44
  • teddybear
    #44
    Különben szerinted mennyire egyszerű több ezer kisebb energiaforrást a rendszerbe szinkronizálni és a túltermelést kompenzálni? Aztán mikor eláll a szél, vagy felhő takarja el a napot, megint korrigálni?
    Ezt én leginkább vezérléstechnikai rémálomnak mondanám....
  • teddybear
    #43
    Több helyen is lehet olvasni arról, hogy a német megújuló nem igazán jött be. Ilyen blog például az Áram Ára blog, aztán a NoEmissio blog, meg az EnergiaGorilla is.
    Bár mindegyik hithű zöld, azért néha megértik a normális észérveket. Másrészt jó sok olyan hozzászólás akad a posztokon, amik egész új szempontból közelítik meg a dolgokat. Akad komolyabb tudású hozzászóló is.
  • Irasidus
    #42
    "... hogy az európai szakemberek már azon gondolkodnak, hogy egyszerűen le fogják választani az egész német hálózatot az egységes európai rendszerről, mert instabilizálja az egészet."

    Wow, erről, hol lehet bővebben olvasni?
  • teddybear
    #41
    Már vannak stabilitási problémák a német energiahálózattal. Olyan súlyosak, hogy az európai szakemberek már azon gondolkodnak, hogy egyszerűen le fogják választani az egész német hálózatot az egységes európai rendszerről, mert instabilizálja az egészet.
    Ez persze azzal is jár, hogy nem tudnak majd az olcsó francia atomenergiához fordulni, ha a megújulók éppen cserbenhagyják őket. Építhetnek további kiegyenlítő-erőműveket, szénre vagy szénhidrogénre.
  • teddybear
    #40
    "A mai napig nincs végleges megoldás a hulladékok kezelésére, minden elhasznált nukleáris üzemanyagot "ideiglenesen" raknak le a föld alá."

    Nem. Amit lehet újrafeldolgoznak, a hasznosítható anyagot kinyerik a hulladékból, a többit "temetik el". Persze csak addig, amíg a maradékból egy újabb technológia által hasznosítható anyagot ki nem tudnak választani. Akkor tényleg előveszik a cuccot és újra felgolgozzák.

    A kismértékben sugárzó anyagokat, amikben szekunder sugárzás van főleg, addig tárolják, pl. itt Magyarországban, amíg a természetes feleződés miatt a sugárzásuk az engedélyezett szint alá csökken, majd egy veszélyes-hulladéktárolóban végleg elhelyezik.
  • subertus
    #39
    Szasz, hát akkor mégse értessz teljes mértékben egyet Molni-val, mert szerinte is hülyék a németek,
    figyu nem a lerakástól félnek, az csak egy plusz, ez Csernobil óta tart, két féle bajor van, az egyik tanult, intelligens, a másik a debil (kb 90-96%), és nincs átmenet, ez mind ráér szavazni. Ezt én is tapasztalom és a többi német is vélhetőleg nagyon megvezethető.
    Ezért épitettek egy hálózatrengető szélparkot északra, olyat, hogyha elkezd fújni, felizzanak a vezetékek, a nyáron rekordokat döntögető naperőről nem is beszélve, energetikailag 0 emberek kezébe adták a döntést, a hálózatuk éppenhogy elégséges ehhez a hülyeséghez, de ha igy folytatják rövidesen óriási áramszünetek lesznek, én kváncsian várom, hogy fogják a problémákat orvosolni, mert lesznek az biztos
  • mortep
    #38
    @Molnibalage Teljes mértékben egyetértek veled. Ezidáig két nukleáris erőmű "pukkant el", mindkettő szélsőséges körülmények közt. A csernobili erőmű csak részben lett az elavult tehnika áldozata, ott inkább az emberi mulasztás végett történt meg a katasztrófa.

    A németek valóban nem hülyék, ők szerintem inkább a nukleáris hulladék végett aggódnak -jogosan- és nem az erőműveik eldurranásától. A mai napig nincs végleges megoldás a hulladékok kezelésére, minden elhasznált nukleáris üzemanyagot "ideiglenesen" raknak le a föld alá.

    @os
  • Molnibalage
    #37
    Kvp-vel valami történt. Tök értelmes arc volt, de mostánban akkora természettudományos ökörségeket is képes néha beírni, hogy csak úgy lesek.
  • subertus
    #36
    Hello Frenki,
    lehet, h rákban fogunk meghalni, de nem fogok ujjakkal szájamba remegő fogakkal CNN-t nézni, ahol hónapokon keresztül füstölgő reaktort, meg füstölgő, majd leomló tornyokat mutatnak, hogy fossak a (hasamra ütök) 10000 ember halálhírétől.
    7 000 000 000-an vagyunk, naponta 240 000-en halunk, én inkább az élettel foglalkozok, és Fukusima után erőműveket bezáratni értelmetlen dolog, amit értelmetlen, befosott emberek csinálnak.
    Gondolom Paksot is bezáratnád, elég jelentősen megugrana a villanyár, ki fizetné ki ezt nálunk?
    Nekünk nincs pénzünk rá, h hülyék legyünk! Ha neked mégis van, akkor fogj egy transzparenst, írd rá a megfelelő szöveget, találsz simán még okos embereket, akik veled tartanak, és menj el ugrálni az erőműhöz!
  • ostoros
    #35
    Baromságokat beszélsz. A szennyezés mindenképpen csak helyi jellegű. A világon mindenhol a talajok tonnánként több grammnyi uránt tartalmaznak. Mindig is így volt. Az meg, hogy 450 tonna víz, még ha örökké is folyik, elszennyezi a világtengert, egyszerűen nevetséges. El tudod te képzelni mekkora víztömeg elszennyezéséről beszélsz? Az egy dolog ha a szennyezés mérhető. Azért mert vannak olyan műszereink, amelyek annyira érzékenyek, hogy még ezt is kimutatják, nem jelenti azt hogy mérhetően változik az élőlények biológiai tevékenysége. A földtörténet során mégis hány uránbányányi anyagot mostak a folyók a tengerbe? Azért nem kellene mindennek bedőlni amit olvas az ember.
  • Molnibalage
    #34
    De, azok. Az energetikát teljesen átjárja a szavazatvásárlás.
  • Molnibalage
    #33
    A statiszikád nem igaz. Techinkai okokból eleve nem mehetsz 50% tájánál magasabbra, ha csak alaperőműként használod. A jelenleginél ez kb. 5-6-szor nagyobb részarányt jelentene. Üzemszerűen működő atomerőmű még soha nem szállt el. Tehát nincs miből extrapolálni, mert eddig NULLA volt az üzemszerű napi üzem során bekövetkező súlyos katasztrófák száma. Egy no1. természeti katasztrófa is csak egy erőművet intézett el Japánban, a többi üzemképes maradt. Ez valahogy elfelejtődik. Cseronbilban nem normál üzem volt és mindkét reaktor mai szemmel röhejesen elavult és a legszarabb forralásos technológiát használta. Ebből extrapolálni nem hülyeség, hanem állatság.
  • Frank99
    #32
    a németek nem hülyék.

    közel sem. te vagy ahülye, és hozzád hasonlók. sajnos... ez Mo. jelenleg. látszik is...
  • Frank99
    #31
    itt van, amikor elbagatelizálják a történteket...
    ez pont ilyen.

    úgy csinálunk, mintha nem történt volna semmi, van homok, dugjuk bele...

    naja... kit érdekelnek 1000 tonna radioaktív vizek a tengerben.... majd az élővilág csinál vele valamit...

    aha. beépíti.... aztán??? sebaj, soha nem tudod meg, mitől leszel rákos gyökér...
  • subertus
    #30
    Szevasz, van kérdésem:
    "A gond az atommal az, hogy ha nem eleg biztonsagos technologiat hasznalunk" az melyik?
    "akkor amennyiben a vilag energiaigenyet 100%-ban atombol fedeznenk, akkor gyakorlatilag evente lenne 1-2 hasonlo sulyossagu baleset" nem sok egy kicsit?
    Nem kell egyébként 100%ban fedezni, szerintem elég ha pont annyit használunk, amennyit tudunk! Éljen Paks! Nyissák csak a blokkokat!
    "Igy nagyon gyorsan lakhatatlanna valna a bolygo jelentos resze" na neee, és jelenleg mekkora része lakhatatlan a bolygónknak atombaleset végett %ban?
    "mivel mashogy nem leszunk kepesek a legkor stailizalasahoz elegendo energiat osszeszedni." Ezt nem értem.
    "meghozza tobb engergia mint amennyi a teljes Foldfelszint eri a Napbol, tehat az osszes megujulonal tobb" ja ez most a nagyon távoli jövő, vagy mi?

    Csernobilban tudtommal emberi mulasztás történt, Fukusimában pedig 9es földrengés cunamival, ami közös a két balesetben, hogy jól mutat a híradóban.
    Lehet aggódni: radioaktiv víz ömlik a tengerbe, jajj mi lesz? (semmi)
    van 1 atomerőmű a 200 km-eres közelembe, jajj mi lesz? (mi lenne)
    Éljen, bezárják az erőműveket! (Az jó, vettél gyertyát?)
  • kvp
    #29
    "Azt ugye tudod, hogy nagy erőmű - nem csak atom, bármilyen gőzciklussal üzemelő erőmű - csak víz mellé épülhet, mert a kondenzátor hűtéséghez irgalmatlan mennyiségű víz kell?"

    Nem teljesen igaz. Csak nagy holeadasi kapacitas kell. Ezt lehet biztositani zartciklusos leghutessel is, csak az joval daragabb mint a parologtato hutes, mivel kisebb a hatasfogka.

    "Nos, mekkora is valójában a 450 tonna víz szennyezettsége?"

    Az ismert adatok alapjan 50 centi tavolsagban allva kb. 20 perc alatt szedi ossze egy ember a sugarbetegseghez szukseges dozist. Ebbol valamennyire ki lehet szamitani, hogy mekkora az ativitasa. Kerdes, hogy ennek mekkora resze a nagy aktivitasu gyorsan lebomlo es mekkora a kis aktivutasu, de nagy energiaju es lassan lebomlo anyag. Tovabb az, hogy az oceanba keverve a kovetkezo kb. 40 ev soran mekkora szennyezest okoz, tehat mennyivel emeli a tengeri elolenyek sugarterheleset.

    A gond az atommal az, hogy ha nem eleg biztonsagos technologiat hasznalunk, akkor amennyiben a vilag energiaigenyet 100%-ban atombol fedeznenk, akkor gyakorlatilag evente lenne 1-2 hasonlo sulyossagu baleset. Igy nagyon gyorsan lakhatatlanna valna a bolygo jelentos resze. Tehat olyan technologia kell, amivel a mostani reaktorok kapacitasanak kb. 20x-osara novelesevel sem fordul elo hasonlo katasztrofa 100-200 evnel gyakrabban.

    ps: Ha a mostani klima problemakat kezelni akarjuk, akkor nagyon gyorsan tobb mint a jelenlegi 100x-osara kellene novelni szendioxidkibocsatas mentes energiatermelo technologiak kapacitasat, mivel mashogy nem leszunk kepesek a legkor stailizalasahoz elegendo energiat osszeszedni. Ertelemszeruen erre a celra nem hasznalo olyan technologia ami tovabb noveli a problemat, tehat mindenkeppen co2 semleges megoldasok kellenek, meghozza tobb engergia mint amennyi a teljes Foldfelszint eri a Napbol, tehat az osszes megujulonal tobb. Erre csak fisszios es/vagy fuzios rendszerekkel van eselyunk.
  • subertus
    #28
    Itt megjegyezném, hogy az Atom a leg környezetkimélőbb, leg olcsóbb ma használható energiaforrás (beleértve Fukusimát és Csernobilt is) kb az 50 es évek óta, és ez még nagyon sokáig így lesz. Ezt természetesen sokan nem így gondlják, mivel az ilyen katasztrófák borzolják a szőrt a háton. Hosszútávon pedig sokkal erősebb rossz hatása lesz a sok atomerőhelyettesítő erőmű használatnak, mint az atomnak lenne.
    Pl. a németek rettegnek az atomtól, mert rettenetesen hülyék, folytassam...?
  • Molnibalage
    #27
    Szerintem kicsit tanulj fizikát, mert 0 sugárterhelés nincs. Sőt, a világnak van olyan része, ahol az éves természetes sugárdózis a magyarnak tízszerse - asszem India egyes területein - ami kb. 20-25 mSv/év, amivel az átlag indiai polgár begyűjti azt az éves dózist, amit itthon az erőművi dolgozók kaphatnak normál esetben...
  • Molnibalage
    #26
    Azt ugye tudod, hogy nagy erőmű - nem csak atom, bármilyen gőzciklussal üzemelő erőmű - csak víz mellé épülhet, mert a kondenzátor hűtéséghez irgalmatlan mennyiségű víz kell?
  • Irasidus
    #25
    "450 tonna sugárszennyezett víz minden nap, ha minden igaz...."

    Ha 1 milligramm szennyezőanyag kerül 450 tonna vízbe azt is szennyezettnek minősítik, és azt is ha egy pohár vízbe kerül ugyanannyi. Nem a tonna a lényeg, hanem szennyezettség mértéke... ez régi sötétzöld/média trükk. Nos, mekkora is valójában a 450 tonna víz szennyezettsége?

    "lehet röhögni, de Csernobil után (ami ahogy kinéz kisebb volt mint ez az anomália) rengeteg gyermek született 6 ujjal és farkastorokkal stb..... csak a média (akkor még ne volt) nem adta...."

    Azt, hogy rengeteg ilyen gyerek született arra alapozod, hogy láttál egy vitrinben ... 2-3? Komolyan kérdezem, honnan vannak az adatok, csak mert nekem amolyan közszájon forgó városi legendának tűnik. A fellehető hiteles adatok mást mondanak, szóval te mire alapozod? Komolyan érdekelne.

    "a sugárzás akkor jó sugárzás, ha 0, egész 0...."

    Ez két dolog miatt is sem állja meg a helyét. Nincs olyan hogy nulla sugárzás. Konkrétan sugárözönben élük, a kövek, a víz, a levegő, a Nap, és maga a világegyetem (és még az élőlények is) iszonyat mennyiségű sugárzást bocsát ki. Az élet ilyen feltételek mellet alakult ki, és egy bizonyos mértékig azonban a szervezet elviseli, kijavítja ezeket a hatásokat. Sőt, sugárzás nélkül nincs röntgen, CT, sugárkezelés, és még kismillió dolog, ami életet menthet. (Tudtad, hogy a legtöbb sugárzó anyagot az egészségügy használja fel?)
  • Frank99
    #24
    ez pl. Keszthelyen több is volt. anyám barátnője a kórházban dolgozott, de ha te nem látod, nem is történt meg ugye?? baromállat.

    aztán utána komcsizzál... remélem te eszel először halfilét, ahol.....
  • nlght
    #23
    volt egy igazi konzervatív, kőfejű, komcsi osztályfőnököm általános iskolában (mi voltunk az utolsó osztálya szerencsére a későbbi generációk számára, szerencsétlenség számomra... a lényeg, hogy réges régen jött egy kiállítás Csernobillal kapcsolatban és kitalálta, hogy ez remek szórakozás lesz 10-11 éves gyerekeknek... hát a mai napig bele van égve a memóriámba a két fejjel született borjú, amit kitömtek a nagyon rövid élete után...

    btw a 6 ujj előfordult csernobil előtt is sokszor, Ady Endre is 6 ujjal született például...
  • nlght
    #22
    imho azt kéne a f*szánál fogva fellógatni, aki egy tengerpartra tervezett atomerőművet, meg azt is aki engedélyezte...
  • Frank99
    #21
    ja, és ez Mo-on volt...
  • Frank99
    #20
    450 tonna sugárszennyezett víz minden nap, ha minden igaz....

    szerintem egy jó darabig el kellene felejteni a halkaját, kivéve ha nem itthoni...

    lehet röhögni, de Csernobil után (ami ahogy kinéz kisebb volt mint ez az anomália) rengeteg gyermek született 6 ujjal és farkastorokkal stb..... csak a média (akkor még ne volt) nem adta....

    a sugárzás akkor jó sugárzás, ha 0, egész 0....

    ez is el van bagatellizálva, mint minden ilyen....
  • Sir Quno Jedi
    #19
    Valószínűleg urban legend, ugyanis a hűtő ott adja le a hőt, amit elvon a belső teréből, ahol van, esetünkben a szobában. Így maximum fűteni tudja a szobát hosszútávon, hiszen az általa felhasznált energia is elsősorban hővé alakul, így rosszabb lesz a helyzet, mintha be sem kapcsoltad volna. Amennyiben a seggét kitolod a szabadba, akkor már lehet esélyed a szoba hűtésére.
  • armageddon666
    #18
    Látom nem fogtad fel mit is csinálnak. :) Kommentek között esetleg olvass vissza.
  • Zocsi
    #17
    már nem azért de rohadtul töketlennek (gyk: gyereknek) tűnik még most is az "E"mberiség... kiborult a radioaktív bili. oké. drágán csökkentsünk és tartsunk fent egy állapotot, örülve, hogy nem kell oda merészkedni semmilyen olcsó ólomruhába a gebaszhoz VAGY kurvára takarítsuk el a szemetünket minél előbb, kerül, amibe kerül... NEM! inkább lefagyasztjuk.
    csak én érzem azt, hogy a kurvára civilizált huszonegyedik századi ember már logikailag is ellent mond önmagának?
    nem vagyok meglepődve, de a japánoktól azért többet várnék... (honnan is jön a japán GDP alapja? biztos belőlük... hihető. billeg a mérleg elég keményen)
  • idebudanemoda
    #16
    lyukasgumi, waze, te hogy kerültél ide agy nélkül?
    milyen környezeti katasztrófa által? :O
    latex, vagy poliuretán kiszáradás?

    /*
    addigra jó sok világító szemű lény lesz a világon...
    Vicces halakat foghatnak már most is a halászok...
    */
  • Richard Donkies
    #15
    Ezért volt olyan kurva drága a négyes metró építése.
  • Richard Donkies
    #14
    "annyi energiát emészt fel, ami naponta 3300 japán háztartás ellátására elegendő lenne"

    Ekkora problémánál ez nem tétel.
  • who am I 7
    #13
    Godzilla : Fukushima (2018)
  • COOLancs
    #12
    Vagy Zahi Havast.

    Egyébként a megoldás rendkívül egyzserű! Dörflinger Dodi elmesélése alapján: Volt egy hatalmas ruszki "Szaratov" márkájú hűtőjük, amit egy éjjféli nassolás után elfelejtett becsukni, és reggelre úgy nézett ki a konyhájuk mint a jetiverem, jégcsapok lógtak a csillárról is!

    A japcsiknak csak ki kell menniük az ecserire, minden kiszuperált hűtőt megvenni, és éjjel elfelejteni becsukni! A globális felmelegedés is meg lenne oldva egyúttal.
  • Anonymusx
    #11
    és Havas Henriket.
  • fszrtkvltzttni
    #10
    Az óceánok csak urániumból több milliárd tonnát tartalmaznak, és persze ezenkívül még egy sor más radioaktív anyagot. Ha a szennyezés kontrollált körülmények között kerül ki a tengervízbe, és az föl tud hígulni, akkor annak a következményei elhanyagolhatók. Problémát az jelent, ha úgy kerül ki, hogy valamiért nem tud fölhígulni (víztároló rétegbe kerül, egyszerre nagy mennyiség jut ki), esetleg ennek következtében el kezd dúsulni (talajban, vagy bioszférában). Ha mindenképpen rettegni akarsz, akkor gondolj a testedben másodpercenként elbomló több ezer radioaktív atomra.
  • Mickasi
    #9
    Akkor a következő Trónok harca évadot ott forgatják?
  • ddt500
    #8
  • codaco
    #7
    Szakértőnek alkalmazzák Havas Jont.
  • Sir Quno Jedi
    #6
    Nem, hanem körbefagyasztják minden irányból és alul is, egészen a fenékkőzetig, amin a víz már amúgysem tud átmenni (olyan lesz mint egy fagyott földből készült és kőzet aljú lavór, amin hagynak azért egy rést/csapot valamerre). Így a víznek, ami nem fagyott és szivárog a reaktorból csak egy útja lesz, ott meg már várják, szűrik és beng bele a tengerbe. Tiszta sor. Nem gyenge.
  • Sir Quno Jedi
    #5
    Azé nem semmi vállalkozás ez. Az emberiség igen durva dolgokra képes, az már hót ziher. :D