13557
  • Benevolens

Én ezzel a rendszerrel boldogultam. A vörös 2 vonal az avenue a narancssárga road vagy oneway. A kék buszmegálló, illetve én RTMT-féle busz metrót használtam néhány helyen (nem mindenhol, metrónak ez sűrű)A kék "x" bus blocker,ami megakadályozza, hogy áthaladjon rajta a busz. A road és az avenue között 1 max 2 kocka a távolság. Max két utcafront vagyis 6-7-(8) kocka széles a belső beépített tömb és a road/oneway 4-5 kockánként van bekötve az avenueba. A működés lényege, hogy a road/oneway csak körülményesen vezet rá az avenue-ra ezért a kocsik relatíve lassabban haladnak, míg a buszok ki vannak tiltva a roadokról, a tömb két oldalán lévő buszmegálló összeköttetése nem a tömbön keresztül a lassabb és zsúfoltabb úton, hanem az avenue-n azt megkerülve történik, ez hosszabb, de gyorsabb út, mert nagyobb haladási sebességű úton történik és kisebb is a forgalom. Ezért a busz sokkal gyorsabb, mint a kocsi. A busz ráhord a metróra, vagy a villamosra, ami az avenue-n megy de más közlekedési eszköz nélkül is tök jól megvan. A kocsik száma nem magas, mivel relatíve körülményes velük közlekedni, míg a buszmegállóhoz kigyalogolni rövid idő. Ezért rengetegen fogják a tömegközlekedést használni. Hogy roaddal vagy oneway-jel csinálod a belső kört az forgalomfüggő, de ha oneway-jel csinálod, akkor még jobban lehet szívatni a népet, mert oneway-jel "jobb esetben" a kocsinak meg kell kerülnie a fél tömböt, és még azzal is tudsz trükközni, hogy az avenue-ra bekötést csak fél sávig csinálod meg (ilyenkor nincs kereszteződés és lámpa és a kocsinak reggel vagy este szintén meg kell kerülnie a tömböt, bár ezúttal az avenue-n ami ott növeli a forgalmat)) A villamos a 2009 márciusi NAM-ban már stabil, de a korábbiakban még nem, illetve kell hozzá megállót leszedni netről. Igen, a RHW a sok sávos út, de sokan utálják, mert nincs befejezve. Tényleg nem sok mindent lehet vele kezdeni, de ha ezt a szisztémát a rajzon látható sakktáblaszerűen csinálod meg (mert lehet ezt mindenféle amorf alakokkal, ha tömbök léptékét megtartod) és lemondasz a villamosról, akkor RHW-vel lehet trükközni az avenue helyett. De nem kötelező. Én ezzel a szisztémával, ha jól emlékszem 530 000 embert kezeltem és nem volt dugó. (Pontosabban itt nem, hanem az autópályákon, mert csak három helyen lehetett átmenni a szomszédba) Továbbá a tömegközlekedés a R-adó után a második legnagyobb jövedelmem volt. Az avenue és a belső road közé meg fasort ültettem, ami jól nézett ki és tisztította a levegőt, ezért nem volt sárga légszennyezés az utak fölött. Az ingázási idő 120 perc volt de szerintem főleg az autópályadugók miatt. Irányonként napi 30 000 busz és 10 000 körüli kocsi ingázott vagyis, ha három átvezető pályám volt akkor 90 000 busz és 30 000 kocsi. Plusz volt még 16 000 körüli vonat egy vasúti összeköttetéssel. Meg 10 000 metró egy vonalon. A megállók rendesen 3-400%-on dolgoztak, de nem vettem észre, hogy ennek lett volna hatása. Ebben a városomban stage 6-7-8-as lakóházak voltak. A szisztémával annyira berobbant a tömegközlekedés, hogy nem tudtam kezelni. A másik városomba nem annyi busz érkezett meg, amennyi indult (ez különben meglepő), hanem általában 12-16 000 és 5-8000 kocsi, de amíg ott szétoszlott a forgalom, addig az ottani bevezető utakat is bedugította. Na mindegy, a lényeg csak az, hogy ezzel lehet kezelni a 2000-11000 lakosú sűrűn álló stage 6-7-8-as házakat. (11000 lakosú házad akkor lesz, ha stage-8-as R§§§ lerobban és R§ költözik bele.)
  • tzotyu
    Köszönöm a tanácsokat, igyekszem...! :)
  • ntex
    RHW az a nagyon soksávos út lenne ? azokat még nem próbáltam ki, de akkor valszeg az lesz. a NAM-ban lévő villamos megy ? azt se próbáltam még mert régebben olvastam itt valahol hogy nem működik vagy nem úgy ahogy kéne :). ha nem igaz nyugodtan cáfold, nem próbáltam ki :D. Ja és igen vmi úthálózat vázlatot megtekintenék ha van időd összedobni egyet :P

és köszi előre is
  • Benevolens
    ami azt illeti, szerintem az adókat inkább vidd le, hogy legyen elég igény és építsd folyamatosan azokat a zónákat, amiket kér a játék.

ntex: RHW, vagy Avenue mindenhova, vagy autópálya. Vagy vasút és metró és magasvasút és villamos. Szóval minden. Nekem az a tapasztalatom, hogy a busz csodákra képes. Illetve én csináltam egy lakótelep-úthálózatot egyszer, ami kisebb forgalmi problémákkal 500 000 lakosnyi toronyházat kezelt úgy, hogy mindegyik átjárt dolgozni a szomszédba. Ha akarod leskiccelem a szisztémát.

én meg egy kép alapján akartam egy egységes vasúti területet csinálni, le is szedtem a szükséges cuccot, összeraktam, de kicsit más lett az eredmény, mint a képen.

elméletileg ez egy textúra akart lenni, ahova nem raktam textúrát oda nem tudok, mert még rálóg a váltó sarka, ezért ott lesz egy szép lyuk és a szép íves puzzle-elemek meg kicsit elütnek a nem puzzle vasúttól. Kíváncsi lennék, hogy a képen vajon hogy oldotta meg a dolgot. :(
  • ntex
    Kórházak iskolák támogatását tartsd ahhoz a szinthez ami éppen szükséges a városnak, kicsit lehet nagyobb, ha elfogy a tartalék úgyis rinyálni fog az illetékes az ügyben. Ezt úgy tudod elérni hogy rákattintasz a sima "?" ikonra és katt a módosítani kívánt közintézményen. Erőmű kapacitását is leveheted amennyire szükséges de azzal vigyázz hogy úgy kigyulladhatnak a távvezetékek körüli épületek ha szikráznak a kábelek. Vízvezetéket is ráérsz lepakolni akkor ha már szólnak hogy a vízhiány miatt nem fejlődik a város (igaz így a gazdagok se költöznek be addig a városba). Lényeg hogy ne rakj le semmit addig amig nem fontos vagy már nagyon nem reklamálnak érte (pl. rendőrség, vagy tűzoltóság csak akkor kell ha valami kigyulladt). Adókkal én nem szoktam variálni semmit, vagy legfeljebb annyira módosítom hogy a gazdagoknak kedvezzen (bürokrácia :D)
  • ntex
    Beugrottam egy kérdés erejéig :)

Ha a legnagyobb sűrűségű épületekkel építkezek amiben 2000+ lakásos toronyházak épülnek az általuk gerjesztett forgalmat hogy a viharban lehet elvezetni ? sima játékban alapból elképzelhetetlennek tartom mivel egy olyan nagy házból 6-700 autó jön ki, és nagyon low az útkategóriák átlagkapacitása. NAM-al még talán kivitelezhető de ott is ha csinálok egy olyan negyedet amiben ilyen nagy lakóépületek vannak akkora forgalmat generál hogy az utaktól a metrókig minden 200-300% fölötti telítettséget kapnak ami ahhoz vezet hogy az emberek nem találnak munkát (főleg a gazdagok) és elfeketedik a ház :D

ötlet egy ilyen felhőkarcolós város struktúra megépítéshez ?
  • tzotyu
    Sziasztok!
    Én most kezdtem el SimCity-zni, végigcsináltam a tutorialokat és elolvastam a pc guru ismertetőjét is, de a bevételekkel még mindig gondjaim vannak. Már levettem minden támogatást, felnyomtam az adókat, mert egyszerűen nem jöttek bevételek, pedig csak zónákat csináltam, vízvezetéket, iskolát, meg alapokat, amit a tanácsadók is javasoltak. Mit kell csinálni, hogy több bevételem legyen? Gondolom nem csak az adókat kell felnyomni...

Köszi!
  • Benevolens
    azért jó ezeket csinálni, mert látszik, hogy milyen épület hiányzik. Lehet tippet adni a készítőknek. Én alapvetően attól szoktam kiakadni, hogy nincs rendes átmenő pályaudvar, aminek mindkét oldala kapcsolatban van a várossal és nem "hátulja" van neki, ahol helykitöltő bsc parkoló meg fa van, amit egyébként utálok, meg rendes buszpályaudvar sem. (extrábbra, mondjuk egy intermodális csomópontra nem is merek gondolni) Volt 4 mod, amivel ploppolni lehetett az eredeti épületeket stílusonként, de valamiért leszedték simtropolisról. Pedig abból esetleg ki lehetne egészíteni a szetteket
  • Kodlovag
    Rengeteget filóztam azon, hogyan osszam be a tileseteket. Mivel jóval több épületstílus van, mint a négy játékbeli, de egyik sem igazán ad ki egy fullos tilesetet. Gondolj csak bele, egy tilesetben legalább egy épület kell R-CS-CO, $-$$-$$$ és Stage 1-8 felosztás mindegyikére, az már 64, és akkor még hol a változatosság. Továbbá lotokból is kell egy halom különböző méret, mert 3 mély zónán nem épül egy 2 mély lot. Az eretedi játékban csak az R-C épületekhez kb 1500 lot van (pedig ők building familykkel operálnak, könnyű nekik). Na ezt én meg se tudom közelíteni. Egy wall to wall városnál persze nem is kell ekkora lotméret variáció, mert a lot akkora, mint az épület. Na de még így is kell 200-300 épület és ugyanennyi vagy több lot.

A Boston tileset elég jól adta magát, ez most a legteljesebb. Ezért is ezzel kezdtem a tesztelést.
    A holland/angol tilesetben most van kb 150 épület, és ezek elég jól elférnek egymás mellett. De gyenge $, CO és stage 7-8 vonalon.
    A mediterrán tileset is legalább 100 épület, de ez meg $$$ és CO vonalon gyenge.
    A Bécs tilesettel nem lesz probléma, ebbe fog menni az összes német, párizsi és lengyel épület, továbbá a modern épületek is. Rámondhatnám a Budapestet is, de inkább mégse. A Fachwerkhausokra nem lesz szükség.

A hong kongi és távol keleti épületekkel az a baj, hogy csupa felhőkarcoló. Lesz egy fantasztikus stage 8, de mi lesz a többivel? Ha a mátrixból bármelyik pont hiányzik, elakadhat a fejlődés. Ezenkívül az előző régiómban meguntam a felhőkarcolókat, most nem lesz egy se. Legalábbis igazán nagy egy se.

A mattb325 féle családi házak a Bécs tilesetben lesznek. Oda is kellett valami.
  • Benevolens
    ja és nincs kedved betenni egy-két képet olyan nam-csomópontokról, amiket építeni szoktál? Én nem igazán tudok benne jót csinálni. Eddig talán egy ha sikerült :(
  • Benevolens
    Kodlovag, ez a város felülről rohadt jól néz ki. Én már találkoztam ezzel az eltűnős hibával, de mindig csak egy épületnél. Valami Wall Street 60 vagy hasonló a neve. Igazán nem akarok beleszólni, mert nagyon profi vagy, de szerintem a holland/angol és a mediterrán épületek nem adnak ki egy tisztesség szettnyi adagot. Viszont a Hong-Kong-i és egyéb Távol-keleti épületek bőségesen. Illetve a Wien szettbe nem érdemes belerakni a Fachwerkhausokat, mert Bécsben olyan nincs, kimaradni meg nem kéne nekik, mert tök szépek :) Csinálhatnál inkább egy EU-szettet német, angol, holland, és mediterrán házakkal. A Boston szettbe beleraktad a mattb325-féle családi házakat?
  • Kodlovag
    Tegnap és tegnapelőtt moddoltam egy kicsit, aztán teszteltem tovább a tilesetjeimet. Hirtelen felindulásból ezt a várost követtem el. A közlekedés hihetetlenül szegényes, de szándékosan nem teszem fel a NAM-ot, mert akkor órákat tökölök egy villamosvonal tökéletes elhelyezésével, és most az új tilesetjeim hibáit akarom megkeresni. Ahhoz meg építeni kell és fejlődni, sokat. Már találtam egy-két hibát is. A legzavaróbb, hogy vannak lotok, amiről eltűnik az épület, ha valami melléjük épül. Ki kellene figyelni, mi tűnik el, mert utána még lekérdezni sem lehet. Ráadásul fogalmam sincs, mi ez a hiba és hogy javítsam. Még nem találkoztam hasonlóval.

Nyár a városban

Ősz a városban. Nem is értem, régen miért utáltam annyira a szezonális fákat. Talán mert az előző régióm teljesen zöld volt, és kilógtak. Pedig annyira jól néz ki, amikor napról napra egyre több fa sárgul be, ahogy jön az ősz. Aztán télre le is kopaszodnak.

Közelkép

És régió nézet. Egy-egy város minden tileset teszthez.
  • Kodlovag
    Eredeti épületek tiltása pl: BSC No Maxis Files
  • Kodlovag
    A NAM mindaz, ami hiányzik a játékból egy normális közlekedési modell kialakításához. Új kereszteződések, villamos, emelt és föld alatti út és vasút, aluljárók, felüljárók, új autópálya csomópontok...
    Most a tileset tesztjeim idejére még a NAM-ot sem tettem fel. És tépem a hajam, hogy alapvető kereszteződésfajtákat nem enged a játék, mert a NAM része. Tényleg alapvetőeket, naponta hármat építettem belőlük (avenue/road kereszteződésekről van szó). És átlós utcák sincsenek és körforgalom se...
  • Benevolens
    Kodlovag, mi volt annak modnak a neve, amivel tiltani lehet az eredeti épületeket?
  • Benevolens
    A NAM az, ahol a Sim City 4 kezdődik
  • Ubi91
    Köszi a tanácsokat!

Közben kísérleteztem egy másik városban, és én is úgy vettem észre, hogy a leghatékonyabbak a keresztben épített utak.
    Még egy kérdés: az ipar kívánatosságát hogyan lehet növelni? a koszos ipar be sem jött a városba (nem is baj), a gyártónak pedig 4%-ra csökkentettem már az adóját, de így se nagyon akar fejlődni.
    +1: a NAM az micsoda? :)
  • Kodlovag
    Én úgy mondanám, hogy a rush hourban jobb a közlekedés kezelése, mint az alapjátékban, de a NAM-mal az igazi. És z-traffic simulátor, ahogy mondtad.

Ubi 91
    Szükséged volna egy új átlós irányú útra, amely pont merőleges a mostani egyetlen átlós utadra. Ez fel tudná venni a simek áramlását a jobb felső sarokban lévő lakásoktól a bal alsó sarokban lévő ipari munkahelyekig. És nem a kis utcákon kellene keresztbe-hosszában botorkálniuk. A mostani átlós utad meg pont merőleges a forgalomra, úgyhogy semmit sem ér, amíg a jobb alsó sarokban nincsenek munkahelyek.
  • Benevolens
    ez igaz, de a rush hourban ezt már javították és a leggyorsabb úton mennek. De lehet, hogy csak a patchben javították?? Van egy patch, amit mindenképpen fel kell tenni, és utána a NAM-ot z-traffic simulatorral, mert azt kéri a legtöbb transport plugin. Ezzel már nagyjából normális lesz a közlekedés.
  • Big Bad Ryder
    Húzd át a mellékutakat főutakkal. Ez a legegyszerűbb megoldás. Esetleg pár utat, amik az avenue-re vezetnek, húzz át egysávossá, hogy oda koncentrálja a forgalmat.
  • mrmilan
    Szerintem ez azért van, mert azok a szemétláda simek a lehető legrövidebb utakat választják az otthon, és a melóhely között. Hiába van egy-két avenue is a városban, az emberek akkor is a kertek alatti streeteken akarnak munkába menni. Sajnos nem igazán fogja őket érdekelni a jó kis négysávos út, ami 3km-re van. Nagy bánatunkra ilyen a játék motorja.
  • Ubi91
    de, már megvan :)
  • Benevolens
    hát... gondolom sima sim city 4-gyel játszol és nincs meg a rush hour.
  • Ubi91
    Sziasztok!

kb két hét alatt több ehez hasonló várost is felhúztam, de nagy gondban vagyok a közlekedéssel kapcsolatban. A főutakat hiába rakom le, egyszerűen nem akarják használni, mert a kis utcákon akarnak menni. De ahogy látom Kodlovag képén, nem kell mindent telerakni főúttal, hogy jó legyen. Segítsetek légyszi, hogyan helyezzem el a főutakat és a buszmegállókat (pl. ebben a városban)

a forgalom pedig így néz ki:
  • LeWyTy
    Fasza
  • Kodlovag
    Igen, a részleteket nem fejtettem ki teljesen...
    Szóval először is letiltottam az összes eredeti épületet, ezzel felszabadult az eredeti négy tileset. Ezek helyett tudok csinálni négy másikat (majd összeütök egy modot is, hogy a kezelőfelületen is megváltozzon a név és a kép, nem nagy ügy). Ezután minden egyes letöltött épületet megnyitok, és azt a propertyt, amelyik megszabja, hogy melyik tilesetben épülhet, módosítom. És ellenőrzöm, hogy az épület méretéhez képest hány lakója van és milyen stagen és densityn épül... Szerencsére van program, ami ezt féligmeddig automatizálja. De ellenőrizetlen és módosítatlan épület a plugin mappába nem kerülhet be. Ez persze iszonyat munka, mert egyetlen teljes tilesethez is rengeteg épület és lot kell, és már két hónapja csinálgatom.
    De ezek után a játékból a szokásos módon, a tilesetek kapcsolgatásával szabályozhatom, mi épüljön.

A töltési idő csökkentésére pedig nem tudok más módszert, mint a datpackelés.
  • Benevolens
    "úgy veszem ki h teljesen szabályozni tudod h egy városban milyen stílusú épületek épüljenek (letöltöttekre gondolok természetesen) anélkül h ki kéne venned a felesleget a plugin mappából, érdekelne h hogyan csinálod :)"

hát ez engem is érdekelne :)
  • nyirog
    jók, a szavaidból úgy veszem ki h teljesen szabályozni tudod h egy városban milyen stílusú épületek épüljenek (letöltöttekre gondolok természetesen) anélkül h ki kéne venned a felesleget a plugin mappából, érdekelne h hogyan csinálod :) és az is h ha nagyon telepakolom a játékot akkor ugye a betöltési idő meghosszabbodik (még egy dat packerezés után is), te ezt ki tudod küszöbölni valamilyen szinten?
  • Kodlovag
    Nagyon leült a topik. Mindnki éjt nappallá téve játszik?
    Elkezdtem néhány hónappal ezelőtt összerakni új tileseteket egy wall-to-wall városhoz (ezt hogy kell magyarul mondani?). Most vagyok olyan állapotban a négyből három tilesettel, hogy nekikezdhettem tesztelni őket. Letiltottam az összes eredeti R és C épületet (majdnem), és most csak a letöltött épületek vannak. Lent láthattok két képet arról, amit én Boston tilesetnek hívok. Ezek nem igazi városok, csak teszt, hogy nőnek-e az épületek és jók-e a paramétereik. Még a NAM sincs betöltve. Kicsi még a város, főleg $ épületekkel van tele.
    Lesz összesen 4 tilesetem: Boston (amerikai), Amsterdam (holland + angol), Róma (mindenféle mediterrán) és Bécs (maradék összeurópai).
    Majd teszek még fel képeket, ahogy haladok a tesztekkel.

• Kodlovag
    Sajnos a játéknak alaptermmészete a rács, ezzel együtt kell élnünk. Léteznek átlós épületek, de azok nem fognak maguktól nőni, neked kell egyesével lepakolni őket.
  • ntex
    egy kérdés:

Valaki tud olyan modról amivel nem csak észak - dél - kelet - nyugat irányba lehet házakat építeni hanem pl. keresztben is, hozzáigazítva az épületeket a keresztutakhoz ? Ez legalább valamit dobna a monoton parcellás építkezésen :\
  • nyirog
    kérdésedre a válasz:
    http://simshungary.hu/lexikon.php?cikkid=2137
  • Ubi91
    english-sel telepítettem, akkor valszeg azért van :D de nem emléxem US english-re... na mind1 majd megpróbálom némettel, magyarítás miatt ugyis lényegtelen
  • Benevolens
    azt a játék telepítésénél kell beállítani, ha jól emlékszem.
  • Ubi91
    ezt a féjlt hogyan lehet letölteni? mert nem találok letöltés gombot, regisztrálni meg nem enged.

olyan mod nincs, ami megváltoztatja a forgalmat jobboldali közlekedésűre? kültetéseknél meglehetősen zavaró, meg a közlekedést megcsinálni is macerás nekem
  • Odorovich
    Letöltöttem , feltelepítettem ez így működik is addig hogy beállítom hogy mennyi legyen az idő, de a stopwatch nem akaródzik működni mert ugyanúgy megy tovább minden. De azért köszi, tényleg jobb így hogy nem kell bepötyögni a kódokat, nem mintha olyan sokat használnék de néha azért jól jön.
  • Kodlovag
    Van ez a fájl: SC4 Extra Cheats.dll Azt csinálja, hogy Ctrl+X billentyűkombinációkor feldobott cheat ablakon jobb egérgombbal kattintva kihozza a teljes cheat listát, amiből választhatsz. A lényeg, hogy van két cheat:
    WhatTimeIzIt <Érték> - megváltoztatja a játékbeli órát arra az időpontra, amit beírtál.
    Stopwatch - megállítja a játékbeli időt.
    Szerintem ha ezeket egymás után alkalmazod, akkor pont azt a hatást tudod elérni, amit szeretnél. Csak tudni kell, mikor van a napfelkelte.
    Konkrétan ezt a két cheatet még sosem használtam, úgyhogy bővebb segítséget nem adhatok. Próbálkozz, aztán meséld el, mire jutottál.

(Az egész móka szerintem működik a dll nélkül is, csak akkor be kell pötyögnöd a cheatet. De szerintem tök jó, ha kéznél vam egy beépített lista.)
  • osszaki
    Ehh... Hát nálam is ilyesmi van. Ha odébb görgetek, vagy ki-be zoomolok oké. Aztán randomban megint előjön. Amúgy úgy érzem ez a grafikai hiba még fogja is a játékot.
    So megoldás van esetleg?
  • Benevolens
    hát nem hiszem, mert a naplemente meg a napfelkelte folyamatok és nem állapotok, mint a nappal meg az éjszaka. Bár ettől még lehetne. Én még nem láttam.
  • Csokis
    Akkor csak nálad lehet valami. Vagy nem tudom.