16455
  • vass17
    én Dell-t ajánlanék, de itthon nem kapsz jó áron. itt össze tudsz állítani egy konfigurációt, de azt tudni kell, hogy elég költséges az, hogy ide szállítják: kb 22k postaköltség, Áfa (20%), vám (7% ha jól tudom), szoval nem olcsó, de az árfolyamok miatt sztem így is jobban jársz. Azon belül, hogy melyik típust nézed ki, az már a te dolgod:D
  • I.C.ram
    Sziazstok! Szeretnék venni egy laptopot. Kérdésem lenne, hogy mit ajánlotok?

szempontok: lehessen rajta játszani, legalább 8600M GT VGA vagy jobb, 15.4" vagy max 17"-es legyen. Vinyó is legyen benne legalább 250-300GB.
  • zoli47
    Az MS szerint több Vistát adtak el mint XP-t ugyanannyi idő alatt anno. Mivel az XP régebb óta nyomul, nyilván több van (még) belőle, de ez csak idő kérdése. A Vista nem hype, hanem fejlődés. Tény hogy biztonságosabb mint az XP, hibái nyilván vannak, de az XP-nek is vannak, sőt, az XP-t is anno ugyanúgy fikázták a bugok miatt, csak azóta kijött rá 3 SP, és már mindenki csak az SP2-es XP-re emléxik, az alapra nem, pedig akkor is ment a jajgatás. Mit szoktak még felhozni a Vista ellen? Hardver igény. Az az XP-nek is megvolt a Win98-hoz képest. Mi van még? Driverek. A Vista szakított a Win32-vel, behozta a WinFX-et, a gyártók meg basztak normális drivert írni a cuccaikhoz. Ez miben is a MS hibája? Talán a gyártókat kérdezd miért voltak lusták dolgozni! Igazából semmi olyat nem tudsz felhozni a Vista ellen, amit az XP-re nem lehetne elmondani. A Windows 7 még olyanabb lesz, majd akkor beindul a "vistás időkben milyen jó is volt" siránkozás.

Downgradelni a cégek szoktak, mert sok olyan speciális üzleti alkalmazás van, ami nem kompatibilis a Vistával, ez otthoni júzereknél nem szempont. De tudnék mondani rengeteg DOS-os, Win98-as gamét, ami még az XP-vel se kompatibilis, azért miért nem sír senki? Nem lehet minden őskövületet támogatni, mert az csak a rendszer stabilitásának kárára megy. MFM vinyót, VESA kártyát se támogat már senki.
  • grizzly21
    En laptopon osx-et hasznalok ugyhogy nagyon leszarom ezt az egesz vista hype-ot laptopokra, de az asztalimra se raknek fel vistat soha az biztos.
    Egy ideje meg mindig nagyobb volt az xp eladasi statisztikaja mint a vistae, lehet hogy meg most is. Csomo elado downgradelesi opcioval adja a vistat mert igy jobban kelendo..
  • Nandusz
    Ahha... És szerinted ezt mariacchi kérdezte?

Nem, nem ő, de ha már ő vetette fel a problémáját, aminek ez a momentum nem egy elhanyagolható kérdése( ha néha figyelnél is esetleg, akkor nem kérdeznél vissza badarságokat), akkor abból indultam ki, hogy próbáljunk meg segíteni neki kicsit.
    A kérdésemet természetesen nem azért tettem fel, mert nem tudnám, hogy a rejtett partíción lévő image-t le lehet törölni, hanem próbáltam volna rávezetni őt (mariacchit), hogy beszéljük meg együtt, hogy ő letörölte-e.
    Érted most már? [***reménykedik]
  • Nandusz
    Tutira vinni fog minden játékot natív felbontásban is, persze a legújabbak esetében meg kell találni a medium-very high közötti legoptimálisabb beállításokat. Minden esetre a látványra így sem lesz panaszod.
    A notiban lévő videókártya egy 8600GT teljesítményének felel meg.
    LINK

Az pedig elég erős még a jelenlegi játékokhoz a fent leírt optimalizációk mellett. Nekem Pl. a COD4 is simán megy a gépemen és kb. teljesítményre u.a. az általad belinkelt géppel.
    Magyarán vedd meg bátran azt a laptopot.
  • Mythic
    Mivel asztali gépem eladom, és ez a gép azt a szerepet fogja betolteni, ezért nagyjából mindketto szempont fontos lenne. De játszás terén tényleg nem 2007-2008-as játékokról beszélek. Csak az olcsóbb játékokat veszem meg, amik tényleg jók, szóval ezek vannak pár évesek. :) Nagyon drága gépet nem akarok venni, mert 2-3év alatt az is totálisan elavul. Az ASUS X55SV-AS070C típusról mit gondoltok? Ez eltudná vinni natív felbontásban a 2-4éves játékokat? Itt egy link róla: http://www.agem.sk/?cmd=tovar_detail&product=11076698
    Még sosem volt laptopom, ezért jó lenne ha valaki véleményt tudna mondani, hogy ez nagyjából mire lenne elég. Kossz!
  • zoli47
    A 9600pro mobility (ami kb egy 9600 nempro asztalival egyenértékű) kb egy x300 mobilitynek felel meg, tehát kb. bármelyik mai low end vga megfelel, az x300-nál már majdnem minden jobb.

Nyilván a nagyobb felbontás a jobb, 15.4"-re a jobb gépek 1920x1200-at is tudnak. Persze nem a teszkósak. Viszont azt is vedd figyelembe, hogy a low-end videokari nem biztos hogy a nagyobb felbontást is elbírja játék alatt. Vissza lehet venni természetesen a felbontást (TFT miatt ilyenkor hol vastagabb, hol vékonyabb vonalakat fogsz látni, az csak a natív felbontásban ad éles képet), de akkor meg ugyanott vagy mint a kisebbel. Játékon kívül viszont jól jöhet a nagyobb felbontás, explrerben, offiszban nem kell teljesítmény, azt bármilen vga elbírja. Ha játszani akarsz, akkor a kisebb felbontás jobb, ha leginkább nem jkátszani, akkor a nagyobb. Ezt neked kell eldöntened.
  • zoli47
    Ja, mivel xp-s gépeket már régebb óta forgalmaznak, nyilván több ideje volt elterjedni. De akinek már megvan, annak nem kerül új alkatrész a gépébe. Kulturáltabb helyeken koncepció hogy ami oprendszert ráraknak, azzal használja a júzer a gépet. Ergo nem kell neki vistás driver.

Viszont új gépet már szinte csak vistával szállítanak (főleg notit, mert ugye arról van szó), ahhoz meg xp-s driver nem nagyon fog kelleni. Az meg hogy itt a balkánon megy a házibarkácsolás, a gyártót nem igazán érdekli, ez a környék nem célpontja senkinek, ide csak úgy lehullik valami a maradékból, ha nem teccik, nem veszed meg, a gyártót az nem érdekli, nem tétel. Márpedig az az amcsi / japán / (nyugat) EU piacra készül, és az ottani eladásokhoz / használati szokásokhoz igazítja az üzletét, benne a driver készítést is.

És képzeld, win95-ös, meg DOS-os drivert se fejlesztenek pár maradi ember kedvéért. Az intel is kidobta az IDE portot a chipkészleteiből, és a VESA sloltot se támogatja. Ez van, ez a fejlődés. Az hogy te nem tudsz ilyenekről, az egyéni szocproblémád.
  • Mythic
    Hello! Szeretnék egy kis segítséget kérni, mert laptopok, sot az újabb fejlesztések terén sem vagyok már túlságosan képben. Szeretnék venni egy laptopot elsosorban mindennapi használatra(net,Office,filmnézés), és olyan játékok futtatására mint Neverwinter Nights 1-2, Morrowind,esetleg még bepróbálnám a Oblivion4-t, FM 2008 meg manager típusú játékok. Nekem nem kell Crysis meg Mass Effect és hasonló ultragépfuggo játékok. Egy HD3470-es grafkártya 256MB-Rammal elég lenne nekik? Mivel 9600Pro grafkártyán is sikerult mukodésre bírni ezeket a játékokat, gondolom azért itt is mukodniuk kellene, de úgy nagyjából mégis milyen teljesítményre lehet számítani? Egy Nvidia 9500-os grafkártyás gépet inkább jobban megéri még ilyen játékok mellett is? Mert nekem az új játékokra ott az Xbox360-m, PC-n nem fogok nagyon új játékoknak nekiállni, csak az RPG meg manager marad. Valamint felbontásban 1280x800 vagy 1440*900 felbontás jobb egy 15,4-es monitornál? Olvastam olyanokat, hogy akik játszani is szeretnének azok inkább 1280x800-asat válasszanak, mert a grafkártyák nem bírják nagyobb felbontásban a játékokat, és alacsonyabb felbontásban pl 1204*768 v 800x600-ban nagyon rosszul néznek ki a játékok 15,4+-os monitoron. AMD Turion X2 TL64 vagy C2D 8100T proci? Kossz a segítséget!
  • grizzly21
    de mi koze ennek a warezhez ember? Az xp-t is ugyanugy letoltik mint a vistat...statisztikailag SOKKAL tobben hasznalnak XP-t mint Vistat, es a cegek egy jo resze egesz egyszeruen tul akarja veszelni ezt az idoszakot az xp-vel, mig ki nem jon a kovetkezo win os. Ezen nincs mit felrebeszelni, en leszarom hogy mennyire nem ertesz hozza, de masokat ne hulyitsel mar ilyenekkel hogy a vista a legnepszerubb os.
  • zoli47
    Hát hogy lesz népszerű valami? Sokan használják. Gondolkodni kéne...
  • grizzly21
    ahhoz hozzatartozik, de ahhoz hogy a vista milyen nepszeru mi koze van mar??? Osszefuggestelenul irkalsz hulyesegeket
  • zoli47
    "Vagy lewarezolni" <-- én se értem hogy jön ehhez a vásárlás...
  • zoli47
    Ugyanis engem érdekelne, hogy az újabb laptopokba egy rejtett partícióba beépített és onnan települő Vistát hogy lehet véglegesen agyonvágni.

Ahha... És szerinted ezt mariacchi kérdezte?
  • Nandusz
    Szerinted Windows nélkül hogy futtasson Everestet?
  • Tetsuo
    thx
    akkor probalok nehany jatekot :P
  • Inquisitor
    Futass egy Everestet (valami frisset) és az adatok alapján szépen le lehet vadászni a legtöbb vezérlőhöz az XP drivert. vannak olyan trükkös vezérlők, mint pár ADI audio, amikhez külön nem lehet töltögetni, de kis kereséssel talál az ember FTP linket mondjuk a HP/Compaq vagy más noti "gyártó" oldalán :)
    ATI Catalyst felerőszakolásához meg nézesd meg valakivel ezt a leírást olyannal aki ért ángliusul:
    MODTOOL
  • Inquisitor
    "Aki tudja a teljes winfos macintosh storyt az tudja hogy ki mit talált fel és ki kitől lopott"
    Mindketten a Xeroxtól lopták. :)
    Macet meg ki is gyártja? Valami AsusTek? :D
    Mi is van az alaplapján? Jé, ugyan azok a vezérlők mint bármelyik PC-s lapon, és jééé ... Intel Core és Core2 procik.
    Nincs velük semmi baj, szépen designolt márkás gépek, amiket ismeretlen okból itthon dupla áron vehetsz meg.
  • Nandusz
    Lényegében az összes mai 3D játék, a Crysist leszámítva (bár szerintem low-on az is elmenne, én még nem próbáltam az enyémmel).
  • Tetsuo
    Good Morning!
    NVidia GeForce 8400M GT
    Ez mit tud? Milyen jatekot vehetek hozza? Crysis es tarsai, v csak managerjatekok? Mi a velemeny?

Egyebkent a gep tobbi parametere jo: 3Giga memo, 2x2,1GHz proc...
  • grizzly21
    nem ertem hogy jon az eredeti szoftvervasarlas kerdese ahhoz hogy a vista a legnepszerubb oprendszer e vagy sem.
  • Nandusz
    Ahha...és szerinted mariacchi letörölte?
  • zoli47
    Letörlöd a rejtett partíciót amin a recovery image van.
  • zoli47
    Hát igen, tudod nem mindenki olyan csóró hogy ne tudná megvenni. Vagy lewarezolni. A gyártó meg minek írjon drivert csóróknak? Az már nem fizet érte. Ez van, ígyjárás.
  • Seithennin
    nem kell ezt felvenni, ennyi! Aki tudja a teljes winfos macintosh storyt az tudja hogy ki mit talált fel és ki kitől lopott, ezen felül hogy a mac sokkal jobb igaz drágább is de a cigány se jár bundában:D a minőségért fizetni kell cserébe nincs fagyás töltögetés stb, a pista meg legnépszerűbb a cirkuszi fakírok körében valóban:D
  • Nandusz
    telepitett Vista Home(természetesen agyonvágtam)

Na erről egy kicsit, ha bővebben is tudnál ejteni pár szót. Ugyanis engem érdekelne, hogy az újabb laptopokba egy rejtett partícióba beépített és onnan települő Vistát hogy lehet véglegesen agyonvágni.
    Tehát nyugi van, a tanácsom...felejts el mindenféle XP cd;dvd-t és próbáld a GÉPEDEN ott lévő (nem egy külön lemezen) Vistát telepíteni.
  • grizzly21
    :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
    A Vista mint legnepszerubb oprendszer:DDDDDDDDDDDDDDDD
    koszi hogy irtal:)
  • zoli47
    Nyilván fizet... túl sok Columbot nézel. Egyszerűbb magyarázkodni mint dolgozni. Simán csak lusták a gyártók, csak a legnépszerűbb oprendszerhez írnak (ha írnak) drivert.
  • CaveBoy
    Ez felettébb logikus érvelésnek tűnik, sztem van is benne valami.
  • grizzly21
    csak annyi hogy fizet neki hogy ne irja meg:) ne legyel mar ilyen naiv, a hardvergyartonak az lenne az erdeke hogy az o cucca minnel tobb gepbben mukodjon, es amig az xp a legnepszerubb oprendszer (a rohej az hogy az is marad, max a kovetkezo windows fogja tudni talan lehagyni), addig miert ne gyartananak xphez is drivert? Azert mert az ms tobbet fizet
  • zoli47
    Milyen korrupció? Az hogy a hardware gyártó nem írja meg az XP-s drivert? Ennek mi köze az MS-hez? Fordulj a gyártóhoz!
  • pepe321
    A DELL Inspiron 1720-szal van-e valakinek gyakorlati tapasztalata? Az egyszerűbb verzióra gondolok (T5450, 1440x900, x3100). Főként arra lennék kíváncsi, hogy
    - mennyire masszív az egész
    - mennyire jó a magyar billentyűzet kiosztása
    - a T5450 CPU-ra azt mondta valaki, hogy az 50-re végződőek afféle "kísérleti típusok". Ha ez igaz, lehet-e ennek gyakorlati jelentősége a (hosszabbtávú) megbízhatóságban? (melegedés, fagyogatás, fogyasztás, mittudomén)

Hosszútávon megbízható 17" DTR gépre van szükségem, alapvetően linux-szal, és alapvetően irodai dolgok + elektronikai (2D) tervezés + firmware fejlesztésre, tehát nem kell csúcserőmű. Ár, név, képességek tekintetében ez a Dell gép szimpatikus lenne. Most egy NEC Versa P570 előtt ülök (ami valószínűleg átcimkézett MSI PR620, T7500, 1680x1050, GeF8400M GS), úgy érzem, hogy ezzel kicsit túllőttem a célon. Ennek a downgrade-elésén :-) gondolkodom erősen, főként mert kicsi a szemeimhez az adott célra ez a 15"-os képernyő, ezzel a felbontással (a külön monitor meg nem megoldás).
  • Kalozoner
    ott lenne a pont ha nem lenne picsa drága...
  • grizzly21
    en se azt mondom hogy xp..de ha van penzed akkor mac. (itthon ez nem jellemzo)
  • Kalozoner
    én azt mondom vista, nekem sem a szivem csücske, de ránnkerőszakolják lassan, főleg notiknál, plusz ram és nem lesz oylan nagy baj a vistával sztem, legaklábbis feleslegesnek érzem az xp-vel való cumizást egy vista orientált notin...
  • grizzly21
    az a baj hogy az MS korrupcio miatt nem is biztos hogy talalsz ra drivereket, igy valaszthatsz hogy szopsz, vagy vistazol (vagyis megintcsak szopsz) :D
  • Rita79
    Nekem sincs sok közöm a gépekhez, ezért sem nyúltam egy újjal sem hozzá az új gépemhez, amikor megvettem, hanem odaadtam egy hozzáértő személynek, aki szakszerűen feltelepített nekem mindent, ami csak kell, hogy működőképes legyen.
    Neked is ezt kellett volna tenned. Én most már nem matatnék a helyedben, ha ennyire agyonvágtad, inkább elvinném egy pc klinikára.
  • mariacchi
    Hello
    Ez igen na ez egy pörgös kis topic
    Kissé komolyabban kellene venni ezt urak és hölgyek
    Én dorogi bányász voltam de továbbképeztem magam csilletolová,igy nem sok közöm van a gépekhez
    De most viszont egy kis help valakitöl nem jönne rosszul
    ASUS X51RL telepitett Vista Home(természetesen agyonvágtam)
    Xp föl majd kezdödik a szivás
    Driverek(a kapott gyári lemezröl 2 ismert föl majd jó utat)
    Hang nincs
    Vga Ati Catalyst nem szereti Net keretrendszer fönn
    Gyárilag a 160k laptophoz nem adtak Vista lemezt csak egy javitót igy vissza se tudom rakni azt a fos Vistát
    Lenne e valaki aki esetleg egy driver-eket vagy egy Driver packot tudna nekem adni?
    Feleségemé a laptop nekem asztali gépem van de ha fizetnének sem kellene egy ilyen kis börönd
    Elöre is köszönöm a segitségeteket

Már "csak" ez a 2 driver hiányzik a többit letoltam a torkán
    :D
  • Rita79
    Második gépnek akkor tényleg jó egy gyengébb is.