jelentést tett közzé szerdán az Európai Bizottság az alkoholtartalmú italokra kivetett adó európai szintû harmonizációjáról, a csempészet elleni küzdelem és a verseny igazságosabbá tétele jegyében.

Az alkoholtartalmú italokra kivetett adó szintjérõl jelenleg az egyes államok döntenek, az érvényes (1992-es) uniós szabályozás mindössze egy minimumszintet határoz meg. A gyakorlatban ezért az adószint államról államra eltér, ami a Bizottság szerint csempészethez vezet, valamint torzítja a piaci versenyt.

Például Angliában az egy liter sörre kivetett adó 97 eurócent - Magyarországon csak 21 cent, Lettországban meg csak 9 cent. Svédországban 15 euró 41 cent adót vetnek ki a 40 százalékos szeszek 70 centiliterjére, míg Magyarországon csak 2 euró 12-t.

Az Európai Bizottság szerdán ezért azt javasolta, hogy a tagállamok "kezdjenek el gondolkodni" azon, hogyan lehetne közelebb hozni egymáshoz az adószinteket. Hivatalos, konkrét javaslatot azonban a Bizottság nem tett, mert az adóharmonizáció a világ legérzékenyebb kérdése, ráadásul teljes egyetértése van szükség minden módosításhoz. A javaslat sokaknak nem fog tetszeni, hiszen a legalacsonyabb adószinttel rendelkezõ országok számára biztosan adóemeléssel, a fogyasztók számára áremeléssel járna.

Tetsuo
Remélem USAnak nem fexik le sem EUrópa sem a Távol-kelet.
Nagyarcú dagadt, IQ bajnokok.. Boahh

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

FtranX
te se tudod, hogy miért?

LOÁL
országgyarapítás rulez 😄

-the invisible-

Galy
"Valamiért"

😄DD
FtranX
Valamiért az USA-ban nem nézik jó szemmel az EU megerõsödését.. Most ezt a cikktõl függetlenül mondom.

Galy
nem kell parázni, ekkora területet még sosem csatoltak Magyarországhoz 😊
Tikal
usa beszél szociális válságrol meg hogy a bevándorlok elárasztják majd az EU-t? nemi is olyan régen még azt sem tudták mit kezdjenek a feketékkel és a szociális gondjaikkal.... most meg annyi bevándorlojuk volt hogy szinte meg is szuntették a bevándorlást a vizum szivatásukkal....
ez egy szemét piszkálodo kárörvendõ cikk...

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Mike
"bukott államok mocsara"
nyasgem newsweek!

Mike
szerintem meg a Fatávra kéne rámászni!

Pluskast
Tudod mi ezzel a baj? Franciaország egy fejlett ipari ország. Gazdaságilag Európa 3. legerõsebb állama. Az USA-ról meg már ne is beszéljünk.
Sajnos mi ezt nem mondhatjuk el magunkról. Arról nem is beszélve, hogy az életszínvonal ott messze nagyobb mint nállunk.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Hellhammer
Arra leszek kíváncsi, hogy így az eu-hoz csatlakozva mikor szûntetik meg a MOL monopol helyzetét. Mikor jönnek az elsõ tényleges eredménnyel járó perek. Mert bár eddig is volt pár eset, de eddig semmi nem történt érdemben. Gondolom láttátok már azt a cikket amiben egy próbapert megnyert az Autóklub a MOL-al szemben, ha nem, nézzétek meg itt. Elszomorító a szabadrablás, ami nálunk megy. Remélem mostantól ennek vége lesz.

Punker
állítólag, gyakorlatilag meg nem...

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Tetsuo
Állítólag a tejtermékek árai csökkennek..

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Mike at home
ja es ha felreertheto, nem csak en szoktam tankolni a kocsiba

[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]

Mike at home
szepen masznak az arak 😞
a jomultkor amikor en tankoltam, meg 238.9 volt 😞((((
es az nem is volt olyan regen

[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]

Mike at home
10 kilometert telleg meger

10 km kb. 1 liter... akkor egy évben kb. 200-szor kéne tankolni, hogy ne legyen megtakarítás.. gondolom annyit nem tankoltok 😄

-the invisible-

HuAn82
10 km kocsikázásnál egy normál autó "borzasztó sokat" fogyaszt.

\"És cselekszem rajtok nagy bosszúállásokat fenyítő haragomban, hogy megtudják,hogy én vagyok az Úr,ha bosszúmat állom rajtok.\" Ezékiel 25, 17

HuAn82
ja

Davidus
És egy év alatt hányszor 10km-t nyomtok le?😛 Lehet hogy ott el is tûnik az 50k megtakarítés?😊

V9ykn8_TZL0

Hellhammer
Most 242 a 95-ös, ez lesz 248 szerdától. Szlovákiában ez 218. 63 l-es az autóm tankja, mindig kiautózom a maxot (egyszer már rá is basztam erre ) 59-60 lityi mindig belecsúszik a tankba. Ez pedig már 1800 Ft/autó, és tekintve, hogy 2 autó van a családban ez éves szinten már 50k körüli összeg, ami megér 10 km autókázást szlovákiáig...
Meg lehet náluk kapni jófajta Kelt sört (ha még nem ittatok, kóstoljátok meg egyszer mindenféleképp), meg az égetett szeszek is majdnem 1/3 árban vannak (Beherovka rulez! 😊)
Szóval én ital- és benintúrista vagyok 😊

Mike
azért már megéri
és hol vannak ilyen árak? Ukrajna?

I.C.ram
Rájöttem, hogy miért ilyen szar MO turizmusa! Sok láma külföldi Bukarestként említi meg Budapestet, és mindenki Bukarestbe szeretne menni, mert azt hiszik, hogy az BP 😊
I.C.ram
Mi lenne, ha mondjuk egy nagy magyar lapban, amit mondjuk kint is olvasnak, London helyett Dublin-t írnának 😄 Vagy valami hasonlót 😊
Davidus

V9ykn8_TZL0

hen-tes
mit jelent ? 😞

Dell D610 - Sony Ericsson K810i - Konica Minolta Z10 - 20 centis pénisz - farmerreklámfar - geciszép arc És én ne legyek kemény? http://smc.z8.hu - http://koncertprogram.hu/

Igyvan!
#683: Raadasul ez a BBC. 😛

Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!

GregSB
BBC

HuAn82
98-as kb: 115 Ft
95-ös kb: 98 - 105 Ft

HuAn82
Én már min.4 éve nem tankolok itthon.

Mike
ez télleg szégyen

Mike
mennyi is most mondjuk a 95-ös? 238? vmi ilyen dereng

namost az mondjuk 50 lietrnél 1000 difi
megéri ezért elmenni?

Hellhammer
Magyarország in dö júrópien júnió déj 3 announszment:

Május 5-én, szerdán 0 órától a MOL Rt. a motorbenzin literenkénti fogyasztói árát 6, a gázolajét pedig 3 forinttal emeli.

Asszem én továbbra is a szlovákokat tömöm pénzzel és 218-ért tankolok náluk...
Azért örülök a zúniónak, nem kell a határon útlevelezgetni, átmehetek személyivel is tankolni 😛
Kérdés: hány milliárd Ft adókiesése lesz az országnak a könnyebbé váló benzinturizmus miatt?

O0D:
azsiai unio 😄DDD

Hajrá Dózsa György!

FtranX
hát ez tényleg elszomorító...

PREMIERE1
13 órával a csatlakozás elõtt ... BBC

Sajnos ez nagyon elszomorító!

Mára javították ...
bbc.co.uk

\"... népszavazás döntsön a nép szavazásból történő kihagyásáról ...\"