Sim City 4

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

mrmilan
Ismét respect!

"Szükségem van a ruhádra, a csizmádra és a motorodra!" Live: ScorpioVM

Kodlovag
A felsõvezetéket teljesen automatikusan rakja, ha fent van a mod. Emlékeim szerint a hidakra is, de majd valaki pontosít ha rosszu mondtam.
Minden letöltéshez fel vannak sorolva a dependenciek. Ez lehet egy, vagy több, vagy éppen egy se. Ha van, akkor mind kell, különben valami hiányozni fog.
Ezeket a vasúti kiegészítõket még lehet, hogy sosem láttam.

mrmilan
<#eljen>

Kodlovag
Ahhoz, hogy sûrûbb beépítés és nagyobb épületek legyenek, növelni kell a lakosságszámot. Kezdetben nincs más választásod, mint vízszintesen terjeszkedni. 10-15k régiónépesség alatt csak alacsony sûrûségû épület/zóna épül, és utána is csak fokozatosan jelennek meg a nagyobbak.
Ahhoz, hogy gazdagabbak jöjjenek, és legyen office meg HT, az oktatást kell tolni. De amíg kicsi a város, addig középiskolánál komolyabb nem kell (Illetve nehéz lesz eltartani). A támogatást pedig vedd le 100-ra, hisz úgyse jár oda több gyerek. Ha majd új simek települnek be, és lesz több tanuló, majd akkor emeled.

mrmilan
De jó hogy jössz! Pont a felsõvezetékre akartam rákérdezni. Hidakon is át lehet vinni a rendszert? Plusz volt valami vasúti kiegészítõ fordítókoronggal, víztoronnyal, meg egyéb kiegészítõkkel. Csak sajnos nem lelem sehol. Ja és a legfontosabb!!! A Dependencies-bõl mindet fel kell telepíteni???

Kodlovag
Benevolens
Nem lehet, hogy ez hiányzik? Catenary Essentials

mrmilan
Végre elkezdtem építkezni San Francisco területén. Eddig két település van elindítva, mindkettõ kb. 2000 lelket számlál. Egy valami feltûnt. Tíz éve nyomulnak a városok (vasút, fõút összeköttetéssel) éas még mindíg csak az a kurva Agricultural meló kell nekik a garfikon szerint. Meg nagyritkán a Light Commerical. Alig van szolgáltatás a városokban. Semmi sem fekete, minden jól mûxik, végre nincsenek dobozok (Zsod1!!!). De Residentialból is csak a Light kell nekik. Hogyan lehet az igényt picivel feljebb vinni? Az egyikben egy plusz szolgáltatás van a Small Fire Station mellett, egy iskola.
De abba is csak 65 gyerek jár, holott lecsökkentettem a támogatást kb. 350 fõre. Várom a kollégák megtisztelõ szakmai válaszát 😊.

Tud nekem valaki nekem olyat linkelni ami jól illik víz alá mint pl.:kövek vagy növény ?

Nahát, mosveszem észre, hogy ugyanazt a thumbnailt linkeltem be. Büntetésbõl mégegyszer:
Kodlovag
SimCity Force japán linkgyûjtemény
Innen nem tudsz letölteni, ez csak egy linkgyûjtemény! De megtalálhatod, hogy ki készítette, és az oldal alján ott van az a 15-20 saját oldala a készítõknek, ahonnan általában regisztrálás nélkül tölthetsz. Néhány a jobbak közül:
NOB
BriPizza
SimCity 4 BAT Showcase
8590

Online fordító erõsen ajánlott, hacsak nem tudtok japánul.

Kodlovag
Ha a puzzle pieceket föléhúzod egy megállónak, akkor a játék lefagy. Óvatosan a puzzle piecekkel, gyakori mentés ajánlott.

Kodlovag
NAM = Network Addon Mod
A legfrissebb verzió mindig elérhetõ az sc4devotion oldalon, de a Simtropolisra is fel szokták tölteni. Már többször belinkeltük ebbõl a topikból, keress vissza.

Kodlovag
gezu1025
Ha nem a megfelelõ oldalon mennek az autók, akkor a NAM telepítésekor válaszd ki a játékodnak megfelelõ verziót. Alapból a NAM jobbkezesen települ, de ha a játékod balkezes, akkor a NAM-ot is úgy telepítsd. Csak egy pipát kell átkattintani.

Úgy látom nem sokat parkosítottál a városaidban. Ezért van alacsonyan a környezet mutató. Pedig a parkosítás sokmindenben segíti a várost (desirability, demand caps, föld értéke, szennyezés csökkentése)

Két kockánként a tartó oszlop szokik lennei, de persze a villany tartó is lehet, illetve egybeszabottan? Hát nem tom, ez a dobozosodás furcsa. Nálam ilyen:

Tudnál esetleg képet mutatni?
Már nagyon érdekel mi okozhatja. Próbáltam belenézni a modellezésébe, de nem sok sikerrel, folyton kifagyot. Nekem meg a Madison wells állomást közepes zoom-nál egyszerûen nem jeleníti meg, csak az utca textúrákat. A 3d modellek rendben vannak, szép sorban (ja, merthogy abból is több van) és a hozzájuk tartozó képek is. A 3d nézõkébe teljesen jó, de a játékba valamiért nem. Éjszakai nézetbe sem. A marrast állomásokat meg a 3d nézõke kutyulja össze, de a játékban tökéletes. Éjszakai nézetben viszont egyik se világít, mintha be se töltené az éjszakai textúráit, csak a nappalikat sötétíti be.
Arra is gondoltam már, hogy a dobozosodást talán grafikus kártya hardver/driver okozza, de akkor mért csak néhánynál, míg a nagy többségnél nem.

(hasznos tipp: a simtropolison be se kell regisztrálni, jelentkezni a letöltéshez, csupán a címsorba mögé kell írni: &download=1
)
Kisváros!! <#nyes> Há ja, van aki más léptékkel szemlél.
És igen, tök rám ütött! Mintha tanítványom lennél! <#vigyor>. De mint mondtam olyan sok variáció nincs, a néhyzetrácsos mivoltnak technikai okai vannak. A computer (és grafika) alapvetõen négyszögû (Descartes) koordináta rendszerben dolgoznak, amiben elég nehéz forgó kordinátás pályát kreálni, bár nekem is szimpatikusabb a sugárutas-körgyûrûs elrendezés (mint Budapest).
Nálam is érik már a nagypályás többmilliós város. Kíváncsi leszek mennyire bírja a gép, ha a félmilliónál is vánszorog. Majd este otthagyom, reggelre teker egy évet. Az útháló terve már kész és én is gezu által felvázolt körgyûrûsen építem, csak épp kockás lesz a már említett okból kifolyólag.
Valamint a közlekedés megszerkesztése se fog valami hamar elkészülni, sok diribbdarabból kell összerakni és a puzzle peicekkel kerülgetni kell az állomásokat, hogy ne fagyjon ki a játék. Jó móka lesz, elõtte még alszok rá egyet. ...vagy többet.
Koszi Zsod1!
És nem tudtok véletlenul 1-2 jó japán oldalt ahonnan le lehetne tolteni jó cuccokat? Találtam még régebben egyet, de már nem tudom hol volt!

mrmilan
Ja, az ominózus pluginra végül nem derült fény sajnos. De most legalább feszülten figyelem a pluginokhoz tartozó dependency-ket.

mrmilan
Igen, sajnos süllyesztõ. De nem csüggedek, mert a San Francisco régión próbálkozom jelenleg, egy jól mûködõ rendszert kialakítani.Egy valami viszont még mindig sötét folt nekem. Mégpedig új régiók elhelyezése a régió mappába, úgy hogy mûködjenek is. Kell valami program is hozzá azt hiszem, de bonyolultnak tûnik a mutatvány kissé. Remélem van valami épkézláb, gyorsan megemészthetõ megoldás erre is.

Hûha, ez a Zsod-féle teszt-városokra hasonlít. Én is utálom a teepszerkesztõt, de nem ennyire. <#vigyor> A kockabeépítés kézenfekvõ. Az 1910-es években a fél évszázaddal korábban berobbanó Chicago kapcsán kidolgoztak az USA-ban városökológiai modelleket. Ezek mind valamilyen koncentrikussággal számoltak és mind a közlekedésre építették a jelenséget. A különbség csak abban volt, hogy mennyire tartották ezt a koncentrikusságot magyarázó elvnek a városok (konkrétan Chicago) szempontjából. Szóval lehet, hogy amcsi lévén a játék ezekbõl az elképzelésekbõl indult ki.
Azért nem a normális helyen mennek az autók, mert az alappal ellentétes menetirányra állítottad a NAM-ot telepítéskor. A "környezet" csíkba az is beleszámít, hogy milyen gyorsan mekkora területet építesz be, és menyi marad, illetve, hogy mennyi parkod, fasorod van. Ha minden sárga az nem kifejezetten szennyezett, de nem is tiszta. Meg a szemetet sem szereti...
HSR-nél tudja valaki, hogy a sínen miért van két kockánként doboz? Gondolom valami felsõ vezeték tartó oszlop hiányzik, de nem tudom melyik. Meg miért fagy szét újonnan a játék, ha a NAM-féle vasúti alagúttal operálok <#rinya>
Ja akkor már a városomról is 1-2 kép:

http://images.netbag.hu/20091003/23053522018.JPG

http://images.netbag.hu/20091003/23060043046.JPG

Jólvan látom én meg egy nevet írtam el... bocs érte <#vigyor>

Ja még annyit, hogy én nem metróztam eddig, sõt nem is buszoztam, semmi, semmi tömegközlekedést nem csináltam mégis megélnek. Ráadásul most úgy vannak 460ezren hogy nem kis szemét áll az utcákon, de majd mindjárt teszek róla, hogy ne legyen ott.<#nyes>
Zod1 nem úgy van ahogy gondolod, a közlekedésben semmi körszerüség nincs, csak a területekben, és az sem olyan nagy szám, ahogy most egy kicsit viszább néztem látom, hogy sokan így építék föl a városokat, sõt így is kell.

Tehát körül az ipar belül a város :

http://images.netbag.hu/20091003/22462193526.JPG

A városban pedig ez a felépítés valósul meg:

http://images.netbag.hu/20091003/22464546663.JPG

Körül a lakosság belül a kereskedelem, középen a reptér.

De amit mondtál, hogy közlekedés gyûrûben nem is olyan rossz ötlet. Mivel ha belegondolunk kell csinálni a városban egy két hatalmas utat ami körbe megy és össze köti õket 1-2 út és így kialakul ez mondjuk :

http://images.netbag.hu/20091003/22592477079.JPG

( zöld ugye lakosság kék pedig kereskedelem, kivül új helyeken pedig lenne az ipar )

Asszem mindjárt nekiállok <#vigyor2>
Hú vazz, ennyi elírást egy poston belül....<#wow1> remélem azért nem olvashatatlan
És a városaid? Süllyesztõ? Nem sajnálod? Vagy beckupaod? Kiderült melyik plugin csinálta a kockát? Nagyon belekukkantanék.

Capa: a forgalomszabályzó a NAM-ba van benne. Telepítéskor választod ki "traffic controller files" közvetlenül az automata controller alatt.

Gezu: Üdv, öröm látni az új arcokat, végre kicsit változatosabb. Erre a gyûrû topológiára sokan kíváncsian lennénk! Képet, képet! Már csak azért is mert állítólag a metró gyûrûbe építve meghülyül. Illetve úgytûnik elég neki csak pár szomszédos várost is összekötni, mint ahogy azt szemléltettem. Ha jól vettem ki, nem nagyon közdesz különösebb problémával csak egyszerûen tuningolnád?
Üdv mindenkinek. Szeretnék bemutatkozni: amatõr SimCity4 ezõ vagyok😊 Nemrég láttam, hogy itt viszonylag elfogadható "fórumélet" van. Úgy gondoltam eldicsekszek és egyben segítséget is kérek, a továbbiakhoz.

A játékhoz csak a NAM-ot tettem fel, de abba sem a normális helyen mennek az autók ha emlékeim nem csalnak. Sikerült fölépítenem egy nagyobb várost egy közepes területen mivel úgy éreztem ez az a méret amivel könnyen el tudok boldogulni, tudom kezelni az egész területet. Itt van 1-2 kép:

illetve itt lenne ha a képfeltöltésrõl engedné... mondjatok valami megfelelõ oldalt, hogy be tudjam tenni a 460 ezres városom képeit

Mint ahogy látható kör-körös építkezést választottam, ami saját "találmány" mivel úgy gondoltam az emberek így könnyebben el tudnak menni munkába kifele, az iparba és belül pedig lehet a kereskedelem. Mûködik is a dolog azt leszámítva, hogy még nincs telejesen kész az ipari "körgyûrû". A forgalom elég szar mivel az utak nem ekkora tömegre lettek tervezve, mivel nem hittem volna hogy itt valaha is ekkora tömeg lesz 😄 Vonat, metró nincs talán busz van, de abban sem vagyok biztos. Viszont az egész tele van pumpálva búnuszt adó épületekkel ( stadion, rádió, templom, tõzsde, stb ) A környezet papíron 0, de csak egy kicsit sárga a légszennyezés ( gondolom az autóktól ) igaz az mindenhol, vízsennyezés elhanyagolható. Korházból van vagy 10 mint rendõrségbõl is tûzoltóságból és iskolából is van egy jó pár. A külsõ ipari területek érdeksen alakultak, van ahol csak HT ipar van és van ahol csak koszos, gyártó. Van ahol mindkettõ ( sajnos ).

Szeretnék tanácsokat kérni, ötleteket, és ha tudtok még 2-3 hasznos cuccot amit föl kell tenni a játékhoz, épületek, épületkinézetek ( mert hát ez az alap eléggé egyhangú ) akkor azoknak örülnék. Szükség lesz minden tapasztalatra, amit tudok ossztáok meg velem kérlek, hiszen most ezt egy 4X nagyobb mezõn tervezem kivitelezni, ami ezzel az embertömeggel 2 millió embert jelent, de szerintem ez a kör módszer nem fog beválnni a hatalmas távolságok miatt.De szerintem ezen a közepes területen is elférne a millió hiszen jó ha a fele lakossági épület.
Honnan tudnám letolteni a NAM kozlekedés szabályozos dolgot, mert sehol se találom?

mrmilan
Basszus. Rájöttem. Én állat. Most magamon nevetek.Örökre megjegyzem ezt a kifejezést: DEPENDENCIES! Letöltésnél nézem, mondom mi a fenét ír ki, mi kell még a pluginhoz hogy mûködjön? És jött a homlokracsapás. Hát persze hogy mûxik már a Marrast Railstation is 😊. Jah, egyébként uninstalltam az egész játékot a pöcsbe, és újra feltettem. Mondom tiszta lappal, szépen, újrafelépítve a dolgokat nagyobb lesz a boldogság. És nagyon köszönöm az instrukciókat a városépítõ (Zsod1, Kodlovag) kollégáktól!

Ja, részben igaz. Valamilyen hányaveti csõvázas 3d modell mégis van az sc4model fájlokban, mivel a dobozt valami alapján oda kell rakni. Ha ez nem lenne, akkor még doboz sem lenne. Sajnos ez a csõváz nem teljes, csupán a kocka 3 oldala van meg, a hát üres. Ennek van egy azonosítója. Az elõre renderelt képeknek is az sc4model-ben kéne lenniük. Amiknek az azonosítója megegyezik a 3d modellel, illetve megfelelõen van sorszámozva a renderelt képek szerint. Az sc4lot fájlok erre az azonosítóra hivakoznak, ami a modell és egy alap gagyi textúra. A forgatások és zoomolások szerint a progi a megfelelõ "renderelt képet" feszíti rá a csõre, dobozra. Ezért tartom furcsának (de nem lehetetlennek), hogy valaki olyan félkész modellt csináljon, amiben ugyan meg van a ház, de a képek elkészítésére már nem futotta.
Aztán lehet más oka is.
Kodlovag
Sosem ajánlott csak úgy kitörölni egy plugint, elõször le kell rombolni az összeset, ami a régiódban épült belõle. Egy sima törlést vagy túlél a játék, vagy nem.
Az épületek a simcity 4-ben nem 3D-sek! Azaz nincs 3d modell és textúra. Elõre renderelt nézeti képek vannak mind a négy irányból és 5 zoom levelelrõl. Ezek sokszor egy külön .sc4model fájlban vannak, és dependencieként le kell tölteni. Ha dobozt rajzol a játék, akkor ez nincs meg.

mrmilan
Próbálom majd, köszönöm.<#eljen>

ráklikkelsz a dobozra a kérdõjellel és megmondja az épület nevét
mi lenne, ha megkeresnéd a 6x6-os épületet az oldalon ahonnan leszedted, és letöltögetnéd a dependencieket a dependencies listájából?é
Elképzelhetõ, hogy még több textúra nélküliséged lesz, vagy még csupasz doboz sem, csak egy üres placc, mint ház (lásd nálam az útkeresztezõdés hiányát, de az a NAM-tól van).
Azért ez fura, mert a textúrákat rendszerint egy pluginba csomagolják a 3d modellel, sõt, sok esetben nincs is külön textúra, rögtön textúrázott 3d modell-t tolnak.
mrmilan
Persze,textúra nélküliséget jelent 😊, csak pipa lettem rá nagyon. Egy életre megtanulom, hogy ne orrba szájba rakjam be az add-on cuccost. Lehet megpróbálom figyelmen kívül hagyni õket, bár elég nehéz lesz egy óriási 6x6-os "mikuláscsomagot" nem észrevenni. Szóval hatással van valamire, ha egyszerûen csak találomra törölgetek a plugin mappából?

dobozokat? Ez textúra nélküliséget jelent?
Biztos valami LOT lehet.
Csinnyán kell ám bánni a pluginokkal.
Bónuszként itt az energai takarékos rendelet hatása:

Erdõ hatása a légszennyezásre.
-----------------------------
Istent játszva már nem látszik az erdõtõl a fa:

Felépült a város:

A szennyezés grafikonon és térképen:

Erdõ irtás után a táj:

Van ám a városházán tiszta levegõ rendelet, ennek hatása...
erdõvel:

és csupaszon:

Nincs valami erõteljes hatásuk, de az a kevés is számít. Direkt jó hézagosan építkeztem. Valószínû azonban, hogy tömören építve és néhány szál fával elenyészõ hatás érhetõ el.
(Kemény pár perces játék összehozni több tizezres várost)
mrmilan
Komolyan mondom, lassan kezdek begolyózni a pluginoktól. Minden fasza, de valamiket felraktam commerical témán belül, és folymatosan építi elszórva (ritkán itt-ott) a "dobozokat". Nem vagyok mûveletlen, de a faszom kivan az egésszel. Van egy aránylag jól mûködõ régióm 5 várossal, de ha most elkezdek vaktába törölgetni a pluginok közül, akkor behülyülhet az egész. Megpróbáltam már név szerint rákeresni némelyikre. Tehát játék közben pl. valami "Wong Restaurant CAM", de a plugin könyvtárban se híre se hamva. Én fogok lassan elhamvadni a dühtõl<#gun>.
Kérdés: mekkora gond, ha a NAM-on kívül minden lófaszt kitakarítok a plugin könyvtárból? Elõre is köszi.

bocs, elirtam...
SimZlow-ban 2400/2400, igy a sima dupla-út teljes 4800.
Próbálok én se belezavarodni...
húú...
Képet tudsz rakni? Milyen simulátorral nyomod? Érdekes lenne ha igaz.
Közlekedés kapacitások irányfüggõsége
---------------------------------------------------------
Agyaltam ezen is rendesen. Talán sejtem.
Elõször is különböztessünk meg napszakokat és irányokat. A kapacitások napszakonkéntra vonatkoznak, de nem irányonként. Valamint nincs külön bontva a gyalogos, autó kapacitása, mivel külön pályán haladnak, nem akadályoznák egymást, de ennyire részletesen nem szimulálja a játék - ezért is nem forgalom generáló a gyalogos, mert összegzõdne az autóéval. Az út kapacitásán belül meg nincs meghatározva, annak hány része legyen gyalogos, hány része autó.
Egy napszakra az irányok:
Tegyük fel, reggel mindkét irányba mennek munkába. Ez sima úton 1000-nyi kapacitáson kell osztoznia. Ha egyenlõ mértékben terhelt, akkor ez 500/500. Az 1irányú út kapacitása ezzel szemben 2000 lesz az adott irányba, de 1irányúból 2 kockányi van mindkét irányra. Duplázzuk meg a sima utat is. Most 1000/1000 lett irányonként szemben az egyirányú 2000/2000-ével és azonos terület igénnyel. Erre az esetre igaz az állitás, miszerint jobb a két 1irányú, mert duplán terhelhetõ. Persze ha az irányonkénti forgalom nem egyforma, hanem pl 40%/60% akkor sima útra 800/1200 jut. Dinamikusan változható terhelhetõségû.
Ugyanezt nézzük SimZlow-ra. Itt egyforma 2000/2000 áll rendelkezésre mindkét esetben, ami reálisabb az elõzõnél (egyforma keresztmetszett), de semmivel nem elõnyösebb. A sima út itt is dinamikus, igy ha egyirányúbb lesz a terhelés, akkor fel tud venni 4000-es értéket, mig az 1irányú egyik irányba elpang. Ha reggel csak az egyik irányba van forgalom, akkor a sima dupla-út a teljes 4000-ét bele tudja adni, mig 1rányúnál csak a fele játszik.
Hasonlóan vázolható a keresztezõdés, elágazás, ami szintén egy fix 1000-es (sima standard út) kapacitáson osztozik bármilyen irányba is menjenek a népek.

Tehát egy napszakot vizsgáltunk ellentétes irányokkal. Ezt persze nehezebb bizonyitani szimulációval, mert hogy épitünk olyan várost, ahol mindkét végén van ipar és lakónegyed mégis a masik felébe mennek dolgozni. Esetleg különbözõ vagyoni fokozatokkal megoldható, illetve egy vegyesen épitett városban is össze-vissza mehetnek. Mindenestre nem állitom elméletem százszázalék biztosra, de szerintem igy van :-) amig ellenkezõje bizonyitást nem nyer.
nekem az a tapasztalatom, hogy a buszok és a gyalogosok is megjelennek a congestionban. Nekem csak buszos meg gyalogos helyeken vörös az egész.
Igy van, kell szomszédos város. Áramnak egy villanypásztort, viznek csöveket kell átvezetned a szomszédba. Kereskedni csak meghatározott lépcsõfokonként lehet (áramnál pl 1000MW) ha kell a szomszédba és van elég felesleged. Inkább az erõmû helyi támogatást (local funding) célszerû lejjebb venni, amekkora elég. A szomszédos kereskedelem egyébként kicsit nehézkesnek tûnhet elsõre. Ha minuszba lendülsz a kereskedelem lenullázásra kerül, emiatt végsõsoron megdögölhet a város - ha pl a szomszédtól vesz áramot.
Egyébként ezzel is lehet trükközni, mert szomszédtól venni drágább, mint helybe megtermelni, igy létrehozhatóak körbe "kamu városok", amiknek semmi más dolguk nincs, csak áramot vagy vizet venni a központból, igy a központ extra bevételhez jut. Még az se fontos, hogy önmagukban nyereségesek legyenek, persze valamekkora ipart fel kell épiteni rájuk hogy jelentõs áramot, vizet tudjanak fizetni. Hosszútávon nem nyerõ, de arra jó, hogy a centrum kezdeti anyagi nehézségeit leküzdje.
Igazából az számit, hogy a CT-re milyen befolyással bir. Mert ha semennyire, akkor funkciójat veszti a közlekedés telitettsége, csak diszités a piros vagy zöld vonalak.

Lassacskán körvonalazódni látszik a közlekedés mibenléte. Én sem értettem mi a különbség a congestion és volume között, milyen értékeket mutat és mikhez kell igazodni.
Tapasztalataim alapján a következõkre jutottam (standard natúr RH):

Congestion (terheltség)
-----------------------
Az út típus fajtának megfelelõ terheltséget mutatja összesített formában (napszakok, közlekedés fajták). A gyalogos és busz forgalom nem számít bele! Több ezer embert gyalogoltattam, buszoztattam át mellékutcán (kapacitás=100), mégis teljesen zöld volt és a CT-t se befolyásolta. Ez amiatt van, mert a Traffic Simulatorokban (TS) úgy van bállitva, hogy a gyalog és busz nem generál forgalmat. Ebbõl kifolyólag elég gyanús, hogy százezreket (illetve bármennyit) lehet büntetlenül elbuszoztatni, csupán a sebesség és az útvonal határozza meg a Commute Time-ot (CT: munkába járási idõ😉. Vonatok természetesen játszanak a congestionben.
- NAM standard változatoknál (better, perfect, 5x, 2x) még egy valami nem generál forgalmat, az pedig a monorail.
- NAM simulator Z-ben a busz beállitása generál forgalmat, így bele fog kerülni a congestion-be (monorail is). Azt nem tudom, mekkora létszám arányban. Ehhez az ember mennyiséget le kéne osztani a buszonkénti férõhellyel és nem tudom, van-e ilyen érték, még nem találkoztam vele. Ennek hiányában a busz is ugyanolyan autó mértékben terheli az utakat és akkor nem ér semmit - inkább a standard -, egyébként is lassabb lett az autónál. Ez az osztós dolog vonatokra is vonatkozna, de elképzelhetõ, hogy csak ember létszám szerint van kidolgozva a logisztika és azért van megadva út tipusonként a terhelhetõség.
- NAM simulator A-B-ket nem néztem meg.

Továbbá a NAM a "vagyoni fokozatok szerinti közlekedés típus választás" értékeken is módosít, mikor mennyire, TS függõ. A mûködését továbbra se derítettem fel.

Volume (mennyiség, mérték)
--------------------------
Mindegyik közlekedés formában az emberek abszolút létszámát (remélem nem tévedek) mutatja egy referencia értékhez (pl út kapacitás) képest. Tehát ugyanannyit mutat, akár buszoznak, gyalogolnak, bicikliznek vagy metróznak. Teherforgalomnál persze mást, ott is létszám függõ, egy értékkel van megadva, hogy az ipari létszám arányában mekkora forgalmi létszámot generál. Az egyesített út adatban itt sincs benne a gyalogos, csak autó+busz+teherautó - mint ahogyan az ki is van írva.

Általánosságban elmondható, hogy a jó CT-hoz a congestion-t kell zöld, de legalábbis sárgás értéken tartani. De figyelembe kell venni, hogy összesíti a napszakokat, amibõl kettõ van, tehát dupláz. Vagyis egy narancsos sima út congestion-je még simán jó, mivel az irányonként zöld-zöld lenne. A példában szereplõ egyirányú út congestion-je azonban teljesen zöld a max terhelhetõség közelében is, ami standardnál 2000 (bár a volume már nem tudja jól skálzni, mert 1500-tól már masszivan piros), mert nincs visszairányú másik napszaki forgalom, ezért csak szimpla értéket jelez.
Hogy melyik NAM szimulátornak van köze inkább a valósághoz, az egy dolog. Ez csak játék és sokmindenben (alap dolgokban) nem valósághû, így mért várnánk el épp a közlekedéstõl. De én nem is a valósága miatt akarok vele játszani.

Remélem nem fogalmaztam túl zavarosan. Van még sok apró felderitetlen részlet.
elõször kell csinálnod egy szomszédos várost összeköttetéssel, aztán a költségvetésnél van ilyen (sõt kettõ, egy a kiadái eg ymeg a bevételi oldalon, de ugyanaz), hogy "szomszéd üzletek" (fennt van a magyarítás, nem tudom egyébként mi a neve), ott tudod megkötni az üzletet, de csak annyival tudsz kereskedni amennyi a másik városnak kell. Ettõl nem fogsz meggazdagodni, szóval valószínûbb, hogy a túlfizetett szolgáltatások visznek csõdbe.
hát ez valahogy elég bénán hangzik. Ha jól értem kétféle módon mutaja a forgalmat és egyik sem azt mutatja, hogy hol van ténylegesen forgalmi gond?
hali,az lenne a kérdésem,hogy ma raktam fel a gémet,de egyszerûen sehol nem látom,hogy hol lehetne kereskedni másik várossal...pedig már sokszor mondta az asszisztensem,hogy a felesleges energiát eladhatnánk...mindig csõdbe megyek az a baj...pls help,tippeket adjatok!!!

ratiomaster 1.8.9 : egy társ,aki segít,ha a nettel problémáim adódnának

Lehet, hogy nem pontosan ezen a néven szerepel.
Simtropolison
Közvetlen letöltés
Többek között a víz,áram,szemét import/export-okat is lehet külön figyelni, meg egy rakás többi hasznos.

Az "ST exchange" - "modd files" -on belül kell keresgélni.
Tudom ajánlani a
DataView Modd-RH-t is, ez kiszínezi az állomásokat a traffic dataview-ban és metró,vízvezeték építése közben használhatóvá teszi a dataview-t. De sajnos összevész a NA dataview-jával (ami többszínû x%-ra festi a transit volume-ot), mint az a képeimen is látható.
Elvileg az egyirányú utcának számít. Próbálgattam okosat megfejteni, de a simulator Z congestionjébõl nem bírtam értelmes információt kihámozni. Vagy valamit rosszul állítottam be.

Ezek tehát NAM simulator Z low képek (út, 1irányú kapacitás=2400):

standardnál -jobban- helyén vannak a dolgok - saját kapacitásain belül(út kapacitás=1000; 1rányú kapacitás=2000):

(mindkét eset úgy van beállítva, hogy kb az út 100%-a legyen terhelve napszakonként)

Nekem úgy tûnik, hogy a congestion összesített terheltség minden napszakra, mindegyik közlekedés fajta együtt (pl gyalog+autó+busz+teher) az adott út kapacitásának megfelelõen. Aztán kérdés, hogy a színskála értékei hány százaléknak felelnek meg.
Míg a volume egy viszonylagos méret napszakonként: pl 1irányúnál már javában pirosban van, mert az út szimpla kapacitásához méri (refers to road capacity), pedig a 2000-esbe még bõven belefér.
A munkába járást pedig akkor kezdi jelentõsebben lassítani, ha átlépi a kapacitás határát (napszakonként). Ezt ugye a congestion azért nem adja jól vissza, mert összesít, a volume meg nem mindig az adott út típus kapacitásához mér (simulatorZ-nek az is a rossz szokása, hogy a gyalog és teherforgalmat az utca kapacitásához viszonyítja). Az 1irányúaknak meg van az az elõnyük, hogy jobban átlátható, mert mi van, ha sima úton mindkét irányba van forgalom reggel (bár ez talán ritka).
Szóval teljesen biztosat nem állíthatok, nekem a simulator Z nem tetszik, de mindenkinek saját belátására van bízva mivel játszon. Én a következõ milliós városomat standardal (original natúr SC4 deluxe) fogom készíteni, meglátjuk bírja-e.
GraphModd V2-t hol tudnám letölteni? A simtropolison nem találom.
Linket tudnál adni?
jók ezek az intenzív kinézetû városok. Az enyémek elég döglöttek szoktak lenni.

Más: A 3x3-as körforgalom kapacitása ezek alapján hogy van?