Sim City 4

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

nem tudom, de szerintem az alapnál nincs szarabb
mrmilan
Srácok! Hogy a francba tudom visszahozni a default groud level highwayt? A tököm tele van, hogy most egy ilyen lapos szar lett valami modd-tól, elválasztó fal nélkül, béna világosszürke leállósávszerûséggel. A NAM-ot össszevissza rakom fel le, updattel stb. De úgy marad akkor is. Melyik plugin a felelõs ezért?

"Szükségem van a ruhádra, a csizmádra és a motorodra!" Live: ScorpioVM

Nagyon jó lett<#eljen>
A nagy lámpákat be tudod linkelni?

Kodlovag
Ezek most nem lettek annyira jók (legalábbis engem nem nyûgöznek le, de most csak ezt tudom mutatni.

Ma eddig csomópont kiépítés volt a feladat:
saját galériába nem tud feltölteni oldalt
akyyy
szerintem azért, mert a linken nem kép van, hanem egy oldal. olyan mint a topikot linkelné be. viszont így biztts sikerülne:
linkként

képként.

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

szerintem azért nem tudtad berakni saját galériából mert a png-t el szokta szúrni.
le se tagadhatnád <#hawaii>
Még kettõ😊
http://wetsom.atw.hu/x/fent.png
http://wetsom.atw.hu/x/golf.png
Miami adta az ihletet most...
Kodlovag
Egész jók. Végre valaki felhozta a topikot. Már 10 napja nem volt hozzászólás. Majd hozok én is képeket.

Hihetetlen, marad a link:

http://wetsom.atw.hu/x/as.png
http://wetsom.atw.hu/x/mycity.png

h.sz.-t kár, hogy nem lehet szerkeszteni utólag...
Nem az én hibám, a képet tárolószerver hülyült meg:S

Saját tárhelyemrõl:
1.

2.
még az F5-trükkel sem tudom megnézni
Enyém😊

Még van mit építeni:
"Az alap SC!-ben 7%-on..."
javít:
Az alap SC4-ben...
én is hasonlóképp nem bonyolítom, amíg az alap dolgokkal nem agyok tisztában. Azért remélem a Rush Hour fent van nálad, illetve a NAM-ot se árt, teljesen más játék vezetést adnak. NAM-ot érdemes testre szabni (a gépies ok-tovább nyomkodása helyett), pl én lehet, hogy a (W)RC-t (ívek) és a föld alatti vasuat/utat fel se rakom, ne foglalja a helyet és ne legyen útba, mert sok hasznát nem látom. RH nélkül meg szerintem egyszerûen játszhatatlan, olyan bugok vannak benne,pl nálam a város egyik sarkában, ahonnan a szomszédba is megy út teljesen piros telítettségre állt be kör alakba, mintha körbe-körbe mennének az emberek, stb. Az alap SC!-ben 7%-on vannak az alap adók, de mindenki rájött, hogy 9%-on is biztonsággal tolhatja, ezért az RH-ban már ez lett az alapbeállítás.
Üdv megint a gép újrarakása után indul a sim city-m de a kiegészítõt nem tudom telepíteni ezt a fájlt(*.dmg)nem ismerem. Segítsen valaki!
Én vagyok az az õskövület, aki minden plugin nélkül tolja 😊 Valahogy úgy vagyok vele, hogy amíg nem sikerült ennek megfejtenem minden titkát, addig hova ragozzam. Az adók meg úgy vannak hagyva, nem szoktam babrálni õket, mert olyan spirált indítok el, amibõl nem könnyen jövök ki. (Persze kivétel a koszos ipar, annak az adója maxon, naná.)

androidus.freeblog.hu

mrmilan
És igen, itt a másik dolog, az adókhoz én eddig szinte hozzá sem nyúltam. Azt hiszem alapbeállítások esetén 7,0%-on van minden. Bár megemlítem, deficites most a jelenlegi állásnál a 95.000 fõs lakosságú városom.

mrmilan
Ez egy nagyon kimerítõ válasz volt, derültem is a "tanyásan" jelzõn így délidõben 😊. Hát igen, nem egyszerû ez. Kurva Simek, semmi sem jó nekik. Egyébként nagyon örülök ennek a fórumnak, nem gyõzöm olvasgatni. Van még mit bõven tanulnom ebben a "szakmában". Amúgy városrendezõ lévén van némi rálátásom a dolgokra, és hát ebben a játékban azért kicsit másképpen kell gondolkodni, mint a való életben. De így szeretem, ezt az igenis kihívásokkal teli gyöngyszemet.

idõbeli effektus: itt jön a képbe, amit írtam, hogy több hónapot rá kell hagyni, mire stabilnak mondható. Ez a "pihenõ idõ" szerintem azért van, mert közben számol a program, aztán elkapja a ritmus és megyen.
A 400ezres fejre állás tippem szerintem demand cap lehet (pop limit) és valahogy így akarja tudtodra adni, hogy ide biza többen nem jönnek. Adót próbálj csökkenteni, nekem pont ennél a 400e-nél kellett 9-rõl 8,9-re venni, de sejtésem szerint nálad alacsonyabb adók vannak már.
Ez az instabil ingadozás engem is kikészít. Idegtépõ munka stabil demandokat kicsikarni. A §-§§-§§§ egymásba költözését (leginkább visszafele) a 'no dilapidation' pluginnal el lehet érni és akkor a kisebb vagyon is átépíti az épületet, nem pedig beszürkül a nagyobb vagyonéba. Szerintem ez reálisabb és jobban is átlátható, kezelhetõ. Annyi baja van, mint említettem, hogy nekem rendszeresen elfelejtõdik és akkor pl újra be kell másolnom a plugint. Még nem jöttem rá a nyitjára.
Majdnem 😊 A jólét szempontjából mindegy, hogy milyen beépítésû az a tömb. Vegyesen beépítik azzal, amire van igény. Illetve a $$$ élvez elsõbbséget. Aztán ha megváltozik az igény, akkor nem bontják le, hanem beleköltözik a $$ vagy a $, és aztán úgy is néz ki. Szerintem ez leginkább az ingadozások miatt van. Volt már, hogy sikerült olyan várost építenem, amiben az igények stabilan álltak. Na ott nem volt lepukkanás. Viszont megismételni nem tudom 😊

Most például a legfrissebb kockavárosomban egy olyanon vakarom a fejem, hogy a $$$ igény kiveri a plafont, míg a $$ lent van a béka feneke alatt, és ez valamiért itt stabilizálódik. Közben tele van a városom $$$ épületekkel, amik mind lepukkanva állnak, mert na kik laknak benne? Hát a $$. Pedig full extrás a város, minden zöldben, teljes lefedettségû minden szolgáltatás, van metró, autópálya, park. Dübörögve elment 400 ezerig, és ott így fejreállt, noha semmi lényegit nem változtattam.

Más. Van egy idõbeli effektus is, amit nem igazán tudok elcsípni. Kiépítek valamit szerintem tökéletesre, minden igény fenn a magasban, erre beépítik "tanyásan", és úgy marad hónapokra. Megyek át szépen mínuszba, töröm a fejem, hogy most épp mi nem tetszik nekik, erre mondjuk fél év múlva megrázzák magukat, és olyan õrült módra kezd el betelepülni, hogy alig gyõzöm az iskolákat utánaállítani.

androidus.freeblog.hu

mrmilan
Tehát érted arra, hogy pl R$ (ún. falusias, kisvárosias) tömbben beépülnek az R$$ és R$$$-re jellemzõ épületek, mert igény lenne rá. De a szegényebb szimek által lakott tömbökben lepukkannak ezek az épületegyüttesek? Egyébként nekem sokszor az R$-re van a legnagyobb igény, az RCI szerint. Tolom az ipart ezerrel, a légszennyezettség problémája szinte megöl.
"A másik eset, ha pl. túlparkosítod." Gond lehet a túl sok park (túl sok azért természetesen nincs)? Ezt nem is tudtam, de köszi. Azt hiszem hiába játszom 2003 óta, ez egy "jó pap is holtig tanul" címû történet, úgy érzem.

A fekete góc általában akkor van, ha nagy igény van R$$ vagy R$$$-ra ezért beépül olyan helyen is, ahol egyébként nem lenne (kevés park szenyezettség stb). Amikor normalizálódok az igény mértéke ez a tömb lepukkan. A másik eset, ha pl. túlparkosítod. A kezdeti heuréka városnövekedés után igény híján lepukkan.
Ezeket tudom elképzelni.
mrmilan
Köszönöm a választ!<#eljen>

Kodlovag
Minden biyonnzal a Highway Restyling Modot tetted fel. Ha egy saját könyvtárba tetted volna a modot, most könnyû lenne leszedni. Töltsd le újra, nézd meg, milyen fájlok vannak benne, és töröld az összeset. Akkor minden a régi lesz.
A mod akkor mûködik jól, ha a NAM után töltõdik be (mivel NAM elemeket kell felülírnia) Mivel a játék betûrendben tölti be a plugin fájlokat és könyvtárakat, tegyél egy Z_ a mod könyvtár nevének elejére. A fekete aszfalt textúráknak kell legutoljára betöltõdni, írj a fájl neve elé egy zz_ -t. Ha jól csinálod, akkor minden keresztezõdés fekete lesz. Kivéve a hidak. De ha valakinek sikerült a hidakat is feketítenie, ne titkolja el!

mrmilan
Még egy észrevétel. Már a megjelenéstõl nyomom a Sim City 4-et. Sok várost felhúztam már több kevesebb sikerrel. Szorgalmasan olvasgatom a fórumot, és sok hasznos dolgot megtudok tõletek a játékkal kapcsolatban, amit nagyon köszönök. Jelenleg van egy 95.000-es városom. Aránylag jól megy a városnak, csak jelenleg kicsit deficites a cucc. Mindent megadok a Simeknek, jó tömegközlekedés (szerintem), busz+magasvasút+vonat. Körutas, sugárutas városszerkezet. Intézmények+munkahely+ipar dögivel, ahogy kell. De ha mindent megkapnak, akkor is egy két helyen ott van az az ominózus fekete "épületgóc" (egy csoportosan megjelenõ szürke és fekete épületegyüttesek), fõleg residential zónák esetében. Mindenkinél megvan ez a jelenség, vagy csak nekem nincs soha teljesen "tiszta" városom?

mrmilan
Sziasztok! A kérdésem az lenne, hogy feltettem valami plugint, ami feketévé tette a ground level autópályát. A gond a kanyarokkal és a csomópontokkal van. Azok szürkék maradtak. Tök ideg vagyok, szeretném leszedni ezt a feketeséget, de nem emlékszem a plugin nevére. Illetve egyszer megtaláltam, leszedtem, de a ground level highwaly egy lapos szar lett elválasztó falak nélkül, puritán grafikával. Vissza szeretném rakni az eredeti SimCity grafikát, de nem tudom hogyan. Ja, és fent van a NAM!<#nemtudom>

Én azért szerettem, mert volt európai meg ázsiai épület. És az, hogy egyszerûbb mint az SC4 szerintem nem is rossz, mert nem feszít a kényszer, hogy valóságos városra törekedj. De most már SC4-ezem egy ideje... <#hawaii>
saxicola
Hi!

Sajnos nem találtam meg a haloween-es csomagot a Sim City 3000-hez. Mindegy, a játék, így is jó (alig lehet letenni). Mindig történik valami esemény (ûrszemét, tornádó, örvény stb). A Sim City 4-gyel összehasonlítva viszont sokkal egyszerûbbnek találom. Furcsa volt az is, hogy kezdetben nem elérhetõ a szélkerék, pedig ha jól emlékszem a 4 esetében az a legelsõ energiaforrás. Elég furcsa, hogy itt szénerõmûvet kell kapásból építeni.

www.gportal.hu/bioshock

Ah kösz, valóban ez lesz a probléma, ugyanis nem is hallottam, hogy ilyeneket le kellene tölteni😊
nem töltötted le a leírásban található dependencieket, azokat a grafikákat, amikbõl az épület áll.
Üdv! Szedtem le a SC-hez egy csomó modot (landmarks), és bemásoltam a Plugins mappába, ahogy le volt írva. A játékban meg is jelennek a landmark menüben, de amin meg akarnám építeni õket, a modell helyett csak egy becsomagolt "ajándékosdoboz" jelenik meg simcity.com-os felirattal. Mit rontottam el?
Meg én úgy gondolom, pályánként néhány ezer lakossal nem érdemes játszani(egyedül álló, szomszédtalan város esetén), a kezdeti ***-os 100000 fityingbõl is helybõl át lehet gördülni a tízezres létszámon.
Ja még valami! Desirability (kívánatosság)
Erre minden építkezésnél, tervezésél figyelni kell!
§ lakosság+kereskedelem mindenhova települ, szinte semmivel sem lehet õket eltántorítani. §§ és §§§ felé haladva már lényegesen csökken a tolerancia. A legkényesebb a §§§Co. Még a §§§Cs társát se nagyon tûri (haa jól emlékszem) maga mellett. A szennyezések, zajok rontják a desirability-t, kórház, iskola, parkok, jó közbiztonság javítják. Kereskedelemnek nem kell kórház se iskola. Grafikonokat, térkép módokat tessék mindig figyelni, majdhogynem azok alapján kell rendezkedni, nem pedig saját megfontolásból. Szintén nagyon fontos!!!: egy-egy módosítás, építés vagy terület bezónázás -oknak a hatása azonnal nem fog megjelenni a grafikonokon, nyugodtan lehet pörgetni az idõt leggyorsabban néhány hónapot, félévet, évet, amíg beáll egy viszonylagos egyensúly. Remélem tudtam segíteni.
Kórházak, iskolák.
A több kisebb lefedettségû intézmény olcsóbb (fenntartása), mint a kevesebb, de nagyobb hatósugarú, mert a hatósugárért (iskolabusz, mentõótó) nem kell külön fizetni, minimális sugárnál 0 fitying. Hátránya a terület veszteség. De pár százezer lakosnál ezzel úgyse lesz gond, mert a legkisebb hatósugár esetéhez képest is jóval többet kell rakni, hogy bírja a létszám. A fél város kórház+iskola. Majd azért kerítünk neki valami plugint. Rendõr+tûzöltóra az egyenlet nem vonatkozik, náluk lehet max hatósugár.
A kocka város igazából a pályaszerkezet és az épületek miatt van. A mindenkori pályaszerkezet pedig négyzetrácsos. Az utcákat sem lehet átlósan rakni (NAM elemeket leszámítva), minden más közlekedési vonal pedig átlósan rakva kb másfélszer több négyzetet foglal (pontosan=1.41 azaz gyökkettõ), azonos hosszúságra számolva. Az ívek is csak kiegészítõként vannak benne és valaki rávilágított, hogy semmit sem lehet keresztül vinni rajtuk hagyományos módszerrel. Egy épületblokknál (legyen mondjuk 4x5) ha az egyik sarkát lecsípjük útnak (pl körforgalom), megállónak vagy parknak, akkor az zónának egy csikja (vagy a 4-es rövidebb vagy az 5-ös hosszabb) is le van vágva, mert lecsípett sarkú (konkáv) épület nincs csak téglalapú, kivéve esetleg pluginban. Bár tényleg unalmas a kockaváros, egyszerû kezelni, létrehozni és tényleg jól mûködik, bár a munkábajárást gyorsíthatja alkalmasint rakott átlós vonalak, mert nem kell derékszögbe menniük.
A cities XL pályafelépítésére lettem volna kíváncsi, de ilyen ócskagépen az nem mûködik, erõmû kell hozzá - szerintem indokolatlanul, fõleg, hogy nem a grafikája érdekelt volna.
Köszi, a harmadikat ismerem. 30 000 ágy van benne. Ha összevetjük a házakkal, ahol egy 20 emeletesben akár 10000-en is laknak, akkor úgy tûnik, hogy a játék a lakások kapacitását erõsen eltúlozza, úgyhogy kénytelenek vagyunk ilyeneket használni. C$-bõl meg a max. kapacitású is százvalamennyi. Sajna ebbõl a szempontból nem kiegyensúlyozott a játék.
Szóval bhõõõ...<#rinya>
De köszi, megnézem õket.

saxicola, a Sim City 4 honlapján alul eléred a SC3000 régi oldalát. De nem tudok ilyen kiegészítõrõl. Amúgy tessék:http://simcity3000unlimited.ea.com/us/guide/
saxicola
Hi!

A Sim City 3000-ret tegnap megvettem. Nagyon jo, de olvastam valahol, hogy van hozza Haloween pack. Nem tudjatok honnan lehetne letolteni? A Google-lel kerestem, de az EA honlapjara iranyitott, ahol mar nem elerheto. Csak a kritikan aluli Sim City Tarsadalmakhoz vannak cuccok. Meg szerencse, hogy nem neveztek el SC 5-nek a legutobbi reszt, mivel nem melto ra.

www.gportal.hu/bioshock

Since eredetileg azt kérdezte, hogy "Akkor igazából kezdõ városnak (ahol kicsi map) nem érdemes nagyon "felhõkarcolokra" menni mert kicsi a map és egy kicsit költséges..." Erre mondtam neki valamit, amire te mást. Enyémbõl az szûrhetõ le, hogy érdemes, a tiedbõl az, hogy nem érdemes. Ezek ellentmondanak, még akkor is, ha az idézett mondataink önmagukban nem.

Mindenesetre beültetted a bogarat a fülembe. Most azon töröm a fejem, hogyan tudnám leszimulálni a különbséget.

androidus.freeblog.hu

Kodlovag
Próbáld ezeket. Bár egyikhez sincs meg minden info arról, amit szeretnél, de hát próbáld ki, aztán hátha jó.
Newman Inc Memorial Hospital
14 story Brutalist Hospital
NDEX ITS St Addielines Hospital
Central Hospital Hirosima by NOB

Kodlovag
Most min vitatkozunk? Az én állításom az, hogy alacsony sûrûségû beépítés is könnyedén fenntartható magas szintû szolgáltatásokkal. Ha nem hiszed, mutatok példát. A tiéd meg az, hogy nagy sûrûségû beépítéssel fejenként olcsóbb a szolgáltatás. Ezek nem állnak ellentmondásban egymással. Nem értem, mivel nem értesz egyet.

Továbbá jobban átgondolva az állításodat, én azért még hozzátennék ezt-azt. Ahogy többször is végigolvastam a hozzászólásodat arra jutottam (ha tévednék, akkor csak mások okulására írom), hogy kimondatlanul is igaznak veszed azt, hogy a beszedett adók a népességgel arányosak. Csakhogy ez nem igaz. Az adószedés ugyanis az épületek értéke, és nem a lakószám alapján történik. És a legtöbb adót fejenként az alacsony sûrûségû zónákból lehet beszedni . Azaz jut belõle iskolabuszra meg mentõautóra. Végül is az állításod igaz, nagy sûrûségû beépítéssel olcsóbb a szolgáltatás, de az adóbevételek ennél gyorsabban csökkennek. Egy nagyváros fenntartása az ott lévõ munkahelyek adója nélkül majdnem lehetetlen. Persze, ha a munkahelyek adóját is beszámoljuk, akkor masszív többlet marad a büdzsében, végül is a nagyváros is jól mûködik. A játék jól ki van egyensúlyozva.

Hogy én mit miért csinálok, az más kérdés 😊 Az volt az eredeti kérdés, hogy melyik az olcsóbb. Nos, szerintem mivel a sûrû beépítésnek egyszeri a plusz költsége, a ritkának pedig folyamatos, ezért az elõbbi éri meg jobban. Akkor is, ha esetleg nem úgy szép, vagy ha valamiért mégis ritkát szeretnék letenni, és bevállalom annak a drágább fenntartását. De ettõl még nem akarom rámondani, hogy olcsóbb, ha nem az.

androidus.freeblog.hu

Szerintem a Sim City 4 lenne a legjobb, ha jobban kihasználták volna az adottságait. De nagyon primitív lett. A pluginok rengeteget javítanak rajta, de a puzzle-módszer miatt nem túl jól használhatók. (fõleg a közlekedésre gondolok)
Azért építesz nagy sûrûségû zónákat az intézmények köré, hogy ne kelljen a terület lefedését kifizetni?? Nem pontosan értem, hogy mirõl beszélsz, de amit Kodlovag mond az bevált tapasztalat. Meg mintha nálad a farok csóválná a kutyát. Ennek a játéknak nem az a lényege, hogy minél olcsóbban mûködtesd a kórházadat, hanem hogy ellásd a lakosságodat. Hogy emiatt a területért fizetsz többet, vagy a kihasználtság miatt, az kb mindegy. Egyébként már sokan rájöttek hogy a közintézmények kínálata kicsit gyér, ezért csináltak épületeket. Tud valaki olyan kórházat, amibõl nem 15 kell 400 000 lakosra és nem ad percenként 10 000 000$-t, meg nem 1$ a fenntartási költsége? És van rajta helikopterleszálló?
nyirog
ja igen ez csak az én véleményem mielõtt még a torkomba harapna egy-két ember 😄

nyirog
hát ez a cities xl összetettebb mint elõdje a city life, de a sim city 4 nyomába se ér :S, tök könnyen fel tudtam húzni egy várost minden elõzetes tutorial nélkül, nem tudom mit vannak úgy oda a gamestar onlineon h ez így meg úgy nehéz... nem sim city-ztek eleget 😄. azért vannak újdonságok amik tetszenek benne, ja és igen 85%-os nehézségi szinten játszottam vele olyan éghajlatú pályán toltam egy napig. LÉNYEG: sim city-vel nem érdemes összehasonlítani, mert ez egy mmo, meg gy a játék elkerüli a lehúzást miszerint egy 2004-ben megjelent játék még mindig komplexebb mint ez... egy 10 évesnek biztos kihívást fog jelenteni 😊

Nem értek egyet. Egyrészt vannak azok a fajta szolgáltatók, amiknek nincsen külön költség a körzet mérete után. Ezeknél vagy azért kell kihúznod maxra a kapacitást, hogy be bírják fedni a területet, miközben a kapacitásuk ekkor sokszorosa a gyéren lakott területen elõforduló lakosság igényeinek, vagy minden utcasarokra kell, hogy tegyél belõlük. Mindkettõ pénzpocsékolás. Kórháznál, iskolánál pedig, ahol van külön költség a körzetre, ott én úgy szoktam a blokkokat csinálni, hogy 3-4 sûrû lakótömb szorosan, és a közepébe általános iskola, középiskola, kórház (nagy, kicsi, nagy), nullára húzva az iskolabusz meg az ambulancia, mert így is bõven beterítik, és a kórház pont el is bírja az igényeket. A tanár és az orvos létszám arányos a teherbírással, a létszám után ezekre akkor is kell költeni, ha ritkább a beépítés, csak akkor nem ér el a körzetük addig, amit már el bírnak látni létszámmal, tehát akkor kell költeni iskolabuszra, ambulanciára is. Tehát szerintem az drágább.

androidus.freeblog.hu

Kodlovag
Az alacsony sûrûségû beépítés is könnyedén fenntartható magas szintû szolgáltatásokkal (parkok, kórház, oktatás fõiskoláig), csak a népesség nagyrészt §§ simekbõl álljon.