Hunter

Januárban elérhetik a Vosztok-tó vizét

Az antarktiszi Vosztok-tó 14 millió éve van elzárva, a külvilágtól jelenleg egy 4 kilométer vastagságú jégréteg választja el. A tudósokat 1994-es felfedezése óta foglalkoztatja a kérdés, vajon milyen egyedi vízalatti világ rejtőzhet a mélyben?

Több évnyi találgatás után az idén végre bepillantást nyerhetünk ebbe a különleges közegbe, az orosz fúróegység akár már januárban elérheti a vizet, bár a mintavételre valószínűleg a következő helyi nyár beköszöntéig, vagyis az év végéig várni kell.


A kontinens védelmére létre hozott egyezményt felügyelő testület, az Antarktisz-egyezmény Titkársága (ATS) jóváhagyta a kontinensen végzendő jelentős beavatkozásokhoz, esetünkben a tó vizsgálatának megkezdéséhez szükséges átfogó környezeti értékelést (CEE), miután a műveletet végrehajtó szentpétervári Arktisz- és Antarktisz Kutató Intézet (AARI) egy ötletes megoldással biztosítja a mintavétel szennyezésmentes megvalósítását. "Amint elértük a tavat, a víz nyomása felfelé nyomja a folyékony közeget és a fúrási folyadékot a fúrólyukban, majd megfagy" - magyarázta Valerij Lukin, az AARI tudósa, a fúrási munkálatok vezetője. A következő idényben a csapat visszamegy megfúrni ezt a fagyott vizet, kiemelve a mintát.

"Az oroszok igazán nagyszerű munkát végeztek, megoldást nyújtva ennek a felderítetlen környezetnek a beszennyezésével kapcsolatos összes felmerülő aggályunkra - mondta Manfred Reinke, az ATS vezetője. A 16 négyzetkilométeren elterülő 1050 méteres mélységet is elérő Vosztok-tó teljesen el van szigetelve az Antarktisz 150 jégalatti tavától, bármi éljen is odalent, az az élet egy nagyon ősi, vagy egy számunkra teljesen ismeretlen formája.

A Vosztok állomásnál táborozó orosz tudományos csapat 1990-ben kezdett fúrásokat a területen, 1998-ban már 3580 méternél jártak, amikor leállították a munkálatokat. Az ATS nem adott engedélyt a fúrás folytatására addig, amíg el nem végeztek egy mindenre kiterjedő környezeti felmérést az érintetlen tómeder beszennyezésének elkerülése érdekében. A kutatók közel 8 éven át várakoztak, készenlétben a fúrás folytatására. "Az új fúrólyuk alja 3650 méternél található, nagyjából 100 méterrel a tó fölött" - mondta Lukin. "December végével bevetünk egy új mechanikus fúrót és a szokásos kerozin-freont, hogy lejussunk 3725 méterre, majd egy új fejlesztésű, kamerával felszerelt hőfúrófejjel és egy tiszta szilícium-olaj fúrási folyadékkal hatolunk át az utolsó 20-30 méteren"


Yves Frenot, a francia Paul Emile Victor Sarkkutató Intézet részéről kétli, hogy az oroszoknak sikerül a novembertől februárig tartó antarktiszi nyár során behatolni a tóba. "Az Antarktisz-egyezményre tekintettel 60 napot várniuk kell miután benyújtották CEE-jüket, ami gyakorlatilag az antarktiszi nyár végére tolja el a munkálat megindítását" - taglalta. A CEE ellen ugyanis az adott időszakon belül bármely, az egyezményt aláíró nemzet kifogást emelhet, amit az ATS köteles megvizsgálni.

Lukin tudatában van az idő rövidségének, azonban úgy véli, hogy mivel a jég-víz határvonal nem ismert, az áttörés akár néhány héten belül is bekövetkezhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kara kán #68
  1 kapcsolódó hír.
 • Kara kán #67
  Mindjárt vége januárnak...
 • dzsagon #66
  előjönnek belőle bazmeg a pirannyák
 • Tomalak #65
  basszuskulcs ez a Borg lesz! az is oda zuhant le nem? :D
 • thsanyi5 #64
  Szorít az idő, gyorsan át kell helyezzem a titkos bázisomat mielőtt megtalálják és a benne lévő időgéppel vissza mennek, megakadályozzák, hogy megépítsem ezzel felborítva a téridőkontíínumot.
 • Sir Quno Jedi #63
  A főemlősöknek megvan az a jó (vagy rossz) tulajdonsága, hogy hihetetlenül kíváncsiak és mindenbe beleütik az orrukat (farkukat). A kíváncsiságuk gyakran felülkerekedik még a gyávaságukon és az életösztönükön is. Ezért tartunk ott, ahol... (ha rossz, ha jó)
 • Kara kán #62
  Azt mondod felnőttél?
 • shamanist #61
  Pfu de rég nem hallottam erről a "Tó"-ról.
  Amikor először megjelent információban -jó pár évvel ezelőtt- pár ember el kezdett aggódni az ott található esetleges mikroszkopikus életformáktól és attól, hogy a szervezetünk nincs ellenük bekódolva.
  Azóta felnőttem és most én is vakargatom a fejem....

  Jó lesz ez nekünk?
  Kell ez nekünk?
 • Sir Quno Jedi #60
  Hmmm, nos igen.

  Van akik szerint azért csúszik a jég

  - mert hőt közlünk vele ami egy vékony vízfilm réteget olvaszt rá
  - mert mindig csúszós a felszíne akár -110 fokig, mivel a kristályszerkezet "szélén" lévő molekuláknak nincs hova kötődni kifelé, hiszen ott már nincs jég, azaz nincs kristályszerkezet, így a felszín mindig csúszós marad
  - mert a nyomástól megolvad és vízréteg lesz rajta, mivel a víz igyexik összemenni, de ez csak akkor következhet be, ha megolvad és közelít a legsűrűbb állapotához

  És senki sem biztos semmiben. Imádom a "tudósokat". Pártízezer éve jól ismerjük a jeget, de fingunk sincs miért csúszik. Miért nem ezt az "1xű" elemet és halmazállapotait vizsgálják, vaze?!?! Milliárdnyi ember csúszkál össze-vissza, számtalan baleset és billiárdos anyagi károk származnak a jég csúszásából, de ezek le sem szarják... Minden szar fontosabb?!
 • Kara kán #59
  Na, ja, de lehet tömöríteni is.