Hunter

Jégfal véd majd a fukusimai szivárgás ellen

2015 márciusára készül el 320 millió dollárnak megfelelő összegből és annyi energiát emészt fel, ami naponta 3300 japán háztartás ellátására elegendő lenne. Mindezek ellenére a japán kormány a héten egy jégfal mellett döntött a Fukusima Dai Icsi erőműből szivárgó radioaktív víz megállításának legjobb alternatívájaként.

A fal lesz annak a 470 millió dolláros erőfeszítésnek a központi eleme, amivel meggátolnák a napi 400 tonna talajvíz szennyeződését. Jelenleg, mint arról korábban már beszámoltunk, az egykor hűtésre használt víztömeget hatalmas tartályokban tárolják, melyek száma folyamatosan növekszik.

Az 1,4 kilométeres falat a Kadzsima cégcsoport fogja megépíteni, ehhez fagyasztó folyadékokat hordozó csöveket fektetnek le a föld alá, fokozatosan fagyasztva meg a talajvizet az altalajtól egészen 30 méteres mélységig, a fekükőzetig, így a víz a tengerbe folyik le.


Hasonló jégfalakat éveken át az Egyesült Államokban is alkalmaztak, például a bányajáratok biztosítására és a szennyeződések megfékezésére. A tervezet összköltségéből 150 millió dollárt a tárolt víz szennyezettségének csökkentésére fordítanak, ami így a tengerbe ömleszthetővé válik. A stratégiát a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #44
    Különben szerinted mennyire egyszerű több ezer kisebb energiaforrást a rendszerbe szinkronizálni és a túltermelést kompenzálni? Aztán mikor eláll a szél, vagy felhő takarja el a napot, megint korrigálni?
    Ezt én leginkább vezérléstechnikai rémálomnak mondanám....
  • teddybear #43
    Több helyen is lehet olvasni arról, hogy a német megújuló nem igazán jött be. Ilyen blog például az Áram Ára blog, aztán a NoEmissio blog, meg az EnergiaGorilla is.
    Bár mindegyik hithű zöld, azért néha megértik a normális észérveket. Másrészt jó sok olyan hozzászólás akad a posztokon, amik egész új szempontból közelítik meg a dolgokat. Akad komolyabb tudású hozzászóló is.
  • Irasidus #42
    "... hogy az európai szakemberek már azon gondolkodnak, hogy egyszerűen le fogják választani az egész német hálózatot az egységes európai rendszerről, mert instabilizálja az egészet."

    Wow, erről, hol lehet bővebben olvasni?
  • teddybear #41
    Már vannak stabilitási problémák a német energiahálózattal. Olyan súlyosak, hogy az európai szakemberek már azon gondolkodnak, hogy egyszerűen le fogják választani az egész német hálózatot az egységes európai rendszerről, mert instabilizálja az egészet.
    Ez persze azzal is jár, hogy nem tudnak majd az olcsó francia atomenergiához fordulni, ha a megújulók éppen cserbenhagyják őket. Építhetnek további kiegyenlítő-erőműveket, szénre vagy szénhidrogénre.
  • teddybear #40
    "A mai napig nincs végleges megoldás a hulladékok kezelésére, minden elhasznált nukleáris üzemanyagot "ideiglenesen" raknak le a föld alá."

    Nem. Amit lehet újrafeldolgoznak, a hasznosítható anyagot kinyerik a hulladékból, a többit "temetik el". Persze csak addig, amíg a maradékból egy újabb technológia által hasznosítható anyagot ki nem tudnak választani. Akkor tényleg előveszik a cuccot és újra felgolgozzák.

    A kismértékben sugárzó anyagokat, amikben szekunder sugárzás van főleg, addig tárolják, pl. itt Magyarországban, amíg a természetes feleződés miatt a sugárzásuk az engedélyezett szint alá csökken, majd egy veszélyes-hulladéktárolóban végleg elhelyezik.
  • subertus #39
    Szasz, hát akkor mégse értessz teljes mértékben egyet Molni-val, mert szerinte is hülyék a németek,
    figyu nem a lerakástól félnek, az csak egy plusz, ez Csernobil óta tart, két féle bajor van, az egyik tanult, intelligens, a másik a debil (kb 90-96%), és nincs átmenet, ez mind ráér szavazni. Ezt én is tapasztalom és a többi német is vélhetőleg nagyon megvezethető.
    Ezért épitettek egy hálózatrengető szélparkot északra, olyat, hogyha elkezd fújni, felizzanak a vezetékek, a nyáron rekordokat döntögető naperőről nem is beszélve, energetikailag 0 emberek kezébe adták a döntést, a hálózatuk éppenhogy elégséges ehhez a hülyeséghez, de ha igy folytatják rövidesen óriási áramszünetek lesznek, én kváncsian várom, hogy fogják a problémákat orvosolni, mert lesznek az biztos
  • mortep #38
    @Molnibalage Teljes mértékben egyetértek veled. Ezidáig két nukleáris erőmű "pukkant el", mindkettő szélsőséges körülmények közt. A csernobili erőmű csak részben lett az elavult tehnika áldozata, ott inkább az emberi mulasztás végett történt meg a katasztrófa.

    A németek valóban nem hülyék, ők szerintem inkább a nukleáris hulladék végett aggódnak -jogosan- és nem az erőműveik eldurranásától. A mai napig nincs végleges megoldás a hulladékok kezelésére, minden elhasznált nukleáris üzemanyagot "ideiglenesen" raknak le a föld alá.

    @os
  • Molnibalage #37
    Kvp-vel valami történt. Tök értelmes arc volt, de mostánban akkora természettudományos ökörségeket is képes néha beírni, hogy csak úgy lesek.
  • subertus #36
    Hello Frenki,
    lehet, h rákban fogunk meghalni, de nem fogok ujjakkal szájamba remegő fogakkal CNN-t nézni, ahol hónapokon keresztül füstölgő reaktort, meg füstölgő, majd leomló tornyokat mutatnak, hogy fossak a (hasamra ütök) 10000 ember halálhírétől.
    7 000 000 000-an vagyunk, naponta 240 000-en halunk, én inkább az élettel foglalkozok, és Fukusima után erőműveket bezáratni értelmetlen dolog, amit értelmetlen, befosott emberek csinálnak.
    Gondolom Paksot is bezáratnád, elég jelentősen megugrana a villanyár, ki fizetné ki ezt nálunk?
    Nekünk nincs pénzünk rá, h hülyék legyünk! Ha neked mégis van, akkor fogj egy transzparenst, írd rá a megfelelő szöveget, találsz simán még okos embereket, akik veled tartanak, és menj el ugrálni az erőműhöz!
  • ostoros #35
    Baromságokat beszélsz. A szennyezés mindenképpen csak helyi jellegű. A világon mindenhol a talajok tonnánként több grammnyi uránt tartalmaznak. Mindig is így volt. Az meg, hogy 450 tonna víz, még ha örökké is folyik, elszennyezi a világtengert, egyszerűen nevetséges. El tudod te képzelni mekkora víztömeg elszennyezéséről beszélsz? Az egy dolog ha a szennyezés mérhető. Azért mert vannak olyan műszereink, amelyek annyira érzékenyek, hogy még ezt is kimutatják, nem jelenti azt hogy mérhetően változik az élőlények biológiai tevékenysége. A földtörténet során mégis hány uránbányányi anyagot mostak a folyók a tengerbe? Azért nem kellene mindennek bedőlni amit olvas az ember.