1983
vajon tényleg a vinyó a hibás? és ha igen, akkor mit lehet tenni?
-
#223 Letöltésre alacsonyfordulatú winyó kell ha IDE, vagy valami jó SCSI és mondjuk egy strapabíró öreg gép jó táppal. Pláne, ha heteken át ki sem kapcsolod (VGA és Prociteljesítmény, valamint memória minimális is elég ugye)... Nem árt meggyőződni arról is, hogy rendes szellőzése van-e a háznak, és ha már itt tartunk, akkor nem árt egy szünetmentes táp is, ami "simítja" is az áramot esetleges alacsony/túlfeszültségek esetén, mert az ilyeneket sem túlzottan szeretik a PC-k, és. -
#222 Ja nekem is volt a 2 Maxtorom előtt egy 30-as Western Digital, jól bírta nálam 2 évig, most meg eladtam egy havernak, és nála is kifogástalan, és elég halk, pedig az is kapta a letöltésekt.
Ja az SCSI-k jók, én is elbírnám viselni, csak kicsit drágább, meg akkor olyan alaplap kell hozzá! -
#221 De arra számíts, hogy egy normális SCSI kártya az kb 28-40 ropi, és egy SCSI HDD kb 3x annyiba kerül mint egy hasonló méretű IDE... -
#220 Most ettől tényleg tönkremegy a csapágy? Mert ha töltök pl Flash Gettel, akkor az előre lefoglalja magának a letölteni kívánt fájl méretét és szerintem közben a vinyó nem dolgozik. De ha igaz és ettől lesznek hangosak a Maxtorok, akkor az enyémnek is ez az oka, nem bírta a 3 hét letöltést :( (ráadásul a 3 hét miatt még a videókártyám is leégett :( ) -
#219 Thx! Nem tudtam hogy a szerverekben scsi vinyók vannak, de ha igen akkor tényleg bírják a strapát. Köszi a tippet, ha a Maxtor magdöglik akkor scsi lesz a következő. -
#218 "kisebbeket kisebbeket"="legkisebbet, és kisebbeket" (6,4-20GB)
Bocs, kapkodtam! -
#217 Nekem van mindenféle winyóm... Növekvő sorrendben 6.4GB Quantum, 15GB Quantum, 20GB Quantum, 20GB Quantum/7200RPM, 30GB WD, 40GB Hitachi (Notebookban) 60GB Seagate/7200RPM (ennek mindenképpen kell extra hűtés), 80GB IBM/7200RPM, és 120GB Seagate/7200RPM S-ATA 8MB cache. Ezek közül a kisebbeket kisebbeket csak tesztelési célokra, és adathordozásra használom, mert nem nagyon bízok már bennük... A 30GB-os WD-m szinte mindig nálam van, az a fő mobilwinyóm, nagyon sokat kibírt már, leesett, hidegben volt, melegben volt, stb, és még mindig megbízhatóan müxik, volt hogy 4 napig folyamatosan ment rá egy letöltés. Ismerősnél is van egy WD, és míg 2 Quantum és 1 Seagate letérdelt a gépében, addig a WD tökéletesen ment, és megy is. A SCSI-t illetően pedig csak annyit mondanék, hogy a servergépekben nem véletlenül használnak SCSI HDD-ket, ugye azok a gépek igen ritkán állnak le, és mégis tökéletesen üzemelnek bennük a HDD-k. -
#216 Ezt tapasztalatból tudod? És ha igen akkor neked mennyit bírt ki? -
#215 Az újabb WD winyók elég jól bírják, de ha huzamosabb ideig, pl napokig járatod a winyót, akkor célszerű SCSI-ba befektetni, gyorsabb, megbízhatóbb, strapabíróbb! -
#214 Na a vinyó probléma megoldódott, a rack rész volt a hibás. Most az alaplapon van és tökéletes.
Látom köpködnek sokan a Maxtor vinyókra és mostmár én is közéjük tartozom, mert ~1 hete töltök erröl a vinyóról és máris kezd csapágyas lenni. Olyan 1Khz-es hangot ad ki mostmár, nemigen húzza sokáig. Nem tudtok valami olyan vinyót ami bírja a folyamatos üzemet? Milyet érdemes egyálltalán venni, vagy egyik sem bírja a strapát? -
#213 Üdv bgaborka!
Nagyon egyszerü a dolog pedig! Röviden és tömören: A vinyóra mindig 80eres kábelt rakjál mert csak azzal képes gyorsan dolgozni, ha sima 40erest(ATA33) kötsz rá akkor a bios is érzékeli és nem engedi gyorsan dolgozni. A vinyó problémád érdekes, futtas le rajta egy teljes scandisk-et vagy egy formatot (ha üres) mert akkor lassul így le ha bad sectoros. A format és a scandisk is jelezni fogja ha az! -
bgaborka #212 ha már itt tartunk akkor van egy érdekes vinyóm:
80Gb maxtor, rengeteget utazott a kicsike, egy darabig ment rendesenn, mondjuk most is megy, de az én gépemben MAX 8Mb/s-el hajlandó írni, öcsém gépében() 22Mb/s-re is képes volt huzamosabb ideig. de ha másik vinyót teszek ugyanarra a kábelra, akkor az hasít ahogy kell. mi lehet a probléma? -
bgaborka #211 lehet, hogy hülye vagyok, de semmit nem értek abból, amit stone leírt, számomra kibogozhatatlan, hogy a 40 vagy a 80 erest kell a vinyóra kötni, de szerintem a 80ast. vettem ATA133-as hengerkábelt és az 80 eres(asszem bár nem számoltam meg :)) )! -
#210 Na ez meg a másik??? -
#209 Ha ilyen okos vagy akkor miért nem segítessz? -
#208 A 80 eres kábelből 40 ér árnyékolás, és ma már max cd meghajtókhoz használják (ezek amúgy sem tudnak ata 33-nál többet), mert a vinyók ennél sokkal gyorsabb adatátvitelre képesek. Ha te a vinyóra is ilyet dugsz az nem baj, legfeljebb sokkal lassab annál mint amit tud. Nem tudom hogy van e a gépedben cd-rom (gondolom van), de ha bármelyik ide kábeled 80 eres akkor azt dugd a vinyóra, az sem baj ha a vinyó 1 ide csatornára kerül. -
#207 nekem volt már két teljesen ugyanolyan vinyóm és sokkal lasabb volt !
majd amikor egyiket átkötöttem akor nagy sebességugrás volt! -
#206 40 eres, de mivel jobb a 80-as??? Annak a dugója ugyan ilyen? Rámegy a vinyóra és az alaplapra? -
#205 Jó, ahogy látom az alaplapod csk az ata 100-at tudja kezelni hiába ata 133-asak a vinyók. A legfontosabb hogy először nézd már meg a kábeleket, az ata 33 as kábel 40 eres az ata 100-as pedig 80 eres. Látni fogod a külömbséget ha van. Amúgy a pio módot állítsd auto-ra és nézd meg utánna az aidával hogy mit ír! Nem tudom l-bandi min röhög mert ha a két vinyó egy irq-t is használ attól még nem lassabb, legfeljebb csak ha egyikről a másikra másolsz, de szerintem még akkor se. -
#204 Elég "gyenge" alaplapom van (ECS Elitegroup K7S5A)
Csak ezeket találtam a BIOS-ban:
LBA Mode: On
Blk Mode: On
PIO: 4 (0-5, vagy auto)
32 Bit: On
Na melyik melyik??? -
#203 MI ilyen vicces? Inkább magyarázd el! -
#202 :-) -
#201 De mit jelent az ata? Mi a különbség? -
#200 NO -
#199 csak nem egy IDE-n van? :-) -
#198 Nem tom milyen bios-od van, de nállam az ide devices-nál vannak a vinyók. Itt belépsz és keress egy olyat hogy udma mode. Ha neked nem így van akkor máshol keress. A másik vinyód sem megy fullon mert csak udma 5 (ata 100). Ja meg nézd meg hogy milyen kábel megy ahhoz a vinyóhoz ami udma 2-őt ír mert szerintem ata 33-as. -
#197 Mit nézzek a BIOS-ba??? Egyébként nem tetű lassú, hanem kurva gyors. -
#196 Érdekes, a jobb oldali vinyód udma 2-őn müxik ami tetves lassú. Nézd meg a bios-t! -
#195 Igen erre. Egyébként úgy derítheted ki a legegyszerübben hogy mennyire egyforma a két vinyó, hogy megnézed az alján a chip-eket mennyire egyformák. Ha teljesen egyforma akkor valószínű hogy a két vinyó is az de ettől még akkor sem kell hajszálpontosan egyforma eredményt produkálniuk. -
#194 Vagy mégsem egyforma??? A második az újabb, halkabb és gyorsabb, de mi ez az eltérés???
-
#193 Erre gondolsz???
A zárójelben lévő nem egyezik, de szerintem ez a gyártási szám. Amúgy nem egyszerre vettem. -
#192 Javíts ki ha tévedek de a táblázat felső részében az eszköz leírásánál a vinyó melletti zárójeles rész a tipusszámhoz tartozik és ez nem egyforma. Az csak egy dolog hogy "Mindkettő 120GB Maxtor 7200". Amúgy egyszerre vetted a 2 vinyót? -
#191 Miért nem egyforma? Mindkettő 120GB Maxtor 7200 -
#190 A két vinyód nem egy tipus, de még ha egy tipus is lenne akkor sem kapnál egyforma értékeket! Amúgy meg az értékek normálisak, a program is írja a táblázat jobb oldalán. -
#189 Azt én is tudom hogy mit jelentenek az értékek, de nem tudom hogy normálisak-e? Bár gondolom hogy nemigen, mert a felpörgési idő sokkal több, mint a másiknál. -
#188 Ja amúgy látom te is vinyó problémával küszködsz. A táblázat amit kiraktál pozicionálási időt, felpörgési időt, szektorcsoport számot stb..-t ír. Ezek csak a vinyó gyorsasági adatai, hibás szektorokat nem jelez. Egyébként a problémád valós. Nekem is van egy régi samsung 7,5gigás vinyóm és az utóbbi ídőben ment 5x168órát és nekem is zajos lett, de hibátlan. Ez azért van mert idővel a csapágyak kopnak és így hangosabbak. Amíg nem bad sector-os a vinyód, nem kell aggódni. Ha bad sectoros lesz akár 1kB is rajta akkor gyorsan mentsd le az adatokat és mehet a kukába mert utánna már megbízhatatlan és csak nő a bad sectorok száma. Mondjuk ha bad sectoros még annyit szoktak csinálni hogy alacsony szinten leformázzák, de ha ezzel helyre is jön már akkor se megy sokáig. -
#187 Thx! Kipróbálom. -
#186 Winchestert húzni? Hova? -
#185 Tudtok olyan progit amivel lehet húzni? -
#184 Hát ha a másikat teszed a helyére és azzal jó, akkor nem a rack a rossz, de próbáld ki rack nélkül, kösd közvetlenül az alaplapra.