22786
Html-, css- és php-help
  • CattiBrie
    Tök jó, hogy most már jobbról és barlól is körbejártuk a problémát, de lehet, hogy kimaradt az a rész, hogy nekem megoldás kéne rá. :))
    És valami olyan módon, mintha valaki olyannak magyaráznál, mint aki még soha soha nem látott Linuxot, de van fogalma a Windózról. :)
    Amúgy, gondoltam frissítem a ff-t, de tegnapelőtt volt frissítve. Így jelenleg én most ezt passzolom. :S

• starpee
    köszi a válaszokat.
  • Malakai
    array_fill#070">(0#070">, 10#070">, mt_rand#070">())

Szerk: Vmivel gyorsabb mint a for loop, persze ha futtatásonként egyszer 10 számot benyomni nem mintha sokat számítana. :)
  • Dj Faustus #17739
    <?php
    $tomb = array();
    for ($i=0; $i<10; $i++) {
    $tomb[] = mt_rand();
    }
    ?>

mt_rand()
  • starpee
    sziasztok.az lenne a kérdésem hogy tudok php-ban 1 tömböt 10 db véletlen számmal feltölteni?
  • passatgt
    srgb-be van mentve színprofillal együtt, van olyan böngésző amelyik kezeli a profilt, van amelyik nem, ezért van az hogy nem egyforma a szín
  • Dj Faustus #17736
    Firefoxból (Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; hu-HU; rv:1.9.2.15) Gecko/20110303 Ubuntu/8.04 (hardy) Firefox/3.6.15) Abduction! 3.0.8 kiegészítővel mentve.
  • bracsek #17735
    ez nem png hiba firefoxoddal nagyon baj van.
  • CattiBrie
    Ilyen :)

Firefox verzió 3.6.15
  • CattiBrie
    Azon a ff-on még az sg fórumfőoldalon az 'SG közösség', 'Fórumozó kereső'... feliratok háttere is lila. :) Majd mutatok képet. :)
  • Dj Faustus #17732
    Mutass példát rá.
    Illetve melyik verziójú Firefox alatt tapasztalod ezt?

IE6 és az alatt van transparency bug, amire van .htc alapú javítás, illetve van IE esetén színbeli eltérés, amit a PNG-ből a gamma chunk kivétele nyújt megoldást.
  • Malakai
    Valószinüleg a color profile renderelésével van gond, szerintem ez a kettő eset valamelyike áll fenn:
    1. Foxod nem használ szín korrekciót és az adott png-ben pedig lenne beágyazott profil.
    2. Foxod minden esetben használ korrekciót, de az adott png-ben nincs beágyazott profil.

Voltak firefox verziók, ahol nem volt bekapcsolva alapesetben, de elméletileg jól kéne használnia, vagyis amikor van profil, akkor alkalmazza.

about:config / gfx.color_management.mode
    0 - kikapcsolva
    1 - mindig bekapcsolva
    2 - autómatikus érzékelés
  • CattiBrie
    Ma egy olyan kérdéssel fordulok a kedves topiklakókhoz :), hogy mi a különbség png és png között.
    Bővebben: van olyan png kép, amit a firefox (nem mindegyik verzió) hibásan kezel. Ez a firefox hibája, javíthatatlan, vagy létezik olyan png verzió (máshogy menteni, vagy ilyesmi), amivel minden böngészőben ugyanúgy jelenik meg a png kép?

Mondjuk lehet, hogy nem is png specifikus a hiba, hanem a ff egyszerűen minden képet rossz színekkel jelenít meg. Ilyen lehetséges? Amúgy Linuxról van szó. Vagy ez már firefox topik témakör? :S
  • Lyukasbogrács
    próbáld ki így a konvertálást:
    $valami = iconv('UTF-8', 'ISO-8859-2//TRANSLIT', "Árvíztűrő tükörfúrógép");
  • Cat 02 #17728
    Van ez a kódom.
    Annyit csinál, hogy van egy fusion_news cucc és át konvertálná a dolgokat CuteNews-ba, ami úgy kezeli az ékezeteket, hogy szarul, kódokkal, na most ezért konvertálnom kell, meg SQL-ben escapelve vannak, azt is cserélem. De valamiért rohadt lassú, rohadt lassú alatt értem, hogy 10 perc alatt 1 sem készül el, illetve httpd.exe felmegy ~75 % CPU használatra. Lehet hogy végtelen ciklus ?
    Ha nem akkor
    a, létezik valami gyorsabb regexp csere PHP-hoz?
    b, debugolni lehetne valahogy ? Chrome alatt flush()-ra nem dob ki semmit, állítólag Opera alatt be lehet állítani, hogy, ha 1 bitet is kap a böngésző már írja, de nem próbáltam. Illetve, esetleg szöveges fájlba egyből írja vagy oda is csak akkor, ha kész az egész ?
  • Cat 02 #17727
    Nem is lesz, SGhez nincs API. Max azt tudod, hogy beolvasod az oldalt, szerveren valamivel kiszűröd az üzeneteket és berakod más HTMLbe.
  • Agy Halott #17726
    Ket dolog 100%
    1, igazad van, nem kell az imagefill()
    2, azert tunik el a szoveg, mert az is fekete szinre van kalibralva

Azt irtad, hogy nem kell GIF eseteben imagecreatetruecolor() fuggveny.
    Ha atvaltok imagecreate() fuggvenyre akkor mar nem lesz atlatszo a GIF hanem fekete szint kolcsonoz automatikusan.
    Jelenleg itt tartok:
    $basic = imagecreatetruecolor(150, 150*($size[1]/$size[0])+136);

if ($mime == 'image/png'){
    imagesavealpha($basic, true);
    imagealphablending($basic, true);
    $szin = imagecolorallocatealpha($basic, 0, 0, 0, 127);
    imagefill($basic, 0, 0, $szin);
    }

if ($mime == 'image/gif'){
    $szin = imagecolorallocate($basic, 123, 123, 123);
    imagefill($basic, 0, 0, $szin);
    imagecolortransparent($basic, $szin);
    }

if ($mime == 'image/jpeg'){
    $szin = imagecolorallocate($basic, 255, 255, 255);
    imagefilledrectangle($basic, 0, 0, 150, 150*($size[1]/$size[0])+136, $szin);
    }

Szoval nem tudtam a GIF eseteben ugy megoldani, hogy a $basic NE imagecreatetruecolor() fuggvennyel legyen lekepezve.

Ha van ennel jobb megoldasod oszd meg velem legy szives. Koszonom.
  • Lazarus
    egyenlőre != egyelőre
  • Jim Morrison
    sajnos nincs meg az adatbazis :/ (egyenlore... :D), de azert koszi, valszeg kesobb hasznat veszem ! (mindenesetre most okosodtam)

#17723:mondhatjuk igy is. (am jo a logod !)
  • Cat 02 #17723
    Mármint saját fórum vagy akarsz egy saját mobil SG-t ?
  • Lyukasbogrács
    ha megvan az adatbázis, és hozzá a modellek, csinálsz hozzá egy api-t, kliensoldalon meg ajax-szal lekéred az adatokat, meg a html sablonokat json-ban (egyszerre, vagy külön-külön), vagy amiben akarod, kliensoldalon meg összeállítod az oldalt, ezzel levennéd a terhet a szerverről. egyetlen szűk keresztmetszet a júzer gépe lenne... ilyesmire gondoltál?
  • Jim Morrison
    Szerintetek milyen bonyolult lenne osszedobni egy alternativ, lebutitott sg t? Ugyanaz a loginbox meg meg minden, csak a forum megadott elemeit toltene be, hogy kisebb legyen az oldal merete?
  • Malakai
    Félreértesz pár dolgot.

Gif színpaletta alapú és nem true color, vagyis nem kell truecolor-t készítened, ha a végén imagegif#070">()-el nyomod ki.

imagecolortransparent#070">() nem új színt készít elsősorban, hanem egy színnek megadja, hogy azt vegye átlátszónak majd. Az imagefill#070">() felesleges ebben a példában, mivel a fekete színt adod meg átlátszónak és alapból is azzal tölt ki egy új képet. De ha egy más színről lenne szó, akkor is ne az imagecolortransparent#070">()-el töltsd ki a kívánt részt, hanem az adott színnel.

A szöveg két dolog miatt tűnhetett el, 1) mert előbb azt raktad a képre, és utána imagefill#070">()-el felülírtál mindent ami előtte volt; 2) mert a szövegszín is fekete, így az is átlátszó lett.

Se png, se jpg nem tökéletes, habár gif-nek manapság már nem sok előnye van png-vel szemben (ami úgyszintén lehet palettás), mindennek megvannak az előnyei, hátrányai.

Ha átlátszóságról van szó, akkor két dolgot kell meggondolnod, elégséges-e a teljesen átlátszó pixel, vagy kell köztes állapot? Mint pl egy lágy árnyék, vagy egy gradiens, ami egyre átlátszóbb esetén kell köztes állapot, akkor png formátumot érdemes használni (lehet kivétel, amikor palettásan, ditheringel is megoldható). Oka, hogy a png nem egy adott színt vesz átlátszónak, hanem egy külön képcsatornán tárol egy szürkeárnyalatos képet, ami megadja, hogy az rgb csatornán melyik pixel mennyire legyen áttetsző. Ezekre kell a másik módszert használni amit írtam, ahol az imagesavealpha#070">() bekapcsolja ennek a csatornának a mentését és ahol a színek meghatározására nem a sima imagecolorallocate#070">()-et használod, hanem a [url=http://hu.php.net/manual/en/function.imagecolorallocatealpha.php]imagecolorallocatealpha#070">()
  • Agy Halott #17719
    Odaig eljutottam a PHP.NET peldaibol, hogy:
    $basic = imagecreatetruecolor(150, 150*($size[1]/$size[0])+140);
    $szin = imagecolorallocate($basic, 0, 0, 0);
    $cucc = imagecolortransparent($basic, $szin);
    imagefill($basic, 0, 0, $cucc);

Ezzel atlatszova tudom tenni a GIF-es $basic-et, de eltunik a rajta levo felirat amit a imagestring($basic, $_font, 25, (150*($size[1]/$size[0]))+$j, $data, $text_color); kepez.

PNG es JPG tokeletes minden tekintetben. Miert?
  • Agy Halott #17718
    Nem letezo file-t akarok atlatszova, hanem amit PHPval letrehozok a imagecreatetruecolor() fuggvennyel.

Ez a imagecolortransparent() hogyan allitja be ennek az imagecreatetruecolor() fuggvenybol keletkezett kepnek, hogy atlatszo legyen?
  • Malakai
    Mármint mit akarsz átlátszónak?
    Ha gif-et akarsz kinyomatni, akkor teljesen átlátszó pixeleket a imagecolortransparent#070">()-el tudsz megadni, ahogy írtam előzőleg.

Tényleges áttetszőség, valódi alpha map csak png-ben van - azok közül amit php támogat - , de ha pl arra gondolsz, hogy fogni egy létező jpeg-et pl és azt félig áttetszővé tenni, akkor ugye készítesz egy ugyanakkora méretű új png formátumú képet, azt teljesen átlátszó pixelekkel töltöd ki és arra rámásolod a jpeg filet az imagecopymerge#070">() segítségével, ahol az utolsó paraméter az áttetszősége a bemásolt képnek.
  • Agy Halott #17716
    Ha PNG kepet toltok a $basic-re akkor mukodik a kododdal. :)

Az utolso kerdes, hogy gondolom JPG kep ratoltes eseteben sehogysem oldahto meg az atlatszosag, de GIF ratoltesekor mit kell meg allitani, hogy szinten atlatszo legyen a $basic?
  • CattiBrie
    Aham, így megy. :)
    Köszönöm! :)

Akkor úgy látszik, ez a hiba és alapból nem a megfelelő függvényből indultam ki. :/ Na mindegy, lényeg, hogy most jó. :)
  • Malakai
    Global constant helyett használd a getElementById#070">() methodot.
  • CattiBrie
    http://pastebin.com/7HDvBmgY

Ha az első két sor helyett csupán ez áll: <html>, akkor működik firefox alatt is.
    Azt hiszem, egyszerűen hülye a FF. :/
    Csak azt nem tudom, hogy ennek a hatalmas kódnak melyik részét nehéz neki megcsinálni. :)
  • CattiBrie
    Az miért van, hogy van egy .html helyi gépen, semmi extra nincs benne, csak egy darab js függvény.
    Ha a html-ben nincs doctype, akkor működik a js (minden böngészőben), ha van, akkor nem működik firefox-ban (a többiben igen).

De a kérdés úgy is feltehető, hogy: ha van egy js függvény, ami ff alatt nem megy a többi böngésző alatt megy, az miért van/lehet?

Találkozott már valaki hasonlóval?
  • Malakai
    imagesavealpha#070">($basic#070">, true#070">); // ez kapcsolja be, hogy mentsen alfát
    Szerk: Ja a háttérszín.. :)
    $szin #070">= imagecolorallocatealpha#070">($basic#070">, 0#070">, 0#070">, 0#070">, 127#070">); // teljesen átlátszó
    imagefill#070">($basic#070">, 0#070">, 0#070">, $szin#070">); // egész képre háttérnek

És ami fontos, hogy ez png persze.

Ha külső képeket, vagy indexelt generált képekkel csúnyán pakolja össze, akkor azokra az alphablendinget is bekapcsolni.
  • Agy Halott #17710
    Ugy ertem, hogy van egy $basic = imagecreatetruecolor(150, 150*($size[1]/$size[0])+132); es ennek kellne transparent, mivel hatterszint tudok adni neki.
  • Malakai
    Attól függ milyen formátum.
    Gif-es jelleggel - adott szín a teljesen átlátszó pixel - [url=http://hu2.php.net/manual/en/function.imagecolortransparent.php]imagecolortransparent#070">()[/url]-el megadva, vagy tényleges alpha mapal png-sen [url=http://hu.php.net/manual/en/function.imagesavealpha.php]imagesavealpha#070">()[/url] segítségével, amely esetben természetesen ha generálsz valamit, akkor színnel foglalkozó funkciókból az ..alpha típusúak ajánlottak, mint pl az [url=http://hu.php.net/manual/en/function.imagecolorallocatealpha.php]imagecolorallocatealpha#070">()[/url], hogy a pixeleknek alpha csatornáját is megadhasd. Meg esetlegesen az [url=http://hu.php.net/manual/en/function.imagealphablending.php]imagealphablending#070">()[/url]-et is be kell kapcsolni.
  • Agy Halott #17708
    Jogos. Ez igy mar jo is. Semmi adat nem jon at az alap keprol, azt csak azert hasznalom, hogy a masik ket kept ra tudjam tolteni, mivel nem talatam olyan megoldast, hogy ket kepet egymas ala tudjak pozicionalni... persze a felso kep valtakozo magassaganak ertelmeben.

Ha esetleg van megoszthatod velem.

Van meg itt vmi, hogyan allitom be a php altal generalt kepnek, hogy transparent legyen?
  • Malakai
    Ne fixen vágj le, alsó képet is húzd be gd-be, azt hittem ez alap, egy pillanatra nem gondoltam, hogy ne php-ban csinálj valamit, ha egyszer dinamikus dologról van szó. :)

Ha alsó képről semmi infó nem jön át a felsőkre, akkor ne szenvedj újabb forrás képpel, ahogy írod. Ha azért van ott valami infó, amire teszemazt alfás kép kerül felülre, de alsóból meg levágható/átméretezhető, akkor meg azt is behúzod gd-be és ott végzed el a feladatot természetesen.
  • Agy Halott #17706
    Na varj! Eppen ez a baj, hogy az also kep magassaga fix. Ezert irtam ide, hogyan lehetne annak a magassagat is php altal befolyasolni? Esetleg nem fix magassagu kepet hasznalni...

Idokozben valtozott a kod egy kicsit

1. mi van ha olyan kep jon az URLbol ami nagyobb? ekkor ha le van vagva az also kepbol akkor kitolva kilog a masodik kep.
    2. melyik kepet a 3 kozul? ha az alsora gondolsz, akkor egyet akarunk, csak en PHPval vegeztetnem
    3. nem jo :)
    4. nem jo :)

Nekem volt egy olyan otletem, hogy keszitek kepet PHPval, tehat nem fix meretu kepet toltenek be alapnak. Van a $basic = imagecreate(150, 150*($size[1]/$size[0])+132); vagy a $basic = imagecreatetruecolor(150, 150*($size[1]/$size[0])+132); fuggveny. Ez letrehoz egy 150 X (URLbol vett kep atmeretezett magassaga)+132 kepet. Igy akkora kep lenne az alap, amekkora szukseges, mivel a 132 az a masodik alulra pozicionalt kep magassaga.

Ez nem jo otlet?
  • Malakai
    Mivel a két felső képnek közösen van egy változó oldal aránya, ami ugye így különbözhet az alsó kép oldalarányaitól, így csak kompromisszumos megoldások lehetnek.
    1. Levágsz az alsó képből, ahol az kilógna.
    2. Átméretezed oldalarányok megtartása nélkül, torzítással.
    3. A felső képeket/valamelyiket méretezed torzítással.
    4. Máshogy pozícionálod a felső képeket, ha a kilógás nem gond, csak ott csúnya.
  • Cat 02 #17704
    Lövésem sincs, nézd meg a forráskódot, hogy ott vannak-e a dolgok (class pl).
  • Toby0501
    A linket így próbáltam színezni. Sehogy sem olyan, ahogy én akarnám.
    Lehet az az oka, hogy azt az oszlopot ezzel a függvénnyel hoztam össze?