63011

Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• bencsab
    És nálad kb. mennyi a szintidő egy ilyen bútorra? Nekem átlag 2-3 órámba telik egy ilyen elkészítése. Kicsit még sokallom, bár én kockarajzoláshoz vagyok szokva, és nincs ebben rutinom. :)
  • repvez
    tudja valaki hogy mi lehet a hiba oka, ha valaiért késve vagy egyáltalán nem reagál a parancsokra a max?
    Egy egyszerü téglatestet probálnék letenni rámegyek a boxra és a wievportba kattintva és huzva nem jelenik meg a téglatest csak miután elkészült és egy másik viewportra kattintok , majd átalakitom editmeshre és ki akarom jelolni az éleket de nem jelzi ki hogy sikerült e a kijelölés és még a koordináta jel sem jelenik meg a mozatáshoz.

már probáltam a default visszaállitást, de semmi erdmény, be van állitva a driver is dx9re
  • nenad
    wireizer v0.1 ;-)
    edge alapon működik.

• nenad
    na emberz, ha elkészül a kis scriptem, amivel az objektek belsejét fonalasítani lehet akkor nyomhatunk vele egy kis nfr-t. Látom mindenkinek van egy kis plussz ideje.
  • Free
    Ennek a fotónak tökre olyan hangulata van mintha valami babaház belsejét fotózták volna le.

Akkor már amit te modelleztél és készítettél kép életszerűbb. :)
  • Aldaryn
    Mi elég sokszor dolgozunk úgy, hogy pár fotóból modellezgetünk bútorokat agyba főbe. Szeretek bútorokat modellezni, de herótom, ha még egy árva méretet sem képes közölni a gyártó. Az olasz bútoros weboldalakat pedig már álmomból felköltve is tudom sorolni, és szidni. :D

Igen, azért gondoltam, hogy nem te rontottad el, hanem egyszerűen furcsa... :) tutira a design része, de van abban valami, hogy nem véletlen szokták pont elforgatva felvenni a szálirányt. Frankón olyan lett a fotel, mint a képen, ergó, jó munkát végeztél. :)
  • bencsab
    Hát, történetesen ehhez semmi köze a Bivának, egy másik megbízónak készült. A dolog poénja az, hogy ebben a megbízásszegény január időszakban bevállaltuk úgy a melót, hogy minden bútort lemodellezünk katalógusból, ami nincs meg készleten. Így még sohasem vállaltunk melót, mert úgy gondoltuk, hogy nem lehet rentábilisan kihozni a végeredményt. Hát majd most kiderül a végén a munkaórákból. Persze mondanom sem kell, hogy mindegyik bútorról csak fotók voltak újságból szkennelve (szék, aztal 2 nézet, fotel 1 nézet) méretek nélkül, úgyhogy ez adja meg a dolog nehézségét.
    Ja, a fotelon így áll a map a fotón is.
    kép
  • Aldaryn
    Ah, ettől most masszív Biva noszatlgiám lett, és megfájdult a fejem. Azt hiszem, életem végéig elkísér majd a mézszínű bőr adekvált ingere, ami közvetlen vezérli a könnymirigyeket. :)
    A fotelen nem fordítva vala 90 fokkal az a fa map?
  • Aldaryn
    :) Üdv a klubban. A MAX belső parancainak kb 80%a a maxscript frameworkjén keresztül fut. Ha valami natív bináris kódban van is, az is maxscripten keresztül hívódik meg, oda kommunikál, így lehet, hogy amit láttál, az épp nem script, hanem lefordított kód, de attól még elég gáz a dolog.

AD fórumokon visszatérő téma, hogy *rengeteget* lehetne gyorsítani maxon, ha már csak a maxscript interpretert többszálúsítanák. :)
  • nenad
    nebazz, nem hiszitek el, lehet minden maxscriptben fut maxon belül.
    Valahogy kiakasztottam a konvertert, és a maxscript editor ablakban megjelent a macroscript ami a convert to editable mesh, stb vezérli. Behalok. Nem hiszem el, hogy ezek nem C-ben futottak.
    Komáim, egy nagy maxscript programmal dolgoztok.
    Opsz.
  • ThomasGins
    fumefx rá
  • bencsab
    Nekem ez a mai termésem:

Ennek a munkarésznek most különösképpen örültem, mert nemigen szoktam bútorokat rajzolgatni, és már kezdett elsatnyulni a modellező izmom.
  • npeter
    jópofa, kis smooth mehetett volna a szárára még :P
    nekem ff kép jobban tetszett vhogy
  • nenad
    jaja, a rhinos polgen-nek a maxos változata. Természetesen használható szekrények is.
    Ha lesz időm továbbfejlesztem idönként beesik egy két konyhabutoro melo, azokra tökéletes.
  • ThomasGins
    Polc generátort már csináltál,ez annak a fejlesztése?
  • ThomasGins
    ok, ajtó:D
  • nenad
    a chamfer funkció még nincsen implementálva :D
  • ThomasGins
    Hát az a lap ott elöl?
    Elsőre olyan pinceablakos:)
  • nenad
    hmm, vagyis szinesben, az előzőt töröld al légyszives

Kép

• FRenkie
    És te mire következtetsz?
    Nem lenne rossz egy otthoni renderman verzió. És a raytrace helyett melyik technológiára gondolsz?
  • Aldaryn
    Juteszembe, nem tudom, figyeltétek-e, hogy Pixarék nagyon komolyan nekiláttak, és fejlesztik a PR Renderman marketing oldalát. Komplett cikkek a feature-ökről, hogyn mit merre, és hogy mindez mennyivel hatékonyabb, mint a raytracelés. :)

Nagyon sokáig semmi, de semmi marketing nem volt, csak egy feature felsorolás. Mindebből elég sok mindenre lehet következtetni.
  • nenad
    szekrénygen rulz, tolok egyet :D
  • nenad
    na ez az amit én nem így gondolok, vagy nem egészen így, sztem a megadott dinamic memóriába tölti a cuccot, és oda be-ki lemezről, tehát mintha a lemez egy l3 cahce lenne. Ezért is gyanítom, hogy az instancolással egyező sebességet el lehet érni proxyval (bizonyos szituációban). Az már másik dolog, hogy ha így működik akkor ebben az esetben melyik jár jobban, talán a proxy rendszer többet bír összességében.

Egyébként nem vagyok benne biztos hogy per ray szinten müködik, de ha ez van a helpben akkor valószínüleg igen, még nem néztem utána. Valamelyik nap kitesztelem, mert érdekes probléma lehet.

egyébkénz az instanolásra is riadót fuj vray, ha limitálod a dinamic memoryt
  • Aldaryn
    Az utóbbi két hét kellemes fűrészporszagban telt. Rákattantam a szekrényekre. :D
  • zenoka
    meg mindig masnapos vagyok:) asszem csak holnap fogom ertelmezni a mai napot:DD
  • youth #52453
    Szekrényt rakni? Fúj te tényleg beteg vagy :)))
    (majd kérlek dobj egy email, mert elvesztettem a címed, köszi)
  • Aldaryn
    Megint milyen technicisták vagyunk. Valaki rakjon szekrényt.
  • Aldaryn
    Egyértelmű, hogy instancolt mesh-ekből álló jelenetet gyorsabban fog kezelni, mint ha proxykból kellene dolgoznia. A proxy-t egészen másra találták ki. Arra, hogyha nem férsz bele a memóriába. :)

Mert ha nem, akkor esetleg kiteheted lemezre a geometria adatot, amiből csak az kerül bele a memóriába, amire szükség van az adott rayekhez. (kb, mert azért annál több, de ez lényegtelen) Az instancolás lehetősége ebből majdhogynem csak úgy, gratis következik. Ennek a technológiának igazán durva előnye nem raytrace rendszereknél van. Bitmap és geometria merevlemezes cacheléssel brutális jeleneteket lehet minimális memóriaígénnyel relatíve gyorsan renderelni. Sok renderelő használja is napjainkban is hatékonyan. (Pl. Pixar PR Renderman, Vue, Terragen)

A dinamikus memóriakezelés egyfelől VRay azért van, hogy a usernek szimplán kényelmesebb legyen, és ne kelljen mindig proxykkal szenvedni, ha nem akarja, és a MAX bírja. (Nem csak ezért, sőt, nem ezért, de ez egy hozadéka volt a rendszernek)

Ha van egy jeleneted, aminek van monduk 1GB memóriaígénye, ha minden geometriai instance 1x tárolásra kerül, akkor, ha van a gépben legalább 1GB szabad mem, akkor fog leggyorsabban renderelődni, ha az egész statikusan belekerül a memóriába. Ha dinamikus memóriára kapcsolsz, nagy valószínüséggel akkor is bevágja az egészet, mert nem látja értelmét a program, hogy máshogyan tegyen, hiszen elfér. Azonban ha manuálisan kiteszed darabjait proxykba, akkor a proxykat mindenképp chunkonként a vinyóról fogja betöltögetni, igaz, geometry unloadra sosem kerül majd sor, mert amit betöltött, az maradhat is, hiszen nem fog kifogyni a helyből.
  • nenad
    majd valamelyik nap leteszteljük
  • kapika
    Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni hoyg milyen V-rayt használhatok max 2010 mellé?
  • Midas
    nekem az mindig megoli a gepet ha lemezrol kezdi el renderelni semmi mast nem lehet olyankor csinalni rajta.
  • nenad
    ilyen alappon, ha nem fér bele a memóriába akkor meg majdnem mind1, mert a lemezről kell betölteni (virtual mem). Proxy kicsit máshogyan működik.
  • Aldaryn
    Ha belefér a memóriába, akkor *mindig* gyorsabb lesz onnan renderelni, mint roxyból, akár ramdriveon keresztül is...
  • bencsab
    hmm, akkor szerencsére másnál is ez jött ki, nem csak nálam
  • nenad
    Az adatoktól függően, többféle proxynál amelyből többféle van és sok instance lehet hogy az eredmény más lesz.

proxy object 1,5 millió polygon.

1.16 - proxy - ramdisk
    1.16 - proxy merevlemez
    1.05 - instance
  • nenad
    meg kell próbálni, le kell tesztelni. A puding próbája az evés. A pontal reprezentáció, akkor, amikor már elhelyezted a fákat, perszer el is tüntetheted, csak egyfaja jelzéséként. Ettől függetlenül mint tudjuk, sajnos max, még az eltüntetett objektumokkal is müveletet végez, és ha a pont és a bounding box között kellene választani akkor inkább a pont nem?
  • nenad
    egyébként szabadidőmbben egy új solverenek dolgozom időnként amelynek nem szükséges toleranciát megadni, azaz a jó felépített modelljeinket is konnyedén összedönthetjük vele. Továbbá, lehetséges, hogy a substepeket is kiiktathatom egy forradalmi ötlettel. Elsőre maxscriptben, aztán ha redszer megbízható akkor át lesz ültetve c++-ba. Esetleg másodikra saját applikációba, ami lehet még könnyebb mint maxba beintegrálni valamit.
  • putyi
    azért az átláthatóságot elég jelentősen visszaveti, amikor egy ponttal reprezetálod a 8m koronaátmérőjű fát. amúgy amax-nak alapvetően a sok objektummal van gondja, nem pedig a nagy polygonszámmal. az a ramdrive meg egy kicsit verébre ágyúval. szerintem. meg különben is nagyon dühítő, amikor a programozói farokságot hardverrel kell ellensúlyozni.
  • nenad
    mentsd a vrayproxyt- ram drive-ra, nem kell sok oda ha jól gondolom, 200 mega biztosan elég. Használj olyan ramdriveot ami bootoláskor ujratöltődik, és így megoldódhat a sebességprobléma.

Intsancolt geometiát is reprezentálhatunk egy pontal is, ha minden igaz, talán az is segít valamit.
  • bencsab
    Hmm, pedig egyszer teszteltem ezt, erre emlékszem,majd ráérősebb napjaimban előkeresem.