13587
  • FREAK
    ne vedd ilyen komolyan, ez eddig csak egy beszélgetés, egy vita, erre való a fórum

én nem akarom senki kedvét elvenni a játéktól, csupán a tényeket vitatkozunk
  • Csurcsil
    Freak azert a romai birodalom kori tortenelem nem arrol szolt hogy 300 katonaval kezded es a vegen 1500 al fejezed be . Ott igenis voltak olyan csatak, amikor tobb ezres seregek estek egymasnak. Japan es az akkori europai kontinens nepessegszamban meg sem kozelitte egymast. Szoval ertheto , hogy tobb egyseg van a csataban , mint a Shogunban.
  • Pluskast
    Freak azért ne várj történelmi hűséget ettől a játéktól. Te is tudod, hogy a medieval sem volt az a történelem hű játék:)
  • Fritz Von...
    Vazze. 3D-s game, van 3D-s VGA-m. Mi kell még a térlátáshoz?
  • Braveheart
    Baz mi a ****-ért sírtok annyit? Ha nem tetszik a játék akkor miért kell elvenni a többi ember kedvét tőle?! Senki sem kényszerít rá Benneteket hogy játszatok vele! Igenis sok embernek pont így tetszik a játék, pl nekem is, ki nem szarja le a történelmi hűséget, tanulunk eleget, ne legyen már megkötve a kezünk a játékban is!
  • [Jakuza]
    Akkor most melyik is a valosaghu ?
  • FREAK
    hát itt sajnos ilyen nincs, mert te vagy az összes alvezér egy személyben :D
  • Pluskast
    Ja azért volt a hadtörténelem során annyi rengeteg alvezér aki önnálóan cselekedett és felűlbírálta parancsot vagy önfejűen megindúlt a seregeivel. Lásd Watterlo Grouchy lovasrohama.
  • [Jakuza]
    Hat te meg a masik lol vagy.

"Jakuza szerinted ez hogy ment? A hadvezér ki- meg bezoomolt a remek térhatásba, meg felrepült körülnézni? :)
    "

Ket fele variacio volt, az elso a ritkabbik.
    1. A hadvezer maga vezette elol a seregeit.
    Romaiaknal nem volt bevett szokas, esetleg Nagy Sandor volt ilyen.
    2. Valamilyen strategiai magaslatrol szemleltek a sereg mogott a csatat, igy aztan beathattak egyszerre az egesz csatateret.
  • Dansky
    Jakuza, neked kissé idealizált képed van erről, úgy látom. De végül is tökmindegy.
  • FREAK
    ez szomorú, mert a shogun még erről szólt, a medieval már nem
  • FREAK
    ezzel két gond van

1. attól még sok egység marad és ez a fő gond
    2. nesze neked, történelem.....
  • Dansky
    Freak, ez meg már izlés dolga. Nagyobb csatáknál elég kevés kontrollja volt a hadvezérnek ahhoz képest, mintha csak mondjuk 200 embert vezett volna. Ez van. Utálnám, ha a Rome-ban szép nyugisan fel-alá tetrisezhetnék az egységeimmel. Annak ellenére, hogy nagyon szeretem a körökre osztott háborús játékokat. Azokban az a jó, hogy mindent kiméricskélsz, meg eltervezel. Total War játékokat nem ezért játszok. :)
  • FREAK
    itt a pont, amit én is mondok

több tucat ember dolgát látod el, ne mondja nekem senki, hogy ez

-valós
    -élvezetes....
  • Pluskast
    Ha az bánt hogy ennyi csapatot kell irányítani akkor van megoldás. A menüben bállítod az egységek méreteit a legkissebb szintre és máris nem harcólsz 10000 emberrel.
  • FREAK
    na látod, te magad is azt állítod, hogy könnyebb volt, és így is igaz

a hadvezér elmagyarázta a tervet a parancsnokoknak, aztán kiült egy dombra és 1-2 kilométerről "tévézett"

ha gáz volt, őt menekítették ki először a térségből
  • [Jakuza]
    Lol akkor majd hatat fog a csapattested forditani az ellennek, ha nem forditod el ?
    Ne legyel mar ilyen lol.
    Es amig ezzel szutykolodsz nem latod, mashol mi tortenik, a valos helyzetben is igy volt ugye, hogy oda masirozott egy hadvezer es megmutatta a balraat fogalmat a csapatnak.
    Nem baratom, kiadta a parancsot es a katonak teljesitettek, nem kellett meg kulon formacio ikonokra mutogatni elforditani jobbra vagy balra a sort , hanem a katonaknak eleg volt a vezenyszo amit a csapoatparancsnok adott ki, ezt neked kell most elvegezned, gyakorlatilag azokat a parancsokat is neked kell kiadni, amit mas adott ki.
    Es akkor meg nem is beszeltem meg egy csomo tenyezorol, amit a monitor elott nem lehet megvalositani rendesen.
    Es ezert kezd mar tul attekinthetettlenne valni az egesz jatek.
  • antijedi
    ez meg a msáik fele :) megnézem én azt a futárt aki kiadja a viszavonulási parancsot a megmaradt két lovasnak az ellenséges haderő közepén :P
  • FREAK
    hát nyilván, aki a strat rész miatt játszik TW-t, annak végül is nagyon be fog jönni a RTW

de mi páran a csaták miatt nyomtuk, és ennek az időnek ezzel vége
  • Dansky
    Na hát ilyen okosságokat még ide se kéne irogatni, hogy a valóságban könnyebb volt egy csatát levezetni mint a Medievalban...
    Jakuza szerinted ez hogy ment? A hadvezér ki- meg bezoomolt a remek térhatásba, meg felrepült körülnézni? :)
    A parancsait meg egyből végrehajtották?
    A nagy ókori csaták legnagyobb részénél a taktikázás utolsó lehetősége a csapatok elrendezésénél volt, utána már képtelenség volt épkézláb módon vezetni őket.
  • Csurcsil
    Azert azt ne felejtsd el, hogy ebben a jatekban a jatekos nem csak azt a szerepet tolti be hogy o a foparancsnok , hanem o iranyitja kulon-kulon az osszes tobbi egyseget is. Egy normalis csataban az alegysegek parancsnokaival kozoltek a vegso celokat es ok az egesz csata alatt aszerint kuzdottek, onallaoan. Kiveve ha valami nagy valtozas tortent, pl. visszavonulasi parancs. Szoval , ahhoz ki kene valami plusszt talalni taktikai teren , hogy tenyleg csak a fobb parancsokat keljen kiadni.
  • antijedi
    nemtom éna shogunban is eladtam a csatákat egy idő után... :)
  • FREAK
    így van, a többiek azt felejtik el, hogy mi tulajdonképpen a hadvezér szerepét játszuk

és vajon A VALÓSÁGBAN melyik hadvezér látta át jobban az előtte dúló csatát? a 10000 embert irányító római vagy a 800 embert irányító (és valószínűleg köztük harcoló) japán? melyik nagyobb "élvezet"? nézni az elszabadult poklot (mert ugye RTW-ben baszhatod azt az egységet, amelyik belekerül egy komolyabb ütközetbe, míg Shogunban általában mindig volt hely visszavonulni és rendeződni) vagy ura lenni a helyzetnek?
  • Pluskast
    De mi volt az MTW-ben nehezebb országmenedzselés szempontjából? Ok több tartomány volt ezt elismerem több dologra kellett koncentrálni. De én pl a Shogunban is leadtam a gépnek csatákat.
  • [Jakuza]
    Es elore mondom, hogy a RTW-tol se remelj tobbet, mint a Medievaltol.
    Shogun szinvonalat, nem fogja elerni en biztos vagyok benne, mar ezt mondtam akkor , amikor meg hallottam a fejlesztok nagyzolasat a poligonszamokrol, meg a tobbszaz egyseget iranyithatunk dumat.
  • antijedi
    nem tom feltünt e de alul vanak kis ikonok arra rákattogsz és a "kürtös/futár" meg is találta a megfelelő csapattestet, tök ugy müködik mint a futárjaid csak gyorsabb..., és nem kell semit forgatnod..., ennyit erről :)
  • FREAK
    hogy jön ide a formációtartás?

én arról beszélek, hogy sokkal valósabb élmény volt a nehezen összeverbuvált 500 emberemmel 3 évi várakozás után megtámadni a szomszéd tartományt, és fogcsikorgatva agyalni a taktikán, elemezni a pillanatnyi helyzetet, JÓL átlátva a szituációt, mint az RTW demóban egymásnak ereszteni a tömeget, amolyan click-and-forget stílusban, és várni, hogy mi történik

ahhoz, hogy ennyi embert figyelj, le kell pause-olni a játékot, ami megint csak kizökkent a valóságérzetből

tény, hogy annakidején ugyanez volt, az akkori hadvezérek is csak egy kurva nagy zajos porfelhőt láttak maguk előtt a mezőn, de nem értem, mi ebben a jó? minél több embert küldesz harcba, annál inkább átmész külső szemlélőbe, mert egyre személytelenebbé válik a csata

sajnálom, ha ezt valaki nem tudja megérteni
  • Kandurex
    Fogtam és kivágtam két régebbi hozzászólásom, ebből a kettőből, aki játszotta a játékkal már tudni fogja mire gondoltam amikor a bonyolult szót írtam:

"Ez volt egy másik tészta a Shogunba. nagyobb seregek irányítására gyakorlatilag már csak akkor volt lehetőséged amikor már igencsak a vége felé jártál. Egyszerűen rávoltál kényszerítve a kis létszámú, de óriási képzettséggel és morállal rendelkező sereg kiépítésére. Emlékszem milyen durva szelektálást indítottam a csapat összevonáskor, hogy csak is a legkegyetlenebb és harcedzettebb emberiemet küldjem a stratégiailag fontosabb területre. nem volt ám olyan, hogy rögtön az elején 1000 ember, pláne nagyobb sereg. kaptál haver 50 kaszást, te voltál Honug tartomány úra és néztél ki a fejedből! A szomszédos tartományokkal kerested a béke lehetőségeit és óriási nyelvcsapásokkal haladtál a ranglétrán és boldogság öntöttel egy + tartomány megszerzésétől. A Medivalalban viszont szó nincs ilyesmiről..:(

A legnagyobb hiba az MTW -ben, sokszor leadod a csatákat a gépnek, unod az egyhangúságot, ez az ami miatt még mindig a SHOGUN Total War a legjobb. Ott nincsenek ilyen gondok, végig izgalmas és pergő, van történet!!!, soha nem fordul elő, hogy leadsz egy csatát, könnyen érhető és egyszerű az ország menedzselés, izgalmasabbnál izgalmasabb ütközettek a végső cím elnyeréséig. Ez a Shogun."
  • [Jakuza]
    Igy igaz ez a uj divat, hogy minnel tobb egyseget es embert latunk a csatateren tonkreteszi a taktikazas lehetoseget.
    De hat a fejlesztok a grafikai csilivilik miatt tonkreteszik a tortenelmi huseget.
    Nem kellett regen egy hadvezernek a terkepet forgatni ahoz, hogy megtalaljon egy aktualis csapattestet pl a jobb szarny belso reszen, eleg volt utasitania a futart, dobost, kurtos, vagy akarmit. Es ha minnel tobb csapatresz van egy ilyen terepen annal jobban veszi el a taktikazas idejet a map forgatas , kamera valtas, csapatresz elforditas, hiszen meg azzal is neked kell torodnod.
    Szal egyre suxosabb ez igy.
  • Pluskast
    Szerintem meg ugyan az a kettő. De ezen nem akarok összeveszni veled:))
  • Braveheart
    Nézd, én is rogyásik nyúztam az összes eddigi Total Wart, ez alapján mondtam a lenti dolgot... Legalább nem lesz olyan hogy hú a 10 katonámból meghal 3 na most anniy meg ilyenek... Így is lehe ttaktikázni. JA és sztem egyáltalán nem átláthatatlan, a demo sem volt az... Szted egy csata sűrűjében is "tartják a formációt" a szembenálló felek?
  • [Jakuza]
    Nem bonyolult volt hanem tul komplikalt a ketto nem ugyanaz.
  • Csurcsil
    Ahhoz , hogy valos paracsnokkent vieselkedjen a jatekos kene valami parancsnoki sator feleseg , ahonnan a kulonbozo csapattestekhez lehet kuldeni a futarokat az epp aktualis paranccsal. Vagy kikialto emberek vagy valami hasonlo. Szoval a kattingatas ezt hidalja at es ez mindkettoben megvolt.
  • [Jakuza]
    Ja csak hogy egy hadvezer 3dimenzioban latott mindent maga elott te meg egy monitoron keresztul ahol egy kamerat kulon kell forgatnod terlatas ohne stb.
  • Pluskast
    Egyet értek Csurcsillel. A Medieval abszolút nem volt bonyolúlt.
  • FREAK
    A Shogun ilyen szempontból közelebb áll a valósághoz, mert abban a korban, amit feldolgoz, a szemben álló nemesek tényleg nem tudtak 1-2 ezernél több embert összeszedni. A Rome viszont maximum 4-5 ezer embert fog kezelni a 10-20 ezer helyett, vagyis egyrészt nem történelemhű, másrészt már így is átláthatatlan. Legalábbis nem leszel annyira "OTT" a csatában, mint a Shogunnál, ahol minden egyes embered elvesztését szemmel követhetted.
  • Csurcsil
    Nekem pedig epp az tetszett a mediavalban hogy sok egyseget lehetett iranyitani, ezert nem ertettem a "bonyoult" kifejezest.
  • Fritz Von...
    Mondjuk nem túl nagy különbség van az egér és a valós hadvezetés között. Akkor üvöltöttek, most meg nyomkodsz. Egyébként én is jobban szeretem, ha az egységek szépen sokan felsorakoznak. És akkro te tudod megadni, hogy merre-hogyan menjenek.
  • Dansky
    Engem pl. az elődeinél fejlettebb stratégiai része miatt érdekel, mert a másik kettőben az nagyon gagyi volt.
  • [Jakuza]
    Es szerinted az igazi harcokban egerrel klikkelgetett a hadvezer ?
    Szal ilyen hulye osszehasonlitast ne mondjal.