48078
-
#8637 Egy alapos cikk a képérzékelők tisztításáról. -
#8636 egyelőre én se használtam, nem volt rá szükségem. de akkor marad a kis pumpa + nagypapám fotóshagyatékából a tisztitóecset :) -
Lateralus #8635 Indexen lehet rémtörténeteket olvasni. Valakinek a frissen vett 10D-je kapott egy erős sray fúvást, de valami nagy erejű folyadék, vagy por is volt a levegő mellett, mert a képérzékelő előtti védőüveget megkarcolta és csere lett belőle.
A napokban meg valaki a 300D fórumban panaszkodott, hogy befújt a gépbe spary-vel és levegő helyett jó adag folyadék került bele, amit el sem tud távolítani. Képzelheted, ha egy ilyen akármi jó erősen megküldi a trutyit. Tele lesz ott a mindenség is. Szintén szervíz. Aztán olvasta a tag a gép használatijában, hogy "kerüljük a levegőspray használatát". Késő bánat. -
Lateralus #8634 De általában jó. Bár van aki nem szereti, mert ezek is különböző minőségűek lehetnek és van aki szerint némelyik foltot hagy. Én ilyennel tisztítottam az obit. A tiszta alkohol az viszont tuti. -
#8633 ilyen érzékeny a belső felület az erős légáramlatra? jé :) köszi az infot... pumpa van itthon, bár egyelőre belülre nem került semmi szerencsére.
spray akkoris rulz, ha másra nem, akkor felületpucolásra. biztosan nem karcol. (aki meg fejjel lefele fújja ki a sprayből a meghajtógázt, az meg is érdemli szvsz... mondjuk mókából én is megnéztem milyen, de nem elektronikára fújva...) -
G_ArchAngel #8632 vágom mire gondolsz, talán van is olyanom:)
a másik: objektív tisztításra nem jó az optikai tisztítófolyadék?
mert a tükörhöz megértem a 98%-os alkoholt, de eddig bejött az optikatisztító-spray+szarvasbőr kombó az obik lencséjénél... -
Lateralus #8631 Nehogy levegőspayt használj !!!
Azt javasoltam, amit Freak is írt. Sima, fotóboltban kapható levegőpumpás ecsetet.
A levegőspay nem jó. Nem egy tulaj szívta már meg keményen vele. Volt akinek a képérzékelő előtti védőüveget tette tönkre, másnak csak a folyékony "meghajtógáz" spriccelte tele a gép belsejét. Mindkét esetben szervíz lett a vége.
A sima Hama, vagy Soligor 1500 forintos tisztítókészlet jó lehet. Vagy csak egy pumpás ecset és mellé a mikroszálas törlőkendő az objektívhez. Minden fotósboltban kapható ilyen.
Ami ennél is jobb, az a patikákban kapható gumi, pumpás akármi. A pontos nevét nem tudom, van ahol fülkörtének hívják, van ahol csecsemő orrleszívónak. Az a legjobb, ha ilyet veszel. Egy nagyjából körte nagyságú és alakú gumi pumpa, mint a régi autók nyomós dudája, aminek a vége összeszűkül. A pumpás ecsetnél jóval nagyobb erejű légáramlatot lehet vele fújni, hatásosabb. Az a legjobb, ha beviszed a gépet a patikába és elmondot nagyvonalakban mire kell. Biztos tudni fogják mire gondolsz. Ezzel bőven eltávolítható minden porszem az érzékelőről. Én semmi mással nem tisztítottam csak pumpás ecsettel levegőt befújva. Porszemekhez teljesen jó. Tisztítófolyadék csak akkor kell, ha valami komoly szennyeződés éri. Ilyen nekem nem volt, de ha esetleg ilyen előfordul akkor ne kenj bele semmilyen tisztítókencét, akármennyire is ajánlják hozzá. Csak tiszta alkohol !!! Ez ha jól tudom 96%-os és szintén gyógyszertárban kapható. Általában vízzel hígítottat adnak, ami 60-akárhány %-os, de az nem jó, mert a víz miatt foltot hagy. A tiszta alkoholt külön kell kérni és hallottam olyat, hogy nem adnak mindenütt, mert valami szabály van rá, hogy tisztát nem adhatnak. Ettől függetlenül van olyan gyógyszertár, ahol szó nélkül kimérik, vagy rövid rábeszélés után adnak. Semmi mással ne nyúlj bele, mert csak maszatol és még mocskosabb lesz, mint volt ! Elképesztően macerás lesz eltávolítani. -
#8630 Berchtesgaden német terület, de nem pont ott van a kastély, viszont még az is a német határon belül, HA JÓL TUDOM
egyelőre olyan éhes vagyok, hogy még nem bírtam behozni a google (tér)képkeresőt :D -
G_ArchAngel #8629 egyre jobb, van rá német és osztrák utalás is... -
#8628 akkoriban .de volt az is ;) az annektálás után... -
G_ArchAngel #8627 Utazások Ausztriában...
"valóban Berchtesgadenben, azaz pontosaban az Obersalzbergen épült
fel a Hitler-kastély, az ún. "Sasfészek"
jössz egy fagyival:) -
#8626 nem tudom, csak ez rémlett, de elég közel van a határhoz, szóval valszeg jó lesz, csak át kell ugrani német oldalra -
G_ArchAngel #8625 nem én hívtam meg magamat, nem is én vezetek, de most utána nézek:)
kb. félórája kaptam a hívást, így előfordulhat, hogy tévedtem...
De akkor mi van Ausztriában (Salzburg közelében), a nyaralója? -
#8624 ööööö, még időben nézz utána, le lehet-e mondani az utat, mert a Sasfészek bajorországban van és az már ".de" :) -
#8623 huhh tényleg párizsban készült pár szépség... na majd keresek ide valami jó kritizálnivalót :)
(és nem fogok morogni az "eldobom és előveszek egy újat" társadalomról ;)))) ) -
G_ArchAngel #8622 asszem, ha összejön, akkor én fogom ide beszúrni a legérdekesebb képeket:)
megyünk szeptemberben Ausztriába, a Führer Sasfészkébe... -
G_ArchAngel #8621 most meklyik szarvasbőrről beszélünk is?:) -
#8620 biztos az is jó, de kicsit múltszázadi, én egyszerűbbnek tartom eldobni a papírt, és legközelebb elővenni egy újat :) -
#8619 nyami :) -
G_ArchAngel #8618 köszi megnézem...
a szarvasbőrön sincs szennyeződés ha kifőződ:) -
#8617 Róna utca 4 asszem, de MM-ban is találhatsz ilyeneket. -
G_ArchAngel #8616 ooops...
az Optiform weboldala televan ilyen táskákkal...
akkor egyet feljegyzek karácsonyi ajándéknak:) -
#8615 MM-ban van Hama szett, asszem 1200. Van benne levegőpamacs, folyadék meg egy rakás vékony, finom papír. SZvsz jobb mint a szarvasbőr, mert ezt használat után eldobod, és nem gyűjti a szennyeződéseket. -
G_ArchAngel #8614 ezek is olyanok, már csak magyar üzlet kellene... -
#8613 huhh 1-2 hónapja talán voltak itt képek, de abszolut nem emlékszem... -
G_ArchAngel #8612 okés, szarvasbőr és lencsetisztító folyadék már van, akkor beszerzek egy ilyet is...
és láttam olyan fotós hátizsákot, amiben szivacs rekeszek vannak...
erre hogy keressek rá? mert oldaltáska könnyen található, na de hátizsák... -
#8611 ott is, meg mindenféle ilyen műszaki kütyüboltban. (úgy általában elektronikatisztításhoz ideális cucc, a hűtőborda közeiből is kisöpri simán a koszt) -
G_ArchAngel #8610 Lateratus is a levegősprayt mondta, azt számtech üzletben lehet kapni, vagy hol? -
#8609 nemhiszem... lencsékhez a jobb szemüvegesboltban kapható szarvasbőr lehet jó, egyéb helyekhez pedig a régi klasszikus borotvapamacs, nagynyomású levegőspray meg esetleg fogkefe... -
G_ArchAngel #8608 Srácok, hol lehet géptakarító szettet kapni?
vagy van ilyen egyáltalán? -
#8607 sréhen, és sré(h)vizavén :o) -
#8606 én csak idéztem egyik kedvenc régi mesejátékomból... -
#8605 Ilyet honnan lehet szerezni? -
Lateralus #8604 Bon joule ! -
#8603 jaj ezt ne kezdjük el, mert jön valami okostojás és közli, hogy az "schrächen" :D -
#8602 támadunk! sréhen (én így ismerem), meg vizavén! -
#8601 "srégen" :D -
Cat #8600 meg van egy régi gépekkel foglalkozó fotobolt a deák térnél
ahol kijössz a kisföldalattiból, átmész srégen a téren (el a szökökut mellett), és a parkkal szemközti házsor alján van egy fotobolt, apám ott adta el a 20 éves cuccait
uj gépeket is árulnak, illetve régieket becserélnek -
#8599 kiskörút belső oldalon az astoriától nem messze nekem rémlik egy olyan fotósbolt ahol nagyon régi gépek is vannak kipakolva.. ott talán tudnak ajánlani valamit. (nagyon rég jártam arra, de valahol ott van, harmonikás gépek meg ilyesmik is vannak) -
#8598 Nekem van egy ezer eves Rollei-em ... Csak egy ket dolog mar nem mukodik benne (mechanikus resz ... eltort valszeg), de az optika meg minden jo benne. Szerintetek egy ilyen gepet hol lehet megjavittatni?