22786
Html-, css- és php-help
  • passatgt
    3 megoldás is van:
    -ha fix méretű a div, akkor a hátteret egy külön divbe rakod, beállítod a méretet, a tartalmat pedig egy másik divbe rakod és a háttér fülé rakod position:Absolute-al
    -átlátszó png-t használsz háttérnek
    -css3-as megoldás, csak normáls dolgokban működik: background-color: rgba(0,0,255,0.5); a színt rgba-ban kell megadni, és az utolsó szám az opacity
  • CattiBrie
    Ha van egy (mondjuk) div, aminek van háttérszíne és beállítod, hogy annak legyen opacity tulajdonsága, akkor szépen áttetsző lesz bizonyos százalékban, és még minden böngésző is megjeleníti (asszem). Viszont ha ebbe a div-be teszel újabb (mondjuk) img-et, és annak azt szeretnéd, hogy már ne legyen opacity-e, azaz teljesen normálisan megjelenjen, minden áttetszőség nélkül, akkor azt nem lehet megcsinálni. Pontosabban nem tudom, hogyan - de van egy feltételezésem (amennyire belemélyedtem), hogy nem lehet. Esetleg van még is erre megoldása valakinek?

Azaz eset nem érdekel, amikor két egyszintű div van és pozicionálással van "megoldva" a fent említett probléma.

Ha esetleg mégis tud valaki valami okosat, azt szívesen fogadom. :)
  • Cat 02 #17660
    PHP fájl elejére: header('Content-type: text/html; charset=UTF-8');
    Illetve nézd meg, hogy a fájl UTF-8ban van-e kódolva (Notepad++ látja pl, illetve konvertálni is tud néha)
  • passatgt
    htaccess-be határozd meg a kódolást

csinálsz egy ".htaccess" nevű fájlt(idézőjelek nélkül) és ez legyen a tartalma:

php_value default_charset utf-8
    AddDefaultCharset utf-8
  • Slipknot14
    bocsi a sok kérdésér, csak annyit még, hogy ha az egyik szerverre feltöltök valamit UTF-8 kódolással és tökéletesen működnek az ékezetek, akkor ha ugyanezt a php-t felteszem máshova ott miért nem jeleníti meg az ékezetes betűket? Ugyanarról a fájlról van szó és valamiért a szerver felülírja a kódolást :S valaki tud erre valami megoldást?
  • passatgt
    mert van neki margin, írd át paddingra
  • Netgear
    Az ok, de felül meg alul nem fut ki a fehér....
  • passatgt
    css-ben az .art-Sheet -nek background:fff;
  • Netgear
    Sziasztok! Hogy tudom megoldani azt hogy:

Ez a jelenlegi honlapom:

És ilyenre szeretném megcsinálni:

Azaz már meg is csináltam, 1920X1080 as felbontásba ilyen franko középen e fehér csík. De:
    ha valaki megnézi kisebb monitoron kisebb felbontásba, akkor elcsúszik az egész :((

Hogy lehet megoldani hogy középen maradjon az a fehér csík mindig, és oldalt meg szürke vízjeles kép, de ne fix legyen? hanem ha húzom kisebbre akkor a közepe maradjon, és az oldala csökkenjen?? (HTML+CSS be van megírva)

Köszönöm!
  • Slipknot14
    köszönöm a válaszokat:) közben php-ban sikerült megoldani, de szerintem erre is jók lennének ezek a beállítások, így oldottam meg>

<table width='160' style='table-layout:fixed'>
    <col width=50>
    <col width=70>
    EOF;
    foreach($books as $book) // loop through our books
    {
    echo <<<EOF
    <tr>
    <td><font size="2"><div style="word-wrap: break-word;">{$book->neve}</font></div></td>
    <td><font size="2"><div style="word-wrap: break-word;">{$book->tartalom}</font></div></td>
    </tr>

EOF;
    }
    echo '</table>';
  • Balumann
    Szerintem az nem jó, ha a <table> -nek adod meg a szélességet, a <td> -knek kell megadni külön mindegyiknek. Ha 180px széleset szeretnél, akkor style='width:90px; overflow:auto' (mert ugye 2 oszlop van, mindkettőnek meg kell adni ezt, ezért egyszerűbb class -t adni, ahogy előbb írtam).
    Az overflow -al tudod megadni, hogy ha egy szöveg túllóg a megadott méreten, akkor is továbbmenjen a szöveg, vagy elrejtse, vagy esetleg auto -t is meg tudsz adni,hogy görgő jelenjen meg ha túllóg. Bár új sorba kellene tennie a szavaknál, ha magasságot nem fixáltad le.
  • Balumann
    Adj mindegyik td -nek egy class -t, pl.:
    document.write("<tr><td class='cella'>...</td>");

És előtte vagy stíluslapon CSS -ben:
    td.cella { width:50px; overflow:hidden; }
  • Slipknot14
    sikerült fix táblázat méretet csinálnom, viszont nem töri a cellákat, több sorra, ha tovább fut a szöveg :S
    <table border=1 width=183 style='table-layout:fixed'>
    <col width=50>
    <col width=130>

ezzel
  • Slipknot14
    egyiksem :S
    Nagyobb táblázatot tudok készíteni, viszont lefixálni nemtudom a méretét, hogy a szöveg ne húzza tovább. Valahogyan sortörést kellene bele tenni.
  • Cat 02 #17648
    document.write("<table width=\"50\">");

vagy esetleg

document.write("<table border='1' style=\"width: 500px;\">");
  • Slipknot14
    Sziasztok!
    Egy apróságot szeretnék kérdezni tőletek :)

<script type="text/javascript">
    if (window.XMLHttpRequest)
    {// code for IE7+, Firefox, Chrome, Opera, Safari
    xmlhttp=new XMLHttpRequest();
    }
    else
    {// code for IE6, IE5
    xmlhttp=new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
    }
    xmlhttp.open("GET","esemeny1.xml",false);
    xmlhttp.send();
    xmlDoc=xmlhttp.responseXML;

document.write("<table border='1'>");
    var x=xmlDoc.getElementsByTagName("variables");
    for (i=0;i<x.length;i++)
    {
    document.write("<tr><td>");
    document.write(x[i].getElementsByTagName("neve")[0].childNodes[0].nodeValue);
    document.write("</td><td>");
    document.write(x[i].getElementsByTagName("tartalom")[0].childNodes[0].nodeValue);
    document.write("</td></tr>");
    }
    document.write("</table>");
    </script>

ez egy táblázatot hoz létre egy xml alapján és ennek a táblázatnak a méretét szeretném lecsökkenteni 180pixel szélesre, viszont akárhogy próbáltam nem reagál rá.
    document.write("<tr><td width='40'>"); -et is próbáltam

document.write("<table border='1' width='180'>"); -at is, de semmi :(
  • repvez
    köszi

A cleanboxhoz még kérdés a rrel taghez is kell a mappa elérési utját megadni vagy az jo ahogy az oldalon van és ugyan ez a kérdés a galery sornál is ?

A headerben lévö js meghivás az biztos jo mert megnéztem firefoxban a forrást és rákattintva a headerben lévö js scriptre és megnyitotta a fájlt, ugy hogy a mappa hivatkozásoknál valami nem tiszta.
  • Lyukasbogrács
    menühöz:
    #sddm li részben float:left;-et kitrölöd
    #sddm div részben margin: -23px 0 0 80px;-re átírod
  • repvez
    Néhány beállítás található a clearbox.js-ben:
    CB_SrciptDir, amely a clearbox nevű mappa helyét adja meg. Az elérési utat mindig ahhoz a html fájlhoz képest kell megadni, amely a fent clearbox.js-re való hivatkozást tartalmazza!
    itt lehet a kutya elásva
    akkor mit kell beirni ha a galéria.html a html mappán belül van a js script meg a java mappában?Bonyolult a megfogalmazása egy kicsit.

A másik hogy ez a menü müködik csak nekem függölegesen kellene a submenük meg vizszintesen nyilnának akkor mit kell átirni a CSS-ben?
    menü
  • Cat 02 #17643
    Simán linkeled, nem kell trükközni. Csak elején legyen ott a clearbox.js meghívva. Talán már a cuccal 1 mappába kell rakni és ő onnan megkeresi a clearbox mappát és intézi a dolgait.
  • CattiBrie
    Tippelek egyet:
    ../kepek

De nem biztos. :)
    Ha ezt a js-be írod bele (ami nem java, hanem javascript), akkor a java könyvtárban található javascript fájl így lát bele a kepek mappába.
  • repvez
    Még mindig nem jutok zöldágra ezzel a clearbox3 képmegjelitövel.
    itt az oldal szerkezete
    Hogyan kell hivatkozni a képekre, ha a clearboxxal akarom megnyitni öket.
    A script a java mappában van, az aloldalak a html mappában a megjelenitendö képek meg a képek mappában.
    mit és hol kell modositanom hogy jo legyen?
    szinte már csak ez hiányzik a müködéshez .
  • repvez
    köszönöm ez volt a hiba müködik rendesen most
  • Terensz
    Sziasztok!

Tudtok normális és ingyenes php/java applet signature capture-t?
  • starpee
    Hozz létre egy public_html nevü mappát és abba töltsd fel.
  • Lyukasbogrács
    flister, van benne feltöltő, tud képekhez thumbnailt is csinálni, bőven elég, leírást viszont nem tudsz hozzáadni, ahhoz adatbázis kell, vagy fájlba lementeni a szöveget.
  • repvez
    Ja freeweb.hu van a tárhely
  • repvez
    mindent töröltem igen amit a tárhelyen találtam, nem tudja valki hogy mit kéne oda visszatenni hogy müködjön, márha az a baja
  • spielmitmir
    Sziasztok!(lehet ide kellett volna először írnom:D)
    Egy nagyon egyszerű kérésem/kérdésem lenne, éspedig:

van egy weblapom (természetesen tárhellyel, amit ftp-n keresztül elérek), és szeretnék elhelyezni az egyik HTML file-ban egy olyan kódot/programot, amely segítségével egyszerűen feltud bárki tölteni egy képet/file-t a tárhelyemre.

minta:
    http://kephost.hu/image-A0E6_4D6E1709.jpg
    Előre is köszönöm!

• Culram #17633
    Van olyan szolgáltató ahol egy bizonyos mappába kell feltölteni az adatokat, anélkül nem találja meg az oldalad. Lehet mikor először törölted akkor törölted ezt a mappát is. Más ötletem nincs.
  • repvez
    erre valakinek ötlete?
    Totalcommanderrel tudok csatlakozni az FTP részhez és fel is tudom tölteni aza adatokat,de keresöben mégsem tudom a tárhelyen megadott névvel megnyitni az oldalt

ezt irja ki : Szerverünkön 404 néven jelenleg nincs regisztrált felhasználó...
    pedig nem is ez a felhasználónevem
    a sulisgépen feltettem egy oldalt ott teljesen jol müködött itthon ugyan ezt megtettem a saját oldalammal letörölve azt amit a suliban tettem föl ,de azota nem müködik.ÉS a képek mappát sem engedi törölni .
  • bracsek #17631
    MySQL REPLACE függvényével.

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/string-functions.html#function_replace
  • Cat 02 #17630
    PHP-val preg_replace segítségével.
  • InfectedMann
    A következő dologra keresek megoldást.

Adott egy SQL adatbázis. Azon belül egy tábla, majd egy mező majd pedig sok-sok érték. Nos ezek az értékek egy blog-hoz tartozó bejegyzések. A bejegyzéseken belül szeretnék globálisan lecserélni egy bizonyos részt.

Ezt hogyan tudom megoldani? Tehát, hogy a táblában lévő mező összes értékéből XY-t lecseréljem Z-re?

Ezt PHPMyadmin-on belül szeretném megoldani.
  • Cat 02 #17628
    :)
  • PagoPago
    Köszönöm!A php.net-et már magam is megnéztem, miután Voyager is javasolta, de nekem nagyon homályos minden.
    Esetleg egy komplett kódot tudnál adni arra, hogy azt bemásolva az index.htlm-be az IE-vel ne lehessen megnyitni az oldalt?
  • Cat 02 #17626

if ($var == "valami") {}
    else if($var =="valami2") {}
    .
    .
    .
    else {}

helyett lehet használni switch-et
    switch($var){
    case "valami1": .... break;
    case "valami2": .... break;
    default: ....}

Amúgy php.net-en mindenről van nagyon jó leírás és sok sok példa ;)
  • PagoPago
    Köszönöm a gyors segítséget!
    Sajnos én még ott nem tartok, hogy mindezt pikk-pakk értsem is.
    Most tanulgatom autodidakta módon a htlm, CSS, JS programozást.
    Próbálgatom a neten fellelhető kódokat..., próbálok újakat írni a saját ötleteimre...
    Minél inkább elmélyedni látszok egy-egy témában, annál inkább rájövök, hogy milyen keveset is tudok.
    Szóval megnéztem az oldalt, amit belinkeltél, de ha őszinte akarok lenni, akkor bizony be kell valljam, hogy már a válaszod
    "switchet írsz vagy if-el módosítod a tartalmat a változó értékének függvényében" része is japánul hangzik számomra.
  • Voyager5
    PHP-ben: $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] tartalmazza az információkat.
    Php.net-en vannak jó példa kódok pl: http://www.php.net/manual/en/function.get-browser.php#101125

Utána már bármit csinálhatsz vele, switchet írsz vagy if-el módosítod a tartalmat a változó értékének függvényében.
  • PagoPago
    Sziasztok!
    Ismertek olyan kódot, amit egy weboldal indexébe téve el lehet érni, hogy az adott oldalt ne lehessen megnyitni bizonyos böngészővel.
    Azaz ha pl. valaki az IE-vel akarja behívni, akkor ne töltődjön be, vagy küldjön egy hibaüzenetet, vagy írja, ki, hogy milyen böngésző használatát javasoljuk az oldal megnyitásához.
    Létezik ilyen? Megoldható? Tud valaki segíteni???