48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • G_ArchAngel #12146
    vagy a fotós tudja alapból, vagy a Tamronba van építve a blur effekt:)
  • Blasta
    hát ez a kép olyan kellemesen fátyolosan életlen... :-)

kép
  • Blasta
    HTX!!!
  • G_ArchAngel #12143
    350D & Tamron tesztképek az Index 350D topicjából...
  • Blasta
    Ha valakinek van tapasztalata a Tamron obikról, az ossza már meg plíz!
  • G_ArchAngel #12141
    ez miatt keresgéltem, hogy mik lehetnek a Pana+Oly 3/4-es SLR fejlesztésekben, mert ugye az Olymus már elért valamit a fotózás területén, a Panasonic O.I.S stabilizátora és a Venus Engine a legjobb fejlesztések közé tartozik - szóval, ha egy Oly vázba beépítenek egy O.I.S.-t és a Venus engine is továbbfejlődik, akkor szép kis gyermek születhet a frigyből:)
  • Blasta
    Annyit hallottam/olvastam a technológiáról, hogy teljesen jól kiváltja az IS-es obikat. Ami negatívum, hogy az érzékelőbe épített AS nagyobb hőt így zajt termel. De, hogy ez milyen mértékű, azt ne kérdezd. Az A2-ben faszásan működött...

El tudom képzelni, hogy a Canon-nak ez lesz a következő fejlesztése mondjuk a 30D-ben, de ugyanakkor azt is elképzelhetőnek tartom, hogy kihagyja az IS-es érzékelők gyártását, ezzel nem csinál konkurenciát a saját magának és az IS-es objektívjainak. Fene tudja.
  • G_ArchAngel #12139
    arra, csak végig a Panasonic+Olympus SLR-ekről kerestem cikkeket, aztán ez maradt meg bennem - úgyhogy sorry, elírtam:(
  • Blasta
    Minoltára gondoltál nem?
  • G_ArchAngel #12137
    Szerinted az Oly technológiája mennyire tudja helyettesíteni az objektívbe épített stabilizátort? mert gazdaságosnak biztos, hogy gazdaságosabb...
  • Lateralus
    Nem, azt a profi obikra kanyarítják.

Amúgy ez nem olyan kiváló objektív, az IS nélküli változata optikailag jobbnak mondott.
  • G_ArchAngel #12135
    jaj, azt hittem, hogy olyan bruttó 250e-ből megvan...:(
    akkor egy ideig nem lesz ilyen, akkor inkább egyelőre maradok a középkategóriás nagy fényerejű objektíveknél...
    Amúgy a piros csík jelenti az IS-t?
  • Lateralus
    Talán ez a legolcsóbb:

300mm F4 L IS USM
    kb. 450ezer a hazai ára.
  • G_ArchAngel #12133
    tudnál nekem egy olyat keresni, amin van ilyen gomb? kiváncsi vagyok rá:)
  • Lateralus
    Ha nincs kijelölhető irányállítás rajta, akkor a hagyományos IS bizonyos időközönként "befog", aztán újra kienged.
    Ha svenkelsz vele, szakaszosan életlen és éles lesz a kép, csúnyán művi.
    Apró kézremegésre van eredetileg kialakítva nem svenkelésre és nagy mozdulatokra, amelyik svenkelésre is jó, azon van egy ilyen külön gomb és marha drága.
  • G_ArchAngel #12131
    oké, de egy gyorsabb, nagyobb ívű mozdulatot szerintem nem tud kiküszöbölni az IS, de mivel az elenyésző függőleges beremegést megfogja, ezért szerintem szebbek lesznek a bemozdulás által keltett képi hatások...
    bár mivel gyakorlatban nem tudom, ezért ez csak elmélet...
  • Lateralus
    Nem merek rá megesküdni, de ha a 17-85mm IS-re gondolsz, akkor azt hiszem nem egyirányúsítható az IS. Ezt csak a legdrágább IS-es obiknál lehet bekapcsolni. Itt csak ki és bekapcsolt állás van.
  • G_ArchAngel #12129
    Rájöttem a nagy gondolkodásban, hogy még mire is tudnám ezt az obit használni: mivel nem vagyok elégedett azokkal a fotókkal, ahol bemozdulásos életlenséget használtam, vagy svenkelek - néha akaratlanul is kétirányú az objektív mozgása, így ezzel kitudnám küszöbölni, szvsz...
    Szóval jó lenne, de annyi sportot/mozgást nem fotózok, hogy ez legyen az elsődleges, de elraktározom:)
  • Lateralus
    Sehol nem tüntetik fel.
    Általában a legnagyobb rekesz után 2 esetleg 3 blende.
  • Blasta
    Az utóbbi: "a kötsög fotós majd rájön magától ha annyira érdekli"

mi rájöttünk :-D
  • GregSB
    "Ez obifüggő"
    Tudom, ezért írtam, hogy nagy átlagban.(bár lehet ezzel nagy marhaságot mondtam :D)

Honnan lehet kideríteni egyébként, hogy egy optikának melyik rekeszálláson a legjobb a vonafelbontóképessége?

Fel van tűntetve rajta valahol(eddig nem találkoztam ilyesmivel, de lehet csak vak vagyok)? Leírják a manualjában (már ha van ilyen)? Vagy pedig azt az elvet követik, hogy "a kötsög fotós majd rájön magától ha annyira érdekli"? :)
  • Blasta
    Ez obifüggő.
    A minap leteszteltük ezt is, majd felrakjuk a napokban a képeket.
    Elöljáróban: a Canon obik (de még a Sigmák is) közepes rekesznél adják a legjobb képet, és ez itt F11 körül esik.
    Mind tág, mind szűk rekesznél életlenebb a rajzolat SOKKAL!!!

(a minoltáé lehetett volna olyan 5.6-os rekesszel, de az most mindegy)
  • GregSB
    Nem lehet hogy részletesebb lett volna a 350D-vel készült kép, ha nagyobb rekesszel csináljátok? Lehet hogy most hülyeséget fogok mondani (ha igen majd Lateralus kijavít:), de én úgy tudom hogy 4, 5.6 os rekeszen a legjobb a vonalfelbontóképessége az optikáknak (nagy átlagban ofkoz).

• G_ArchAngel #12123
    a lényeg: jó, ha van mindkettő:)
  • Lateralus
    Előző a 12119-re ment.

Na és amikor nem fogod meg simán az 1/20-at, akkor jön jól az IS, mert azzal simábban megfogod.
    Nagy fényerővel meg gyorsaságot kapsz.
  • Lateralus
    Pont azért amit írtál. Mert az 1/8 lassabb az 1/30-nál, nem is beszélve az 1/60-tól.
  • G_ArchAngel #12120
    ez azért duva különbség: 17mm-est simán megfogok analóg gépen (ISO400) 20-as záridővel...
  • Blasta
    Nem értem, miért nincs gyorsabb záridőd IS-sel, hisz lentebb pont azt írod, hogy IS-sel 1/8-at is megfogsz kézből, 1/30 helyet?????????
  • Lateralus
    IS-el nincs gyorsabb záridőd, csak az állványt váltod ki bizonyos fokig (2-3 blende), nagyobb fényerővel gyorsabb záridőt is kapsz.

IS-es nagylátóval 1/8 körüli záridőket is megfogsz kézből, mondjuk 1/30 helyett, F2.8-al pedig 1/60-ad van ugyanitt.
  • G_ArchAngel #12117
    Lateratus, légyszíves...
    Komolyan, ha pl. egy aluljáróban fotüznék, akkor mivel járok jobban a stabilizátoros f4-essel vagy a sima 2.8-assal?
  • G_ArchAngel #12116
    aranyos, csak kicsit drága:)
    azt nem fogtam még fel, hogy ha egy f4-es IS obi mennyivel használhatóbb all-day, mint egy 2.8-as nem IS-es...
    soha nem volt IS obi a kezemben, maximum a 2.8-as O.I.S.-es Panasonic/Leica - az pedig nem mérvadó...
  • Lateralus
    ???
  • G_ArchAngel #12114
    igen, ez Gárdi Balázs fotója, azért linkeltem be, mert az Ő munkái is a kiállított művek között lesz...
  • G_ArchAngel #12113
    igen, de Te is, én is 2.8-as obiban gondolkodtunk...
  • Cat #12112
    ezt már egyszer belinkeltem, origon volt world press photo kép :)
  • Cat #12111
    az 50%al több fényerőt jelent elméletben
  • Blasta
    A 18-50mm-es kitobi kezdőblendéje F3,5. Nem sokkal jobb elvileg.
  • G_ArchAngel #12109
    4-es kezdő blende? aztán hol fotózzak ezzel? Dakarban?
    az elég beteges, ha egy nagylátószögű ilyen gyenge fényerővel rendelkezik...
    igaz IS-es, de ha 17mm(27mm)-en nem tudom megtartani a 20-40-es záridőn, akkor elmegyek egy reumatológushoz...
    persze ez csak az én véleményem...
  • Blasta
    Persze, hogy nem. Nekik az nem is dolguk, csak finoman mást ajánlanak. :-D
  • Cat #12107
    a dpreview 350D tesztjében nem fikázzák a kitobit, de mást ajánl:

[i]My personal favorite lens to use with the EOS 350D (Digital Rebel XT) would be the very good EF-S 17 - 85 mm F4.0 - F5.6 IS which provides big five times wide angle zoom and image stabilization, however at $600 it does push the initial price of a 350D kit to $1,500.