13557
  • perverztata
    A Simcity4-gyel tavaly elég sokat játszottam. A legkisebb ellenállás elvét vallva csináltam egy olyan régiót, ami teljesen lapos. Ezzel persze a hajózástól megfosztottam magamat, de annyira nem sajnálom. Elég régen nem foglalkoztam vele, de tegnap, immár a gyári (nem lehett kihagyni az 1000 Ft-os ajánlatot) játékot feltelepítve újra játszottam vele. Visszatöltöttem az elmentett városomat, és teljes önelégültséggel ültem le a 260 ezres prosperáló városomhoz. 65 ezer körüli költségvetés, 3 ezres havi haszon. Aztán kis idő elteltével elkezdődött a probléma lavina. Egymás után sztrájkoltak az iskolák, és a kórházak. Egyre másra építettem klinikát, általános iskolát, és mire észbe kaptam sikerült havi -3 ezerben lennem. Röpke 3 órás játékkal csak sikerült helyre billenteni a költségvetést, persze építkezésekkel. Addigra lement 200 ezer zseton, és 75 ezernél sikerült utólérni a bevétellel a kiadásokat. Amikor sommáztam, hogy, "Na, sikerült rendet rakni", csak akkor láttam, hogy már 310 ezer a lakosság. Ismét megállapítottam, hogy milyen fantasztikus ez a játék.
    Anno még c64-en kezdtem, fekete-fehérben:D Emlékszem hallottam a pc verzióról, hogy a stadionban szaladgálnak a játékosok:D Mekkora dolog volt az akkor, ki hitte volna, hogy mekkora fejlődésen fog még átmenni a játék.
    Éredekes, de én annyira nem bánom, hogy itt megállt a fejlődés, szerintem mindent kihoztak belőle amit lehetett. Mondom ezt úgy, hogy a Rush Hour-t, és a Societys-t még nem láttam, bár az igazat megvallva, a közlekedés része nem annyira csigázott fel sosem.
  • nyirog
    ÍGY már meg tudod csinálni 1680*1050-be ;)
  • fityusz
    Sziasztok!

Miért nem tudom a felbontást 1680x1050-be rakni?
  • czakof1946
    Üdv!
    Ferde utat tudok csinálni. Ott a gond amikor ívet kell csinálni, követve a folyó kanyarjait. Ez többnyire nem szabályos. Mintha valahol olvastam volna, hogy valamelyik billentyű nyomásával kanyargósra lehet az utat csinálni. De már nem tudom, hogy hol olvastam
    A NAM-val meg az a gondom, hogy nem tudom mivel bővítette az alap készletet. Mert új SC használó nem láttam, hogy mi az alap, mert rögtön, hogy feltettem a SC4-et, feltettem a NAM-ot is. A Doc.and Sett.-ben megjelent a NAM könyvtár. Akkor az működik??

Czakó
  • elite
    Próbáld a NAM-ot. Nekem csak az volt a gondom vele, hogy a ferde útba nem tudtam másik utat belehúzni, meg hogy a mellé húzott telkeknél visít, hogy nincsenek bekötve az úthálózatba.
  • czakof1946
    Üdv!
    Egy folyó mellé szeretnék utat csinálni, ami követné a folyó szabálytalan kanyarjait. Van-e erre lehetőség?
    És egy hegyi kilátóhoz felvezető szerpentint.
    Az alapkészletben nem találok ehhez elemeket. Ha létezik, akkor honnan lehet letőlteni?

Kösz! Czakó
  • Rettenthető
    Kösz a segítséget!
  • czakof1946
    Csak így szerintem nem látom a két város közötti forgalmat. Úgy mennyivel érdekesebb lenne.
    Gondolom ez már másban is felmerült, mint hiányosság.
    Mert Pl. ha valaki megcsinálná Bp.-et kerületenként, vagy egy kisebb megyét, milyen érdekes lenne legalább pl.az egymás közötti forgalmat látni.
    A You Tube-on láttam olyan videót, ahol New York van megcsinálva egy egész régió területre. Igaz, hogy csak végigvitte a kamera a területet. Mozgás nem volt rajta.
    Czakó
  • czakof1946
    OK! Már kezdem érteni
  • Hay #9467
    Nem, marad a 2 egység külön, mint régió kezeli egyben, de Te csak az éppen aktuális "várost" (vagy pzolika példájánál maradva kerületet) látod és tudod fejleszteni.
  • czakof1946
    Tehát úgy értelmezem, hogy amikor két "kerületet", ami két egységen van, összekötök- a következő betöltésnél egy egységként jelenik meg.!?

Czakó
  • czakof1946
    Köszönöm a segítséget mindkettőtöktől!!
    Kipróbálom.
    Czakó
  • Tuvok #9464
    Csak kiegként, át lehet húzni a szomszédba villamos vezetéket eladva így áramot, vagy vízvezetéket eladva így vizet, és ami érdemes, hogy a szomszéd ipari városba szemétégetőt rakni, és oda szállítani a szemetet, aránylag olcsó
  • pzolika978
    A Régió amit kiválasztasz az egy egész. Gondolj arra,hogy az Budapest. Ha kijelölsz egy várost az olyan mint egy kerület pesten. Összekötni úgy tudod,hogy az autópályát kihúzod a terep széléig.Megkérdezi,hogy összeakarod-e kötni Ok és egy nyíl megjelenik az autópályán. Átmész abba a városodba amit összekötöttél,és az utat összekötöd annak a városnak az úthálózatával. És így tudnak egymáshoz menni a simek.
    Pár évig futtatod,hogy megszokják,hogy ott van egy út,és visszamész.
    Én néha pörgetem az időt,de szeretem bámulni,ahogy épül a város,vagy mást csinálok közben.

Remélem tudtam segíteni,és mi is voltunk kezdők!
  • zsivko
    Nagyon szépen köszönöm.
  • czakof1946
    Üdv!
    Úgy veszem észre, hogy itt már mindenki haladó. Ezért nehéz nekem olyan kérdéseket feltenni, amin már túlvagytok. De azért felteszem.
    Olvasgatok egy "SimCity 4 guide" nevű leírást, ami elég tömören írja le a programot. Sok helyen érthetelen számomra. De igyekszem:)))
    A 9458-ban olvasom, hogy "..Építs mellé még két hasonló várost a régióban és kösd őket össze..."
    Kezdem ott, hogy a régió az amit kiválasztok az alapkészletből Pl. Timbuktu. Ez felvan osztva egységekre, amiket külün-külön beépíthetek.Tehát, ha beépítek egy ilyen egységet, majd ezt elmentem és építek egy másik egységre egy másik várost, akkor ezeket összelehet kötni???? Ha igen, akkor hogyan??
    Így ezek szerint a két egység, vagyis a két város egybekapcsolódik. De azt nem értem, hogy a két összekötött város a következő betöltéskor egy egységként fog betöltődni???

"...Pár év játék után..."-t olvasva, felmerült bennem az a kérdés is, hogy hogyan kell ezt a "játékot" játszani. Indítjátok reggel és megy estig?:)) Vagy felgyorsítjátok az időt?
    Én szoktam repülőszimulátorozni. Ott valóságban végigülöm a 2-5 órát távolságtól függően. A SC-nél hogyan működik ez?
    A magyarosítás sokat segít, köszönet érte. Sajnos nem tudok angolul, pedig szívesen segítenék:(

Kösz:Czakó
  • NorbyI
    Ott a link a nevem alatt, ha lemented és bemásolod a filet az English könyvtárba a játék alatt akkor magyar lesz részben. Mert még megy a fordítás project. A telepítő is ezt csinálja amit leszedtél de valószínűleg rossz helyre másolja a DAT filet.
  • zsivko
    Ma leszedtem a sims hungary oldalról egy magyarosítás és az telepítő. A kérdésem az hogy kinek sikerült ezzel megcsinálni?
  • NorbyI
    Építs mellé még két hasonló várost a régióban és kösd őket össze, autópályával és metróval(mással ne) és robbánásszerű fejlődés fog elkezdődni. Pár év játék után válts várost és pár évig told abba is. Nem lesz ilyen gondod.
  • Rettenthető
    Valaki árulja már el, hogy milyen logikával célszerű lepakolni a lakóépületeknek és az üzleteknek a zónákat, mert a felváltva technika nem vált be.
    Hiába van minden 6x6-s zóna egyik sarkába metró és busz (amit használnak is 500-3000-n), amik halál pontosan oda vinné a nyomorultakat, ahová autóval mennek, de az nekik nem jó.
    Beülnek a nyamvadt kocsijukba, átlósan a város másik végébe mennek egy pont olyan üzletbe dolgozni, mint amilyen a lakhelyük mellett van közvetlen, (amit persze gyalog is elérnének), de nem.
    És mivel hatalmas az ingázási idő, így idővel elvesztik a munkájukat, arra panaszkodnak, hogy egy 60.000 városban a 70.000 munkahely mellett nincs elég munkahely, s az egész város egy hatalmas nyomorteleppé rohad.

Illetve mi kell ahhoz, hogy kellően nagy legyen a vásárlói kereslet / érdeklődés az üzletekben / high tech után, mert a 200 közeli iq, a könnyű megközelíthetőség, illetve a plázák és parkok, tiszta levegő, tiszta víz nem elegendőek (természetesen ezáltal azok is lerohadnak).

Szóval?
  • elite
    Felvettelek. Szabolcs néven...
  • nemethg1134
    Mármint Budapest régió :D
  • nemethg1134
    Vegyél fel msn-re és elküldöm neked, mert nekem van: [email protected]
  • LeWyTy
    plz
  • Androidus
    Csináltam egy kísérletet, és bejött. Rögtön a legelején felnyomtam a koszos meg nehézipar adóját maxra, hogy egy percig se szennyezze a városomat. Hard beállításon, tehát 100 ezer pénzből indulva, friss régiót kezdve neki, kölcsön és Dr Vu meg egyéb turpisságok nélkül megfogtam a pénzelfolyást 5 ezernél. Érdekes, hogy elég jól elvoltak ipar nélkül, mert azért a hi-tech elég sokáig váratott magára, mire ímmel-ámmal elkezdett épülni.

Ezt csak azért írom le, mert ha neked nem sikerül máshogy se (gondolom, nem bohóckodtál ilyennel), akkor valami alapdolog hiányzik. Valamiről elfeledkeztél :) Pár lehetőség, amit fuss végig:
    - Általános iskola, kórház, középiskola, könyvtár, múzeum rögtön az elején legyen letéve, ügyelve arra, hogy egy bolyban legyenek, és terítsenek be a körzetükkel egy lakótelepet. Mindegyiknél nézd, hogy mennyi az igénybevétel, és könyörtelenül húzd le a kiadásokat, hogy éppencsak fussa rá. (Ha jól helyezted el, iskolabusz és ambulancia nullán van!)
    - Legyen rendőrség és tűzoltóság is, szintén egymás mellett, de ezeknek a teljes városodat kell beteríteni. A költségvetésüket ne babráld, mert befolyásolja a körzetet, inkább akkorát tegyél mindenhova, ami kábé lefedi.
    - A vízvezetékhálózat fedje le az egész várost.
    - Az elején csak víztornyot és szélerőművet használj, mert jól adagolható kis fogyasztáshoz, és közben nem lesz csőrepedés se. Ha kifutsz a termelésből, tegyél le újat, és ne húzogasd a csúszkákat.
    - Kormányzati költségvetés (városháza stb.) és város-szépítés (parkok stb.) legyenek lehúzva harmad költségre. Szürkék lesznek, de működnek. Az útfenntartást húzd le 95%-ra.
    - Elején ne építs távoli városrészeket. Mindent egymás mellé, és akkor nem kell tömegközlekedés egy jó darabig. (Rentábilis csak nagy kiterjedésű város mellett lesz.)
    - Folyamatosan nézd az igényeket, és ügyelj rá, hogy legyen olyan beépíthető zóna, amit igényelnek.
    - Ha nem koszfészket akarsz építeni, akkor minden zónába pakolj parkokat.
    - Sehol ne legyen dugó. Később ezt majd a tömegközlekedés fogja kiváltani, de elején elég arra ügyelni, hogy mindenhol megfelelő kapacitású út legyen.
    - Amikor a jóarcú bemondja, hogy ilyen és ilyen szobor, templom, temető, azokat azonnal tedd le, még ha pénzbe is kerülnek.
    - Ne babráld az adókat. (Kivéve ha ki akarod szorítani a koszos ipart.)
    - Szeméttelepet akkor tegyél le, amikor kezd megjelenni a térkép szemét nézetében a kosz. Kezdd a mimimális mérettel, és csak akkor növeld, ha muszáj. A költségvetését ne babráld.

Így hirtelen ennyi. Szerintem ha ezek megvannak, akkor nem létezik, hogy nem indul el.
  • elite
    Na korai volt az öröm. Megcsinálta, de az egész tengerszint alatt van...
    Van valaki, akinek van egy normális Budapest régiója?
  • Tuvok #9450
    na épp amikor leírnám :D
  • elite
    Tárgytalan... Rájöttem.
  • elite
    Segítene valaki?
    Simtropolisról letöltöttem a Budapest régiót (A szürkeárnyalatosat), csináltam egy új, üres régiót, aztán ctr+al+shift+r -el megnyitnám ezt a jpg-t, de nem csinál rá semmit. Ugyan olyan üres marad az egész.
  • LeWyTy
    Nem töltené fel valaki valahova a szépen öszeválogatott cuccait?
    Nekem nincs már kevem újra összeszedni mindent.(már vagy 5x)
    Lécci
  • czakof1946
    Üdv!
    Kösz a válasz. Most még csak próbálkozom.
    Próbaképpen csináltam egy új régiót. Ez teljesen sík területtel jelent meg. Lehet-e egy teljes régió domborzatát egyben alakítani?
    Majd beépíteni az egyes szektorokat. Olyanra gondolok, mint az eredeti, Pl. Timbuktu régió.
    Czakó
  • matekszon
    Akkor sorry
  • Tuvok #9444
    Ha lesz infó, úgyis megtudjuk ...
  • Hay #9443
    Bocs, TUVOK, a #9439 "matekszon"-nak szólt. Tehát bocs a #9439-ért.
  • Hay #9442
    O.k., beírtam, nincs. A kérdés él.
  • Tuvok #9441
    Írd hát be gúgliba és meglátod, hogy nincs
  • Hay #9440
    2007 Jún 7. (10:53 AM) óta gondolom vannak aktuálisabb információk :-)
  • Hay #9439
    Most meg fogsz lepődni: én az összes hozzászólást elolvasom a kedvencekbe rakott topikokban, így ebben is.
    A kérdés él.
  • matekszon
    Az elmentett települések a dokumentumok/sim city 4/regions/ az a mappa amelyik régió települését keresed.. pl Fairview/ és itt a city-városneve.sc4 fájlok mind egy egy város aminek a new city felirata van az üres terület. Nem lehet másik települést építeni más névvel és azt nem tudom pontosan de talán ha mondjuk leszedel egy települést és az pont abban a cellában van akkor talán kicseréli ezt nem tudom, még nem próbáltam... És a kérdések hadai meg nem problémák... Szerintem itt mindenki szívesen válaszol, a normálisan feltett kérdésekre.. :D
  • matekszon
    Ott a járművek felszívódnak ahová mennek.. Mondjuk nem mindig van ez így van, hogy egy üres terület közepén eltűnnek.. Egyszerűen így alakították ki a játékot...