13557
  • NorbyI
    Több ezer plugint máshogy nem lehet kezelni, képtelenség megjegyezni mi micsoda és hogy fel van-e rakva vagy sem.
    Sok olyan plugin van ami üti egymást illetve nem illeszkedik a város összképébe. Ezeket ilyenkor ki kell venni illetve másikkal helyettesíteni.
    Szóval a rendszerezés és a képek illetve leírások tárolása létfontosságú lehet.
  • mrmilan
    Ez mekkora ötlet már!
  • Benevolens
    Én egy komplett rendszerben tárolom a pluginokat, mindegyikhez hozzácsatolva a dependecie-listája jegyzettömbben, mappákba osztva, mint iroda, park stb, külön egy dependencies mappa, és minden mappához van egy album, ahol a tárolt épületek képei vannak. Így könnyű keresni. Sok pluginom van és nincs "dobozproblémám". Max elrontják egymást.
  • mrmilan
    Igen, valószínű hasonló gondom volt. De most már szorgalmasan megnézem az összes letöltendő pluginhoz tartozó dependencies-t. Egyébként tényleg igaz, hogy csínján kell bánni a pluginokkal. Okosan sáfárkodva velük, szép dolgokat lehet művelni. Egy konkrét településen pl. csak egy központi templom miatt van betéve plugin nálam. Régen az orrba-szájba pakolósdi miatt volt ún. "dobozproblémám".
  • Zsod1
    Azé a tök frankó az volna, ha zsinór is lenne a póznákon.
    Vagy csak nálam nincs?
  • Benevolens
    köszi, tényleg ez volt a gond. Megvan, csak elfelejtettem berakni. Elég nehéz egy idő után kezelni ezt a sok plugint. két RTMT buszmegállóm nem funkcionál, megállt egy eddig forgó szélkerék eltűnnek dolgok...
    Nincs valami plugin manager, amivel ki lehet szűrni az egymást ütő pluginokat?
  • Zsod1

Épületes doboz. Hiányzik az .sc4model fájl, amire az .sc4lot hivatkozik. Előfordulhat, hogy valaki csinál egy lotot már meglévő épület felhasználásával, ekkor adódhat ilyen. Mivel lotot bárki házilag barkácsolhat ultrakönnyen.

Állítólag a pluginok névsorrendjére is vigyázni kell, azért van a catenaryk előtt z. De nálam a mappanevek \catenary; \hsr; \nam sorrendben követik egymást, mégis jól működik. Merthogy nem hagyom a kilóméteres ingyombingyom neveket terpeszteni. Egyedül akkor zavarodott meg a dataview, amikor a NAM-ot közvetlen a plugin gyökérbe raktam mindkét sorrendet kipróbálva.
  • Zsod1
    És igeeen!

Ez lenne hát a doboz!
    Elszőr azt hittem, hogy a LOT-on levő épület öltözik egységszürkébe mrmilan beszámolója alapján, aztán Benevolens hsr-jénél már nem értettem, esetleg az Egész LOT lenne egy doboz? De annak a modelljét mi definiálja(?), pl magasságát.
    Ilyen posta dobozt akkor rak a játék, amikor valami "props" hiányzik, amire egyik plugin hivatkozik. Merthogy az áramszedők ilyenek. Mint a fa, pad, szemetes, villanypózna. Mindjárt kipróbálom, doboz lesz-e, ha olyan épületet rak - vagyis lotot -, aminél a hivatkozott épület hiányzik.
    Mrmilan: nálad is ilyen lehetett, vagy esetleg olyan díszítő elemek voltak a ház körül, pl virágok, amik nem voltak és jó sűrűn rakta a dobozt, ezért egybefolyónak tűnt. Ilyen díszítő gyűjtő plugin pl a BSC mega props (asszem ez a neve).
    Szóval dependecies-re ügyelni! És pluginokat ésszel pakolni/törölni.
  • Zsod1
    Ja, nálam egyébként 2000 körül már elkezd a kertváros belvárosiasodni, nem kell hozzá 15000 kertes, az baromi sok helyen terpesztene. Légszennyes mintámon jól látszik, de annál kisebb alapon is már megy.
  • Zsod1
    Ezért leírhattam a kezdés ismertetőt, ha senki sme olvassa
    Persze nem állítom, hogy másképp nem lehet csak így kötelező. Csak épp így a legkönnyebb. A milliós városomat mégis elkezdtem, de nagyon hamar megakadt valami hülye demand capban, kb 90ezer §R fölé nem nagyon akar mászni. Illetve nem is nekik, hanem a CI-nek van valami cap-ja. Költöztethetem be §§R-t is.
  • mrmilan
    Ismét respect!
  • Kodlovag
    A felsővezetéket teljesen automatikusan rakja, ha fent van a mod. Emlékeim szerint a hidakra is, de majd valaki pontosít ha rosszu mondtam.
    Minden letöltéshez fel vannak sorolva a dependenciek. Ez lehet egy, vagy több, vagy éppen egy se. Ha van, akkor mind kell, különben valami hiányozni fog.
    Ezeket a vasúti kiegészítőket még lehet, hogy sosem láttam.
  • mrmilan
  • Kodlovag
    Ahhoz, hogy sűrűbb beépítés és nagyobb épületek legyenek, növelni kell a lakosságszámot. Kezdetben nincs más választásod, mint vízszintesen terjeszkedni. 10-15k régiónépesség alatt csak alacsony sűrűségű épület/zóna épül, és utána is csak fokozatosan jelennek meg a nagyobbak.
    Ahhoz, hogy gazdagabbak jöjjenek, és legyen office meg HT, az oktatást kell tolni. De amíg kicsi a város, addig középiskolánál komolyabb nem kell (Illetve nehéz lesz eltartani). A támogatást pedig vedd le 100-ra, hisz úgyse jár oda több gyerek. Ha majd új simek települnek be, és lesz több tanuló, majd akkor emeled.
  • mrmilan
    De jó hogy jössz! Pont a felsővezetékre akartam rákérdezni. Hidakon is át lehet vinni a rendszert? Plusz volt valami vasúti kiegészítő fordítókoronggal, víztoronnyal, meg egyéb kiegészítőkkel. Csak sajnos nem lelem sehol. Ja és a legfontosabb!!! A Dependencies-ből mindet fel kell telepíteni???
  • Kodlovag
    Benevolens
    Nem lehet, hogy ez hiányzik? Catenary Essentials
  • mrmilan
    Végre elkezdtem építkezni San Francisco területén. Eddig két település van elindítva, mindkettő kb. 2000 lelket számlál. Egy valami feltűnt. Tíz éve nyomulnak a városok (vasút, főút összeköttetéssel) éas még mindíg csak az a kurva Agricultural meló kell nekik a garfikon szerint. Meg nagyritkán a Light Commerical. Alig van szolgáltatás a városokban. Semmi sem fekete, minden jól műxik, végre nincsenek dobozok (Zsod1!!!). De Residentialból is csak a Light kell nekik. Hogyan lehet az igényt picivel feljebb vinni? Az egyikben egy plusz szolgáltatás van a Small Fire Station mellett, egy iskola.
    De abba is csak 65 gyerek jár, holott lecsökkentettem a támogatást kb. 350 főre. Várom a kollégák megtisztelő szakmai válaszát :).
  • kri555
    Tud nekem valaki nekem olyat linkelni ami jól illik víz alá mint pl.:kövek vagy növény ?
  • Zsod1
    Nahát, mosveszem észre, hogy ugyanazt a thumbnailt linkeltem be. Büntetésből mégegyszer:
  • Kodlovag
    SimCity Force japán linkgyűjtemény
    Innen nem tudsz letölteni, ez csak egy linkgyűjtemény! De megtalálhatod, hogy ki készítette, és az oldal alján ott van az a 15-20 saját oldala a készítőknek, ahonnan általában regisztrálás nélkül tölthetsz. Néhány a jobbak közül:
    NOB
    BriPizza
    SimCity 4 BAT Showcase
    8590

Online fordító erősen ajánlott, hacsak nem tudtok japánul.
  • Kodlovag
    Ha a puzzle pieceket föléhúzod egy megállónak, akkor a játék lefagy. Óvatosan a puzzle piecekkel, gyakori mentés ajánlott.
  • Kodlovag
    NAM = Network Addon Mod
    A legfrissebb verzió mindig elérhető az sc4devotion oldalon, de a Simtropolisra is fel szokták tölteni. Már többször belinkeltük ebből a topikból, keress vissza.
  • Kodlovag
    gezu1025
    Ha nem a megfelelő oldalon mennek az autók, akkor a NAM telepítésekor válaszd ki a játékodnak megfelelő verziót. Alapból a NAM jobbkezesen települ, de ha a játékod balkezes, akkor a NAM-ot is úgy telepítsd. Csak egy pipát kell átkattintani.

Úgy látom nem sokat parkosítottál a városaidban. Ezért van alacsonyan a környezet mutató. Pedig a parkosítás sokmindenben segíti a várost (desirability, demand caps, föld értéke, szennyezés csökkentése)
  • Zsod1
    Két kockánként a tartó oszlop szokik lennei, de persze a villany tartó is lehet, illetve egybeszabottan? Hát nem tom, ez a dobozosodás furcsa. Nálam ilyen:

Tudnál esetleg képet mutatni?
    Már nagyon érdekel mi okozhatja. Próbáltam belenézni a modellezésébe, de nem sok sikerrel, folyton kifagyot. Nekem meg a Madison wells állomást közepes zoom-nál egyszerűen nem jeleníti meg, csak az utca textúrákat. A 3d modellek rendben vannak, szép sorban (ja, merthogy abból is több van) és a hozzájuk tartozó képek is. A 3d nézőkébe teljesen jó, de a játékba valamiért nem. Éjszakai nézetbe sem. A marrast állomásokat meg a 3d nézőke kutyulja össze, de a játékban tökéletes. Éjszakai nézetben viszont egyik se világít, mintha be se töltené az éjszakai textúráit, csak a nappalikat sötétíti be.
    Arra is gondoltam már, hogy a dobozosodást talán grafikus kártya hardver/driver okozza, de akkor mért csak néhánynál, míg a nagy többségnél nem.

(hasznos tipp: a simtropolison be se kell regisztrálni, jelentkezni a letöltéshez, csupán a címsorba mögé kell írni: &download=1
    )
  • Zsod1
    Kisváros!! Há ja, van aki más léptékkel szemlél.
    És igen, tök rám ütött! Mintha tanítványom lennél! . De mint mondtam olyan sok variáció nincs, a néhyzetrácsos mivoltnak technikai okai vannak. A computer (és grafika) alapvetően négyszögű (Descartes) koordináta rendszerben dolgoznak, amiben elég nehéz forgó kordinátás pályát kreálni, bár nekem is szimpatikusabb a sugárutas-körgyűrűs elrendezés (mint Budapest).
    Nálam is érik már a nagypályás többmilliós város. Kíváncsi leszek mennyire bírja a gép, ha a félmilliónál is vánszorog. Majd este otthagyom, reggelre teker egy évet. Az útháló terve már kész és én is gezu által felvázolt körgyűrűsen építem, csak épp kockás lesz a már említett okból kifolyólag.
    Valamint a közlekedés megszerkesztése se fog valami hamar elkészülni, sok diribbdarabból kell összerakni és a puzzle peicekkel kerülgetni kell az állomásokat, hogy ne fagyjon ki a játék. Jó móka lesz, előtte még alszok rá egyet. ...vagy többet.
  • capa07
    Koszi Zsod1!
    És nem tudtok véletlenul 1-2 jó japán oldalt ahonnan le lehetne tolteni jó cuccokat? Találtam még régebben egyet, de már nem tudom hol volt!
  • mrmilan
    Ja, az ominózus pluginra végül nem derült fény sajnos. De most legalább feszülten figyelem a pluginokhoz tartozó dependency-ket.
  • mrmilan
    Igen, sajnos süllyesztő. De nem csüggedek, mert a San Francisco régión próbálkozom jelenleg, egy jól működő rendszert kialakítani.Egy valami viszont még mindig sötét folt nekem. Mégpedig új régiók elhelyezése a régió mappába, úgy hogy működjenek is. Kell valami program is hozzá azt hiszem, de bonyolultnak tűnik a mutatvány kissé. Remélem van valami épkézláb, gyorsan megemészthető megoldás erre is.
  • Benevolens
    Hűha, ez a Zsod-féle teszt-városokra hasonlít. Én is utálom a teepszerkesztőt, de nem ennyire. A kockabeépítés kézenfekvő. Az 1910-es években a fél évszázaddal korábban berobbanó Chicago kapcsán kidolgoztak az USA-ban városökológiai modelleket. Ezek mind valamilyen koncentrikussággal számoltak és mind a közlekedésre építették a jelenséget. A különbség csak abban volt, hogy mennyire tartották ezt a koncentrikusságot magyarázó elvnek a városok (konkrétan Chicago) szempontjából. Szóval lehet, hogy amcsi lévén a játék ezekből az elképzelésekből indult ki.
    Azért nem a normális helyen mennek az autók, mert az alappal ellentétes menetirányra állítottad a NAM-ot telepítéskor. A "környezet" csíkba az is beleszámít, hogy milyen gyorsan mekkora területet építesz be, és menyi marad, illetve, hogy mennyi parkod, fasorod van. Ha minden sárga az nem kifejezetten szennyezett, de nem is tiszta. Meg a szemetet sem szereti...
    HSR-nél tudja valaki, hogy a sínen miért van két kockánként doboz? Gondolom valami felső vezeték tartó oszlop hiányzik, de nem tudom melyik. Meg miért fagy szét újonnan a játék, ha a NAM-féle vasúti alagúttal operálok
  • gezu1025
    Ja akkor már a városomról is 1-2 kép:

http://images.netbag.hu/20091003/23053522018.JPG

http://images.netbag.hu/20091003/23060043046.JPG

Jólvan látom én meg egy nevet írtam el... bocs érte

Ja még annyit, hogy én nem metróztam eddig, sőt nem is buszoztam, semmi, semmi tömegközlekedést nem csináltam mégis megélnek. Ráadásul most úgy vannak 460ezren hogy nem kis szemét áll az utcákon, de majd mindjárt teszek róla, hogy ne legyen ott.
  • gezu1025
    Zod1 nem úgy van ahogy gondolod, a közlekedésben semmi körszerüség nincs, csak a területekben, és az sem olyan nagy szám, ahogy most egy kicsit viszább néztem látom, hogy sokan így építék föl a városokat, sőt így is kell.

Tehát körül az ipar belül a város :

http://images.netbag.hu/20091003/22462193526.JPG

A városban pedig ez a felépítés valósul meg:

http://images.netbag.hu/20091003/22464546663.JPG

Körül a lakosság belül a kereskedelem, középen a reptér.

De amit mondtál, hogy közlekedés gyűrűben nem is olyan rossz ötlet. Mivel ha belegondolunk kell csinálni a városban egy két hatalmas utat ami körbe megy és össze köti őket 1-2 út és így kialakul ez mondjuk :

http://images.netbag.hu/20091003/22592477079.JPG

( zöld ugye lakosság kék pedig kereskedelem, kivül új helyeken pedig lenne az ipar )

Asszem mindjárt nekiállok
  • Zsod1
    Hú vazz, ennyi elírást egy poston belül.... remélem azért nem olvashatatlan
  • Zsod1
    És a városaid? Süllyesztő? Nem sajnálod? Vagy beckupaod? Kiderült melyik plugin csinálta a kockát? Nagyon belekukkantanék.

Capa: a forgalomszabályzó a NAM-ba van benne. Telepítéskor választod ki "traffic controller files" közvetlenül az automata controller alatt.

Gezu: Üdv, öröm látni az új arcokat, végre kicsit változatosabb. Erre a gyűrű topológiára sokan kíváncsian lennénk! Képet, képet! Már csak azért is mert állítólag a metró gyűrűbe építve meghülyül. Illetve úgytűnik elég neki csak pár szomszédos várost is összekötni, mint ahogy azt szemléltettem. Ha jól vettem ki, nem nagyon közdesz különösebb problémával csak egyszerűen tuningolnád?
  • gezu1025
    Üdv mindenkinek. Szeretnék bemutatkozni: amatőr SimCity4 ező vagyok:) Nemrég láttam, hogy itt viszonylag elfogadható "fórumélet" van. Úgy gondoltam eldicsekszek és egyben segítséget is kérek, a továbbiakhoz.

A játékhoz csak a NAM-ot tettem fel, de abba sem a normális helyen mennek az autók ha emlékeim nem csalnak. Sikerült fölépítenem egy nagyobb várost egy közepes területen mivel úgy éreztem ez az a méret amivel könnyen el tudok boldogulni, tudom kezelni az egész területet. Itt van 1-2 kép:

illetve itt lenne ha a képfeltöltésről engedné... mondjatok valami megfelelő oldalt, hogy be tudjam tenni a 460 ezres városom képeit

Mint ahogy látható kör-körös építkezést választottam, ami saját "találmány" mivel úgy gondoltam az emberek így könnyebben el tudnak menni munkába kifele, az iparba és belül pedig lehet a kereskedelem. Működik is a dolog azt leszámítva, hogy még nincs telejesen kész az ipari "körgyűrű". A forgalom elég szar mivel az utak nem ekkora tömegre lettek tervezve, mivel nem hittem volna hogy itt valaha is ekkora tömeg lesz :D Vonat, metró nincs talán busz van, de abban sem vagyok biztos. Viszont az egész tele van pumpálva búnuszt adó épületekkel ( stadion, rádió, templom, tőzsde, stb ) A környezet papíron 0, de csak egy kicsit sárga a légszennyezés ( gondolom az autóktól ) igaz az mindenhol, vízsennyezés elhanyagolható. Korházból van vagy 10 mint rendőrségből is tűzoltóságból és iskolából is van egy jó pár. A külső ipari területek érdeksen alakultak, van ahol csak HT ipar van és van ahol csak koszos, gyártó. Van ahol mindkettő ( sajnos ).

Szeretnék tanácsokat kérni, ötleteket, és ha tudtok még 2-3 hasznos cuccot amit föl kell tenni a játékhoz, épületek, épületkinézetek ( mert hát ez az alap eléggé egyhangú ) akkor azoknak örülnék. Szükség lesz minden tapasztalatra, amit tudok ossztáok meg velem kérlek, hiszen most ezt egy 4X nagyobb mezőn tervezem kivitelezni, ami ezzel az embertömeggel 2 millió embert jelent, de szerintem ez a kör módszer nem fog beválnni a hatalmas távolságok miatt.De szerintem ezen a közepes területen is elférne a millió hiszen jó ha a fele lakossági épület.
  • capa07
    Honnan tudnám letolteni a NAM kozlekedés szabályozos dolgot, mert sehol se találom?
  • mrmilan
    Basszus. Rájöttem. Én állat. Most magamon nevetek.Örökre megjegyzem ezt a kifejezést: DEPENDENCIES! Letöltésnél nézem, mondom mi a fenét ír ki, mi kell még a pluginhoz hogy működjön? És jött a homlokracsapás. Hát persze hogy műxik már a Marrast Railstation is :). Jah, egyébként uninstalltam az egész játékot a pöcsbe, és újra feltettem. Mondom tiszta lappal, szépen, újrafelépítve a dolgokat nagyobb lesz a boldogság. És nagyon köszönöm az instrukciókat a városépítő (Zsod1, Kodlovag) kollégáktól!
  • Zsod1
    Ja, részben igaz. Valamilyen hányaveti csővázas 3d modell mégis van az sc4model fájlokban, mivel a dobozt valami alapján oda kell rakni. Ha ez nem lenne, akkor még doboz sem lenne. Sajnos ez a csőváz nem teljes, csupán a kocka 3 oldala van meg, a hát üres. Ennek van egy azonosítója. Az előre renderelt képeknek is az sc4model-ben kéne lenniük. Amiknek az azonosítója megegyezik a 3d modellel, illetve megfelelően van sorszámozva a renderelt képek szerint. Az sc4lot fájlok erre az azonosítóra hivakoznak, ami a modell és egy alap gagyi textúra. A forgatások és zoomolások szerint a progi a megfelelő "renderelt képet" feszíti rá a csőre, dobozra. Ezért tartom furcsának (de nem lehetetlennek), hogy valaki olyan félkész modellt csináljon, amiben ugyan meg van a ház, de a képek elkészítésére már nem futotta.
    Aztán lehet más oka is.
  • Kodlovag
    Sosem ajánlott csak úgy kitörölni egy plugint, először le kell rombolni az összeset, ami a régiódban épült belőle. Egy sima törlést vagy túlél a játék, vagy nem.
    Az épületek a simcity 4-ben nem 3D-sek! Azaz nincs 3d modell és textúra. Előre renderelt nézeti képek vannak mind a négy irányból és 5 zoom levelelről. Ezek sokszor egy külön .sc4model fájlban vannak, és dependencieként le kell tölteni. Ha dobozt rajzol a játék, akkor ez nincs meg.
  • mrmilan
    Próbálom majd, köszönöm.
  • Benevolens
    ráklikkelsz a dobozra a kérdőjellel és megmondja az épület nevét