Hunter

Hová tűnt a Vénusz vize?

A Venus Express elvégezte első légkörrel kapcsolatos észleléseit a Vénusz nappali oldalán. Tavaly a szonda adataiból sikerült megállapítani, hogy a bolygó eltűnt légkörének nagy része az éjszakai oldalon szökött ki a világűrbe. Bár az eredmények nem pont azok, amire a tudósok számítottak, a két megfigyelés együttesen közelebb viszi a bolygótudósokat ahhoz, hogy megismerjék, mi történt a Vénusz vízkészleteivel, ami a feltevések szerint egykor ugyanolyan bőséges volt, mint a Földé.

Az űrszonda magnetométer műszere (MAG) hidrogéngáz szökésének egyértelmű jeleit észlelte a nappali oldalon. "Ez az a folyamat, amit gyanítottunk, hogy végbe megy a Vénuszon, azonban most először sikerült mérnünk is" - nyilatkozott a kutatást vezető Magda Delva, az Osztrák Tudományos Akadémia tagja.

A Venus Express jól kiválasztott pályájának köszönhetően a teljes folyamat nyomon követhető, a szonda egy erősen elliptikus pályán kering, ami áthalad a bolygó sarkkörei felett.

A víz kulcsfontosságú molekula a Földön, nélküle elképzelhetetlen az élet. Mivel a Föld és a Vénusz megközelítőleg azonos méretű és egy időben is alakultak ki, a csillagászok úgy vélik, mindkét bolygó azonos mennyiséggel kezdte pályafutását a számunkra oly értékes folyadékból. Ma a két bolygó hatalmas különbségeket mutat. A Föld légköre és óceánjai százezerszer több vizet tartalmaznak, mint a Vénusz. Az alacsony vízkoncentráció ellenére Delva és munkatársai 2x10 a 24-en hidrogén atom, a vízmolekula egyik alkotóelemének elvesztését észlelte minden egyes másodpercben a Vénusz napos oldalán.



Tavaly az ESA szondájának ASPERA (Űrplazma és Energikus Atom Elemző) műszere bebizonyította, hogy hatalmas hidrogén és oxigén veszteség megy végbe a Vénusz éjszakai oldalán. Nagyjából kétszer annyi hidrogén atom távozott, mint oxigén, és mivel a víz két hidrogén atomból és egy oxigén atomból áll össze, a megfigyelt veszteség arra utal, hogy víz bomlik fel a bolygó légkörében.

A Nap nem csak fényt és hőt sugároz az űrbe, folyamatosan napszél, töltéssel rendelkező részecskék halmaza áramlik ki belőle. A napszél elektromos és mágneses mezőket szállít a Naprendszeren keresztül, "átfújva" a bolygókon. A Földdel ellentétben a Vénusz nem képez mágneses mezőt, ami azért jelentős, mert bolygónk esetében a mágneses mező védelmet nyújt a légkör számára a napszéllel szemben. A Vénuszon a napszél akadálytalanul süvít át a felső atmoszférán, magával ragadva az ott található részecskéket a világűrbe. A bolygótudósok szerint az égitest ennek köszönhetően vesztette el vízkészletének egy jelentős részét az elmúlt 4,5 milliárd év során, azt azonban nem tudják meg mondani milyen hányada távozhatott a vízmolekuláknak ilyen módon. "Látjuk a vizet eltávozni az éjszakai oldalon, a kérdés azonban továbbra is az, mennyi szökött el a napszél hatására a múltban" - mondta Stas Barabash, a kirunai Svéd Űrfizikai Intézet tudósa, az ASPERA főfelügyelője.

A felfedezéssel a tudósok újabb lépést tettek a részletek megismerése felé, ez azonban még koránt sem az utolsó darab a kirakósban. Delva és munkatársai meg akartak bizonyosodni, arról, hogy a nappali oldal hidrogénje valóban vízből származik, ehhez a fentiekhez hasonlóan fele annyi oxigénatomot is észlelniük kellett volna a távozó hidrogén. Ez azonban mind a mai napig nem sikerült. "Folyamatosan vizsgáljuk a magnetométer adatait, eddig azonban nem lájuk jelét, hogy oxigén is távozna a nappali oldalon" - mondta Delva.

A különös jelenség egy új rejtélyt is körvonalaz. "Ezek az eredmények azt mutatják, hogy legalább kétszer annyi hidrogén lehet a Vénusz felső légkörében, mint gondoltuk" - taglalta Delva. Elméletileg az észlelt hidrogén ionok létezhetnek azokban a légköri régiókban, amik magasan a felszín felett helyezkednek el, ezeknek a régióknak a forrása a Vénuszon azonban ismeretlen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Józsibácsi #35
    Van egy teória, miszerint évmilliókkal ezelőtt nemhogy víz, de még élet is és fejlett civilizáció volt a Vénuszon. Ami aztán a Földre költözött át a nagy kataklizmájuk előtt/után/közben... Ők építették a megalitokat, a Nagy Piramist is... Ők alapították Atlantiszt és Mu-t... ők telepítették az életet a Földre, majd többször is beavatkoztak az evolúcióba, hogy "hasonlatosságukra" egy humanoid fajt tenyésszenek ki. Az első két prototípusa volt az új fajnak Ádám és Éva. E titokzatos civilizáció végig itt volt mellettünk az emberi történelem során, hol segített (pl Mózesnek), hol hátrébb lépett és eltűnt (pl most), hol ellenünk volt (Szodoma és Gomorra), a primitív ember mindig istenként tekintett a vénusziakra, érthető módon és valahol ez igaz is, hiszen ők a teremtőink, saját hasonlatosságukra...
    Hogy most hol lehetnek? Talán kihaltak, talán csak elrejtőztek, talán beolvadtak közénk és együtt élünk velük... nem tudni...

    Mindez egy teória (méghozzá a saját szavaimmal írtam le ami épp eszembe jutott, tehát biztos hogy nem pontosan interpretáltam)... TE-Ó-RI-A... de szerintem igencsak érdekes.... nem kell tehát sem hisztizni, sem ellenkezni, sem hülyézni, TUDOM hogy extrém, tudom hogy furcsa és őrültnek tűnik első blikkre... és nem hiszek benne, csak érdekesnek tartom. Az exogenezisben viszont hiszek, azaz hogy földönkívüli civilizáció - ha nem is vénuszi (bár ki tudja, lehet hogy a Vénuszon is voltak bázisai) hozta létre az embert...

    E teória kör egyik atyja Robert Charroux, hitte és kutatta a vénuszi ősöket.
    Itt olvasható erről több, akit érdekel. (elég komoly irományok nem idétlenségek!)
    http://titkostortenelem.org/

    Egy érdekes biblia elemzést pedig itt olvashatunk egy magyar parakutató tollából,aki azt állítja, a Biblia maga a bizonyíték hogy földön kívüli kapcsolat volt az őstörténelmünkben, hiszen az egész Biblia földön kívüliekkel való kapcsolat története...
    http://mek.oszk.hu/04100/04179/
  • dondore #34
    Hipotézisek felállítása jó játék és bizony hasznos is. Biztosan fordult már elő, hogy bár az eredeti elméletet egyből nem sikerült bebizonyítani, de az abból továbbgondoltat igen. A hipotézisek gondolkodásra serkentő tulajdonságát se becsüld le, lehet valaki úgy felhúzza magát egy sületlenségen, mint te és nem nyugszik amíg nem bizonyítja az ellentetjét. Ez jó, mert a tudomány fejlődését szolgálja. Vagy nem :)
  • Epikurosz #33
    Szia droidka!

    Tetszett a vers, nemtom ki a szerző, olyan józsefattilás hangulata van (Nincsen apám, se anyám...)
    A költészet, akárcsak a zene vagy más művészetek, ha tényleg őszinték, és értéket akarnak hordozni, átadni, akkor ott megáll a tudomány, megáll az ész, mert ezek a szívhez szólnak.

    Úgy érzem...nem is tudom hogy írjam le...szóval vedd úgy, hogy most megszorítottam a vállad, és kívánok neked is kellemes ünnepeket. Sok közös van bennünk.
  • Doktor Kotász #32
    Droidka!

    Olyan is van a tudományban, hogy felállítanak egy hipotézist, és abból új következtetéseket vonnak le, és ha az beigazolódik, akkor valószínűleg igaz a hipotézis.
  • droidka #31
    NEM HISZEK!

    Nem hiszek már se a fűnek,
    se a fának!
    se anyáknak,
    se apáknak!
    Nem hiszek már se királynak,
    se hercegnek,
    kik vagyonukkal úgy hencegnek!
    Nem hiszek már se szolgának,
    se polgárnak,
    se magyarnak,
    se bolgárnak!
    Nem hiszek már se a csúfnak,
    se a szépnek,
    se ifjúnak,
    se a vénnek!
    Kik engem mind hülyének néznek!
    Nem hiszek már se hazugnak,
    se "igaznak"
    kik a szegénnyel csak kibasznak!
    Nem hiszek már se a "jónak",
    se a rossznak!
    Kik innen mindent csak ellopnak!
    Nem hiszek már se tanárnak,
    mind szamárnak!
    De legfőképp a több diplomásnak!
    Nem hiszek már se tudósnak,
    mind bolondnak!
    Mert magukért csak úgy bomolnak!
    Nem hiszek már se "okosnak"
    se butának!
    Kiknek ha igazat mondsz, csak utálnak!
    Nem hiszek már se a szónak,
    se írásnak,
    se törvénynek,
    se bírának!
    Nem hiszek már se az észnek,
    se a szívnek,
    se a száznak,
    se a tíznek!
    Nem hiszek már se ördögnek,
    se "angyalnak",
    mert ha papírod nincs: igaznak nem vallnak!

    Nem hiszek már se a fénynek,
    se az éjnek!
    se a kínnak,
    se a kéjnek!
    Nem hiszek már se a vígnak,
    se a búsnak,
    se léleknek,
    se a húsnak!
    Nem hiszek már se kurvának,
    se a szűznek,
    se a víznek,
    se a tűznek!

    Én e földön nem hiszek már senki másnak:
    csak a végső
    elmúlásnak!...

    T.D.
  • droidka #30
    Csak azt mondom, amit látok.:) Honnan tudja ENNYIRE, hogy mi van a bolygó belsejében??? Szerinted mi a nagyobb bűn, az ha az ember káromkodik, vagy ha valaki úgy osztja az észt mindenről, mintha mindent tudna? Én nem tudok mindent, de addig nem fogok mást gondolni azokról az emberekről akik ezt eljátsszák. Vagy akkor jó pofizzak? Pl.: ''Hű de okos vagy, igen, hű de biztosan igazad van!!!'' Imádom a karácsonyt, az is olyan egy őszinte ünnep, egy őszinte világban. :)

    Ami a szívemen az számon. Talán ne adjon rá okot, hogy szidjam és akkor befogom.És tudod, hogy most konkrétan mi az ok? Az, hogy lehet akár tízmillió fok is egy bolygó belsejében, és ha teszem azt van valami, ami elnyeli, akkor láthatsz te abból akármennyit kifelé...

    Addig tőlem ne várjon mást az ilyen.De én csak egy korlátolt barom vagyok, ne törődj velem! BÚÉK!:):):)
  • Epikurosz #29
    Nos, én nemtom mi van a Vénuszon, de azt látom, hogy a te szádból folyton egy fasz jön elő.
  • droidka #28
    2009-ben is imádni fogom az ilyen mindentudó tudósokat, akik mondják a tévedhetetlent arról, hogy mi a fszom van x bolygó belsejében, biztos mindegyik küldött le oda szondát, onnan tudják ennyire a tutit. :)
  • Doktor Kotász #27
    "Igen, ez is egy ok. A Mars jóval öregebb a Földnél. Viszont jóval távolabb is van a naptól, úgyhogy gyorsabban is hűlt. A Vénusz pedig egyelőre nem fog kihűlni; ahhoz túl közel van a naphoz. Mondom nincs számottevő tengelyforgása, így a "dinamó" elv nem működik, ami elektromosságot, vagyis mágneses mezőt termeljen."

    A Marson azért szilárdult meg a mag, mert elfogyott a rádioaktív anayaga a magnak, ami a bomlása közben hőt termel. Az, hogy a Naptól messzebb van, nem lett volna elég ahhoz, hogy gyorsan kihűljön. A kéreg alatt 1500-2000 fok van úgy saccra. Az a pár fok különbség az nem oszt, nem szoroz a hűlés szempontjából. A Marson is volt folyékony víz. Mondjuk akkor nem lehetett sokkal alacsonyabb az átlaghőmérséklete. Azóta azért van ott nagyon hideg, mert elvesztette a légkörét, és nincs minek felmelegedni, illetve nincs ami meggátolja, hogy a felszín az elnyelt napfényt hősugárzással el is veszítse...
  • Doktor Kotász #26
    "Nincs mágneses tere? Lehet, hogy a tengelyforgása olyan lassú, hogy ezért nincs neki?
    Kár hogy ott sosincs jégkorszak!"

    A mágneses térhez nem elég a tengely körüli forgás. Ha jól emlékszem, akkor ahhoz az is kell, hogy a bolygó felszíne alatt ne szilárduljon meg a mag, és ehhez az kell, hogy legyen utánpótlása a hőnek, tehát legyen benne elég lebomlanivaló rádióaktív anyag. Meg persze, hogy legyen elegendő vas is abban a magban. :-)