• vumbi
  #43
  Azutolso mondathoz. Az elolenyek egyetlen kuldetese onmagukat sokszorositani. lehet hogy szulettek mas eletprogramok is :), de az amelyik nem onmaga fennmaradasat szolgalta volna az elbukott azokkal szemben ameleyk mindenaron zabalni, szaporodni akartak. ma csak ileyenek vannak. ezt tekintjuk eletnek.

  ha te "valamid" nem eszik, nem szaporodik, akkor mit csinal? mi a celja? minden elolenynek van egy celja, ami megint csak annyi hogy fennmaradni es szaporodni. ha valami nem eszik nem csinal semmit akor vegul is mi az? nem egy szerszam, egy jatekszer amit valaki teremtett?

  itt leneyegesnek tartok egy dolgot leszogezni.az anyagcsere az azon folyamatok osszesssege, amelyek soran az eloleny felveszi a kulvilag anyagait, gazokat folyadekeokat, szilardakat, kivalaogataja belole azokkat amikre szuksege van es ezekbol felepiti kijavitja onmagat, ivarsejteket termel stb, ezutan felepiti, kijavitja sokszorositja onmagat, energiat szabadit fel magas energiatartalma vegyuletekbol, vegul a hulladekot kivalasztja es eltavolitja a tesetbol.

  ha egy robot megeszi a sziklat, szerves anyagokat, stb es valahonnan energiat nyer (napelem, szerves anyagbontas kemiai reakcio akarmi)amit arra hasznal fel hogy kis kohokban femet olvasszon, alkatreszekt verjen magabnak, vagy icipici univerzíalis egyesegeket gyartson amik magaukat rendezve alkatreszekke valjanak es egyutt kiadjanak egy ilyen letformat akor az a gep anaygcseret folytat.

  Akkor megit ott vagyunk hogy a definicio jo.

  ha nem folytat anyagcseret a fenti formaban sem, akkor nem elobb mint egy konyhapulton hagyott tirmixgep, meg akor sem ha olyan okos mint Einstein.

  es meg valami. nekem ugy tunik hogy az Elet neked valamifele kivaltsagost jelent, avalami amivel jo lenne felruhazni a gepekete, szgeenyeket. de az elet nem valami plussz, hanem az anyag egy viselkedesi formaja, amit fizikai kemiai torveneyek tesznek lehetove, vagy epp korlatoznak.