48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • G_ArchAngel #5636
    1000-ből egy eset, szerintem most sokat segítettünk...:)
  • Dzsini
    ha akkora, hogy leszakítja az asztalt, és olyan minőségű, hogy bármelyik natgeo címlap lehet (nem jégmadár ;))) ), akkor szerintem úgy megy :D
  • G_ArchAngel #5634
    másodikra sikerült:)

szerinted az úgy megy, hogy bemész egy nagy ügynökséghez és kivágod az albumod az asztalra?
  • tomsolo
    telefonon fotós még NEm talált munkát magának...
  • tomsolo
    bemész egy akármilyen reklám ügynökségbe viszel magaddal egy portfóliót elmondod hogy amatör vagy és olcsón szeretnéd értékesíteni a képeidet, nincs-e valami olyan projekt amihez ezek kellenének így...:)

nincs garantálva a siker, de ez a profikkal is így van...
  • G_ArchAngel #5631
    vagy szerencséd van, és pont sportmódban van a géped, mikor vki fejest ugrik a hídról...

(vagy sportfotós, vagy baleseti helyszínelő, vagy bulvárfotós állás...)
  • Dzsini
    cégfüggő, elméletileg szinte mindegyik cég vállal nemzetközi garanciát, vagyis ha szakszervizbe viszed, el kell fogadniuk a papírt (nálam pl. az LG telefonhoz írták is, hogy május 1től az EUban bármelyik LG szerviz átveszi és garanciális időn belül javítja)
  • G_ArchAngel #5629
    elmész fotó vagy képzőművészeti szakra, elkezdesz kis reklámstudióknak vagy vidéki lapoknak dolgozni, csinálsz pár naptár vagy képeslap kiadványt (szintén vidéki kis cégeknak) és akkor talán a nagyobb halak is felveszik a telefonod, hogy udvariassan várkoztassanak:)))
  • FREAK
    nézelődj a magyar multimédia-oktató CD-k környékén, keresd meg a kiadót első lépésben

én ismerek ilyen céget, egyik ismerősömnek kezébe nyomtak egy gépet, hogy fotózzon le mindent, amit lát, havi 1000 kép minimum kell, de nem tudom mennyit fizettek érte, talán egy új papucsra elég volt :)
  • menta
    És a megrendelőt hogy találom meg? :D
    Igazából nincs pofám előadni magamat mint profi fotós, hiszen attól nagyon távol vagyok, de valami kis pénzmagot jó volna összeszedni a fejlesztésekhez.
    Zsal milyen útja van a fejlődésnek?
  • Ramore
    Másnak sincsen arról infója, hogy amióta beléptünk az EU-ba, azóta sem érvényes a kint vásárolt digigépre a garancia itthon?
  • Dzsini
    azért ritkán láttam layeres tiffet :) elég hamar átmegy cmyk-s psd-be a dolog :)
  • FREAK
    hát ha kurva sok képed van (több ezer), akkor talán
  • tomsolo
    érdemesebb megtalálni azt a megrendelőt vagy prodzsektet akinek/aminek ilyesmi képek kellenek...

a bmp egy tömöritetlen kép max 24 bitben
    a tiff jóval több dolgot támogat és lehet veszteségmentesen tömöríteni (LZW, Packbits, Huffman, CCITT3-4)valamint layereket is támogat... a dtp-ben ez a legelterjedtebb és felhasznált formátum...
  • Dzsini
    nagyon durván véve vedd úgy a tif-et, mintha bezip-elnél egy bmp-t. minden adat megmarad benne (veszeségmentes), mégis kissebb.
  • Dzsini
    nem, de nem is tömörített, és nagyon behatárolt sok szempontból (színmélység, paletta) - de emiatt villámgyorsan kezelhető (ami viszont a mai gépsebességnél mit sem számít)
  • menta
    A bmp veszteséges?
  • Dzsini
    RAW feldolgozáshoz kell az adott cég szoftvere általában, TIFF-et meg bármi beolvas, de az már feldolgozott adat... és annyiban jobb, mint a bmp, hogy veszteségmentesen tömöríti az adatot (plusz a formátumban van még pár dolog, pl. thumbnail meg ilyesmik, de az ritkán van használatban)
  • Dzsini
    stock agency-k / exchange-ek... szeirntem ez már online olyan méretben elterjedt (lásd sxc, ami magyar alapítású, de nemzetközi és ingyenes(!), hogy nem sok értelme van próbálkozni... meg hát én mondjuk anno láttam pl. a HVG fotótárát amiből vettünk anno képet... olyan minőség és mennyiség van ott, hogy csak nagyon extra képeket vesznek meg szerintem.
  • G_ArchAngel #5617
    a bmp az egy kétéltű csapatszállító, könnyű páncélzattal és fegyverzettel :)))
  • menta
    A bmp is ilyen, nem? (minta tif)
  • menta
    De ha RAW-t is fel tudok dolgozni és mondjuk jpg lesz a végtermék, akkor felesleges TIFF-el tömni a kártyát, nem?
  • Dzsini
    tiff már egy feldolgozott kép, ott minden pixelnek megvan minden színe(többek közt emiatt nagyobb) - a RAW csak egy nagy adathalmaz, pontosan az, ami lejön a CCD-ről, azt még nyúzni kell, hogy kép legyen belőle.
  • tomsolo
    elfogadottabb (de szép szó:)) veszteségmentes - általában ccd zajszűrt - fájlformátum
  • menta
    Szerintetek honi stock agencyket (hogy van ez magyarul, fotoügynökség?) meg lehet környékezni eladó képekkel, vagy már mindenkinek megvannak a bejáratott csatornái?
  • menta
    Mi értelme van a TIFFnek, hogyha jóval nagyobb méretű, mint a RAW?
  • Dzsini
    ezt mondtam :)
  • tomsolo
    ha felhúzol egy képt pl. óriás nyomtatás akkor a jpg zaj is zavaró szal azt is KELL szűrni...
  • Gladiator
    az, köszi
  • Dzsini
    a 6MP-s tiff az nem raw adat :)) ráadásul a superccd-ről elég érdekes alapból a dolog...
    amúgy a jpeg-re ezért reagáltam: "ahol látszik OTT KELL szűrni zajt" - a jpeg pedig zajos...
  • FREAK
    ha a jpeg zajos, akkor a raw is, ennek nem sok köze van a formátumhoz (feltéve, hogy senki nem használ a legjobbnál gyengébb minőségű jpg-t)
  • G_ArchAngel #5605
    depo.hu
  • G_ArchAngel #5604
    Emléxem, hogy a 602-es (tudom, csak digitálisan) tudott 6 mpixelt, TIFF formátumban, ez fine minőségben 17Mbyte volt...
    Soha nem láttam még a 21' monitoromon sem olyan különbséget, hogy megérja...

Majd ha útszéli plakátokhoz készítek anyagot, akkor elkezdek aggódni, addig elég a 4mpixeles jpeg...
  • Dzsini
    inertia stock xchng - itt nem csak fotók vannak, de elég nemzetközi www.sxc.hu - bár itt inkább dizájnerek gyűjtögetnek alapanyagot...
  • Gladiator
    Van egy oldal, elfelejtettem a nevét, ahol ha beírod a termék nevét, kihozza, hogy magyarországon hol lehet megrendelni, és ár szerint növekvő sorrendbe teszi. vki nem tudja mi a címe? vmi d betűs asszem.
  • geronimo77
    Nem tudsz valami olyasmit mint a fotozz.hu nemzetkoziben?
  • Dzsini
    hát, a jpeg zajos -> szűrni kell :))
  • FREAK
    az egy művész oldal, mint a neve is mutatja, ritkán tesznek fel sima állatokat...
  • FREAK
    nem kell nagyítani, full méretben is látszik

a második részt nem értem, mi köze bármihez?
  • Dzsini
    "ahol látszik" - ahol te meglátod a monitoron belenagyítva? mert akkor kezdődik ott, hogy RAW-ban fotózol, és nem jpeg-re...