Kízeleg a szavazás - IGEN vagy NEM?
avagy itt van május elseje, jajj mi lesz? :)
  • supremum
    Határátlépés az EU-országok között címmel megjelentethetném az alábbi történetemet. Érdekelne a jogi háttere.

Igyekszem részletesen, a történések szerint leírni és nem ferdíteni rajta. Tanulságos lehet bárki számára.
    Autómmal - mint minden hétköznap reggel - Ausztriába tartottam, a munkahelyemre. A Sopron-Klingenbach határátkelőhöz érve, látom, hogy viszonylag gyorsan haladnak előttem az amúgy sem hosszú sorban álló autók. A magyar oldalon senki nem áll és nincs is ellenőrzés. Az osztrák határátkelőhöz közelítve egy határőr látható, aki előtt sorban, lassú tempóban haladnak el az autók egymás után, de a határőr nem sokat törődik az átkelőkkel. Elhaladok én is mellette felmutatva a személyi igazolványomat, majd ő továbbintett. Ezzel - gondoltam - vége is az ellenőrzésnek, és mivel nem láttam más ellenőrt előttem, kisebb gázt adtam. Az utolsó irodaajtó mellett elhaladva, a szemem sarkából vettem észre, hogy egy újabb határőr fut ki az ajtón és integet, hogy álljak meg. Hirtelen megálltam, leengedtem az ablakomat és elnézést kértem tőle, hogy nem álltam meg, dehát nem láttam, csak az utolsó pillanatban.
    Erre ő arogánsan rám szól, hogy kissé gyorsan akartam áthajtani az átkelőnél (kb. 30-40 km/h volt). Ismét elnézést kértem. Megkérdezte, hogy hova tartok és mit akarok én ott. Őszintén megmondtam, hogy ott dolgozom és éppen munkába tartok.
    - Akkor mutassa a vízumját - mondta ő.
    - Nincs vízumom, mert nincs szükségem vízumra. Ingázó vagyok - mondtam.
    - Csak nem feketén dolgozik kint? - kérdezte már-már gúnyosan.
    - Nem. Van munkavállalási engedélyem az osztrák munkaügyi hivataltól.
    - Akkor mutassa meg! - mondta ő.
    Ekkor csodálkozva néztem és mondtam, hogy az engedély nincs nálam, otthon van. Erre ő utasított, hogy menjek haza érte és addig ő visszatartja magánál a személyi igazolványomat.
    Idegesen ugyan, de megtettem, amit kért. Amikor újra visszaértem az ominózus helyhez, már nem ő volt ott az ellenőr, hanem két kollégája, akik anélkül továbbengedtek volna, hogy bármilyen uti okmányt felmutattam volna nekik (hiszen az igazolványom náluk volt lefoglalva). Intettek, hogy menjek már, de én mondtam nekik, hogy szeretném visszakapni az igazolványomat, amit a kollegájuk visszatart.
    - Vagy úgy! - mondták, majd egy röpke pillantást vetve a munkavállalási engedélyemre, amit felmutattam, visszaadták az igazolványomat, majd átengedtek.

Kérdésem: mi volt ebben jogszerű és mi nem?