13557
  • Zsod1
    Az iskolázás területén is érdekes felfedezést tettem. Egyedül csak akkor kell, ha a R§§§-at is be akarjuk költöztetni, akkor is bőven elég az általános iskola. Az már máskérdés, hogy a 0 IQ-s lakosságból évtizedek alatt fejlődik ki a R§§§, ahogy okosodnak. Aztán húzza maga után a I(HT)§§§-t és C§§§-t. Olyan 100 IQ körül már jó, ha jól emléxem ált.isk-val 120-ig is felmászik. Próbálgasd. Építs olyan várost, ahova nem raksz iskolát, hagyd ki a helyét, majd ha már akarsz R§§§at, akkor pakolj le csak általánost.
    A C=kereskedelem, I=ipar. A lakosság szempontjából mind a kettő munkahely. Paraszti ésszel én is úgy pakoltam elsőre, hogy a C-t az I és R zóna közé, mivel amit legyártanak, azt a boltban adják el, illetve munkába megy, hazafele bevásárol és egy útba esik. Azonban a játék nem így működik. R-C-I helyett inkább a C-R-I elrendezés nyerőbb, hogy a lakossági zóna legyen középen, mert így két fele mennek dolgozni és nem lesz akkora út terheltség, jobban elférnek és a munkába járási idő is jobb, mert nem kell átmenniük C zónán az ipari dolgozóknak. Persze egy jó nagy városnál, mint az enyém is, már nem nagyon lehet variálni, ahogy fér, illetve lakossági zónába is lehett kisebb C zónákat, amire kis üzletek, trafikok épülnek, hátha az is kell, más lehet a funkciója. A vásárló erő (customers low-high) szimulációjára nem jöttem rá, de nem is igazán tűnt befolyásosnak: kell, odaépül, adózik oszt jó.
  • Mattheeew
    Zsod1! Nagyon köszi a választ, de komolyan mondom! Kipróbálom, ahogy mondod. :)
  • Zsod1
    Szóval ilyen kis sárga pamacstól egyáltalán nem kell megijedni. Ha már lényegesen rontja a desirability-t, nagyon pampognak, akkor esetleg. A szennyező telepen meg úgy reklamálhat a fickó, ahogy akar, kutyát se érdekel, működjön oszt jó van. Az emberek egészségére leginkább a lakóövezetekben lehet hatással, ipar népessége ebből a szempontból nulla.
  • Zsod1
    Ez amit korábban is felképeltem, a legutóbbi városom. Tanulmányi kocka, tájékoztató jellegű. Kicsit rendezettebb formában igyekeztem pakolni a képeket (kattints rájuk a nagyításhoz):
    - desirability
    mindenki boldog, egyedül a Co§§§ finnyás kicsit
    - légszenny
    leginkább az utak szennyeznek, kisebb mértékben némelyik ház is, talán a HT ipar is, de mivel olyan minimálisan sárga, hogy nem is érdemes foglalkozni vele. Erdő egyáltalán nincs a városban, parkok is csak a lakóövezetben desirabilityt növelendő.
    - vízszenny
    ez meg méginkább elhanyagolható
    - közlekedés
    a NAM legtöbbjüket a tömegközlekedésre kényszeríti, autó forgalom minimális
    - adók
    igazából 8.5 is elbírná szerintem, csupán az egyszerűség kedvéért húztam le az adókat, több helyen 0-ra. Végsősoron az egész C-kereskedelmet nyugodtan futtathatnám 0-val. A szennyező ipar 20-assal ki van tiltva. Szomszéd városokban is annak megfelelően van konfigurálva az adó, hogy mit akarok telepíteni. Egyikba megy a szennyező, másikba kereskedelem és HT, stb.
    - zónák
    - belülről madártávlat
    - régióból

Pluginok (Sc4 deluxe Rush Hour):
    -NAM. Ez még az egyel korábbi, tavaszi vagy melyik. A traffic controller files-ból a "perfect pathfinding 5x" van beállítva. Főleg emiatt lehetett ílyen működően megcsinálni. A NAMtalan változathoz képest jelentősen csökken a munkába járás ideje.
    -industry 4x
    -crime doesn't pay = 4 darab delux rendőr elviszi a várost, különben ebből is annyit kéne pakolni, mint iskola és kórházból.
    -RTMT, hogy a megállók se foglaljanak helyet
    -office stage caps = kicsivel hamarabb jönek a nagyobb irodaházak.
    -egyebek, amik javítják a dataview-t, de nincsenek befolyással a játékmenetre.

Szennyezés lefojtására nincsen pluginom, elvileg ez rendesen ilyen. Persze a szennyező város fölött teljesen piros az ég - és alattuk a víz.
    A város még azelőtt készült, mielőtt felraktam az új (júniusi) NAM-ot, már Simulator-Z (high vagy ultra)-val. Kb 5 oldallal korábban készült képemen jól látszik a közlekedés nézet részletezőjében egy különbség, szerintem a NAM-ba is tettek valamit és összekeveredik a másikkal: a mostani congestion 300%ot ír ki világos kékre, pedig azok csak épületek. Ha most elindítom, a város pár év alatt összeomlik. Vélhetően a különböző közlekedési vezérlés miatt. Tehát lehetőleg előre ki kell gondolni, mi települjön, menetközben meg ne nagyon variálni. Ja meg annyit hozzáteszek, kimaradt korábbról, hogy nagy kórházat, nagy iskolákat érdemes pakolni a kicsik helyett kertvárosba is, mert egységnyi dokira/tanárra számolt tarifa több beteget/tanulót ellát (terheltség függvényében kalibrálandó).

• Zsod1
  • Androidus
    Bocs, de a saját magam által készített képnek jobban hiszek :)
  • Androidus
    Tekintettel, hogy most zónáztam ki, ez kizárt. De mondjuk nem értem, miért ragaszkodtok a nullához. Szerintem szépen látszik, hogy nem nulla, hanem 0,001 a szennyezése, viszont ha tisztességesen építkezel, a parkok ezt úgyis eliminálják. Szóval csak elvi jelentősége van, szerintem.
  • Benevolens
    az nem lehet, hogy a high-techbe belekerült vagy bennmaradt 1-2 I$$?
  • Mattheeew
    Aha értem! Az IQ piros vagy alacsony, akkor több iskola kell hozzá. Androidus képről nekem a lakossági utak is szennyeznek és a high tech is kör alalkú szennyezett.
  • NorbyI
    Ez csak annyit jelent hogy túl nagy a forgalom, kezdenek veszélyessé válni az utcák a sok autó miatt.
    Az hogy milyen munkahelyet teremtesz nagyban függ attól mennyire tanultak a simek. Ha magas az IQ akkor mehet inknább iroda (kék) ha kevésbé akkor inkább ipar (sárga). Persze mehet mindjettő is csak az arányokat találd el.

Most sajna nem tudom bizonyítani de a High Tech tuti nem szennyez, max a sok jármű ami ott halad. Készítek majd egy képet ha a játék közelébe jutok.
  • Androidus
    No, a kedvetekért csináltam egy ipartelepet egy félig beépült lakossági városomban. Szerintem tisztán látszik a különbség. Nézzétek meg a bal felső sarkot, az ott lakossági zóna. Szennyeznek az utak, amik bekockázzák, de az utak között tiszta zöld lukak vannak. A jobb felső részen van az ipari rész, ahol szintén a legerősebb szennyező a közút, de közte bemaszatolódik a folt, mert az ipar hozzátesz.

• Mattheeew
    Szia NorbyI!
    Tudom, hogy kell hozzá munkahely csak nem tudom, melyik zóna kell(kéket vagy sárgát építeni). Ja és a polgármesternél, nem fordították le magyarra és azt írta angolul, "Roads Rule in x város, buts Streets Becoming Endangered." Akkor ez valami baj vagy mit jelent pontosan?
    Én nem szeretnék vitatkozni, a High Tech szennyez, de brutálisan. Nekem szennyez!
  • NorbyI
    A High Tech nem szennyez, ha valami pamacsot láttál az szerintem csak annyi hogy az a dott épületből felszáll ugyan valami de attól még nem szennyez. Ez tuti. Csinálj egy olyan zónát ahol csak high tech települ. Ha megnézed a légszennyezési adatokat akkor nem fogsz rajta semmit sem látni, se sárga színt se pirosat.

Munkanélküliséggel meg csak azt lehet tenni hogy több munkahelyet biztosítasz nekik vagy a szomszéd városban és összekötöd vele. Így még extra tömegközlekedési bevételre is lehet szert tenni.

River Valley Project :D
  • Mattheeew
    Még van egy kérdésem, hogy munkanélküli van, akkor mit csináljak azzal?
  • Benevolens
    most a high-techről beszélünk?
  • Androidus
    Azért szennyez, mert láttam. Lehet, hogy valami kiegészítés ezt módosítja? Én csont eredetivel nyomom, és tisztán látszanak a pamacsok az ipartelepek felett, ha nincs a közelben park. Nem, nem az utak felett, hanem a beépített rész felett.
  • ElMatador
    A legális változat az 3490 forint most,de ha megtudom máshonnan ingyen szerezni úgy hogy működjön akkor inkább az
  • Mattheeew
    Ja és azt szeretnék kérdezni, hogy van három sík(zöld azaz nép, kék azaz munka, sárga azaz ipar), ha mély van, akkor mit csináljak azzal? Próbáltam csökkenteni az adókat, de nem vitte föl.
  • Zsod1
    esetleg bolti eredeti legális változat? Egyiknap kezembe került egy korabeli úkság: már 4 éve is pár ezer forintért meg lehetett vásárolni a deluxot. Gondolom ma meg fillérekért. Én is elgondolkoztam, hogy megveszem legálisan, ennyiért röhögve megéri, csak még mindig nem tartom - eléggé - játszhatónak. A DatGen4 meg egyszerűen azt nem csinálja, amire ki lenne találva: dat generálás. Amit csinál, attól rögtön megfekszik a játék már betöltéskor. Meglévő datot is próbáltam teljesen ugyanúgy, változtatás nélkül elmenteni, de valamit csak megváltoztat benne. A funkciói sem világosak, az importálás nem megy.

Szennyezéshez: minden szennyez, a közlekedés is legfeljebb parányi mértékben, amira ráé lehet fogni, hogy tiszta. Egyszerű trükk, amit én is használok: szennyező ipar szomszéd városban, lakópark meg ideát. Igy a bűnözéssel sincs gond, mert az meg nem terjed el az ipari zónában.
  • Mattheeew
    Köszi a választ NorbyI-nak! Én próbáltam ültetni fákat és raktam parkot is, de nem csinál semmi. Ja és úgy csináltam, hogy apró terület legyen az ipar a lakosok közé.
  • ElMatador
    Üdv!
    Még hétvégén kölcsön kértem haveromtól a Sim City 4et okés felraktam elakarom indítani nem ír ki semmit utánna eszembe jut hoppá a crack oksa meg crackelem akkor azt írja h rakjam be a CD-t berakom nem mükszik se az 1essel se a 2essel haveromnak semmi gondja vele 1 kis help kéne ez ügyben.Előre is köszönöm :)
  • Benevolens
    Nem szennyez, mert nekem egyáltalán nincs ott parkom. De miért is szennyezne egy szoftverfejlesztő cég vagy egy fizikai kutató?
  • Androidus
    Szerintem a hi-tec ipar is szennyez, csak azért tűnik úgy, hogy nem, mert finnyás, és amennyi parkot leteszel neki, hogy kedve legyen települni, annyi már el is tünteti a szennyezését. De ha netán valahol olyan nagy az igény, hogy park nélkül is megtelepül, bizony látszik a szennyezése.
  • NorbyI
    A faültetés és a parkosítás a legjobb módszer a légszennyezés csökkentésére. Egy dolgot azonban figyelembe kell venni, ha van iparod az szennyezni fog, ez így van a való életben is. A játékban annyi a könnyítés hogy a high tech ipar semmit sem szennyez. Ha szeretnél ipart és szennyezést nem akkor próbálj átállni erre. Jó iskolarendszer kell hozzá és sok tanult sim, meg jó teherszállítási útvonal (szomszédba).
    Egy másik trükk ha kicsit szellősebben építed az ipari zónákat és nem egy kupacba tömöríted őket akkor könnyebb elbánni a szennyezéssel és alacsonyabb is lesz, mert nem erősítik egymás hatását. Még egy jó tanács, érdemes a térkép szélére tenni a nagyon koszos ipart mert ott feleződik a szennyezés (erőművekre is igaz).

adambatyam: ahány kikötője van annyi teherhajója is. Ezek egyébként pluginként tölthetőek, mint ahogy a hajók is.

Frissült a CJ-m, nézzétek meg ha arra jártok. :) Véleményeket szívesen fogadok, akár oda is.
  • Mattheeew
    Üdv. Mindenkinek! Azt szeretnék megkérdezni tőletek, hogy ha légszennyezés van, akkor mit csináljak azzal? Nem szeretnék lebontani azokat az iparokat, mert az fontos és a környezet pedig teljesen piros lett. :S Kérlek segíts!
  • adambatyam
    Nekem az lenne a kérdésem hogy hogyan van ennyi nagy teherhajód? Nálam mindig csak van egyszerre...
  • Benevolens
    bevásárlóközpontokat?
  • Benevolens
    régi verziót raktál föl. Az újak már a csomópontot is színezik
  • wetsom
    Mit építsek Északra
  • mrmilan
    Tudom, az alap sem az igazi, de a mostani kurvára nem jön be. Az összes csomópont az alap autópályához van konfigurálva. Tehát nem egységes valami miatt az egész rendszerem. Ajjaj, na mindegy, valamit csak kitalálok.
  • Benevolens
    nem tudom, de szerintem az alapnál nincs szarabb
  • mrmilan
    Srácok! Hogy a francba tudom visszahozni a default groud level highwayt? A tököm tele van, hogy most egy ilyen lapos szar lett valami modd-tól, elválasztó fal nélkül, béna világosszürke leállósávszerűséggel. A NAM-ot össszevissza rakom fel le, updattel stb. De úgy marad akkor is. Melyik plugin a felelős ezért?
  • kri555
    Nagyon jó lett
    A nagy lámpákat be tudod linkelni?
  • Kodlovag
    Ezek most nem lettek annyira jók (legalábbis engem nem nyűgöznek le, de most csak ezt tudom mutatni.

• wetsom
    Ma eddig csomópont kiépítés volt a feladat:
  • Benevolens
    saját galériába nem tud feltölteni oldalt
  • akyyy
    szerintem azért, mert a linken nem kép van, hanem egy oldal. olyan mint a topikot linkelné be. viszont így biztts sikerülne:
    linkként

képként.
  • Benevolens
    szerintem azért nem tudtad berakni saját galériából mert a png-t el szokta szúrni.
  • Benevolens
    le se tagadhatnád
  • wetsom
    Még kettő:)
    http://wetsom.atw.hu/x/fent.png
    http://wetsom.atw.hu/x/golf.png
    Miami adta az ihletet most...