1983
vajon tényleg a vinyó a hibás? és ha igen, akkor mit lehet tenni?
-
savafan #263 Megtaláltam! A Norton Antivírus által használt protected fájlok közt volt. Azt kitörölve visszajöttek a gigák. -
#262 Nem a System Volume Information könyvtár(ak)ban vannak?
-
savafan #261 Sziasztok!
Segítség kellene!
Van 3 db Maxtor 80GB-os 7200-es vinyóm. Nagyméretű videók alakítgatására (is) használom. Az utóbbi időben olyan dolgokat csinál, hogy ha kitörlök valamit az intézőből, akkor annak csak egy része tűnik el. Ez a nagy méretű fájloknál van így. Ha egy kb. 1 gigás fájlnál nagyobbat törlök akkor a felirat eltűnik az intézőből de a lemezen lévő üres hely nem annyival növekszik mint kellene. A héten így tűnt el kb. 4-5 giga helyem. Már csináltam formázást is és utána pár nappal megint hülyéskedett.
Van valami ötletetetek, hogy mivel lehet tutira kitötlni vagy nézzek más vinyók után?
Előre is köszi a segítséget! -
davos80 #260 Fat táblát milyen progival lehet helyrehozni? -
davos80 #259 Az történt, hogy egy 80-as samsung vinyót NTFS-ből konvertálltam FAT 32-re(pmagic 8.0), és mikor befejezte, az 50 Gigás partícióból 5 gigásat ismert fel.A ha beléptem a sajátgépből a vinyóra, kijelöltem az összeset, akkor kiírta, hogy 50G, de nem tudtam egyik fájlt sem megnyitni.Win XP Prof.Sp1 nélküli. -
#258 nem az ide vezérlővel van neked gondod? -
#257 Hi All! Nos nekem most olyan problémám lenne, hogy a Easy Recovery Professional 6.01 szerint a 40-es Maxtorom partíciói (4db) hibásak.
A következőket írja:
"Recommendations:
Partition test for drive F failed, critical system structure errors have been found. Run the Full Diagnostic Test, from the DriveTests tool, on the drive containing the partition to verify if your drive has any physical problems. If you ARE experiencing a data loss situation, you should run the applicable tools in the Data Recovery category to recover lost data. Also, professional services are available by contacting Technical Support or Data Recovery Services. If you ARE NOT experiencing a data loss situation, use the Windows Check Disk tool or other file system repair utility like Ontrack Fix-It Utilities (TM) to fix the file structure errors. In the case of severely corrupted partitions, you may need to reformat you drive and restore data from a previous backup. NOTE: Reformatting your drive will destroy all data on your drive."
Miután megcsináltam a javasolt Full Diagnostic Test-et, az eredmény a következő:
"Full Diagnostic Test for drive MAXTOR 6L040J2 passed, no physical drive problems have been found. Run the PartitionTests tool, from the Disk Diagnostics category, on any partitions with data loss, to verify on-disk structures. If you ARE experiencing a data loss situation, you should run the applicable tools in the Data Recovery category to recover lost data. Also, professional services are available by contacting Technical Support or Data Recovery Services."
No akkor most mi az igazság? Sem a CHKDSK, sem a Norton Utility (igaz a 2002-es), sem a PQ Magic 8 paertícoó ellenőrzője nem találtahibát. A bizonság kedvéért megszüntettem a winyón lévő partíciókat, újraformatáltam az egészet, szektorellenőrzéssel meg minden, utánna újrapartícionáltam, Hogy nehogy úgy járjak mint nemrég, közel 200GB adatvesztés. Miután készen lettem vele, feltelepítettem újból az Easy Recovery-t és úrateszteletem. Az eredmény ugyan az. Beszereztem a javasolt progit az Ontrack Fix-It Utilities-t. Ez, végigmegy a kijelölt partycion, de vizsgáló, és javító procedúrák után, hibát nem jelez, ha viszont ismét leellenőrzöm az Easy Recovery-vel a hiba jelen van.
Mi lehet itt a gond?
-
#256 Nekem is volt már ilyen, én nem tudtam csinálni vele semmit. Esetleg ha találsz egy ugyanilyen elektronikát lehet próbálkozni, de táp elhalás után ha nem látja a gép a vinyót, sajnos elég kicsi a esélye, h. még valaha elindul -
#255 Egy ismerősömnek is elszállt a táp, és meghalt a winyója! -
#254 BIOS látja őket? -
Balli #253 Most lett kicserélve a táp-om a gépemben. A régi bedöglött.
Azóta amikor berakom a 2-es számú vinyómat (mobilrekkes) egyszerűen nem ismeri fel a windows. Nem is jelzi, hogy van még egy vinyó. Sőt még a cd meghajtó/irómat se isemri föl.
Szerintetek mi lehet a probléma? -
#252 Oké, és köszi! -
#251 Oprendszerekben már nem tudok segíteni mert én csak win-t használok. Ha gondolod nézz át az oprendszerek topicba, ott biztos tudnak neked segíteni. -
#250 Letöltöttem egy MaxBlast nevű progit, ami Maxtor vinyókhoz van, és tökéletesen megcsinálta a particiokat, még formatálnom sem kell. Az elsőre XP-t teszek, a másodikra RedHat Linuxot akarok, de ez még nem teljesen tiszta, h. milyen sorrendben kell, és hogyan, mivel ez is szokott galibát okozni. Az ugy jó, ha c:-re felteszem először az XP-t, majd Linux cd-vel bebootolok, és d:-re felteszem a linuxot? Ugy megjelenik a lilo Boot-manager, mert nekem eddig nem jelent meg. Linuxal meg ugye nem érdemes kezdeni, mivel utána az XP felülírja az MBR-t. -
#249 Milyen rendszert raksz rá? Ha 98-at akkor azt elég körülményes bootoltatni külön partícióról, xp alatt viszont egyszerübb a helyzet. -
#248 A win xp telepítőjével megtudod csinálni!!! -
#247 Még tök üres a vinyó, ma cserélték ki, a régi elromlott. Szóval 10-10-60-ra akarom felbontani, h. 2ről lehessen bootolni. Akkor először is csinálja egy 10G-s Primary-t, majd egy 10-es és 60-as extended-et? Ahogy látom, 8.02-es PM-em van, de gondolom hasonlóan műxik. -
#246 Van rendszer valamelyik vinyódon? Mert ha van akkor ne kinlódj a boot disk-el, a win alatt sokkal könnyebb. Egyébként 3 elsődlegest egy vinyón nem is tudsz létrehozni úgyhogy 1 elsődleges és két kiterjesztett. Formázni meg ugyanúgy kell de ezt pm alatt is megteheted gyorsabban is. Ha serialt pedig nem találnál akkor szólj mert pl. a 7.0-ás nem enged anélkül partícionálni. -
#245 Aha. És ha letöltöm a PM boot diskjét, hogyan hozam létre a particiókat? 3 darab elsődlegeset, vagy 1elsődleges + 2logikai? És utána kell-e formázni, vagy csak fdiskben kellett? -
#244 Én úgy jártam amikor új 80-as vinyót vettem hogy az fdisk nem látott belőle csak 12G-t, és nem tudtam partícionálni helyesen.
Javaslat: Töltsd le a partition magic valamelyik újabb verzióját, ezzel olyan partíciót hozol létre amilyet akarsz és mindent lát. -
#243 Valaki nem tud adni egy linket, hogy egy új vinyót hogyan kell F-diskkel particionálni helyesen? CSakmert utoljára elrontottam, és nem merek nekikezdni...
Egy 80-as vinyót osztanék szét 10-10-60gb-ra (Windows-Linux-Stuffok).
-
#242 Hogy halt meg? Amúgy meghalahat túlfeszültségtől, gyári hiba is okozhatja, hirtelen hidegről be lett víve melegbe és korán lett beindítva, elöregedett a csapágy, stb, millióegy oka lehet. -
gyick #241 Egy vinyó mitől tud meghalni ha hozzá se nyultam?
És meg lehet csináltatni? -
#240 Jaja. -
#239 Mindig tanul valamit az ember! -
#238 Na ezt meg én nem tudtam. -
#237 ugyis jön a serial scsi :D felesleges befektetni most -
#236 Van 68 tűs SCSI is, sőt az újabb Ultra160, és az Ultra320-as winyók már csak 68 tűs csatival mennek... -
bgaborka #235 próbáltam már formázni meg mindenféle progit ráengedtem, de semmi, még kínlódok vele egy kicsit és azthiszem megpróbálom becseréltetni :) -
#234 Persze!
Ahhoz találták ki. A Scsi-re nem tudsz se 40 se 80 erest dugni (csak 50erest). Viszont a simára (Ide) mindkettőt. -
#233 Írtad korábban hogy 80 eres vezetékkel gyorsabb, de ez rámegy egy sima IDE vinyóra és alaplapra? -
#232 Ja tényleg ezzel kevertem, hogy több vinyót tud kezelni. -
#231 Egyébként a SCSI vinyó 50 lábú az IDE meg 40. A Raid alaplapok meg 8 vinyót kezelnek egyszerre a simák meg 4-et. -
#230 OK, kössz. -
#229 Az egészen más, van IDE RAID, és van SCSI RAID is, de ez nem függ szorosan össze. Újabban általában IDE RAID vezérlőt tesznek az alaplapokra, ami tud RAID-0 és RAID-1 módot, de SCSI-t nem kezel, mert az egészen más. SCSI esetében még használatos a RAID-5 mód is, de ebbi most ne menjünk bele. A lényeg, hogy a SCSI winyóhoz kell egy SCSI kártya. (De abból is van több fajta...) -
#228 Általában PCI-os SCSI kártyákat szokás beletenni az alaplapba, és az vezérli az SCSI winyókat, csak legritkább esetben integrálják az alaplapra a SCSI vezérlőt, és ezt is általában csak brand server gépek esetében. Kell egy jó Ataptec kártya, pl egy Adaptec 29320-as, és azzal egy jó pár évre nem lesz gond, ráadásul a jobb helyeken adnak rá 3 vagy 5 év garit. Ugyanígy a megfelelő helyen vásárolva a SCSI winyókra is van legalább 3 év gar. -
#227 Biztos, és akkor milyen a RAID-es alaplap? -
#226 Mindegyik tudja csak kell egy scsi kártya. Ez az ami visszatart engem is mert az áráért 2 80-as Maxtort lehet venni ás még 1év garancia is van rá, így elgondolkodtató. -
#225 Miért nem kell hozzá olyan alaplap ami tudja kezelni az SCSI-s vinyókat? -
#224 Milyen alaplap???