22786
Html-, css- és php-help
  • passatgt
    nincs valakinek esetleg egy megyénként kattintható Magyarország térképe?:)
  • hispan2
    Válaszolok magamnak, találtam az alábbi kódot, ami működik is nagyszerűen, plusz egy másikkal ki is tudom íratni a fájlt.

írás:

<?php
    $LogFileLocation = "/log/masterlog.txt";
    $fh = fopen($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].$LogFileLocation,'at');
    fwrite($fh,"dátum: ".date('Y. m. d., G:i:s')."\t"."IP: ".$_SERVER['REMOTE_ADDR']."\t".":".$_SERVER['REMOTE_PORT']." "."állomány: ".$_SERVER['REQUEST_URI']."\n"."<BR>");
    fclose($fh);
    ?>

olvasás:

<?Php
    $file = $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] . "/log/masterlog.txt";
    $contents = file($file);
    $string = implode($contents);
    echo $string;
    ?>

Értek is benne mindent, a rögzítendő adatokat már én vittem bele, de egy nagy gond van: az új sorok a fájlban alulra kerülnek, a kiíratáskor is alul vannak. Valahogy vagy az írást kéne megfordítani, vagy a kiíratást, hogy az új sorok felülre kerüljenek. Ezt hogy tegyem?
  • MerlinW
    Fájlírás és fájlolvasás. 8 sornyi kód. php.net-en mindent megtalálsz 2 perc alatt. Ha elakadsz kérdezel.
  • hispan2
    Sziasztok! Egy olyan egyszerű, adatbázist NEM használó php kódra lenne szükségem, ami kilistázza egy adott oldalra érkező mondjuk utolsó 100 látogató IP címét (nyilván ezt egy fájlba kell mentenie, csak ne adatbázis legyen). (Konkrétan azt akarom, hogy az oldal.hu látogatóinak IP címei, esteleg host-jai, listázódjanak az oldal.hu/valami.php oldalon; az sem baj, ha dátumokat is társít hozzá).

Előre is köszi a tippeket.
  • Voyager5
    SEO kifejezésre, vagy keresőoptimalizálásra keress rá, és olvasgass a témában.
    Ha kitartó vagy akkor hamar rájössz, hogy a nagyrésze úgyis a linképítéstől függ :d

Ja meg van egy egész jó kis könyv: AArron Walter : Keresők és webhelyek
  • spongya
    Értem. Tudnál adni tippet hogy mire keressek rá pontosan ilyen témában?

A főnök valami ilyesmit mondott hogy az oldalon ne változtassunk menüket meg szöveget csak kinézetet főleg. mi lehet az ami miatt még a keresésnél előbb lesz az oldal?
  • KAKOLUKIA
    Sziasztok!
    Holnap a blogomra kiszeretnék tenni 04.01. alkalmából egy üzenetet, hogy megszűnt az oldal. Valahogy így fog szólni:
    Az oldal megszünt. További információkért kattints ide!
    Ezzel csak az a probéléma, hogy én nem kóddal írtam a blogot, hanem egy blogszerkesztő honlapon, így csak cikkbe/boxba tudok saját html kódot írni. Légyszíves adjatok meg egy kódot (linkkel, ha lehet, azt még át tudom szerkeszteni), amivel egyántalán a szöveget elő tudom hozni az egész oldalon úgy, hogy az eredetiből nem látszódjon semmi. Ezen kívűl ilyenkor hova írjam a kódot?
  • Voyager5
    A keresőrobotok sokminden alapján rangsorolnak. Ha változtatsz az oldalon akkor tudod negatívan is és pozitívan is befolyásolni a találati listát.
    Ha csak metadata alapján rangsorolna akkor szép lenne az élet :D
  • spongya
    Sziasztok. Egy cégnek van egy weboldala amit CMS Made Simple-el csináltattak és elvileg vannak benne olyan dolgok ami miatt a google elsőnek dobja ki ezt az oldalt egy bizonyos keresésnél.
    A főnök azt mondta hogy ha meg akarjuk változtatni az oldal kinézetét, vagyis templatet rakunk rá, akkor elvileg a kereső már nem találná meg az oldalt egyből.
    Szerintetek ez így igaz lenne? Vagy a kereső főleg a metadata alapján keres és ha az ugyanaz marad csak az oldal tartalma változik meg, akkor még működhet a keresés? Előre is köszönöm
  • Saccard
    Köszönöm a gyors választ:) elkezdek kutakodni utána asszem ez nekem kicsit nagyobb feladat lesz:D!
  • Lazarus
    karakterkódolást állítsd át. google html charset
  • Saccard
    Sziasztok, olyan kérdésem lenne, hogy megcsináltam a weblapom a Web Page Maker nevű programmal exportáltam html-be, azonban amikor feltöltöttem, az ű és ő betűket nem ismerte fel rendesen. Van erre valami megoldás?:S előre is köszi!
  • Lazarus
    Sok siekrt hozzá :) Böngészőfüggetlenítésre figyelj majd, ilyen kaliberű projecteknél előbukkannak az idegesítő anomáliák szép számmal :P
  • TheLostOne
    Mostanában amúgy egy 1.1GHz-es 192MB SDRAM-os kis saját szervergép zúg a fülembe itt mellettem, tesztelésre ilyen szempontból kitűnő lesz, nagyjából ilyen teljesítményt nyújtanak a bérelhető virtuális szerverek(átmeneti megoldásként gondolkozunk ilyesmin is), szal viszonyítási alapnak tökéletes, de éles megoldásnak semmiképp az itthoni netszolgáltatás miatt(nem csak az upstream kevés, de tiltott is az üzleti célú szerverüzemeltetés).
  • TheLostOne
    Saját szerver tervben van, de addig valahogy el kell jutni... :)

Úgy vagyok valahogy az egésszel, hogy elmehetnék valami nagyobb webdev céghez php programozónak, de mostanában mindenhol a népszerűbb CMS-ekre alapozott munkákat nyomatják, én meg jobban szeretem a saját, igény szerint fejlesztett megoldásaimat, így marad a saját vállalkozás, ez a játék egyfajta referenciaproject lenne, aminek a reklámbevételéből megteremtenénk a tőkét a nagyobb beruházásokra. Ötlet az van bőven, a megvalósítással sincs gond, lassan 5 éve php-zgatok, csak hát a technikai háttér az nem olcsó...
  • Lazarus
    mármint http kommunikációt akartam írni :)
  • Lazarus
    Próbálkoztam már hasonlóval.
    Realtime többszemélyes játék html kommunikációval ingyenes tárhelyen iszonyú lagos lesz azzal mindenképp számolj. De az ilyen típusu terhelést még a fizetős hostok sem mindig tolerálják. Emögé saját szerver lenne ideális.
  • TheLostOne
    Hi, próbálkozott már valaki AJAX-os játék fejlesztésével?
    Erőforrásigényekkel, optimizációval kapcsolatos dolgok érdekelnének.

JQuery-t fogok használni, PHP+MySQL backend-el. Még nem tartok a játék motorjánál, de a hozzá tartozó portáloldalhoz már készítettem 1-2 AJAX-os funkciót, pl regisztrációnál adatérvényesítés, meg a belső fejlesztői rendszerünk IM modulja is számos AJAX lekéréssel dolgozik. Ott eddig nem tapasztaltam teljesítményproblémákat, viszont a reg oldal eleinte minden keystroke után meghívta a validator scriptet, és amikor távoli gépről, WiFi-s kapcsolatról teszteltük a D.o.S védelmet, kliensoldalon szép kis lag jelentkezett, még mielőtt a védelem riasztott, és élesedett volna. Sajnos nem voltam akkor a szerver közelében, így nem tudom, hol volt a szűk keresztmetszet, mindenesetre azóta késleltetést építettem be kliensoldalra, az AJAX lekérések számát mezőnként másodpercenként 1-re korlátozva.

Maga a játék felhasználói interakciókor csak pár byte hasznos adatot küldene backend irányba, viszont visszafelé 3-4 div html tartalmát, illetve a hozzá tartozó JQuery bind-eket kapná vissza.

Ami nagyon kérdéses, hogy mennyire lenne erőforrásigényes konstans időközönként végrehajtani a teljes interface frissítést. Gondolkozok lépéskövetésen emiatt, hogy csak akkor érkezzen új html és js kód, ha szerveroldalon változott a játék állása. Ezzel kapcsolatban viszont félek, hogy a gépek közötti szinkronizáció nagyon megbonyolódna, ugyanis realtime többszemélyes játékról lenne szó.

Az a baj igazából, hogy több féle megoldás van a fejemben, meg már papíron is egy pár, de annyira különböznek egymástól, hogy ha rossz irányban indulok el, akkor kezdhetem előről az egészet, mert csak éles tesztelésnél fog kiderülni, ha túl nagy az erőforrásigény.

Backend terheléstől is félek kicsit, mert a runtime adatok nagy részét mysql-ben vagyok kénytelen tárolni a perzisztencia miatt, viszont szeretném a scriptelést megkönnyíteni azáltal, hogy az erre a célra készült classomat használom, ami képes akármilyen változót, tömböt, vagy akár objektumpéldányt szerializálva tárolni egy kijelölt tárolóban, pl egy mysql adatbázis egyetlen mezőjében, és teljesen közvetlen, élő hozzáférést biztosítani ezekhez. Gondolom nem kell részleteznem, hogy ez minden egyes adathozzáféréskor egy SQL lekérdezést eredményez. Bár talán ez egy zároláskezeléssel megoldható lenne, de ha nem szükséges, nem szeretném annyira túlbonyolítani a dolgot.

Természetesen ez mind, amit írtam nem hangzik elsőre olyan vészesnek, viszont többszáz, vagy többezer(örülnénk is) online játékossal számolva, (eleinte)ingyentárhelyen már igen aggasztó lehet.
  • Agy Halott #17764
    Sikerult megoldanom 10 perccel ezelott. Azert koszi a reakciot. :)
  • Cat 02 #17763
    Így tippre 1-2 if kell bele meg maradékos osztás, illetve pár számláló.
  • Agy Halott #17762
    Talaltam egy ilyen kodot:

$e = array("6", "21", "36", "51");
    $g = array("0", "0.9", "1.8", "2.7", "3.6", "4.5");

$i=0;
    while($i < count($e)) {
    reset($g);

while($a = each($g)) {
    echo $a[1]." <> ".$e[$i]."<br>";
    }
    $i++;
    }

Ez a kod mar majdnem azt csinalja amit en szeretnek, ket dolgot leszamitva:
    1, az utolso valtozo hianyzik, aminek az elso erteke 0 es azt novelne mindig eggyel, tehat a kov. erteke 1, azt koveto 2; STB.
    2, A kod 24 elemig ismetel, vagyis a ket kulso array ($e, $g) elemeinek szorzataig. Ezt kellene nekem valtoztatnom, hogy egy megadott array (nem $e es nem $g) elemeinek szamanak megfelelo legyen az ismetles szama.

Legyetek szivesek segiteni. Koszonom.
  • Toby0501
    Tárgytalan, megoldva.
  • repvez
    azt meg lehet valahogy oldani hogy ne kelljen egy galéiához kapcsolodo képekhez mindig modositani a kodot, ha uj képet töltök fel az oldalra , azt ne kelljen manuálisan hozzáirni a forráskodba?
    Tehát ha egy oldalon a galéria részen fennt van 10 kép és késöbb töltök hozzá még 10et akkor ne kelljen manuálisan beavatkozni hanem mind a 20at megjelenitse a képmegjelinő(pl clearbox)

Amugy azt nem tudja valaki hogy a clearbox3nál kell valami plusz dolgot beállitani ahhoz hogy a youtubos videokat is eredeti méretbe és képaránnyal mutasson, mert jelenleg csak a képeknél müködik jól a youtubos videot kb 200x200as nagyságba játsza le és igy torzul a video.
  • Toby0501
    Üdv Urak!
    Már megint én. :)
    Kérdés: hogy a francba lehet megoldani, hogy amenü Internet Explorerrel is normálisan működjön és ne úgy, ahogyan most?
    Elég trágya megoldást választottam az elkészítéséhez, arra már sikerült rábírni, hogy egyáltalán az almenük megjelenjenek.. CSS forrás
    Szóval mit tegyek, hogy IE alatt is elfogadható és használható legyen? :D
  • Jim Morrison
    tudom tudom, egyszer kaptam erte 5ost, mert ezt is tudtam :D
  • Agy Halott #17757
    Egy ujabb kerdes. Hogyan oldanatok meg azt, hogy ne kelljen ugyanazt a reszt tobbszor beirnom a kodba, hanem betenni egy ciklusba es az generalna:

imagecopyresized($b, imagecreatefrompng('pic/'.preg_replace('/[^a-zA-Z]/', '', $x[0][0]).'.png'), ($w*0)+$k, (imagefontheight($f)*count($p))+5, 0, 0, 16, 11, 16, 11);

Ezt a reszt kellene ismetelgetni 3 valtozo valtoztatasaval, de nem akarhogyan. Folyamatosan csak egy valtozot kell novelni egyet hozzaadva. Ez egyszeru meg nekem is:
    $x[0][0], $x[1][0], $x[2][0], $x[3][0], $x[4][0], STB.

A kovetkezonel az elso 6 csoportot kell novelni egyet hozzaadva, utana kezdodjon elorol a ciklus:
    ($w*0)+$k, ($w*1)+$k, ($w*2)+$k, ($w*3)+$k, ($w*4)+$k, ($w*5)+$k, ($w*0)+$k, ($w*1)+$k, STB.

Az utolsonal az elso 6 csoportot alaperteken (5) hagyni, a kov. 6-os csoporthoz 20-at hozzadni, azt kov. 6-os csoporthoz 35-ot hozzaadni; stb:
    (imagefontheight($f)*count($p))+5, (imagefontheight($f)*count($p))+5, (imagefontheight($f)*count($p))+5, (imagefontheight($f)*count($p))+5, (imagefontheight($f)*count($p))+5, (imagefontheight($f)*count($p))+5, (imagefontheight($f)*count($p))+20, (imagefontheight($f)*count($p))+20, STB.

Aki tudja, hogyan valosithato meg, kerem segitsen. Koszonom.
  • Agy Halott #17756
    Nem jol gondoltam, csak ugyebar lattam mit ir ki a var_dump($a[]); es azt hittem ez "allitja" ossze az array-t.
    Ez az array_values() zsir.

Koszonom a segitseget.
  • Lyukasbogrács
    array_values(), akármilyen sorszámozott tömbből, vagy asszociatív tömbből csinál egy sorszámozottat, ami újra lesz számozva ($tomb[0], 1, 2, 3... stb), tulajdonképpen visszatér a tömbben tárolt értékekkel. (értelemszerűen ahol null érték van, mint "lyuk", azokat nem veszi bele)
    a var_dump()-nak nincs visszatérési értéke, egyszerűen kiíratja a változó információit, nem tudom hogy "készít neked array();"?
  • Agy Halott #17754
    Idokozben rajottem, hogy igy mukodik: $a[] = 'igen'; $a[] = 'nem'; stb.
    Ezutan a var_dump($a); keszit nekem array();

Most ott akadtam el, hogyan lehet arraykent kezelni a var_dump($a) tartalmat, hogy pl. $arr[0]; valtozoban el legyen tarolva az elso tomb eleme, az $arr[1]; valtozoban el legyen tarolva a masodik tomb eleme; stb.?
  • Agy Halott #17753
    Lehetseges vhogy egy array tombben levo adatot IF <> ELSE kapcsolattal meghatarozni ugy, hogy ha a valtozo ures, akkor ne is hozza letre azt a tombot az arrayban?
    if ($a != NULL){
    $a = 'igen';
    }
    $l = array(
    $a,
    $b,
    $c,
    $stb,
    );

Ilyesmire gonolok, viszont igy if ($a == NULL){} akkor ugyanugy letreho egy ures reszt az arrayban. Ugy kellene, hogy ha ures az egyik valtozo, akkor azt kihagyna es lepne a kovetkezore es csak amit beallitok az IF <> ELSE cuccokban annak megfeloen jelenjen meg az array is.

Koszonom.
  • Lazarus
    topikot tévesztettél
  • SMGBAS
    Fail (görgessetek teljesen az aljára :D)
  • Cat 02 #17750
    Nem ír semmit, pedig elvileg fent van iconv.
  • passatgt
    szerinem nincs, egy divvel az lyen nem tudod megoldani
  • CattiBrie
    Van három képem:
    - head
    - bg
    - foot

Mindegyik a jobb- meg a baloldalán valami átlátszósággal rendelkezik. A head meg a foot kitölt mondjuk 100x10 pixelnyi helyet, a bg y ismétlődik, a doboz magassága dinamikus és az egészet egy div-vel szeretném megoldani.
    Az a probléma ezzel, hogy ha legalulra teszem a bg elemet y ismétlődéssel majd erre felülre a head-et, alulra a foot-ot, akkor mivel az egész mindenféle átlátszó elemeket tartalmaz, ezért nem lesz szép.
    Kérdésem az, hogy van-e olyan lehetőség css3-ban (kerestem, de nem találtam még - és hátha valaki tudja), amivel a repeat-y ismétlődését késleltetni lehet illetve korábban befejeztetni. Tehát a felső és az alsó 10 pixelen már ne repeatoljon. :) (egy divvel)

Vagy ilyen esetekre csak olyan lehetőség van, hogy szépen és jól kell megvágni azokat a képeket?

Köszönöm :)
  • Malakai
    De itt vannak szerveren is, ott 5.3.5 megy (linux), for, fill.
  • Malakai
    Akkor itt egy másik teszt... :)

Külön fileban voltak:
    for loop: pastebin.com/hkAmcpEe
    fill: pastebin.com/SyG8GjCZ

Ez mondjuk windows környezet, mert itthon most az van, háromszor futtatva commandline: pastebin.com/ir5bK6w6

Php az XAMPP-os, amint látni a végén, 5.3.1.
  • CattiBrie
    Minden böngészőben jó, csak ff-ben nem. :)
    Sőt, csak az én ffm-ben nem. :)

Ubuntu
    10.04 LTS
    Semmi kiegészítő nincs (csak kiterjesztés). :)
  • Dj Faustus #17744
    Milyen Linux disztribúció? Milyen verzió?
    A Firefoxhoz milyen kiegészítők vannak felrakva?
    Más böngészőn (Opera, Google Chrome) is ugyanaz a helyzet?
  • Dj Faustus #17743
    Egy kis teszt:
    <?php
    $tombA = array();
    $tombB = array();

$startA = microtime(true);
    $memstartA = memory_get_usage();
    $tombA = array_fill(0, 10, mt_rand());
    $endA = microtime(true);
    $memendA = memory_get_usage();

$startB = microtime(true);
    $memstartB = memory_get_usage();
    for ($i=0; $i<10; $i++) {
    $tombB[] = mt_rand();
    }
    $endB = microtime(true);
    $memendB = memory_get_usage();
    echo "for cycle:\t".($endB - $startB)." ms\tmemory:\t".($memendB-$memstartB)." bytes\narray_fill:\t".($endA - $startA)." ms\tmemory:\t".($memendA-$memstartA)." bytes\n";
    ?>

Parancssoros php értelmezőből:
    # php -v
    PHP 5.2.4-2ubuntu5.14 with Suhosin-Patch 0.9.6.2 (cli) (built: Jan 12 2011 15:55:42)
    Copyright (c) 1997-2007 The PHP Group
    Zend Engine v2.2.0, Copyright (c) 1998-2007 Zend Technologies

futtatva - 3 futtatás:
    for cycle: 3.40938568115E-5 ms memory: 1408 bytes
    array_fill: 4.41074371338E-5 ms memory: 992 bytes

for cycle: 3.19480895996E-5 ms memory: 1408 bytes
    array_fill: 4.50611114502E-5 ms memory: 992 bytes

for cycle: 3.40938568115E-5 ms memory: 1408 bytes
    array_fill: 4.41074371338E-5 ms memory: 992 bytes

1000 elemű tömb esetén - 3 futtatás:
    for cycle: 0.000806093215942 ms memory: 104464 bytes
    array_fill: 0.000226020812988 ms memory: 64512 bytes