63011

Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• Free
    még azt kihagytam a verzióból hogy megcsömörlött budhista szerzetes lesz mert besokal a 3d től , és kigyúrt dokmunkás testét a napon sütteti dániában :c)) Még ez is lehet egy végzet a 3d s szakembereknek :))))))))
  • Free
    Gyereke ma magyarországon ha alkalmazott vagy akkor szinte sehol nem tudsz annyit keresni , hogy elég legyen. ha vállakozol akkor meg nagyon kemény forgalmat kell produkálnod mert cirka a bevétel 60% át az állam kisajtolja belőlled adó és egyéább járulékok címén.

Rengeteg ismerősöm van de senki nem mondja azt hogy elég az amit keres. független az életviteltől. aki meg azt mondja hogy elégedett, annak van egy fő és egy mellékállása és nincs ideje a pénzét költeni. kb ennyi nincs értelme gazdaságon és pénzen vitát indítani. sjana ez az a téma amiben mindenki csak veszít. aki 3d ből akar megélni vagy szabadúszó lesz és vállalja a rizikót, hogy megzuhan a keresztbe számlázásokkal, vagy elmegy külföldre egy nagy céghez dolgozni mint ahogy itt is egyik kedves ismerősünk tette, és ott értékelik amit művel.
    Ma magyarországon nagyon nehéz számítástechnikával és annak bármilyen területével nagyot robbantani mert nagyon telített a piac. a 3d is mint minden most divat lett és a józsi bácsi unokája is összerak egy látványtervet és a pistike is le tudja programozni a scripteket. igaz ez a minőség romlásához is vezet és ezek a dolgok viszik lejebb az árakat is. nah itt a vége fuss el véle a láz szólott :c)
  • ThomasGins
    Elvileg 2 ablak lenne rajta ha látszódna:)
  • ThomasGins
    Kicsit nfr-kedtem én is borostyánnal,de tultoltam a mennyiséget kicsit:)
    nfr1
    nfr2
  • zenoka
    Ez tereles....
    konkretan: barmilyen 3d-s szakteruleten atlag ceges alkalmazotkent megkeresheto a csaladfentartashoz szugseges osszeg?...nem hiszem...
    maradjunk annyiban szerintem hogy ha mar az embert ezt valassza legyen annyi tehetsege/craftja hogy kiemelkedjen az atlagbol vagy merjen sajat ceget csinalni...vagy maradjon hobbista...legalabbis szerintem
  • M0rph3u5
    ismerek olyat, aki mobilokra csinál 3d-s cuccokat... na az télleg nem netto 200e Ft. de tudod, van más szakterület is...
  • M0rph3u5
    "felnotekrol beszelunk bejelentett munkahelyel s nem anyu/apu altal eltartott fiatalokrol akiknek ez hobbimunka(irigylesre meltoan)" sztem félreértettél... nem arról beszéltem, h én a zsebpénzemből hogy élek meg, és ez nekem nem csak egy hobbi.
    sok függ attól is, hogy játékfejlesztés, mozi vagy (és még sorolhatnám) reklámiparban hasznosítja az ember ezt a tudását. második szempont a tapasztalat(években mérve). (nem flame-elés, de nem hiszem, hogy az átlagember úgy kezdi első munkanapját, hogy ilyen helyzetben van...) és mellesleg a 200e FT nettó fizu nem álom. létezik.
  • zenoka
    Igen?? na akkor nem szokas DE beszeljunk szamszeruen!
    Magyarorszagon egy atlag felnott ferfinak hogy csaladjat eltartsa (mondjuk a masodik gyerekkel gyesen levo feleseget plusz ugye igy a ket gyerek) szerintem MINIMUM 200 netto kell s akkor EPPHOGY eleledegelnek (nagyon szuken kislabon, had ne reszletezzem hogy mibe kerul ma a csalados elet). Szerinted mendenki aki ezzel foglalkozik ceges szinten megkap ennyit (felnotekrol beszelunk bejelentett munkahelyel s nem anyu/apu altal eltartott fiatalokrol akiknek ez hobbimunka(irigylesre meltoan))?
  • lac coo
    Valszeg egy zoonm-objektív lehet . Lászámítva a nagyon drága , profi zoom-okat, ha növeled a gyújtótávolságot, ugyanakkora rekeszértéknél is csökken a bejutó fény mennyisége . Azért is adnak meg két fényerő értéket , mert egyik a legkisebb gyújtótávolságon igaz, a másik a legnagyobbon .
    Sőt ez az érték is csak végtelenre állított fokuszpontnál igaz, ahogy egyre közelebb állítod , szintén csökken bejutó a fény mennyisége .

Azt nem tom, hogy a tied valami kompakt gép-e, vagy mindent állíthatsz manuálisan az objektíven , de elméletileg a legkissebb zoom értéknél hoznia kellene a 3,6 -ot .

De nem hiszem, hogy max-ban ennyire komolyan kellene venni ezeket az értékeket (talán ha így lenne , akkor nem ártana egy fénymérő is a programba, amivel az adott objektum felületén tudnánk mintát venni bevilágítás után ,és ez alapján beállítani a kamerát...)
  • Aldaryn
    De tény, hogy rohadt drága... :)
  • M0rph3u5
    ez sajnos nyilvánvaló... de azért ált. meg lehet belőle élni még így is...
  • zenoka
    plusz a ceg lenyulja a bevetel jo nagy reszet...
    Free: minden jobb haztartasban van erre egy kiszuperalt PIII-as:))
  • M0rph3u5
    hát ugye a tanuló verziók nem alkalmasak munkára(licenc miatt). de otthon minden hivatásos személy ált. crackelt verziót használ. csak a cégek szokták megvenni eredetiben(meg a magánemberek akik ilyen szabadúszó-félék). ez azért alakult ki, mivel ha pl. vagy egy cégnél, akkor nem az otthon használt maxodat fogják ellenőrizni, hanem azt, ami benn van az irodában. tehát ha egymagad akarod értékesíteni az alkotásaidat, ajánlom a turbosquid.com(vagy .net, vagy .org)-ot, ott nem fognak rákérdezni, hogy legális-e a maxod, de egyéb esetben csak azt tudom javasolni, hogy csatlakozz egy céghez, mivel ott nem kell aggódnod a licenszek miatt. ezt hivatásos max-osok mondták annó nekem...
  • Free
    Itt már csak az érdekelne engem , hogy a tanulópéldánnyal, vajon lehet muunkát vállalni , mert ügye most ha csinálsz egy grafikát és leszámlázod, akkor megkérdezhetik mivel és hogyan készítetted. [ nekem erre van itthon egy linuxos gép rajta minden free szoftverrel amihez persze nem értek] és ellenőrizhetik hogy minden jogtiszta e.
  • M0rph3u5
    ja, és szerintem a hivatalossága miatt, ill. az hogy ott nem hagyják, hogy elakadj az anyaggal, erősen felgyorsítja a tanulást(az autodidakta módszerhez képest), ezek alapján úgy érzem megéri. de tény hogy rohadtdrága...
  • M0rph3u5
    hát lássuk csak... ugye mesterkurzusnak írják... azonban természetesen nem profi szintre képez. féléves. viszont elég intenzív. amire anno azt hittem, hogy csak féléves rendszeres gyakorlással lehet elérni, arról kiderült, hogy pár hét alatt el lehet érni. az oktatók nem azok a tipikus ultrakonzervatív emberek, akikkel a legtöbb suliban találkozni. ők általában hivatalos 3D-artist-ek, tehát van gyakorlatuk. nekem az itteni első tanárom mesélte, hogy ő is itt végezte el a kurzust, de utána még kell 0,5-1,5 év, mire elég rutinossá válsz, megcsinálod a munkavállaláshoz kellő minőségű nfr-edet. kapunk egy könyvet és egy tanulói példányt a max-ból(ami nem a letölthető verzió, hanem a teljes)(ára benne van a kurzuséban). tehát én eddig meg vagyok vele elégedve. hátrányok:
    nincs vizsga(ez valamennyire minősíti a képzést)
    a gépek nem épp a legjobbak
    további előnyök:
    -hivatalos autodesk tréning központ, hivatalos oklevelet ad, amit minden országban uúgy értékelnek(inkább a cégek válogatják meg, hogy nekik ez mennyit ér)
    az önéletrajzot kétség kívül feldobja, de leginkább a saját készítményeket nézik.
    most így hirtelen ennyi jut eszembe... ha van még kérdésed, szólj!
  • Aldaryn
    Erre én is kíváncsi vagyok... :)
  • Boba
    Meselj, milyen a Mesharray? Megeri a penzet, milyen szintre juttatnak el titeket?
  • M0rph3u5
    hát pl. ahova én járok ott a tematikát, modulok sorrendjét megtalálhatod a honlaponMesharray, de ott van a 3ds max 5 gyakorlatok c. könyv(hivatalos descreet tankönyv) is, amiben egész jó a tematika...
  • Malakai
    Most mondta, hogy a gimiseknek rajzot tanít... :)
  • Ronin666
    Jó nekik!

Én örültem volna, ha gimiben 3DsMaxot tolnak a fejembe.
  • 4D
    Jóna POT.-lol
  • zenoka
    gyaa ertem:D akkor marad a kutatomunka..tenyleg erdemes volna valahonan egy autodeskes training centeres menettervet lonni.
  • Boba
    A gimi az mas... nem gimiben fogok 3d-t oktatni. Oda csak mint szimpla rajztanar megyek orat adni.:)
  • zenoka
    lol:
    index: Lélegzetelállító animációk a Marsról csinaltak valami terraingeneratorral egy marsszeru felszint s mindenkinek csorog a nyala hogy jee a mars:)))
  • zenoka
    Otleteles szinten:
    [apró]nez korul hogy altalaban a tanfolyamokon milyen tematika szerint mennek (szinte mindenhol leirjak) s ha tetszik hasznald[/apró]
    ugy vettem eszre a legtobb tanfolyamonokitason a beepitett helpet kovetik. Kerdessemeg hogy milyen szintrol meddig s mennyi ido alatt kell ejutnotok.
    No meg nem mindegy hogy leany gimi vagy nem leanygimi:P:)
  • Boba
    Hat erre a valaszt nem tudhatom. Az nem lehet, hogy azert nem tudsz akkorat beallitani, mert olyan zaridot akarsz a gepre eroltetni amit nem tud osszehozni az objektivvel? Mer az lehet beleszol... nekem van 2.8as objektivem, amit nemtok 2.8ra rekeszelni pl 1/250-nel se mar. Egyszeruen nem birja a szerkezet.

De ez csak egy tipp... a fenti pelda egy regi Nikon Fe10-re vonatkozik. A kis kompakt Nikon 775-omon semmit nem tudok allitani.:(
  • Boba
    Segitseget szeretnek kerni. Felkertek, hogy 3d-s szamitogepes grafika es animaciot tanitsak (tudjatok, aki nem tudja, az tanitja...3ad eves leszek rajz-vizualis kommunikacio tanarin) es foleg 3d studio max kellene industrial-design temakorben. Szoval foleg hardsurface modellezes lenne.

A kerdesem az volna, hogy milyen tematika alapjan menjek? Tudtok ajanlani valami konyvet (ebook:D) vagy maradjak a max beepitett helpjenel? Esetleg sajat fejembol csinaljam meg az oravazlatokat? Azt ugyis kell irjak... szegeny kis gimnazistakat fogok tanitani ebben a felevben mar.:D

Elore is koszonom a segitseget!
  • Aldaryn
    Hmm, mindig azt hittem, hogy azt, hogy alap esetben mekkora fényelnyelése van a lencséknek. De várj... é ezt nem igen értem, nekem egy 3,6-5,2 -es objektívem van, de a legnagyobb rekesz 5.6, bármit is csinálok.
  • Boba
    Nah, meg egy kis egyszerusites... az F/X az obi szaman azt jelenti, hogy csutkara nyitva mekkorara lehet rekeszelni az objektivet.

En kerek elnezest!:D
  • Aldaryn
    hmm. igaz, utána olvasok inkább, mert elkezdett zavarni, hogy nemigen vagyok ezzel tisztában.
  • Boba
    Roviden, a tudomanyos maszlagtol mellozve az F szam az az objektiv fokalis tavolsaga elosztva a lencse fizikai atmerojevel. Egy peldaval egyszerubb:

Egy fix objektivnel igy hatarozodik meg ez az ertek. Legyen mondjuk 80as fix objektiv. Amiben a lencse mondjuk 10 milis. 80/10=8 -> Ez esetben F/8-as ez az objektiv.

Egyszeru, de nagyszeru.:)

Egy kis alap dolog... 1 rekesz ertek valtoztatas, felezi a bejuto feny erejet, ha half steppekkel dolgozik az ember. Tehat ha 2.8-4-5.6-8... igy jonnek a szamok. Ez esetben 2.8as ketszer tobb fenyt juttat be, mint a 4es.

Ez nem nem jar azzal, hogy a kis lyuk ahol a feny a kameraba jut a felere szukul ossze. (mer nem... na mind1)

Roviden ennyi lett volna... lehet szolni, meg dobalni rohadt teapotokkal!
  • Aldaryn
    Vlado egyszer valahol említette, hogy a VRay úgy veszi, hogy 1su = 1m, és errevonatkozik az összes fizikai átszámolt ingyombingyom, tehát ha pl. egy VRay lightnak azt mondod, hogy 1W, akkor ő azt úgy számolja át, hogy 1su = 1m, és nem veszi figyelembe, hogy nálad mik az aránybeállítások.
    Ez jó rég volt, lehet azóta változott, és figyeli.

Minden esetre nekem továbbra is úgy tűnik, hogy amikor megadod pl. hogy a Vraycamera film-je 35mm, akkor a 35mm-t nem úgy konvertálja su-ba, hogy megnézi, mennyi a beállításod, hanem unblokk 1su = 1m átváltással. Ezt persze kiküszöbölhetnék azzal, hogy a VRay kamera beviteli mezői is mind su-ban vannak, (ahol értelmezhető...) mint a max többi beviteli mezője, és csak a max írja ki mögé a mértékegységet, ha van beállítva valami arány. De gondolom nem akarták megilyeszteni a népeket azzal, hogy a film méretet su-ban kelljen megadnod, ha nem állítottál be arányosságot magadnak, vagy neadj meghökkenj, hogy "vazze, mér méterben kéri, amikor az milliméter?" ha esetleg méterben használtad a kiíratást...
    Mindegy, szerintem marketing, ott a hiba. :D
  • nenad
    honnan tudod hogy meter kell neki?
    irtak valahol?
    erdekes, ezt tenyleg jo lenne biztosra tudni.
  • Boba
    Al, az nem feny elnyeles, ugytudom. Hanem az, hogy bizonyos legkisebb zarido mellett milyen nagyra tudja kinyitni az obi a blendet. Mi anno fototechnikan ezt tanultuk.
  • ThomasGins
    potpot:)

festék2Mb/swf
    Kicsit csuf lett,batch renderbe vray frame buffer gamma beálitását nem mentette vmiért,utolag ps-ben meg nem lett már szép.Estére ujracsinálgatom.
  • Aldaryn
    Ha mindenképp valós adatokat szeretnél betáplálni a VRAy phis kamerának, akkor használd úgy MAX-ot, hogy 1su = 1m. Máskülönben elég elszállt látvány jön ki a dobozból. Valamint azt sem árt figyelembe venni, hogy a VRay-es "optikának" nincsen fényelnyelése (a vignettálást leszámítva) így tulajdonképpen F 1:1 nek felel meg. Ezt esetleg át kell még számítanod, ha a valódi gép rekeszét szeretnéd beállítai pontosan.
  • nenad
    egy koclaval lehet nem mukodne de az eredeti object lowpoly verziojaval igen. (Normal Mapping)
  • Free
    Létezik olyan , hogy mondjuk lemodellezek egy testet, és hogy arról készíteni valami bumpmappot?hogy későbbiekben csak egy kockára ráhúzom és máris jó a felület?

[ Lázas vagyok bocsi ha nem jól fogalmazok]
  • Ronin666
    Köszi! :)

Tesómnak itt van a félprofi gépe, azt kéne nyüstölni és abból kiderülne, hogy a valóságban milyen beállítás szokott az optimális lenne bizonyos esetekben.