13557
  • Kodlovag
    Annak alapján amit írtál, lehet hogy van egy kis félreértésed az RCI mutatóval kapcsolatban. Az RCI mutató azt mondja meg, hogy milyen típusú fejlesztésre van igény. Pl ha az R§§ mutató +1000 -en áll, akkor 1000 új közepesen gazdag sim szeretne beköltözni. Ez nem jelenti azt, hogy neked ehhez lakossági zónát kell letenned. Beköltözhetnek a már meglévő zónákra úgy, hogy lebontanak egy régi épületet, és felépítenek helyette egy nagyobbat. Az alacsony sűrűségű zónákat, vagy egy részüket áthúzhatod közepesre, ez nem rombolja le az ott lévő épületeket, csak lehetőséget teremt a továbbfejlődésükre.
    Az ipari zónák lerombolása lehet, hogy hiba volt, különösen akkor, ha nem csak üres zónát húztál át, hanem épületeket is romboltál. Egyrészt az ipar adózik és hozza a pénzt, másrészt munkahelyeket is ad. Ha nincs munkahely, a simek munkanélküliek lesznek, és egy idő után elhagyják a várost. Így még a lakosság adóját is elveszted, és nem lesz könnyű dolgod a költségvetéssel. Hiszen vesztettél egy csomó bevételt, de a kiadásaid (amik elsősorban fenntartási költségből vannak) lényegében változatlanok.
    Ha van lakossági igényed, gondolj arra, hogy ha beköltöznek, munkát is kell adnod nekik. Persze igényük lesz új munkahelyekre is, amik ha felépülnek, akkor igényelni fognak új munkaerőt (értsd lakosságot), és így tovább körbe-körbe... Ez a folyamat hajtja előre a játékot, ami persze kismillió ponton elakadhat (demand, demand cap, desirability, oktatás, stage cap, áram, víz, munkahelyek, munkába járás, közlekedés, közbiztonság...). A te dolgod polgármesterként, hogy fenntartsd ezt a folyamatot. Te vagy a dőlt betűkkel szedett ha.
  • Benevolens
    kis mapon azért nem lesz felhőkarcolód, mert csak bizonyos népesség fölött nőnek, kis mapon max úgy tudod összehozni, ha mondjuk egy 1 000 000 lakosú régió központja. A különböző zónák nem a munkaerő/munkahely közelségétől fejlődnek, hanem általában a parktól, ipar a rövid szállítási időtől és kereskedelem a nagy forgalmú utak mellett. A lakóházak utálják a forgalmat, mert lokális légszennyezést okoz.
  • Androidus
    Ellenkezőleg. A ritka beépítés a drága, mert úgy kevesebben tudnak adózni ugyanakkora területen.
  • Since
    Értem. Akkor igazából kezdő városnak (ahol kicsi map) nem érdemes nagyon "felhőkarcolokra" menni mert kicsi a map és egy kicsit költséges...
  • Androidus
    Nem, a sűrűség és az életszínvonal két különböző dolog. Bármelyik sűrűségen előfordulhat bármelyik népréteg, csak a beépítés módja lesz más. A kis sűrűségnél csak kertes házak lehetnek, míg a legsűrűbbnél felhőkarcolók is.
  • Androidus
    Sajnos a simek nem a közelség alapján választják a munkahelyet, hanem teljesen össze-vissza. Hiába van a szomszéd házban szabad munkahely, el fog menni a térkép átellenes csücskébe. De ezzel együtt, statisztikai alapon is logikus, hogy minél közelebb rakod a munkahelyeket a lakóhelyekhez, annál rövidebb lesz az átlag munkábaérés.

Nem világos, hogy miért pont az ipari zóna helyén kellett lakóövezetet csinálnod. Szükség van mindkettőre.

A szolgáltatások tekintetében minél gazdagabbak a népek, annál finnyásabbak. A szegényeknek tökmindegy. Víz se kell, nemhogy iskola. Ha viszont azt akarod, hogy a gazdagoknak is tetsszen, kell az iskola minden szintje, a kórház, a park, meg minden. A ráfizetéses város egyik tuti receptje, hogy félig kiépíted ezeket a luxus intézményeket, de csak félig. Viszik a pénzt, de a gazdagok csak nem jönnek, mert hiányzik valami. A szegények adójából meg nem bírod fenntartani. Valószínűleg ez van nálad.

Érdemes az ipari zónákat a térkép szélétől kezdeni befele, a lakózónákat meg középről kifele, mert ha megnézed, a kamionok nem szállítanak árut a városodon belül, hanem kiballagnak belőle a határon. (Persze csak ha teremtettél összeköttetést.) Ezért nekik az tetszik, ha közel van a határ. Illetve amíg van szennyező iparod, azt szigorúan különítsd el minden mástól. Egyébként úgy zónázol, ahogy jólesik.
  • Since
    még egy kérdés a zónázással kapcsolatban, majdnem elfelejtettem! Csak low density zónákat építettem mindenből, kivéve az industryből. Ezek idővel fejlődtek, és a wealthnél §§ és §§§ láttam. Ez a medium és a high densití zónáknak fele meg? Vagy a medium és a high density zónákon belül is van 3 wealth szint?
  • Since
    Köszönöm az infót, azonban valamit nem értek. Ez az első városom a régióban, és a várost körberaktam egy vékony csík industrial zónával. Beljebb haladva jöttek a residentek, illetve véletlenszerűen rakosgattam commercial zónákat. Érdemesebb úgy zónázni hogy egy adott resident zónán belül telepítsek commercial zónákat és akkor a simnek valószínűleg rögtön lesz munkahelye?
    Máaik kérdésem az industrial zónákra össszpontosít. Fentebb említettem hogy körberakosgattma industry zónákkal a terepet, de az idő múlásával nem volt rájuk szükség. Mivel az RCI mutató szerint resident zónákat kellett hogy telepítsek ezért lezúztam rengeteg industryít és a helyére raktam residentet. Ezt jól csináltam?
    Harmadik kérdésem a szolgáltatások kiépítése. Lejjebb már kitárgyaltuk hogy mikor érdemes a szolgáltatásokat kiépíteni. Igazából nem jön be annyi pénz mint amennyi kellene, így lassan bankrutpba vagyok. Csináltam tűzoltóságot, iskolát, középiskolát, könyvtárat és medical centert. A lakosságom olyan 6-8k. Lehet hogy érdemes lenne elhagyni a középiskolát? Azért építettem mert az advisor az t mondta hogy építsek.
    Zónázásról tudnál valamit írni? űesetleg az első várost hogy érdemes zónázni hogy minél hatékonyabb legyen? Mert úgy olvastam hogy az első város a legnehezebb, utána már könnyebb lesz. Köszönöm a segítséget előre is!
  • Kodlovag
    Hogy még érthetőbb legyen, itt egy példa:
    Van egy Commercial Service §§ épületed, 130 munkahellyel. Akkor ott dolgozhat 88 R§ sim, 35 R§§ sim és 7 R§§§ sim.

Próbálj olyan épületeket létrehozni, amik sok munkahelyet generálnak azoknak, akik most munkanélküliek. Ha valaki nem talál munkát a városban, akkor megy a szomszéd városba dolgozni, feltéve hogy ott van munkahely. Ha nem talál munkahelyet, akkor kikerül a No job felirat.
  • Kodlovag
    Több munkahelyre van szükséged. Telepíts ipart is. Ha ez egy új régió, amit most kezdtél, akkor könnyen előfordulhat ilyen probléma, leggyakrabban §§§ lakosokkal. Egyszerűen nincs hol dolgozniuk. Ugyanis nem akárhol hajlandóak/tudnak dolgozni. Itt egy táblázat arról, hogy melyik fejlesztői típusban milyen munkahelyek foglalhatóak el. Minden sim csak a saját gazdagsági fokának megfelelő munkahelyet foglalhat el. Úgy tudom, egy bug miatt az IHT-ban csak a 80%-nyi §§ munkahely van meg.
  • Since
    Sziasztok! Szépen lassan építgetem a városomat, viszont egy két házam valami miatt nem akar fejlődni, sőt, lepusztul. A commute long állapotban van a háznál és no job felirat található a ház felett. Nos vannak abban a parcellában commercial zónák, így nemértem hogy miért nem fejlődik tovább. Leraktam rengeteg bus stopot de ez sem segít. most olyan 8-9k a népességem, de lassan minuszba megyek. Van valakinek valamilyen ötlete hogy tudnék kilábalni ebből a helyzetből?
  • Benevolens
  • Kodlovag
    Biztosan rosszul emlékszel. Ez az idézet a readmeből van: 3. If you like, you can place one of Buddybud's bridge prop lots on the slope of the embankment afterwards. Pont azok a hidak, amiket belinkeltem.
  • Benevolens
    magához a vasútállomáshoz is van híd. Egyszer sikerült kibűvölnöm.
  • Kodlovag
    Szerintem a híd nem része annak a lotnak, azt külön teheted hozzá. Szerintem ezek a hidak.
  • Kodlovag
    Ebben van: Mas71 Walls Pack 2
  • Benevolens
    Ezt a vasútállomást nekem soha nem sikerült még normálisan használni. Egyrészt mert töltésre nem lehet csak úgy felrakni, mert a nem liftes végén rámpa van, az meg béna ha a semmibe vezet, a másik az útelérés.
    És látom neked sem jelenik meg a rácsos híd, aminek a liftes végén kellene lennie. (az ikonján látszik, meg egyszer összehoztam)
  • Kodlovag
    Eredetileg megvolt a vasútállomás helye, és odavittem egy utat alagúttal, a végére meg tettem körforgalmat, hogy majd ez lesz a vasútállomás útcsatlakozása. Aztán hogy már kész volt a koncepció, és próbálgatásokkal elköltöttem egy csomó pénzt, gondoltam költök még, és megnézem, hogy nézne ki NAM kanyarokból egy szerpentin, mert az útnak viszonylag magasra kellene mennie. Aztán olyan jól sikerült, hogy meg kellett tartani, az eretedi verziót meg eltöröltem. Az alsó alagút bejáratánál még látszik, hogyan ment felfelé az út a sín mentén.
    Egyébként most hogy így mondod, a vasútállomásnak tényleg nincs is útcsatlakozása. Ez egy 2x1-es állomás túlnyúló részekkel és csak látszik 7x1-esnek. Eredetileg másik állomás volt itt, de ennek van NAM-hoz kialakított liftes végződése, nagyon illett ide. Ezt még valahogy meg kell oldanom.
  • Benevolens
    Ja és a #10309-ben a kockás falhoz honnan van ilyen lépcsőd? Nekem csak kétféle vonuló lépcsőm van.
  • Benevolens
    Az aluljárót én kerestem, és szerintem pont ezt kerestem. Köszi szépen
  • Benevolens
    A tönkremenést nem anyagi, hanem idegi értelemben gondoltam. Nekem jelenleg csak egy városom (régióm van), a többit töröltem. Az meg egy fellazított kockaváros.
    Jó lett a szerpentin, de nem látom a vasútállomás útelérését. Azért van ott a street-körforgalom? Meg mert törte volna a szép íveket. Gondolom
  • addamm
    ahogy visszaolvastam sokat segített
  • addamm
    Köszönöm a segítséget.
  • LeWyTy
    Nagyonállat!
  • Kodlovag
    Valaki keresett a múltkoriban hegyoldalba építhető aluljáróbejáratot. Ez nem pont az, amit keresett, de nagyon hasonló. Talán ideiglenesen tudja használni, amíg a NAM FLUP elemek között ki nem jön egy megfelelőbb. Vagy még jobb is. Buddybud Underpass
  • Kodlovag
    Hülye photobucket, nem engedi linkelni a képet. Most megint tehetem a galériába.
  • Kodlovag
  • Kodlovag
    Na erre viszont nem lehet azt mondani, hogy unalmas. Tegnap elég sokat szenvedtem a szigeten a hegyoldalba építkezéssel. Itt az eredmény egy kis részlete.
  • Kodlovag
    Nem igaz, a kockaváros működőképes. Én évekkel ezelőtt mindig kockavárost építettem, és sosem mentem csődbe. És egy egész közepes térkép felhőkarcolókkal volt tele. Viszont annak idején azért hagytam abba a játékot, mert minden város tök egyforma négyzetrácsos lett, és unalmassá vált.
  • Benevolens
    A kockavárost baromi nehéz megszervezni. Minden út egyenrangú, nem gyűlik össze a forgalom egy nagy gerincbe és nem lesz sehol akkora, hogy komoly irodaházad épüljön. Viszont minden kereszteződésed bedugul, ha meg egyirányúsítod az utakat, akkor meg a csöndes utcák eltűnése miatt reklamálnak. Mindenki kocsival megy és nem tömegközlekedéssel, mert csak utak mentén tudnak gyalogolni tömbönként. A metró ezért nem ütőképes még akkor sem, ha ferdén vezeted. Rohadt sok buszmegállót kell lerakni és végső soron azt használgatják, bár nem túl nagy kihasználtsággal. Szóval, ha tönkre akarsz menni, amcsi kockavárost csinálsz.
    Szerintem az amerikai városok azért kockák, mert így feszültségmentesen lehetett kiosztani a telkeket a telepesek között, mert egyformák lettek.
    Meg valami görög építészeti elveket követtek, bár a görögök ugyanezért csináltak kocka gyarmatokat.
    Nem tudja valaki, hogy miért nincsenek meg az alább látható fáim?
  • RJoco
    Ha véletlenül lerombolok egy katonai bázist, azt hogy tudom ismét megkapni?
    A legnagyobb régiómban a katonai helikopterrel lőttem szét véletlenül régebben, egy kisebben meg tankkal, ezt nem is mentettem el.
  • Kodlovag
    Kezdéshez kell egy erőmű, és már lehet is kezdeni a zónázást. Utakkal, utcákkal.
    Sokan elkövetik azt a hibát, hogy már a legelején megadnak minden szolgáltatást a városnak. Felesleges, sőt valószínűleg csődbe is viszi a várost, egyszerűen nem bírod fizetni a fenntartási költséget. Azaz kezdetben nem kell rendőrség, tűzoltóság, felsőoktatás, sőt még víz sem (kis sűrűségű §-§§ épületek tökéletesen megvannak víz nélkül)!
    Ami kell, az általános iskola és valamilyen egészségügy, de figyelj oda a költségvetésükre, csak annyit kapjanak, amennyi a hatókörükben elő simek ellátására kell.
    Ha már elkezdtél növekedni, és van 2-3000 lakosod, akkor meg kell oldani a szemétszállítást, és kezdheted lerakni a középiskolát és könyvtárat az oktatás gyorsításához. Végül is a fejlődés az oktatáson múlik, az oktatott simek fognak majd igényt generálni CO és HT-re, és az vonzza majd a gazdagabb simeket.
    Mire eléred az 5000 főt, legyen vízszolgáltatás, akkor megindulhat a közepes méretű házak építése és a gyorsabb növekedés. Lehet itt-ott parkosítani egy kicsit, ez majd vonzza a gazdagabbakat.
    15000 fő körül lehet kezdeni megalapozni a tömegközlekedést busszal, vasúttal, vagy ahogy tetszik. Ekkorra már kellene lennie akkora tartaléknak a költségvetésben, hogy szabadabban mozoghass a szolgáltatásokkal, pl tűzoltóság. Vagy megvárhatod, míg kiüt az első tűz. Rendőrség akkor kell, amikor épületek kezdenek lepusztulni a bűnözés miatt.
    70-80000 fő körül jöhet egy komoly tömegközlekedési rendszer metróval, és egy kisebb reptér. Egyetem, sőt bármi. A költségvetésnek már masszívan pluszban kell lennie. Jöhet az első adócsökkentés, ami növeli az igényt...
    Ezután már ahogy tetszik. De ebben a játékban az a jó, hogy végig úgy játszhatod, ahogy tetszik, csak ne menj csődbe az elején.

Elolvashatod a bannerban a Kezdőknek! részt. Negyedik oldalon van városépítéses rész. Bár olyan kockavárost építeni szerintem marha unalmas, de a város kétségtelenül hatékonyan működik. Az amerikai nagyvárosok sem véletlenül olyanok.
  • Benevolens
    csináld végig a játék oktatóit, és rájössz.
  • RJoco
    Sziasztok!
    Érdekelne, hogy Logitech G15-ös billentyűzethez letölthető-e valahonnan LCD applet?
  • addamm
    Sziasztok.Már rég játszom a sim city 4-el de pár problémát nem tudok leküzdeni.Mégpedig ezeket:víz- levegőszennyezés forgalmi dugók.Pár tanács kéne hogy legeny tökéletes a városom.Jah és a pénz is folyton elfogy a weaknesspays csalás ment meg mindig.
  • Since
    Sziasztok! Valaki nemtud véletlenül egy guideot hogy hogyan érdemes építkezni a játékban? Hogy a serviceket mikor érdemes építeni etc. Interneten nézegettem de nemnagyon találtam infót!
  • kisbesi
    Köszönöm a válaszod
    Szép a városod
  • Benevolens
    semmi, kitartóan játszol, és ha már elég nagy a városod/városaid, akkor magától lesz és hoz egy csomó pénzt. 100 000 lakos fölött már szép kis csoportot kialakíthatsz, ha csinálsz egy vonzó helyet sok plázával, forgalmas út mellett és sűrű kereskedelmi zónával. A játékban tapasztalataim szerint a New-York-i épülettípus átlagban a legmagasabb, de a maximálisan legmagasabb épületek az európaiban vannak.
  • Benevolens
    Az első két képen van az a fatípus, ami most valamiért eltűnt. Nincsenek fák, de ősszel a lehullott levél, meg minden egyéb (pl. szezonális virágágyás)megvan. Fogalmam sincs mitől.
    A harmadikat csak azért tettem be, mert egész megtetszett. Minden piros Mindhárom kép régi város.

• LeWyTy
    Rohattjó!
    De nekem nem jön be az a bazinagy szakadék