Kízeleg a szavazás - IGEN vagy NEM?
avagy itt van május elseje, jajj mi lesz? :)
  • Cat #732
    Legyen-e Európa „amerikaiabb”?

    Egy OECD tanulmány azt vizsgálta, mitől eredményesebb az USA gazdasága, mint az eurózóna, és mi a teendő a felzárkózás érdekében. A választ több tényező tételes vizsgálatában keresték az elemzők.

    Nyilvánvalóan első helyen áll a következetes, hatékony makroszintű gazdaságpolitika. A továbbiakban azonban inkább mikroökonómiai, felfogásbeli különbségeket emeltek ki a szakértők. Két munkaerőpiaci vélemény: az amerikaiak nagyobb óraszámban dolgoznak, és nagyobb ösztönzést is éreznek a munkavégzésre, munkanélküliként ugyanis legtöbbjük a szociális ellátásoktól is elesne. Jobban kellene tehát ösztönözni Európában a termelőmunkát és a nők munkavállalását. A jövedelemadózást pedig úgy kellene módosítani, hogy kifizetődőbb legyen továbbdolgozni, mint korán nyugdíjba vonulni.

    A legérdekesebbnek látszó megállapítás az, hogy az amerikai munkaerő alulképzettebb, mint az európai, mégis magasabb termelékenységet produkál. Az OECD a vállalkozói klímában, a cégalapítás feltételeiben véli megtalálni az ellentmondás kulcsát: az amerikai társadalomban mély gyökerei vannak a vállalkozás szabadságának, míg néhány európai országban rengeteg akadályt kell leküzdeni az induláshoz. Hasonló következtetésre jutott a Világbank tanulmánya is, amely a vállalkozói klíma élhetőbbé tételével, a bürokratikus szabályozók jelentős részének kiiktatásával, és a nők és pályakezdők foglalkoztatásának növelésével akár 2,2 százalékos éves gazdaságinövekedés-többletet is elérhetőnek tart.

    Ezeket a tényezőket már az Európai Bizottság is felmérte, és meghatározta az EU által javasolt irányelveket a mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetének megkönnyítésére, a túlbonyolított gazdasági- és adminisztratív előírások számának csökkentésére. Az Európai Bizottság fontosnak tartja, hogy a racionálisabb szabályozásra tett uniós javaslatok beépüljenek a tagállamok jogrendszerébe. A vállalkozói hajlandóság élénkítése érdekében a Bizottság regionális és nemzeti kampányokat kezdeményez; ezekhez forrást és „Európa” védjegyet biztosít. A kampány egyik központi gondolata, hogy a kkv-k állami megrendelésekhez is hozzájussanak. A program indítását 2006-ra tervezik.

    A kutatás-fejlesztés területén nem valószínű, hogy Európa belátható időn belül kihívást jelenthet az USA-val szemben. Botorság ragaszkodni a saját ötletek kitalálásához: át kell venni a meglévő új, korszerű technológiák alkalmazását, származzanak azok bárhonnan is – javasolják a szakemberek. Az európai pénzintézetek kevés hajlandóságot mutatnak vállalkozás-ösztönzésre, magáncégekbe történő befektetésre. Mára már mozdulni látszik ugyan az amerikai tőke is Európa irányába, ám egyelőre kevés finanszírozásra érdemes projektet talál. Nem mellékes az a hatás sem, amit az alacsony jövedelmezőségű termelés Kínába, Indiába történő kiszervezésével érnek el az amerikai gazdasági szereplők. Az OECD tanulmánya rámutat, hogy Európának gyorsabban kellene követnie ezt a példát is.

    Az elemzők elismerik: kiábrándító lehet Európa számára, hogy a versenyképesség érdekében az amerikai társadalom példáját kell követni, ám nincs minden veszve. Azzal, hogy az Unió vezetői az utóbbi hetekben-hónapokban belátták: a 2010-re kitűzött lisszaboni célok megbuktak, már tettek egy jelentős lépést előre. Hans Eichel német és Gordon Brown brit pénzügyminiszter beismerése megnyithatja az utat a dinamikusabb kiútkeresés előtt.