13557
  • Hunor88
    Üdv!
    Nekem lenne egy bajom. Még nem is olyan régen(2 hete) ment a sim city 4, egyszer csak indítom és nem jön be semmi kivéve az egeret. Az indítás előtt volt vírus a gépen amit sikeresen eltávolítottam. Azóta nem megy. Már próbáltam újrarakni de semmi.
    Valaki segítsen!
    Hello!
  • Denyasdasd
    Hali! Feltettem csomóféle kiegészítőt de akadt egy apróság: az összes féle vonat monorail meg minden efféle nem müködik a U drive it ben: beszámol 3 tól és kilép a vezetésből. Mit tehetek? (a többi dologgal megbarátkoztam azért is köszönet:D)
  • Benevolens
    ajánlom figyelmedbe a "Kezdőknek!" linket.

• Kodlovag
    Balkezesről jobbkezesre átállást lásd a #10121 hozzászólásban.

Az áthúzott táska azt jelenti, hogy nincs munkájuk. Vagy nincs munkahely, vagy nem lehet elérni, vagy nem tudják időben elérni. Munkahelyek az ipari és kereskedelmi zónákon épülnek. Legyen utad, ami összeköti őket a lakózónákkal. Ha nagyon messze vannak egymástól, akkor legyen gyors közlekedési kapcsolat, pl autópálya vagy vasút.

Javaslom, hogy tedd föl a NAM (Network Addon Mod) plugint. Helyreteszi a játékban a közlekedést. Nem is értem, hogy régen hogy tudtam meglenni nélküle.
  • NorbyI
    Ekőször is meg kell ismerkedned a plugin fogalmával. Ez egy olyan kiegészítő a játékhoz amit le lehet tölteni különböző oldalakról (simtropolis sc4devotion stb) és plusz dolgokat ad hozzá a játékhoz.
    Pl a körforgalmat a NAM pluginnal tudod megszerezni, ezzel egyébként hozzájutsz egy csomó más hasznos dologhoz is és át tudod állítani a közlekedést is jobboldalira. Amit egyébként az English mappa átnevezésével UKEnglish is el tudod érni.
    A választható épületek szintén plugin, ezresével találhatsz belőlük a fenn említett oldalakon.
    Két várost minden fajta közlekedéssel össze lehet kötni csak annyi a dolgod hogy az adott pályát kiviszed a térkép széléig és igent nyomsz a kérdésre.
    Két város között úgy tudzs szeméttel kereskedni hogyha össze van kötve valamilyen uttal a két város és az egyikben van szemétfelesleg a máiskban meg van szemétégető vagy lerakó telep. És a vevő városnak megvan a tranzakcióhoz az egész éves díja egyben. Ilyenkor a pénzügyi részben van lehetőség üzletelni a szomszéddal menü alatt.
    A billentyűkiosztás benne van a kézikönyben ha jóltudom de tapasztalás utján is sokat fel lehet fedezni. Ha van valami speckó akkor kérdezz ill azt hiszem régebben már leírták páran. Esetleg nézz vissza.
    Area 5.1-et csak akkor kapod meg ha pénzügyileg nem vagy toppon és kell némi plusz lóvé a városnak. Ha UFO-val akarsz keverni ahhoz meg asszem be kell kapcsolni a katasztrófákat.
    A metrók vonatok átszinezése szintén plugin.
    Ennyi kb ha kiváncsi vagy még valamire kérdezz csak bátran.
  • Denyasdasd
    jah és még egy apróság (bocsi hogy 2 -t írok) itt lejjebb van egy kép ahol piros a vonat és sárga a monorail nálam nem ilyen a szine.. Átlehet festeni? hogy? köszi a segítséget (amúgy a kézikönyvet is és a tutorialt is végigvittem de ezek nem kerültek betanítésra):D
  • Denyasdasd
    Hali Új játékos vagyok és szeretném ha segítenétek rájönni pár apróságra:
    - hogyan tudok körforgalmat csinálni?
    -csak autópályával tudok úgy összekötni várost és iparvárost hogy az emberek az iparvárosba járjanak dolgozni a városból?
    -láttam videón egy várost és az emberkének sokkal sokkal több épülete volt választható olyanok amik nekem még szürkitve sincsenek meg pedig fentvan a kiegészítő is honnan van annyi választéka?
    -hogyan tudok a szeméttel kereskedni 2 város közt?
    -a házak fölött egy kis táska van áthúzva ez az hogy nincs munkájuk? milyen övezet adhat munkát?
    -megtudom változtatni hogy ne balkéz szabály hanem jobbkéz szabály legyen a forgalomban?
    -belehet állítani valahol a billentyűket? hol?
    milyen épületből tudok jetfighter hez és ufo hoz jutni? valami area 5.1 de nem találtam sehol.. mit tehetek?

köszi előre is a segítséget és bocsi a mennyiségért :D
  • adambatyam
    A koszos ipar nálam mindenhova épült ahova csak lehetséges, viszont amikor már nem volt rá igény képes volt akkor is benőni a HT iparnak szánt helyre... Ezért én kiirtottam az ipart a városomból és csináltam egy másik várost amiben csak ipar van. Az alap városomban (továbbiakban: X) ekkor minden iparra való igény lecsökkent, a maradék kis ipart is folyamatosan rombolom és átzónázom lakosságra vagy commercialra. A népesség 4 év alatt a duplájára nőtt, és persze a commute time is felugrott 100 fölé az eddigi 40-ről, ami persze azt eredményezte hogy az épületek lepukkannak. A lakónegyedekre viszont továbbra is óriási igény van, épülnek a házak, és néha abbana pillanatban hogy megépült el is hagyják a magas ingaidő miatt. Mit tehetnék ez ellen?
  • Alpine01
    Rendben,köszi.
  • Kodlovag
    A közepes és magas sűrűségű zóna az nem egyenlő a gazdagsággal. Ez gyakori félreértés. Magas sűrűségű zónára is épülhetnek § szegényeknek 10 emeletes panelházak, mint ahogy alacsony sűrűségű zónára is települhetnek gazdag §§§ villák. A zóna sűrűsége azt mondja meg, hogy mekkora házak épülhetnek oda. Továbbá minden épületnél fel van tüntetve a gazdagsága, amit kérdőjellel lekérdezhetsz, de ránézésre is látszik. A közepes és magas sűrűségű területeken van szükség elsősorban tömegközlekedésre, hiszen természetéből adódóan ezek a területek jellemzően a legzsúfoltabbak, jó tömegközlekedéssel csökkentheted a forgalmat. A §§§ lakosok azonban nem nagyon fogják használni, nekik viszont kisebb dugók lesznek. Ép

Ha ilyen alacsony a HT kihasználtsága, akkor alacsony a kívánatosság (nagyon zöldnek kell lennie a térképen), vagy légszennyezés van. Már közepes légszennyezés is okozhat ilyet. Ha eléred, hogy feltöltsd a munkahelyeket, automatikusan csökkenni fog a HT igény. Ha csak 1-2 HT épületedben van ilyen alacsony kihasználtság, akkor rendszerint a bűnözés a probléma.

A koszos ipar bárhol épül, ha van igény, van összeköttetés a szomszédokhoz és nagyjából sík a terep. Semmilyen ipar nem kedveli a hegyoldalakat! A manufaktúrákért sem kell túl sokat küzdeni.
  • Alpine01
    Rendben akkor megpróbálok valamit tenni.Van egy két hely ahol hatalmas dugók vannak sajnos.A HT ipart meg ahogy néztem nincs is teli szóval van egy 42 férőhelyes munkahely ott csak 19-en dolgoznak de igény még mindég van arra,hogy építsek még HT ipart.A HT iparnak a városban kell lennie ugye? Ne legyen messze a lakónegyedtől.A HT ipar nekem most elég közel van a lakónegyedtől és a közelbe nincsen gyár sem.Megnéztem,hogy "kívánatos":D e az a hely nekik ahová építettem és azt jelezte,hogy igen.
    Akkor azt mondod,hogy a közepes és a magas sűrűségű lakosság nem fogja használni a buszokat? Akkor nem is kell építeni max az alacsony sűrűségűeknek?
    Még annyi,hogy szükség van koszos iparra is építettem is valamekkora területre "messze a várostól" de ott meg nem akarnak az épületek épülni csak egy kettő pedig van igény rá.Ez azért van akkor mert messze van a várostól?
  • Kodlovag
    Ez a nem találok munkát dolog nálam tipikusan a gazdagok problémája. Tényleg messze van nekik a munkahely. Néha van olyan érzésem is, hogy egyszerűen nincs nekik való munkahely. Általában azt szoktam tenni, hogy picit magasabban tartom a gazdagok adóját: ha kevesebben vannak, könnyebben találnak munkahelyet. A munkahelyek adóját meg csökkentem: több munkahelyből könnyebb lesz válogatni. A növekedés motorja pedig az R§§ népesség, de egy egészséges városban minden van, R§ is.
    A gazdagok általában kocsival mennek dolgozni, a tömegközlekedés itt nem segít. Sugárutak, messzebre autópálya, és legyél benne biztos, hogy nincsenek masszív dugók.
    Létezik az iparra munkahely négyszerező (industry quadrupler mod), de ez nem fog rajtad segíteni, a játék belső mechanikája miatt: a lakosság adott igényt generál munkahelyekre, a felépült munkahelyek pedig munkásokra(=lakosság). Ez a lánc tartja fenn a növekedést, és jól ki van egyensúlyozva; nagyjából annyi munkahely van, ahányan dolgoznak. Ha hirtelen megnégyszerezed az ipari munkahelyek számát, akkor két dologra számíthatsz:
    1 - Sokkal több munkahelyed lesz, mint amire a lakosság igényt generál. Az igény az iparra mínuszba fog esni. De nagyon. Az ipari épületek egy része igényhiány miatt le fog pusztulni.
    2 - A hirtelen született új munkahelyek komoly igényt fognak generálni lakosságra, népességnövekedés lesz.
    Függően attól, hogy melyik folyamat milyen gyorsan tud megvalósulni, valahol beáll egy új egyensúlyi állapot, nagyjából annyi munkahellyel, ahány munkás van. Azaz a végeredmény nagyjából ugyanaz, mint ahonnan elindultál, talán magasabb népességgel. (igazából a program szerintem az igényekkel egyensúlyoz, és nem a lakosság és munkahelyszámmal (de a kapcsolat szoros), ezért lehetnek munkahelyproblémák = neked kell jól egyensúlyozni a munkahelyszámmal. Az a nem bizonyított állításom (mondjuk sejtésem), hogy ezt az R§-§§-§§§ arány helyes megválasztásával és oktatással mindig el lehet érni)
    Az ipari munkahelynégyszerezőt eredetileg arra találták ki, hogy ha már egyszerűen nincs hova építeni, akkor is tudd növelni az ipari munkahelyek számát. Az ipar rendkívül helyigényes. Az irodák nőnek az égbe, de az ipar csak terülni tud.

Ha lakossági épületek lepukkannak, akkor vagy nincs igény, vagy nem találnak munkahelyet.
    Ha HT ipar pukkan le, akkor vagy nincs rá igény, vagy túl magas a szennyezés(ez a jellemző), esetleg a bűnözés vagy freight time. A HT mindenre érzékeny. Ha szennyezés van, különítsd el a koszos ipartól és fásíts/parkosíts.
  • Alpine01
    Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne,hogy tudtok e olyan csomagot vagy módosítást amivel a munkahelyek épületeiben kétszeresre nő vagy nagyobbra a férőhelyek száma.Másik kérdésem,hogy egyre több épületem felett ott a táska,hogy nincs munkahelyük de viszont munkahelyek vannak.Talán messze van a lakóhelyüktől?Pedig sugár úttal van összekötve a lakónegyed és az ipari rész.Van rengeteg buszmegálló is.Az épületek és a HT épületek pedig kezdenek lepukkani. Mit javasoltok mitévő legyek? A népesség egyébként 80ezer.
  • adambatyam
    Hát a munkanélküliség az lehet a problémájuk, de mindig reklamál hogy az iparnak hely kéne, pedig lerobbantottam a fél gyárvidéket hogy eltüntessem a dirty ipart, ezért ott üresen állnak a zónák és nem akarnak betelepülni :S
  • Benevolens
    szerintem a 30-40 egyáltalán nem rossz. Lehet, hogy nincs útelérése a az épületeknek. Vagy egy utad túl kicsi kapacitású, ezért bénítja a környéket. Esetleg valamilyen munkahelyből hiány van, és mivel nincs, ezért nem tud odamenni, így az "ingázási idő" miatt pusztul le a ház.(Mivel az ő esetében ez végtelen.)
  • viktor0320
    Ezzel a commute time-mal(ingázási idő) én is mindig megszívom pedig nekem is elég alacsonyan van (ált. 30) Hogy mi az elfogadható érték azt így nehéz pontosan meghatározni, jártam már úgy hogy 120 volt az ingázási idő de akkor már nagyon feketék voltak az épületek
  • adambatyam
    Na ez vicces lesz, mert most én kérdezem hogy mit írjak le konkrétabban?
    A népesség 260.000 fő, a commute time a grafikonon 30-40 közt mozog. Milyen információ kellene még?
  • Benevolens
    sokmindennel. Lehetne kicsit konkrétabban?
  • adambatyam
    Üdv!
    A commute time-t mivel tudom csökkenteni? Elég sok házat emiatt hagynak el... És a grafikonnál milyen érték a még elfogadható?
  • Benevolens
    ha jól gondolom gmax-szal, de még nem jöttem rá, hogy hogyan.
  • Benevolens
    Sziasztok, tudja valaki,hogy hogyan kell megnövelni a 1025x1025-ös alaprégió méretét? És, hogy hogy kell belerakni a landscape designer-rel csinált régiófelosztást?
  • capa07
    Milyen programban lehet épuleteket készíteni?
  • Kodlovag
    Természetesen regisztrálni kell. ITT
  • adambatyam
    Hát ez sajnos nem oldotta meg a problémát, dehát nem lehet minden tökéletes.
    Amúgy erről az SC4devotionról hogyan lehet letölteni?
  • Kodlovag
    A NAM telepítésekor választhatsz az Automata Controllerek közül, próbáld meg a Radical elnevezésűt. Ha ez nem segít, akkor nincs ötletem. Ez csak egy tipp, én még nem próbáltam.
    Az automaták egyébként csak animációk, amelyek reprezentálják egy adott kockán a forgalmat. Nem vagyok biztos benne, hogy egy autónak vagy egy kamionnak volna úti célja, bár logikus lenne, ha követnék valamelyik munkába járási vagy szállítási útvonalat.
  • Benevolens
    Köszi, én nem így leírva kerestem. Gondolom, ezért nem lett meg.
  • Kodlovag
    BSC Mega Props - JES Vol07
  • adambatyam
    Kösz a segítséget, mostmár végre a jobb oldalon mászkálnak a járművek :)
    Arra nincs valami patch hogy a járművek, és főleg a kamionok ne csak 2 másodpercig létezzenek, hanem érjék el a céljukat, vagy legalább hosszabb ideig menjenek?
  • Benevolens
    ok, rájöttem...
  • Benevolens
    A legalsó képen hogyan raktad be a megállót a magasvasút alá?
  • Benevolens
    Sziasztok, ezt keresem: BSC Mega Props - JES Vol07. tud valaki róla?
  • Benevolens
    Amúgy a mágnesvasút tényleg nem jó semmire. Nem is igzán fejlesztették tovább.
  • Benevolens
    Akármelyik NAM-ban tudod az út fölött vezetni a magasvasutat, megállók is vannak hozzá, és a vasútállomások közül is létezik egy rakat olyan,ahol csak járda van a sín mellett, és nem foglal plusz helyet. A magasvasút, meg a villamos igaziból csak designe-elem, illetve jó, ha tényleg bugos a metró, mert ki lehet iktatni vele a hurkot.
  • Kodlovag
    Közlekedés nálam
  • Kodlovag
    Zsod1, ez kell neked: Marrast állomások Simtropolison is fenn van, de onnan egyesével kell letölteni a különböző állomásokat. Van átlós is! El ne felejtsd a dependencyket.

Magasvasút mehet az út fölött, a NAMban van ilyen. A megálló majd az RTMT következő verziójával fog jönni. Saját képem nincs kéznél, de itt van kettő az sc4devotion fórumról.

• Kodlovag
    Két lehetőséged van. Az első, hogy felrakod újra a NAMot, és telepítéskor a balkezes verziót választod. A másik, hogy átállítod a játékot jobbkezesre. A módszert lásd lentebb. Angolul van, ha nagyon nem megy, lefordítjuk.

How To Switch From Right To Left Hand Drive.
    By Etherian

There are two major steps.

Part one of two
    1. Locate and go to the directory where you have installed SC4, usually it is C:\Program Files\Maxis\SimCity 4 Deluxe
    2. Within this directory, you will see a folder name English, it should contain a file called SimCityLocale, if it does, you are looking at the correct folder.
    3. Now rename this folder from English to UKEnglsh (not a typo!)

Part two of two
    4. From your START menu, select Run.
    5. Type in regedit into the field and click OK.
    6. On the left hand directory tree, expand HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > Maxis > SimCity 4 > 1.0
    7. Change the Language value by right clicking it and selecting Modify.
    8. Leave it as Hexadecimal and enter 13 into the Value Data field. Click OK.

With these two major steps complete, your sims will now start driving on the Left! If you wish to switch from the Left to the Right - rename the folder to English in step 3, and enter 1 into the Value Data field in step 8 instead.
  • adambatyam
    Üdv!
    Felraktam megint az SC4-et, de most deluxe editionként, nem sim SC4 + RH-ként mint eddig. Betöltöttem az egyik régi városkámat, és az a problémám adódott hogy a járművek az út bal oldalán közlekednek, pedig a NAM is jobb oldalaskén van felrakva.
    És persze a járművezetések így lefagynak...
    Hol lehet átállítani a menetirányt?
    KÉP
  • Zsod1
    Wasse: Ezexerint még nem oldódott meg. Utólag bennem is felötlött grafikus probléma. Elképzelhető, hogy a 9800 túl új? Vagy valami direktX gond. A másik gépbe milyen hardver van?

más: tehervonat állomás csak átrakodásnál kell, pl ha szigeten van a város. Igaz, ennyi erővel közúti átrakodó is kéne, az meg nincs. Ilyennel nem nagyon dolgoztam, egyszer a szemetet akartam közút-vasút átrakodással megoldani, de nem működött. Iparnegyedből teherszállítást automatikusan oldja meg, szimplán le kell fektetni közutat vagy sínt és átvezetni a szomszédba (illetve SimNation-be).

Rh ide, nam oda, nekem még mindig a vonat-metró-közút tűnik a leghasználhatóbbnak. A magasvasút ugyanaz, mint a metró, csak épp plusz helyet foglal, akkor meg minek, hiába olcsóbb. A monorail szintén. Gyorsaságában meg ugyanolyanok a vonattal együtt. A vonatnak egyetlen hátránya, hogy az állomása sok helyet foglal. Olyan kéne, mint a másik kettőnek, hogy a sínek mellett járda, mint egy megállóhely és nem foglal plusz kockát. Vannak ezek a felszínalatti sínek és utak, de azokat is csak meghatározott egység alá lehet pakolni, pl a sínt csak út alá. Magasvasút is akkor volna jó, hogy ha az út fölé lehetne lógatni, minnt amerikában így nem foglalna több helyet.
  • Wasse 1
    #10111 Köszi a segítséget, de így se sikerült.
  • Benevolens
    döngöld símára