13557
  • Doian Gray
    egyébként fellőttem a nam újat meg a nwm újat. Háát. Nemtom ki hogy merre és mennyire próbálta ki, de sztem kicsit gondolja át újra. Nincs itt semmi gond. Ave-re és autó pályára is ugyan úgy feltudtam kötni akár melyiket. Meg tudtam csinálni hogy 1x6 sávosból legyen 2x3 sávos, meg tudtam csinálni hogyautópálya-ból ave-re ave-ből út-ra, meg lehet az ave-ből cvsinálni 2x2 sávost, meg úgy és annyi módon lehet variálni, hogy megse tudtam csinálni mindet. Kanyarokra még nem jöttem rá, de azok is kombósak és ez hót ziher. Mint az ilyen olyan autópálya ave út csatlakozások meg a ...stb. szóval nekem ez tetszik. :) És tetszik hogy se a nam, se az nwm nem rinyált, pedig úgy húztam rá a régire mint annak a rendje. Nállam nincsen gondja. Szal nemtom ki mit csinált, de nézze má meg újra lészen oly szívös, és valósat állítsön. :) Nemes magyar nyelvön fejezé ki vala.
  • Doian Gray
    Mekkora? :D Hát nagy. :D laza 595.896 autó, 169.803 busz. és gyengus 1.896.206 gyalogos. Szal kurvára kéne. Jó lenne egy ilyen cuccos. Mivel Amcsiban is van. Ide is kéne.
  • Benevolens
    úgy érted, hogy emeletes út? Olyan még nincs. Mekkora forgalommal van a gond?
  • Doian Gray
    Most kéne egy hatalmas help. Valaki nemtud egy olyan cuccot, amitől olyan dolog lessz, hogy két út menjen egymás fölött? Mármint van egy Avenue, és fölötte menjen egy autó pálya? Mert a város közepén lévő főútvonalam kezdi megadni magát. I need help!! We under attack!! :D
  • Benevolens
    vidd le egy húszassal, hogy olcsóbb legyen a boltinál
  • WinStar
    Van egy eladó eredeti Sim City 4 Deluxe-om.1000 Ft.Ha valakit érdekel küldjön pü-t.
  • Benevolens
    konkrét stílus még nem készült. Annak, hogy komplett stílusokat legyen értelme csinálni és ne épüljenek az alapjáték épületei az volt a szükséges feltétele, hogy elkészüljön ez a plugin, ami letiltja az alapjáték épületeit (egyébként ki lehet választani, hogy csak a lakóházakat vagy csak az irodákat stb) Szerintem ez az Kodlovag gondolom úgy csinálja, hogy ennek a modnak a fájljait, meg a korábban illetve később céltudatosan keresett épületek fájljait meg a dependencieket összepakolja egy rarba. Illetve valamit még buherál, mert be tudja rakni építészeti stílusnak és képet is tesz hozzá. 11010 meg 11023 körül vannak az ezzel kapcsolatos hozzászólások. De biztos elmondja neked is, amikor benéz
  • Hay #11229
    A simtropolisron van regem, már viszonylag régóta, onnan szedtem le régiókat, meg a Kodlovag által említett vizes cuccot (mediterrán víz pl.), tehát ez a része o.k. (Nem beszélve az NAM-ról, azt is onnan szedtem le).
    A továbbiakat nem tudom (nem túl jó az angolom...), pl. pont amikről általánosságban beszéltél - legalábbis nekem ez így általános, bár értem, mit írsz.
    Ha esetleg tudod konkrétan, hogy melyik ez:
    "illetve van olyan mod, ami letiltja az összes eredeti épületet és akkor lehet 4 másik stílust csinálni"
    ill. ha tudnál egy konkrét építészeti stílust akár belinkelni :-)
  • Benevolens
    annak, hogy kicseréltem a tereptextúrát lehet valami köze ahhoz, hogy az eddig tökéletesen működő DB vonatszerelvények villognak és a kocsik nem egymás mögött, hanem egymásban mennek?
  • Benevolens
    letölteni úgy kell, hogy regisztrálsz az oldalra, kiválasztod, amit le akarsz tölteni, letöltöd, meg mellé a dependenci-ket is. (fel van sorolva egy listában, azért kell, mert különben nem jelennek meg a cucc bizonyos részei. Például egy ajándékdoboz lesz a ház helyén és hasonlók)) az összeset feltelepíted a telepítőjével, vagy berakod a Dokumentumok/Sim City 4/Plugins mappába, ha nincs telepítője. Összesen négy építési stílusnak van hely a játékban. De pont mostanában kezdtek olyanok készülni, hogy az alapjáték összes épületét összepakolték egy stílusba, és akkor lehet mellé három másikat csinálni (egyenként szedik össze a készítők is) illetve van olyan mod, ami letiltja az összes eredeti épületet és akkor lehet 4 másik stílust csinálni. Kodlovag ezen dolgozik :)
  • Hay #11226
    Kérdésem:
    Alapból van 4 féle "háztípus", európai, chicago, meg 2, ha jól eléxem. Lehet olyat csinálni, hogy ne csak ez a négy legyen? Tehát ne kelljen minden házat egyesével letöltögetni, berakosgatni (amit egyébként sem tudok, hogy hogy kell...).

A NAM most szépen felment a 2010 májusi, nincsenek zöld kis autók :-)
  • Benevolens
    akkor sem kompatibilis. Más a sávszélesség. Újra el kell készíteni a fordulósáv, a villamos, a kanyar, a szebb ívű kanyar lehetőségeit, a többi úttípussal összekötő puzzle elemeket a vasúti kereszteződést (próbálta valaki?) meg kell hozzá buszmegálló, különféle csomópontok, leágazások, felüljáró, aluljáró, hídépítési lehetőség...
  • capa07
    Viszont ez még csak az 1.0 Beta verzió. Gondolom még javítani fognak rajta.
  • capa07
    Most találtam!
  • Benevolens
    vegyél másikat. Ez nyilgvánvalóan rossz.
  • Benevolens
    én nem tudom, hogy mi a legégetőbb probléma, de szerintem ha még egyáltalán lehet, akkor a RHW NAM és NWM modok egységesítése az égető probléma, hogy kialakuljanak végre az új típusú utak végleges méretei, grafikai sajátosságai stb. Nyilván a 3-as, 5-ös vagy bonyolultabb kereszteződések rohadtul hiányoznak, nekem is többször kellett volna már, de amíg nincs valahogy egységesítve a dolog addig mégis melyikhez kéne kereszteződést csinálni? Illetve igaziból a játékban most is lehet. Grafikailag rettenetesen béna, de lehet. Eddig azt hangoztattad, hogy nem a grafika érdekel :P A másik égető probléma a tömegközlekedés hasonló új alapokra helyezése és a megfelelő helyeken összekombózása a kialakított új utakkal. (főleg a villamossal kapcsolatban)Ha ez a két dolog egységesítve lenne, akkor a puzzle elemek száma nagymértékben lecsökkenthető lenne. De nyilván erre senkinek nincs kapacitása. Én meg nem is értek hozzá. Szóval kár :(
  • Yag
    Nem is a gazgadágosságán van a hangsúly, mert akár megvehetem másodjára is. Bár ami van az nagyon karcos már és a telepítés sem sikerült róla a multkor sem. Haverom valóban egy pakkos verziót tolt ide nekem, amiben - mint említettem - legalább 2GB addon van csomagolva. Kvázi mindaz össze van gereblyézve amit a fórumban megemlítettetek vagy használtok (gondolom).
    Ez volt kecsegtető ebben és az, hogy nem nekem kell egyesével összeszednem ezeket a kiegészítőket. Arra nem számoltam hogy önmagában a játékban viszont bug lehet. Na mindegy.
  • Zsod1
    Pedig mennie kell, de ezzel nem vagy kisegítve. Elég meredeken is el lehet húzni, automatikusan kiegyenlíti. Nekem ilyen hibát már akkor írt ki, ha irreálisan nagy a szintkülönbség. Képet már nem tok mutatni, mert az extra elment a bánatba. Gyanúsan hekkelt verziód van, én javaslom a tuskó gazdaságos 990 ft-os megoldást, legális, beregelheted, rahedli szolgáltatás (bár eléggé kifutott játék ez). Ezt a dolgot még nélkülözheted, de belefuthatsz más hibákba is és napokat szenvedsz vele, nem érted mért nem megy. Ne emiatt utáld meg az sc4-et!
  • Zsod1
    Az intercity-t én csak jelképesen használtam, azt értem alatta, hogy a szomszédos városok közti ingázásra melyiket használom. Eddig a vasút-metró-busz dominált mindenhol, de mostanában térek át monorail-re, mert az a leggyorsabb. Intercity lehet a busz vagy autó is, a lényeg a "városközi"-ség. Amúgy adott város utazási idejét csak a széléig számolja, ezért lehet régió ellentétes sarkait is összekötni, mert nem adja össze az összes várost - én így vettem észre. A trolibusz meg csak egy eszmefuttatás, valaki említette, bár tetszene nekem is.
    Érdekesebb kérdés viszont, hogy 3-as kereszteződést lehetne-e összehozni húzhatóan. Mert ugye eddig csak kettő féle hálózatot lehet keresztelni, kirakókból meg összerakható elég sokféle: avenue villamossal, amiről leágazik jobbra egy utca, balra egy út akár szintén villamossal - bár az avenue kettő széles, így darabonként csak hármas elág, vagy akkor az avenue útban folytatódik, szóval lehet 4-es meg 5-ös is, most fejből nem tom milyenek vannak. Na, ezeket kéne megcsinálni húzhatónak, de legégetőbb a normális villamos. Ha végre tudnék datot szerkeszteni, neki is ülnék a feladatnak.
  • Zsod1
    Nagyon szé lett! Engem ezek az átlós házak izgatnak. Hogy oldják meg? Gondolom úgy, ahogy az átlós állomásokat is, hogy az alapterületből kinyúlik a ház. Viszont akkor csak ploppolni lehet őket, nem növeszthetőek szabadon. Esetleg egy zóna nézetet is rakhatnál.
  • Yag
    A pályát úgy értettem, hogy teljesen sima szűz "zöld" területre építettem amit nem formáztam dombbal vagy gödörrel.
    Újra lett telepítve, nem oldódott meg a dolog. Max kihagyom ezeket az építési elemeket. Elvégre mennyire sűrünk kell építeni magasvasúti hálózatot ? :))))
  • Benevolens
    Nekem tetszik :)
  • Benevolens
    Zsod, amit a trolibuszról meg az intercityről mondasz annak azért nincs sok értelme, mert a trolibusz egyáltalán nem külön forgalmi nem, a intercity pedig egy menetrendi státusz. Ha mindenképpen olyan palettát akarsz, ami a legjobban lefedi a jelenleg létező közlekedési ágakat, akkor valami olyasmit kéne, hogy a monorail átképződik vasúttá. A metró s-bahnra. Ha lehet olyat csinálni, hogy a ketten tudjanak egy sínt használni, akkor az kell, meg olyan megálló, ami az egyiknek megálló, a másik meg áthalad. (útnál ugye a kocsi a gyalogos a busz és a teherautó alapvetően meg tudja csinálni) Nyilván a monorail nem tudna bemenni az alagútba, mert ha jól látom azt még senkinek nem sikerült megbuherálni. De igaziból, ha s-bahn van akkor nagyvasúti alagútra nem nagyon van szükség, mert világ nagyvárosaiban sem a távolsági vasúti alagút jellemző (azért előfordul például New-Yorkban vagy Berlinben, de talán ezt ki lehet böjtölni.) Ha az s-bahnodat mégsem olyan szakaszon használod, ahol van vasúti fonódás, akkor meg "nehézmetró" A megmarad vasútból meg light railt lehetne képezni. Ez nagyjából villamos, azzal a különbséggel, hogy esetleg ez is kijárhat a másik kettő sínjére illetve elmehet kicsit távolabbra. A valóságban ilyen rendszereket kisebb német városokban használnak, ahol nem nagyon építenek alagutat, de puzzle-ből azért képezhető neki alagút. Ezzel lenne egy háromlépcsős kötött pályás rendszer, ami kombinálható. Kis városoknál csak két szint van. A light rail alapvetően villamosszerűen menne, néhol elérné a régiókat összekötő vasutat azt használva továbbmenne egy kisvárossal és újra átváltana "villamosba". Nagyobb városoknál lenne a vasút, a vele fonódó városi gyorsvasút hálózat ("s-bahn") és harmadiknak még rárakható lenne a light rail, mint villamos. Ez igaziból nem nagy változás, csak annyi benne az újdonság, hogy a monorailból képzett vasút "gyorsabb", mint az "s-bahn", a vasútból lett a villamos meg paraméterileg egy kicsit lassabbra állítandó. Illetve olyan sínszakasz és megállók készítése, amit mindhárom jármű tud használni megállásra és/vagy áthaladásra. Grafikailag meg az a lényeg, hogy mindegyik egy új grafikát kap, ami alapvetően azonos sínből áll. S-bahnnál a sín egy alsóvezetéket kap, vasútnál ez az ismert y formájú felsővezeték-tartó oszlop, villamosnál meg egy egyszerűbb. (a villamos és vasút által használt szakaszokon nyilván egy felsővezeték lenne a vasúti, pont mint a valóságban. Az ilyen villamos járművek képesek arra, hogy több áramnemen közlekedjenek, a nagyvasúti szakaszokon vasúti feszültséggel, pont mint a vasóságban) A járművekkel meg az a gubanc, hogy villamos jár a metróban stb megoldódna. A light rail lehetne egy villamosszerű motorvonat, az s-bahn egy sok kocsis kockább metrószerű jármű. A vasút meg távolsági vasúti szerelvény. Áramvonalas ICE vagy ilyesmi. A dologban a gubanc a tehervonattal lehet. Ha nem lehet úgy beállítani, hogy ne csak a narancssárga nyíl mellett tudjon menni, akkor meg a monorailt és a vasutat ki kell cserélni. Akkor a vasút marad vasút, a light rail meg a monorailből lesz.
    Trolibusz kreálásának nem látom sok értelmét. Az max egy grafikai dolog. A buszból van értelme képezni, de csak akkor, ha lehetne olyat csinálni, mint a Traffic Giant-ben, hogy a viszonylatok útvonalát be lehessen állítani.
    Egyébként ha a buszt az előbbi rendszeremmel összerakjuk, akkor lehetne olyat, hogy a busz a városi light rail sínjét buszsávnak használja.

Különben néztétek már a Traffic Configuration Simulator Tool-t?
  • Kodlovag
    Ezt alkottam tegnap. Kicsit összevissza stílusok keveréke lett ez a Bécs tileset, de legalább nem ismétlődnek állandóan az épületek.

• Kodlovag
    Ezt a NAM readme fájljából vettem, a buszokat beszámolja a forgalomba és a torlódásba:
    The second major area of work on the NAM Simulator involved a more flexible distribution of traffic among the various travel types. In combination with the pathfinder upgrading, this allows buses to be counted toward traffic and congestion, just like all other vehicles. This is a significant change from all previous simulators...

Valóban, a kapacitásokat per kocka számolja a játék, és nem per sáv alapon, valamiért rosszul emlékeztem. Szóval ezek tulajdonképpen mégiscsak optikai tuningok, de nem baj, nekem akkor is tetszik, valósághűbbé teszi a játék kinézetét. Ha csak ennyit lehet elérni, nekem ez is elég.
  • Zsod1
    Igen, ez nem csak téged zavar. Ezért nem is pöcsölök ilyennel, jó az eredeti, nekem úgyis a funkciója számít, nem a grafikája, azt később is le lehet cserélni. Ezek a több sávos dolgok szép és jó, de vedd figyelembe, hogy a 2*két sávos avenue ugyanakkora, mint a hármasé, mert ugyanazt a hálózati paramétert használja, vagyis nem lesz másfélszer tágasabb, gyorsabb a 3 sávos. Vagy amit Kódlovag írt, hogy lenne alhálózati paraméterkészlet is mindegyikhez? - nem értem teljesen. Szerintem nem, de majd meglesem.
    A nem nulla terheló busz meg érdekes, mert akkor ugyanannyi, mint az autó, elvileg nincs részarányú terhelés, az vagy van vagy nincs, vagy én vagyok lemaradva.
    Trolibuszra visszatérve, annak úgy lenne értelme, ha a sima buszhoz képest a zaj és szmog terhelése kevesebb lenne, de nekem úgy tűnt a sima buszé se számottevő.
    Arra gondoltam, villamosnak át lehetne nevezni a vonat hálót, az a valóságban városokat vagy részeket kötne össze, mi meg 2 háztömbönként pakoljuk őket, ami még a metrót is alulmúlja. Intercitynek megmarad a monorail. A vonat/metró emlékeim szerint úgyis ugyanúgy van paraméterezve, mintha egy hálózat lenne.
    Ha hétvégén lesz időm megnézem a NWM-et.
    Jócaka!
  • Benevolens
    hát sajnos én nem vagyok informatikai szakember. (és a közgázt is akkor hagytam abba, amikor azt állították, hogy a fogyasztó meghatározza a kínálatot) A grafikai elemek burjánzása felaggatva egy primitív szerkezetre nem zavar. Sőt jó, hogy legalább ez van. Ami viszont zavar

inkompatibilis. eltérő sávszélesség a rokon módok között

sőt, egy modon belül két azonos "forgalmi funkciójú" elem sem kompatibilis

gyakran reménytelenül...

vagyis semmi semmivel nem kompatibilis.
    Alapvetően kellett volna venni a húzható elemeket, rájuk építeni egy egységes úthálózati rendszert (gondolom, ha két road egymás mellett van, és egy négysávos út van ráépítve az két road kapacitást tud.) és akkor nem az állna elő, hogy a 2x3 sávot háromféleképpen lehet előállítani, de mindegyikkel csak egy egyenest lehet kihúzni...
    Egyébként valóban az NWM tűnik a legéletképesebbnek. De az RHW-t is jó lenne, ha kipofoznák egy kicsit - egy tök új grafikával
  • Kodlovag
    A húzható hálózatokat és kereszteződési lehetőségeiket a RUL fájlban definiálják, amiből csak egy lehet a játékban. Ezt a NAM írja felül, tehát ha hálózatok moddolásával akarsz foglalkozni, a NAM Teamnél érdeklődj.
    Fix számú hálózat van, az exében is definiálva, így sajnos vadiúj hálózat nem készíthető. Viszont bármelyik hálózat a starter piece technikával felülírható. Az RHW-2 a játékban eredetileg benne lévő, de nem használt hálózatból lett kialakítva, így az egy szabályos, húzható hálózat. Az RHW -4, -6, -8, MIS Ramps stb ennek a starter piece technikával történő felülírásai, és húzható. Ugyanígy a monorailt felülírták HSR-rel és GHSR-rel, természetesen az eredeti is megmarad. Megint csak ugyanez az el-rail villamos felülírás (tram on road/avenue viszont puzzle piece technika). Továbbá starter pieces a SAM street is, ott van vagy 7-8 különböző textúrájú utca felülírás.
    A most megjelent NWM is starter piece-es felülírása az útnak és az egyirányú útnak. Vannak hozzá a sávoknak megfelelő útvonal fájlok, kapacitások. A lehető legjobb közelítése egy új hálózatnak.
    A kétkockás hálózatok (avenue, autópálya) a RUL fájl kódolási sajátosságai miatt nehezebben felülírhatók, ezért ezeket nem nagyon fogják felülírni.

Megjegyzés: az új NAM-ban a buszok nem nulla terhelők.
  • Kodlovag
    Sosem használtam a DatGent, a neve is csak ismerősen csengett. Úgy kellett megkeresnem letöltési helyet is, a szokásos SC4 weboldalakon nem találtam. Szerintem nem is fogom használni, első ránézésre nem fogott meg.
    SC4 modok készítéséhez én az Ilives Reader programot használom, az tökéletesen jó erre. Rutinszerű épületmódosításokhoz és lotkészítéshez SC4 PIM. Aztán van még az SC4 Tools, elsősorban transit enabled lotokhoz tartogatom, de még nem használtam. Térképekhez SC4 Terraformer. Aztán ott van még a CleanItAll és a Datpacker a plugin könyvtár karbantartásához. Nagyjából ezek működnek nálam, ezekben tudok segíteni.
  • Hay #11207
    KÖSZ
  • Zsod1
    Ötletbörze! Jöhet jöhet!
    De ahhoz, hogy hatékonyan tervezz, értened kell, átlátnod. Emiatt mégegyszer (nem csak neked, mindenkinek):
    A játékban meg van határozva "n" számú úthálózat. Ez 10 körül ha jól rémlik, pontosan most nem tudom. Kevés-e vagy sok, a felhasználási módtól függ. Azt sem tudom hirtelen, mért nem lehet bővíteni, talán az exe-be is bele van valamennyire ágyazva, illetve az egész adat-struktúra milyensége miatt. Ezek a hálózatok egy virtuális valamik. Vannak a közlekedési formák (gyalog, autó, busz, metró, vonat, stb) - ezek száma is eléggé rögzített. Továbbá lényeges tudni, hogy az egész egy emuláció. Amik láthatóan gyalogolnak, autóznak vagy buszoznak összevissza az utakon, csupán díszítő elem ("automaták"), felbukkan-eltűnnek akárhol, nem tükrözik a tényleges közlekedést (esetleg a nagyságrenddel összefügghet). Aki ismeri és játszott a Traffic Gianttal vagy Transport Tycoon-nal az érti miről beszélek, ott tényleges darab-darab busz, vonat, villamos -ra volt lebontva minden darab ember és áru. Emiatt én a SC4-ben ezeket az automata gyalog-autókat ki is kapcsolom, ne terhelje a processzort, ha gyönyörködni akarok bennük (amit úgyis csak legnagyobb zoomban lehet), akkor esetleg visszateszem - ezt értelmezni lehet optikai tuningként, funkciója nincs. Térjünk vissza a hálózatosdira. Mindegyik kapott nevet és egy vagon paramétert, hogy milyen közlekedési formákat ereszt át milyen sebességgel, mennyiséggel (lásd korábbi írásom annakidején), milyen meredekséget tűr, meg egy rakás más dolog. Ezek a paraméterek már felüldefiniálhatóak, mint teszi a NAM "traffic simulator" telepítéskor megadható rahedli választható opciója. Én ezeket a paramétereket hiányoltam feltüntetni, mert sehol sincs róla semmi írás, pedig a funkciójában ez a lényeg. Még egy lényeges dolog ismételten: a játék minden közlekedési formában (gyalog-autó) kizárólag ember darab számítást végez, vagyis nincs autó-darab, busz vagy metró-darab és azokon belüli mennyi-ember-fér-el (mint a TG és tycoonban). /korábbi írásaimban részletezve, olvni el./ Összerakhatóak a legvadabb marhaságok is, mint például gyalogolni lehessen a metróban 1000km-órával, autózni a magasvasúton, metró is mehessen a kisutcában vagy akármi. Csak a hálózat "húzható" a maga szabályai szerint, a többi kotyvalék csak puzzle piece megoldással működik, transportable lot (vagyis olyan épület, amin közlekedni is lehet) megoldással. Ezek a kirakó elemek egyszerre lotok - hogy lerakni /ploppolni/ lehessen - és egyszerre része a hálózatnak is, emiatt szokik lenni, hogy tényleges hálózati elem fölé tolva lefagy a játék. Ugyanis a hálózatoknak az a tulajdonságuk normális esetben, hogy húzás közben fölévive másik akárminek menetközben kalkulája az esetleges változásokat, kereszteződéseket, amik szintén előre le vannak "programozva". Ezeknél az utólagos fércelt kirakósoknál ilyen változatosdi nincs meg, ezért kifagyást produkál, persze nem feltétlenül minden esetben. Továbbá minél több hálózat van, most már rahedli féle textúrával (kanyarodó sáv, ennyi sáv-annyi sáv, villamos, kinél RHW, kinél földút, HSR vs egysínű) a kombinációk száma igencsak megugrott, ami leginkább a kereszteződések legyártását tolja erősen a végtelen irányába. Ember legyen a talpán aki megcsinálja szépen mindet és persze dinamikusan húzhatóra. Emiatt én ha lehet kerülöm a felesleges tuningolást, kirakózni is csak végszükség esetén, bár az út fölötti magasvasút a kedvencem, amerikais és hasznos.

Pontosítódjunk. Az utaknak már az elejétől fogva két hálózat van rendelve: a kisutca és a főút (illetve az autópálya is). A Rush Hourban kiegészült a sugárúttal (avenue) és egy földúttal, ami bár ott volt, nem volt paraméterezve, textúrák se voltak hozzá. Igazából nincs is rá szükség, mert nagyvárosban a kisutcát is hamar főúttá kell húzni, hogy a forgalmat elbírja, esetleg valaki tanyavidéket épít, oda szimpatikus a földút. Földút mod létezik, de ehelyett népszerűbb lett a RHW (falusi autópálya) sokak kedvence és gyalogolni is lehet rajta. Nekem egyik se jön be, még autópályát se használok, mindenhova vonat és metró - de ezek szubjektív dolgok. Az RHW ezért húzható, mert rendes hálózatként működik és nekem is szimpatikus frappáns megoldása van a változtatható sáv mennyiségek húzására. A diagonális (átlós) kisutcákat mindenki hiányolja, mert csak derékszögben húzható, pedig elvileg semmi akadálya nincs rendesen megcsinálni, eddig csak kerülő megoldásokkal találkoztam. A metró-magasvasút-villamos-light rail és társai ugyanaz a hálózat más-más textúrával és elhelyezkedéssel - ezért megy metró a villamos helyén és villamos a magasvasúton. A villamost én külön hálózatra raktam volna, amire a tartalék földút megfelelt. Viszont itt megint egy gixer. Villamost az út közepére, szélére szeretjük pakolni, mint van mindenhol máshol, körúton is - erre vannak a kirakók tram-in-road,tram-in-avenue megoldások. Egy négyzet alapvetően egy hálózat részét képezheti, kivéve a kereszteződések, ott meg van adva, hogy melyik hálózatot melyik irányba engedi tovább. A villamosdi meg az úttal párhuzamosan megy, végső soron egy olyan kereszteződés, ami ugyabba az irányba engedi át mindkét hálózatot. Az optikai tuning része, hogy járda van-e vagy nincs, mert nem fér el vagy melléépült-e ház, mert a hálózat paramétere tartalmazza, hogy "gyalogolható-e", ennek függvényében látható a kistérképeken is. Az úgy órmótlan, hogy optikailag járda nincs, de mégis gyalogolnak rajta - végülis miért ne, az útpadkán is lehet sétálni. Elvileg a villamost lehetne külön hálózatként húzni párhuzamosan fölé az útra, de ezt a kérdés kört nem jártam még végig, hagyományosan a kereszteződés merőleges-átlós, de ha a kisutca felülhúzható útra, akkor ez is. Az egysínű mágnesvasút átvedlett (G)HSR-é, de alapvetően ugyanaz a hálózat, csak másképp néz ki - optikai tuning vagy-vagy alapon, asszem én beraktam valahogy mind a kettőt egyszerre, de talán tévedek. Mellesleg jó gyorsan megy, rövid távon nincs sok előnye a vonattal szemben, de intercity megoldásokra ideális. Olyan hálózat nincs, hogy busz, trolibusz, ezek közlekedési formák, amik az utca/út hálózaton mennek és ugye nem számolnak bele az utak kapacitásába, mert nem busz-darab megy, hanem ember-darab. Egyedül az autó van leképezve ember-darab formában, mintha minden autóban külön ember ülne. Ezek is hálózati paraméterek, átírhatóak, de mivel az úton gyalog-busz-autó egyszerre megy, nem megoldható, hogy a busz ugyanolyan mértékben terheljen, mert abban 50 ember elfér szemben ha 50 autóval menne, így irreális képet adna. Azonkívül nem lenne különbség az autóhoz képest - mert a program motorja ugye csak ember darabot számít. A trolibuszt vagy úgy lehet megoldani, hogy optikailag megrajzolunk egy másmilyen busztípust a szabvány kék helyett, mint teszi ezt sok busz-mod, vagy külön hálózatra rakjuk. Az átrajzoláshoz felsővezeték is kell, ami meg az út (hálózat) része, azt is át kell rajzolni, de biztos lesz olyan, hogy az áramszedő nem fog a felsővezetékhez passzolni, elcsúszik kanyarokban, de főleg többsávos utak esetében. Az automaták egyes részei ugyanis nem fognak különállóan forogni az útviszonyokhoz igazodva. A különhálózattal meg a baj, egyrészt szűkös a hálózatok száma, másrészt akkor az eredeti út-busz viszony lesz problematikus. Trolibusz, mint közlekedési forma egyébként nincs is, mert azok száma is korlátozott. Aztán jön az igény trolibusz-sugárút-villamossal kombinációra is. Valamelyik hálózatot át lehetne képezni trolinak és megadni, hogy gyalogolható, autózható, de nem buszozható (hogy nézne már ki), a troli nulla terhelő (mint a busz) és rajzolni neki szépen aszfaltos textúrát. A probléma a sugárúttal van, merthogy az is külön hálózat, és még a villamost is kéne... mindezek után gyártson hozzájuk kereszteződéseket a hóhér, akinek két anyja van.

Így talán már érthető, hogy mért kérdeztem, mit alkot a NWM optikai tuningon kívül, ami bár szép és jó, meg kell is, nekem is tetszik. Azt hiszem elsőkézből kell kiderítenem mi fán terem őkegyelme. Ha valamit rosszul írtam volna, majd kijavíttok, jó ideje nem néztem már sc4 fele. Szerkeszteni próbáltam, de a DatGen-nel nem bírtam több napos szenvedés után sem, van ms-.NET 2.0 marhaság is kell neki, de lefagyogat folyton, amit csinált meg használhatatlan. Ha valakinél működik (Kódlovag), elmondhatná mit-hogyan, bár azt hiszem a hibát így távirányítással nehezen derítjük ki. Ötletem ezen a téren sok van, gondolkoztam repülőgép-hálózaton is városközi ingázások végett, de mióta egy régió egyik sarkából a másikba is eljutnak 1 óra alatt, ezt gyorsvonaton teszik.
    Mindenkinek jó játékot!
  • Benevolens
    tök mindegy, ha a pályára rakja akkor valóban megszakadhat a sín, de attól még tudnia kéne áthúzni rajta
  • LeWyTy
    NE a pályára rakd rá hanem apályát húzd bele...úgy próbáltad már?
  • Yag
    Novi pályára telepítettem, semmi terra formálás nem volt rajta. Olyan síma terepre raktam a síneket hogy biliárdozni lehetett volna rajta. Na jó. Akkor újra telepít és meglátjuk.
    A NAM-ot csak akkor telepítettem amikor már ez a gond megvolt. Arra gondoltam, hogy majd ez orvosolja. Hát nem így lett. Meglássuk, kiváncsi vagyok mi lesz az orvosság :)
    Addig is thnx az ötleteket.
  • capa07
    A NWM-nek milyen kapacitása van? Ezt mintha még nem láttam volna sehol.
  • Benevolens
    természetesen igen
  • Hay #11200
    Megvásárolt Deluxe-ra is felmehet a NAM?
  • LeWyTy
    Egyenesítsd ki a talajt.
    Asszem ilyent nála is csinált anno.

Basszus kéne jáccani újra
  • Benevolens
    de látszik, hogy ez valami programhiba, mert nincs meg a monorail állomás alja, meg mindenféle grafikai gondok is vannak. Szerintem is telepítsd újra az egészet
  • Kodlovag
    Töröld le a NAM-ot és próbáld anélkül. Lehet, hogy NAM hiba, mert jobbkezesen installáltad (alapbeállítás), nem balkezesen. Ennek az egész problémának nem is kellene léteznie.